Lighty 8 Napisano April 2, 2021 U prolazu, 2 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Dobro vece svima! Moje ime je Veljko. Imam 35g, i od prevoznih sredstava trenutno vozim nove Adidas Superstar. Otkud ja ovde? Pa, motori me privlace prakticno oduvek s' tim da kako sam postajao stariji, strah od istih (tj saobracaja) je rastao od "jbt zajebano je" do "ma ne dolazi u obzir". Zivim u Bgu tako da verujem da je razumljivo. Medjutim, od tolikog uzdrzavanja nesto mi je prekipelo prosle godine gledajuci razna putovanja po svetu motorom, jer sam shvatio da bas jako to zelim. Em volim motore, em volim da putujem. Volim tu slobodu. Ici kolima je ok ali opet nije to to itd... I tako malo po malo, dodjem i do BJ foruma. Otvorim putopise, kliknem "Mongolija 2017." ... Sta reci sem, sjajno!!! Od motora vozio samo stari postarski Apen (baby blue). To je bilo pre nekih 20g kad sam na vikend otisao kod druga na selo. Apen stajao u supi, sav prasnjav. Niko ga nit vozio nit odrzavao. Ja odusvljen, dva dana nisam silazio sa njega. Drugi dan posle celodnevnog vozikanja ulazim u dvoriste, Apen se raspadne. Bukvalno. To bi bilo sve od mog moto iskustva. Nadam se da ce se to promeniti, jer vreme ide a ja se i dalje premisljam sta cu. Ne bih da duzim previse. Toliko od mene za sada. Pozdrav, V. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5424 Napisano April 3, 2021 Drug član, 2490 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan Dobro dosao, sta reci kad sve znas o forumu sta i kako. sta planiras uzeti? ps nadam se da ti se nece motor koji uzmes raspasti kao apn posle tvoje voznje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10465 Napisano April 3, 2021 Hronični Motociklopata, 7315 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Dobro nam došao Položi A kategoriju, kupi neku 125-250ccm spravu za početak i uživaj, šta se čeka!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blueser 2396 Napisano April 3, 2021 Analog Man, 341 postova Motocikl: Nisam član od 28.10.2022. Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lighty 8 Napisano April 4, 2021 U prolazu, 2 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pre 21 sati, drmilan_ je napisao: Dobro dosao, sta reci kad sve znas o forumu sta i kako. sta planiras uzeti? ps nadam se da ti se nece motor koji uzmes raspasti kao apn posle tvoje voznje Hahaha to mi je prva stvar na check listi, bike zasrafljen dobro. Voleo bih da uzmem Hondu NC750X novu. E sad, to je sta bih voleo samo nisam siguran koliko je to pravi potez. Pogledao sam prakticno svaki video na yt koji sam nasao. Mnogi ga preporucuju kao prvi bike jer se lako vozi, ima nisko teziste, super pouzdan, malo trosi... Najvecu manu mu navode kako nije uzbudljiv ali je meni 100% po ukusu (omatorio sam ). Kada bih upisao casove, vezbao bih bas na njemu. Nastavicu temu u "savetima" pa mozemo tamo da diskutujemo. Pre 21 sati, Biker-Boy je napisao: Dobro nam došao Položi A kategoriju, kupi neku 125-250ccm spravu za početak i uživaj, šta se čeka!? Da skupim mu**. Planirao sam odmah da upisem za A kategoriju iz par razloga. Prvo jer ne zelim da budem ogranicen pri kupovini. Drugo imao bih 40 casova na intermediate motoru pod kontrolom instruktora sto mi je bitno, jer zelim sto bolje da "savladam" osecaj tezine i snage motora pre nego sto bih dobio dozvolu. Trece, iskusio bih "pravi" motor i u najgorem slucaju ako shvatim da cu ipak ostati na 4 tocka makar bih imao lepo iskustvo sto sam se provozao tih 40 casova. Nadam da to nece biti slucaj. Sa moje tacke gledista (mozda gresim skroz) ici na 125-250cc prvo pa menjati mi je finansijski najgora opcija. Trazio bih obavezno motor sa ABS-om i to onda bude bar 2000-3000e da je nesto pristojno ako se ne varam. Opet ne bih ni uskakao odmah u kupovinu motora od 8000e. Huh... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10465 Napisano April 4, 2021 Hronični Motociklopata, 7315 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Prvi motor najbolje da bude neki jeftin, manje kubikaže i lak, na takvom se uči, i dok ne prikupiš dovoljno iskustva na njemu napraviš neke početničke grešake, bude tu po koji sitan pad, pa ti ispadne, pa ga ogrebeš tu i tamo, i usput malo učiš mehaniku i održavanje, mali servis zamena ulja, filtera, kočnice, štelovanje lanca i ostalo šrafljenje oko motora... Naravno, nisi napaljeni klinac, imas 30 i kusur godina i ako valjano i temeljno odradiš obuku u auto školi, i + ako si razumna osoba možeš odma na nešto jače bez problema, mada ja glasam za prvu opciju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DarkoČa 1760 Napisano April 4, 2021 Drug član, 620 postova Lokacija: Čačak Motocikl: BMW R1250 GS/A Prijavi odgovor kao problematičan PoozzZ i dobrodosao, u nadi da ces se ponoviti sa nekom jacom makinom i krenuti u uzivanje putevima sirom planete, srecno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vmutic 48 Napisano April 5, 2021 U prolazu, 18 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Tenere 700 Prijavi odgovor kao problematičan Dobro došao! Moja neka logika, za prvi motor, pod uslovom da nisi napaljeni klinac (što često nema mnogo veze sa godinama), uzmi slobodno normalan (jači) motor (tipa 650cc), pamet u glavu i polako. Ideja je da će ti jači motor omogućiti da stvarno naučiš, bićeš vidljiviji i tako dalje.. I da, uzmi neki motor na kome se normalno (visoko) sedi. Moj favorit - Versys Sve najbolje.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3817 Napisano April 5, 2021 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan Sve je u glavi i jako subjektivno. Ja sam sa 29 položio (prošle godine na jesen) i uzeo matoru diverziju 600, 50 konja.. Nije jak, 4 cilindra, "troma" ali meni izmami osmeh čim pređe 4k obrtaja, meni vuče kao voz tad. I možeš i na put sa njom i sve, neću je izgustirati za 2-3 meseca (evo već 6 meseci je imam) i sad se planira sezona, da se pitam gasio bih je samo na pumpi da natočim gorivo Ako polažeš za A, biće verovatno kawa er6 ili nešto u toj kategoriji, xj6,... Tako da ćeš već imati neki osećaj sa "većim" motorima, sa 125 ćeš izgustirati ako kreneš da putuješ (može se i sa tim putovati, ako treba da nadjem, kolega je sa 125 skuterom išao u Grčku, predivan putopis i naklon do poda za podvig), ali pošto si već gledao da putuješ, a ne lokal, juri nešto da te pokrpi za ovu i sledeću godinu (ako sad upišeš, krajem leta ćeš imati dozvolu), pa ti ostaje "pola" sezone. Opet to je moje razmišljanje, iskustvo 6 meseci, i kako ja to doživljavam, ne uzimaš nešto prejako (preko 1000 kubika, ili nabrijanu 600), već nešto pitomije, al opet da možeš neki vremenski period da teraš. p.s. imaš 35 godina, ako si polagao ranije za B, dobio si i AM kategoriju (skuter), vidi na vozačkoj -> imaš da uradiš teorijski test (bez časova), 20 časova vožnje i polažeš. Sa tim bi uštedeo više od pola novca za polaganje. Svakako, dobrodošao i ne brini onog momenta kad sedneš na motor, zaljubićeš se i gotovo, pečen si, neće biti samo časovi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lighty 8 Napisano April 5, 2021 U prolazu, 2 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan On 4.4.2021. at 9:08, Biker-Boy je napisao: Prvi motor najbolje da bude neki jeftin, manje kubikaže i lak, na takvom se uči, i dok ne prikupiš dovoljno iskustva na njemu napraviš neke početničke grešake, bude tu po koji sitan pad, pa ti ispadne, pa ga ogrebeš tu i tamo, i usput malo učiš mehaniku i održavanje, mali servis zamena ulja, filtera, kočnice, štelovanje lanca i ostalo šrafljenje oko motora... Naravno, nisi napaljeni klinac, imas 30 i kusur godina i ako valjano i temeljno odradiš obuku u auto školi, i + ako si razumna osoba možeš odma na nešto jače bez problema, mada ja glasam za prvu opciju. Slazem se sa savetom. Bas bi bilo bvzv da uzmem nov motor i onda da ga grebem ili da mi ispadne. Bio bih rasterecen u tom smislu sa polovnim. To sto kazes za sitnije padove na sta konkretno mislis? Ideja mi je bila da krenem sa cb500 polovnom. Morala bi da ima ABS, nema sanse da bih u Beogradu vozio motor bez toga. Samo jako je tesko naci takav primerak ili cak iz tog ranga. Zimus je bilo mozda dve koje su bile ok, sad je skoro nemoguce naci. Evo malopre me je deda isekao iz poprecne ulice kod Ade. Imao je trougao i lik po gasu kroz punu raskrsnicu. Morao sam da ustopujem auto (tetkin ) da ga ne pokupim. @DarkoČaHvala lepo! @vmutic Honda NC750X i Versys su mi favoriti mada naginjem ka NC 2021. . Velicina motora tj kako se sedi mi je isto faktor jer sam 190 visok. @nafetSHvala na dobrodoslici! Nisam uopste u fazonu nikakvog lozenja na motoru. Naime bezbednost mi je prvi prioritet i najveca kocnica da se upustim u moto vode. Saobracaj u Bgu je pakao i to je ono sto me najvise plasi. Ne brinem toliko za svoju voznju koliko da ne nastradam od automobila. Guzve su ogromne, puno losih vozaca, nervoznih, na kraju krajeva i bahatih koje jednostavno nije briga. Sa druge strane opet gledam svaki dan na ulici veliki broj kurira koji su na motorima tokom cele godine i ok su. Bar mislim. Imam B kategoriju ali bih svakako isao na 40 casova sa instruktorom. Motor bih koristio i svakodnevno do posla i nazad. Hvala puno na savetima svakako. Jako ozbiljno ovo shvatam prvenstveno zbog bezbednosti a nije ni finansijski zezanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3817 Napisano April 5, 2021 (promenjeno) Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan Aj redno: uzeo motor, uradio kod Sebe kreš bar, sledeći vikend na kursu bezbedne vožnje radim osmicu i usporim mnogo, krene da mi pada motor, pomerio nogu i pustio ga. Slomljen migavac i umro mi ponos. To je što se tiče sitnih padova (za sad i nadam se da ih neće biti), a bilo je situacija da stajem na šljunak parking pa beže noge i slično tome.. A neko pod sitnim padom računa klizanje sa 30 na sat, kad oguli plastike i zaštiti ga oprema. Sad to kolega nek pojasni šta podrazumeva, meni i ovo polaganje motora koji skoro da je u mestu bilo stresno Tu kočnicu treba stalno da imaš, tu nema šta. Ja sam užasnut kad čitam ovde šta sve može da se desi i to ne tvojom greškom. Parališem se. I to traje dok odem do motora, full oprema, sednem i kažem "sad smo samo ti i ja, ajmo lagano", i tako i bude, skeniraš saobraćaj i ispravljaš tuđe greške... Rizik postoji i veći je na motoru, ali i ta zdrava doza straha je jako bitna. Što se obuke tiče u Bg, preporuka za Jasminka ( @jasminko VIR) , svi ga na forumu hvale, a ima još nekoliko škola koje se pominju kao dobre za A kat (ako ti je lokacijski ili nekako drugačije nezgodno). Ako imaš AM, imaš 20 časova (po zakonu), mislim da ti je 40 nepotrebno jer zapravo učiš kad kreneš da voziš svoj motor, ali tvoj izbor svakako. Eventualno sa instruktorom posle polaganja par časova da ti voziš svoj motor a on da te prati, a ima i tih kurseva bezbedne vožnje (isto ima pominjanja na forumu, da ne reklamiram). Promenio April 5, 2021 član nafetS dopuna 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...