Jump to content

Moto Zajednica

Prva pomoć - akcija

Recommended Posts

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

LM, kao što se moglo vidjeti u posljednja dva dana (da ne kažem dva mjeseca) se izdešavalo mnogo stvari koje su povukle raznorazne reakcije, kako na forumu, tako i na ulicama... Previše je tužnih događaja bilo, ali to nije tema ove teme.

 

Čitajući temu o Akcija policije"Uvek cu ti naci nesto", vidim da dosta ljudi koji su tamo ostavili odgovor "nema pojma" o prvoj pomoći. Iskreno, ja znam neke osnove, ali bi me trebalo biti sramota što ne znam ništa više od toga obzirom da radim u bolnici (ali, nisam medicinsko osoblje).

 

Tako mi je na pamet pala ideja da se organizuje akcija "Prva pomoć" tokom jednog vikenda, ali koja neće okupiti samo motocikliste, već i automobiliste. Isto tako, akcija bi trebala da bude obavezno u saradnji sa MUP-om, ali i medijima. Hitnu pomoć ili Urgentni centar ne možemo da zaobiđemo, jer bez njih ništa ne bi uradili...

 

Mediji bi nam dobro došli da pokažu i onu drugu stranu medalje koja kaže da nisu svi isti i da barem članovi BJB-a vode računa i o ostalim učesnicima u saobraćaju, kad već oni ne vode o njima. Takođe, saradnja sa MUP-om treba i mora da se nastavi, produbi i razvija dalje. Imam nekoliko ideja takođe, šta bi trebalo da se uradi, odradi i radi na tim susretima, kako sa policijom, tako i sa automobilistima.

 

Što se automobilista tiče, poznato je da ima nekoliko foruma na ovom našem internet dijelu neba. Ja predlažem da se akcija uradi u saradnji sa Nacionalnom klasom, jer je forum koji nije "obojen" koliko npr. Automobili ili već neki drugi. Možda mi je mišljenje i pogrešno, ali nisam stekao takav utisak.

 

Defile kroz grad je samo jedna stvar protiv koje sam u dane organizovanja akcija, jer moramo svi da prihvatimo činjenicu da nam se tempo života ubrzao za 1000% i da svi grabe i nogama i rukama da prežive, zarade i dođu kući da uživaju sa svojim voljenim osobama (porodicom i prijateljima, da mogu da otputuju negdje i puste mozak na otavu, jer je to jedini način da se čovjek malo odmori od današnje jurnjave) i kad još vide brdo motora kako kruže gradom stvarajući saobraćajni kolaps i još pod službenom pratnjom MUP-a, jedino od defilea što možemo da dobijemo je - prezir od svih onih koji su zaustavljeni. Kako od vozača svih vrsta vozila, tako i od pješaka, jer ne dijele svi naše strasti prema motorima i automobilima (i to je nešto što trebamo da prihvatimo).

 

Smatram da postoji veoma veliki problem u saobraćaju, kako po pitanju saobraćajne kulture, tako i po pitanju poštovanja saobraćajnih propisa. Takođe, smatram da i ostatak ovog foruma tako posmatra stvari. Od nekuda se mora početi, nešto mora biti polazna tačka. Možda je bolje početi od "sporednih" stvari i tema, pa nastaviti ka ozbiljnijima. A možda bi sve ovo bilo i promašaj.

 

Bilo bi dobro da se skupe ideje na jednom mjestu, dogovore, utanače i rasprave detalji i pojedinosti. I onda da se pristupi realizaciji...

 

Ipak, treba probati. Pa makar i da se 10% saobraćajne populacije pokrene i u nekom momentu počne da dolazi na ovakve akcije, mislim da bi situacija za sve nas učesnike u saobraćaju bila mnogo povoljnija.

 

Eto.

 

Pozdrav.

 

djole

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2848 postova
  • Lokacija: Beograd, Tresnja
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Ideja je, po meni, izuzetno dobra i, daleko bilo, korisna.

 

Ono znanje iz auto-skola je nedovoljno i brzo zaboravljeno. Dopunio bih Castorovu ideju time da se napravi neka vrsta javnog casa, desetak lekara iz urgentnog, bolnice, hitne pomoci, sve jedno, da nas podsete, podeljene u manje grupe, da ne bude kao na stadionu, sta mozemo, sta moramo, sta smemo a sta ne smemo da uradimo kada naidjemo na nekog unesrecenog.

 

Takodje, neka vrsta knjizice sa osnovama prve pomoci, koja bi bila izdata u saradnji sa AMS ili vec nekim od zvanicnih organa, koju bismo lako mogli da prelistamo i podsetimo se povremeno na tu materiju. Dobro bi bilo da su besplatne, ali i neka simbolicna cena dovoljna da se pokriju troskovi stampe i sastavljanja, mislim da nikome od nas ne bi bila nedostizna, a mogla bi da mnogo znaci svakome.

 

Mislim da takav primer brige /dela/ motorista za sebe i ostale ucesnike u saobracaju, moze da makar malo izmeni porazavajucu stereotipnu sliku o svima nama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Takodje, neka vrsta knjizice sa osnovama prve pomoci

 

I to da po formatu bude takva da može da stane u propisanu kutiju prve pomoći. Dobra ideja, recimo ovo bi moglo da se organizuje pri davanju krvu ili tako nekom skupu gde su prisutni doktori.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 898 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Honda forza 250

Odlican predlog,koliko sam shvatio to bi bilo nesto kao kurs prve pomoci?To bih voleo da vidim i nesto naucim,ne daj boze i da dodjem u situaciju da pomognem mislim da se ne bih bas snasao,tj trenutno ne znanje na zalost bi bilo presudno,samo napred :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Moj prijedlog je da ta akcija bude stalnog tipa. Dakle, jednom mjesečno, samo da se odredi vrijeme i mjesto... Kao i ljudi, naravno... I da, kao što Pauk reče, da to bude kurs prve pomoći.

 

Ali, kurs sa provjerom znanja na završetku, sa dobijanjem potvrde/sertifikata/kartice/knjižice o "završenom kursu". Takođe, da se za svršene članove, periodično organizuje provjera znanja. Tu sad nastupa i policija sa provjerom znanja iz PSP-a i saobraćaja, ukazivanje njima na dešavanja u gradu, odnos vozača ostalih vozila prema nama, ali i naše ukazivanje na kolege...

 

Teme, kao i izbor istih, su neiscrpne, jedino što nije je ljudstvo koje će to da odradi...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Lokacija: NBGD
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

U potpunosti podrzavam predlog! ja kao covek iz medicinske struke, iako jos na fakultetu, i uprkos tome sto dosta znam smatram da bi imao jako puno toga da naucim o pruzanju pomoci u takvim urgentnim situacijama. Treba imati rutinu iz koje proizilazi i smirenost i uspesno pomaganje ozledjenom. Saradnja BJB kao organizacije sa Crvenim krstom bi cini mi se bila najbolje resenje(neka me neko ispravi ako grsim), jer lekari Urgentnog centra ili neke bolnice nisu neko ko nam moze puno pomoci, jer oni jednostavno nemaju vremena za takve akcije. Tesko da bi Klinicki centar mogao da priusti 10ak lekara urgentne medicine za ovakve akcije. Mislim da bi bilo dobro da se organizujemo kao BJB zajednica i da se prijave oni koji bi stvarno zeleli da nauce pruzanje prve pomoci i da na kraju za to dobiju sertifikat a onda bi oni mogli na redovnoj bazi, par puta mesecno, da poducavaju nase clanove ali i sve druge koji su zainteresovani. Uz to bi svakako mogla da se nastavi i poboljsa nasa saradnja sa saobracajnom policijom i SAT Media grupom.

 

Sad bi bilo dobro da vidimo koliko ima stvarno zainteresovanih koji su spremni da uloze svoj trud i svoje vreme da nesto nauce. Trebalo bi cuti i misljenje osnivaca BJBa, jer mozda je vec nesto i bilo u planu itd. Ovo su neke stvari koje mi padaju na pamet na prvu loptu sto bi rekli, pa svi koji imaju nesto konstruktivno da dodaju... sta cekate??? Nemojmo da dozvolimo da nas zivot uhvati nespremne, pokrenimo se! Niko ne bi voleo da se nadje u takvoj situaciji da neciji zivot na ulici zavisi samo od njega, ali ako se nadjete, priznajte da bi jako lep osecaj bio pomoci nekome ko bi umesto na onu stranu ostao na ovoj? Mislite o tome!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja