Jump to content

Moto Zajednica

Centralna Srbija (kako izbeći autoput i videti mnogo lepih stvari)

Recommended Posts

• MSC Member (Maxi Scooter Club), 944 postova
  • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Da li znate šta propuštate ako od Niša do Beograda vozite autoputem? Neko će reći, loše lokalne puteve i prašinu, ali će pravi ljubitelj prirode sigurno iskoristiti priliku i barem jednom obići ovaj deo Srbije. Ja sam u povratku sa BJB izleta na Vlasinsko jezero iskoristio dobru priliku i evo šta mi se najviše dopalo...

Pošto je BJB ekipa nastavila svojim putem prema Prokuplju, mi smo se posle Leskovca vratili na autoput i uputili prema Nišu. Na to nas je naterala roditeljska savest jer smo klince nešto ranije ostavili kod babe, koja je jedva dočekala da dođe raspust! Pošto smo se uverili da je sve u najboljem redu i da smo maltene suvišni, sledećeg dana smo mogli da nastavimo dalje.

Vožnja autoputem je dosadna i ako pod sobom imate i mnogo bržu mašinu od moje, pa sam odlučio da malo skrenem sa uobičajene trase i obiđem neka zanimljiva mesta. Zato nam je prva stanica bilo selo Gornji Adrovac koje se nalazi na nepunih 30 km od Niša. Ako se pitate po čemu je ono zanimljivo, setite se obavezne lektire iz srednje škole. Tolstoj - roman Ana Karenjina i jedan od glavnih junaka - Grof Vronski. Smatra se da je Tolstoj za svoj lik u romanu iskoristio istorijsku ličnost - pukovnika ruske vojske Nikolu Rajevskog. On je 1876 god. poginuo u borbi sa Turcima upravo u Gornjem Adrovcu gde je kasnije sagrađena spomen crkva. Više o tome možete pročitati na http://www.aleksinac.net/aleksinac/65.html . Evo kako je to nama izgledalo ...

Prilaz vodi kroz mali park ...

mf9dpbpjzxmfxl9sl7av.jpg

Očigledan dokaz zašto se ova građevina često naziva "Šarena crkva"...

v7wne5p51bok13lldvjo.jpg

Neposredno ispred ulaza se nalazi grob Grofa Rajevskog ...

ld2snck5al4cwuezw2ca.jpg

xt9woumq7wkcf5pewle5.jpg

I unutrašnjost je nedavno rekonstruisana i vrlo zanimljiva ...

2lsmmabpyqgxrvzrsryv.jpg

b1pjyx2e6poddajmwsg.jpg

jggzxjdeohqeamlpxpc2.jpg

A meni se ovaj detalj neobično dopao ...

x2pe9pctpi645jrzjh0.jpg

Posle ovog izleta u istoriju, nastavljamo dalje i preko Aleksinca stižemo na Bovansko jezero. Pošto je to bilo pre ovog zahlađenja, sve plaže su bile krcate. Iako na prvi pogled ne izgleda veliko, ovo jezero se pruža duž magistralnog puta skoro do same Soko Banje i obiluje zgodnim mestima za kampovanje.

5ofktdl1a7fpiqby2aet.jpg

9prsdtp5idlwqse6gco.jpg

Spas od vreline smo pronašli u velikom parku po kome je Soko Banja nadaleko poznata. Jedan od najstarijih očuvanih objekata (pored Miloševog konaka) je staro tursko kupatilo koje se sada koristi kao lečilište.

dth86pjguw37bqkmxu76.jpg

Ako ne podnosite gradsku gužvu, iskoristite priliku da posetite izletište Lepteriju koje je udaljeno svega par kilometara. Mi smo u stvari imali nameru da vidimo čuveni Soko Grad, ali smo morali da odustanemo kada smo shvatili da se do njega može stići samo pešice i da za to treba bar sat vremena. Ništa zato, sledeći put ćemo osim moto opreme poneti i planinarsku pa nas ništa neće iznenaditi...

qafrk18z9kio8bj9j7.jpg

te22xbojddrrh3p6jwwn.jpg

Pravi planinari sigurno ne bi propustili priliku ni da se popnu na najviše brdo u Srbiji - Rtanj (1565 mnv). Do njega se može stići i sa južne strane, samo što je put u prilično lošem stanju.

Iz daljine i ne izgleda visoko ...

num6n52wz6ll7nnl0ow6.jpg

Ali se do prevoja mora dobro zavrnuti gas ...

nqtbrmwpc6dkj30zy.jpg

Da bi na kraju shvatili da je ova maketa sasvim dovoljna ...

elq7mb2pq1oxszeegx0.jpg

Dalje možete magistralnim pravcem, preko Čestobrodice do Paraćina, Ćuprije i Jagodine. Nama je posle Bagrdana dosadilo da se provlačimo kroz naseljana mesta pa smo kod Batočine izašli na autoput i (dosadno ali efikasno) stigli do kuće. Na kraju, evo i orijentacione rute...

dj580dikihe4seafbze7.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

a pa lepo bogami ;). a ja se pitao gde vi nestadoste.nekako mi bilo neobicno da vozim a da ispred mene nemam turistickog vodica. vesni ne moze da promakne nista interesantno putevima kojima prolazimo i kad ona tebi signalizira ja lepo to pozadi vidim i super. no, kako ste bili vredni i postavili ovaj lep putopis oprasta vam se ovo soliranje :D

posebno zbog kolacica  ::)

post-3149-12879001645786_thumb.jpg

• www.markone-pegaz.rs, 2427 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Mi smo se ranije odvojili i lepo iskupali u Jagodini...

Međutim, moraćemo i ovaj deo Srbije da prođemo. Kad, tad.

Prelepo!

• Drug član, 1555 postova
  • Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200

A bas sam se pitao  gde su Vesna i Sale !!!!!  Skidam kapu tj kacigu za pokazanu snagu i izdrzljivost. Sjajan put i putopis. Pozdrav ovim gore ridersima,majstorima i  saputnicima. Voleo bih da odemo na Kop jedan vikend. Put je odlican , a i ono jezero me zove. Mislite o tome!    Veliki  pozdrav tebi i Vesni

• Svrati ponekad, 258 postova

Super, ja sam nedavno bio u Sokobanji, a iz Novog Sada sam.

Vidim da su nam utisci slicni, samo sto je mene odusevio Ozren, puno je bolji put, nego na Rtnju, a jos je zivopisniji.

Osim toga mi se i svidela deonica izmedju Bubanj potoka i Mladenovca preko Avale.

Pozdrav :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja