Jump to content

Moto Zajednica

Kako proveriti papire za stranca?

Recommended Posts

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: GSXR 1000

Iako sam batalio uvoz motora iz inostranstva, nasao sam lika u Srbiji koji prodaje lep stranac GSX-R star par godina... Kaze da je stranac, kao garantuje mi da motor nije kraden, ima saobracajnu sa kojom je motor dosao, cak mi i moze srediti posao oko motora na carini ako mu vise platim... e sad jebi ga, ja bas nesto ne verujem ljudima, ali verujem u ljubav prema motorima... Sta ja sad treba tu da radim? Kako da ga isproveravam? Da li treba da skinem broj sa motora, pa da nosim u MUP? Jel ima neko slicna iskustva? Inace motor je iz Svajcarske. Hvala svima unapred...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1261 postova

Nažaost i u MUPu provera traje 3 meseca, a i to nije 100%, pošto proveravaju samo vozila iz te zemlje i interpolove poternice. Dakle ako neko uzme divljaka iz Italije, napravi falš papire iz Švice, a u Italiji još nije podneta prijava osiguranju, MUP tu ne može ništa,a vama za godinu dana uzmu motor.

Treba ti pored njegovih papira za motorcikl, i odjava iz švice (odn potvrda da je vozilo napustilo zemlju radi uvoza kod nas) sa osiguranja. E onda pustiš dopis na mail osiguranja i ono ti vrati odgovor, kada je motorcikl odjavljen i pod kojim imenom i kog datuma, ili ti jave da taj motor nije nikada bio osiguran kod njih.

To ti je provera 95% sigurnosti, jer uvek postoji mogućnost da te zavrnu, ali sa ovako svodi na minimum. Naravno dobro pogledaj ličnu kartu prodavca i obavezno je fotokopiraj. Proveri da li stanuje na adresi gde si gledao motor (upoznaj mu roditelje ili ženu i decu), sve ove stvari povećavaju tvoju sigurnost. Informiši se kako izgledaju brojevi na tom motorciklu i koliko ih ima, gde stoje da li ima markicu.

p.s.

Ne kupuj motor ako je mesto iz Bermudskog trougla. ;D ;D 

• U prolazu, 6 postova

Kaze lik da odjava nije problem, ali opet cujem neke akcije oko osiguranja... Kao ne moze jos da mi da odjavu... Nemam pojma. Kaze i da nece da pravi ugovor samnom, kao "nista ugovor brate". Kao cujem da moze da ga drzi neodjavljenog u Svici, a kad ga neko kupi ovde, on prijavi da je motor kraden u Svici, a osiguranje ga skine sa njihove liste. On dobije odjavu, da je kupcu, a motor kada odvezes na carinu (jer je do tog trenutka bio ok, dok nije prijavljen kao kraden) uzmu ti ga i jebi ga. Treba svi da znaju za ovakve akcije... Za nauk drugima ako se ja zajebem :)

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L

nikad ne bih uzimao motor koji mi je imalo sumnjiv. Trziste je preplavljeno motorima, iz te dzungle svako moze da izabere motor koji nije sumnjiv i ne "smrdi". Mislim da stvarno nemas potrebe da rizikujes.

• U prolazu, 6 postova

Znam ali ja sam uvek bio u fazonu rizikuj pa sta bude... Znas kako je kad se zaljubis u motor, sta ja pricam  :D Ali ovaj put je malo vise para u pitanju, a znas i kako se tesko zaradjuju novci (jebi ga, nemam bogate tetke)... Nemam pojma, videcu sutra prekosutra, imam nekoga u Interpolu pa ce mi proveriti mozda u roku od odmah, da se ne cimam 3 meseca....

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Kod nas se ovo prakičtno svodi na poverenje i primenu sile. Ako je motor divljak, prodavac će to prijaviti i uzeti manje pare da ga kupac ne bi kasnije jurio pištoljem da ga ubije dok ne vrati pare. Ako nisi spreman na to, onda ne kupuj takav motor jer nema načina da proveriš poreklo. Sigurnija je kupovina ako je neka firma uvezla, onda ona praktično garantuje za vozilo i imaš koga da utužuješ ako ispadne neki problem.

• Drug član, 1392 postova

Kaze lik da odjava nije problem, ali opet cujem neke akcije oko osiguranja... Kao ne moze jos da mi da odjavu... Nemam pojma. Kaze i da nece da pravi ugovor samnom, kao "nista ugovor brate". Kao cujem da moze da ga drzi neodjavljenog u Svici, a kad ga neko kupi ovde, on prijavi da je motor kraden u Svici, a osiguranje ga skine sa njihove liste. On dobije odjavu, da je kupcu, a motor kada odvezes na carinu (jer je do tog trenutka bio ok, dok nije prijavljen kao kraden) uzmu ti ga i jebi ga. Treba svi da znaju za ovakve akcije... Za nauk drugima ako se ja zajebem :)

tako se i radi

i motor ti je "regularan" ako ga samo po srbiji vozis

• Svrati ponekad, 204 postova

Naravno. On nalplati kasko od osiguranja i time ima duple pare (od njih i od tebe) a ti, iako platiš poštenu cenu, imaš kraden motor. Kraden? Pa naravno, on ga prijavljuje da je ukraden.

A to što momentalno možeš kraden motor ovde da voziš je samo pitanje vremena kada će prestati - Pa neće cela evropa da gleda kako kradene stvari tonu kod nas, i da ništa ne preduzme.

• U prolazu, 6 postova

E bas tako. Ali Srbin uvek nadje nacin da zajebe nekoga, zbog toga nas ceo svet mrzi... Olupacu i njega i motor jer mi daje nadu da sam najzad nasao ljubav mog zivota, a hoce da me zajebe...

• DR.Mr, 214 postova

A ti ko da je taj motor jedini napravljen  takav na svetu ...sto rizikujes i stvaras sebi moguce probleme kasnije idi na proverenu varijantu i nemoj da se zajebavas sa nekim podmetacinama.

• Zainteresovan, 425 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Predhodni odgovori su ti vec rekli sve.

U Nemackoj sam ja proveravao jedan uvezeni auto. Vrlo je prosto. Posaljes prijatelja iz zemlje uvoza motora, npr. nemacka i on ode do tamosnje policije i plati nekih 5 eura i oni mu za dan ili dva daju podatke o tom vozilu, da li je kraden ili ne i ko su vlasnici isl. . Naravno prvo se isti motor mora odjaviti pa tek onda proveravati jer u suprotnom ako ti prvo kupis motor pa onda oni mogu tek posle toga da ga prijave kao kraden i da se tu zakopas za par meseci kada ti sup kaze da vrnes papire i motor.

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Nažaost i u MUPu provera traje 3 meseca, a i to nije 100%, pošto proveravaju samo vozila iz te zemlje i interpolove poternice. Dakle ako neko uzme divljaka iz Italije, napravi falš papire iz Švice, a u Italiji još nije podneta prijava osiguranju, MUP tu ne može ništa,a vama za godinu dana uzmu motor.

Treba ti pored njegovih papira za motorcikl, i odjava iz švice (odn potvrda da je vozilo napustilo zemlju radi uvoza kod nas) sa osiguranja. E onda pustiš dopis na mail osiguranja i ono ti vrati odgovor, kada je motorcikl odjavljen i pod kojim imenom i kog datuma, ili ti jave da taj motor nije nikada bio osiguran kod njih.

To ti je provera 95% sigurnosti, jer uvek postoji mogućnost da te zavrnu, ali sa ovako svodi na minimum. Naravno dobro pogledaj ličnu kartu prodavca i obavezno je fotokopiraj. Proveri da li stanuje na adresi gde si gledao motor (upoznaj mu roditelje ili ženu i decu), sve ove stvari povećavaju tvoju sigurnost. Informiši se kako izgledaju brojevi na tom motorciklu i koliko ih ima, gde stoje da li ima markicu.

p.s.

Ne kupuj motor ako je mesto iz Bermudskog trougla. ;D ;D 

Za uramiti !!!  :)

• Drug član, 1261 postova

Kako naci koje ga je osiguranje odjavilo ili isplatilo ako imamo samo broj motora i sasije?

Nikako. Jedina opcija ti je da završiš sve papire, parkiraš motor u garažu, nadješ jadne oguljene delove i ćelave gume, i kada te pozovu iz milicije da predaš motor, ti se nagodiš sa osiguranjem i otkupiš leša. Posle montiraš sve tvoje novo nazad i voila, gotovo.

Predhodni postupak je isplativ samo za nove motore nabavljene po niskoj ceni (za koju se mogu prodati novi skinuti delovi), pod uslovom da vam ne uvale popularnu "DOMAĆICU" ;D ;D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja