Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje za mesavinu koristite?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

ja sipam ESSO 2T special, litar kosta oko 500din... takodje ne treba da buckam ili nabadam prednju da bi se izmesalo...2% je sasvim dovoljno... vrlo malo dimi, ne smrdi uopste...benzin dobije crvenkastu boju, kao sok od maline  ;D ...

post-1656-12879044459445_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

...lepo ko prava gospodjica,bez prljanja ruku 

:D :D :D :D :D

Gospođice, samo da otvoriš rezervoar a momci neka pištoljaju, to im je posao. ;)

I gledaj dobro šta sipaju, možda se zagledaju u tebe pa da ne natoče nešto drugo.  :D

Meni priđu a kad skinem kacigu zaprepaste se od sjaja na ćelavoj glavi. Očekuju valjda neku lepotu, šta ja znam. ::)

Onda kažem: ''ne diraj ništa, gde ćeš bre ti da praviš mešavinu, nije to poso' za svakog''  ;D.

Pa pištoljem bockam sa jedne pa sa druge strane, dok plaćam ne zatvaram rezervoar već flašicu ostavim na čepu da sve iscuri, da uđe i poslednja kap. Pumpadžija gleda i trudi se da skine zanat ali ne ide to tako, ko nema osećaj nema ni znanje. :P :P :P

Kakav gad, a? ;D

Lepi primeri, iskrene ispovesti iz života, ''Lepotica i Zver''  ;D.

Eto majku mu, mora neko da ode u OFF i u ovoj temi. ::)

• Zainteresovan, 760 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

:D  :D  :D

Vujo upisah se od smeha na ovaj tvoj post!

Meni prilaze normalno ali kad skinem kacigu izbece se pa samo zevaju a ja ih onda podseti zasto sam svratila  ;).

Nije fora u meni vec sto jedna devojka vozi tako "besan" motor a jos i plava! Da su me ovako videli mislili bi ova nema pojma o zivotu,slabana a ja bi svakom ruku oborila!

Juce me jedan na pumpi pita sav zabezaknut: "Jaooo,jesi ti jedina devojka u Srbiji koja vozi pravi motor?" He,he!

Veselog sam ja duha pa kad me oni koji skupe hrabrost nesto pitaju ja se raspricam ali zato posle imam problem...platim,obucem se,sednem na motor,cak i kacigu stavim a oni bi jos da caskaju  :). Ali kako me samo devojke koje rade na pumpi gledaju... A kad me plavci zaustave...oprostim se od mesta i vremena na koje sam trebala da stignem. Sve mi je glupo da kazem da nemam ceo dan za caskanje..

Kazem vam,ja dodjem kao neko cudo na motoru! Manje bi se cudili kad bi videli medveda kako ide na trepavicama!

Ali meni je sve to smesno i zanimljivo! 

Ali sad me vise niko i ne pita nista,a sve je to posledica mog izuma koji cu upravo objaviti u caffe-u  ;D

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 125

Dali ste probali EKO 2T, cena nije visoka 265din\Lit, odlicno ulje...

EKO%25202T.jpg

OPIS

EKO 2T je unapred razblaženo mineralno ulje visokog kvaliteta koje održava motor čistim, a posebno je namenjeno za upotrebu sa dvotaktnim benzinskim motorima sa ručnim podmazivanjem ili direktnim ubrizgavanjem.

PRIMENA

EKO 2T ulje se može mešati sa svim vrstama benzina. Ukoliko se mešanje radi ručno, potrebno je slediti uputstva proizvođača.

SPECIFIKACIJA

JASO FB, ISO – L- EGB

PREDNOSTI

* Odlična sposobnost podmazivanja.

* Održava motor čistim.

* Sprečava habanje motora i prljanje svećica.

* Sprečava zagušenje izduvnog sistema.

Sta vi mislite, za mene je ovo najbolja varijanta jer znam da je original...

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Ja sam za sintetiku ili polu-sintetiku...

Elem...

Upravo sam pronasao ulje koje mi se svidja po svim karakteristikama (curenje-podmazivanje-rastvaranje u benzinu-cena...)SRPSKI PRODAVCI za*eru stvari!!!

Pa popizdeo sam juce, samo jedna prodavnica u Svilajncu prodaje Dolmar 2t ulje, od prosle nedelje ih obilazim sa pitanjem: "Ima li ulja-Kada ce ga biti"

S' obzirom da je MZ-u prodavnica u blizini zgrade, svratio on juce i salje mi poruku "stiglo ulje", nakon desetak minuta druga poruka od MZ-a: "ali nije stiglo 2t vec ulje za podmazivanje lanca motorki"!!!

Onako popizdeo, odem popodne do njih (posto ih poznajem pa sam malo bio i nekulturan  ::)) kaze gazda : "Je*i ga za*eb'o me dobavljac, nije lepo procitao porudzbinu, pa doneo ulje za lanac!"

"Pa sta ja da radim?"

"Pa, uzmi neko drugo, dok ne dobijemo za mesavinu"

"A kada dobijate"

"Nemam pojma, mozda sledece nedelje-mozda one druge nedelje...sve zavisi"

" ???"

Tako da bez obzira, koliko neko hoce da bude pedantan prema svom motoru i da ostane veran ulju za mesavinu-to u zemlji Srbiji nije moguce...

Iskreno, cisto sumnjam da ce i uzimati vise to ulje dok ne krene ponovo sezona trimera-kosacica i ostalih zajebancija  :P

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Pa ne moj se jediti, kupi ono po 100ml, kao prvu pomoc. Ja danas kupio  to malo za prvu pomoc.

Ne brigajte,ide Mz na sve i svasta i nista mu nece faliti!

Cak i SAJ da sipas ima da ide ko podmazano!

A obicno vec na jesen nema ulja u prodavnicama pa moras da se snalazis sa kojekakvim do proleca.

Ali MZ sve prasta!  ;)

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 125

Citao sam u MZ manualu da je za MZ ETZ predvidjen odnos benzina i ulja 1:50 odnosno 2%...Meni to izgleda jako malo,mislim da ce motor duze trajati ako se koristi veci procenat ulja u benzinu,naravno vazno je i kakvo ulje sipamo u cvaju...Sta vi preporucujete koji odnos je po vama najbolji...??? Da ne dimi previse i da dobro podmazuje...

???

@milos.pirke

Tebi izgleda jako malo ali fabrika kaze da je tako najbolje i da ce dugooo trajati! Veruj fabrici,nisu oni ludi  ;)!

Obrisao sam poslednji post jer ima propagandni karakter o gorenavedenoj vrsti ulja koje se prodaje na pumpama. >:(

U motive ne ulazim, ne interesuju me.

Nije bre ovo Telešop: ''od kako sam uzela draj kuker moj život se potpuno promenio...'' :P :P :P

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Od kako sam uzeo MZ - moj zivot se potpuno promenio "  ;D ;D ;D ;D    Zivela 2 %    ;D ;D ;D

• Podržavam 1

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

jel neko ima iskustvo sa INA 2 taktol ST?? zanima me sta znaci ovo "ST" ne pise kakvo je ulje.... a i na njihovom sjtu nisam nasao samo sam nasao da je na 100stepeni 10Wgradacije....  ::) ::)

a sipao sam samo 3-5% ::) ::)

kosta samo 125din 250ml ;D crveno kao Stilovo i jos jace...

post-8170-12879080964853_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 131 postova

bezi od toga sumi. to nis ne valja, ja sam to sipo proslu sezonu i nije se nikako pokazalo. od sad na dalje sipam samo stihl dvotaktol. odlican je  za mineralni tip ulja

• MZ Rider, 4141 postova

bezi od toga sumi. to nis ne valja, ja sam to sipo proslu sezonu i nije se nikako pokazalo. od sad na dalje sipam samo stihl dvotaktol. odlican je  za mineralni tip ulja

ok hvala ali kod mene je 100ml stila 100din a ovog vaseg ulja mi je 250ml 130din... a sipam samo 3-4%

U ekonomskoj nauci ima mnogo pošalica a jedna kaže da skupa stvar ne mora da valja dok jeftina nemože.

• MZ Rider, 4141 postova

a sad dami neko kaze jel ce mu sta fali ako sipam 4% navedenog ulja, ako sipam 2 % falice mu ali ako sipam 4% oceli onda sta da mu fali sem sto vise dimi...  ;D ;D

• Zainteresovan, 634 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls,

Jel koristio ovo neko,Valvolin 2T,sinteticko,650din/litar,kupio sam ga danas da probam.... ??

Dimucka ,i nije nesto...

post-4062-12879081314241_thumb.jpg

• MZ Rider, 4141 postova

valjda je korisno, potrazis na netu kolika mu je gradacija na 100stepeni... ja bi negde da nadjem tako neko ulje... ali nema toga kod mene.. zato sipam to sto ima i to vecu kolicinu zbog sigurnosti podmazivanja...  :D :D

Ako pali kako treba onda nemože ništa da škodi. Ja godinama sipam 4% i nemam glavobolju. Samo što i tih 4% nije u svim slučajevima isto niti se loše ulje može većom količinom popraviti.

Zbog toga što su molekuli sintetičkih ulja manji pa se lakše zavlače u pore metala prilikom podmazivanjanija nije moguće dobiti iste efekte povećanjem količine mineralnog ulja jer ono nema ista mazivna svojstva kao sintetičko.

Cena ulja određena je i aditivima koji se u njemu nalaze. Baza ulja nije skupa ali aditivi jesu. Baza ulja je roba kojom se trguje na robnim berzama što znači da kvalitet mora da bude ujednačen i konzistentan ali svaki proizvođač na taj standard dodaje aditive koje želi i u međusobnom odnosu koji je za svoje proizvode propisao.

Da bi se znao kvalitet ulja postoje pored proizvođačkih specifikacija i specifikacije o kvalitetu.

Pisao sam dosta o tome, da ne ponavljam...

Ono što je nama važno je da se MZ pravio pre masovne proizvodnje sintetičkih ulja tako da ona nisu neophodna. Ide na mineral jer je za mineral pravljen. Doduše onaj Nemački.  ;)

Bergoline koje sipam naznačeno je kao puna sintetika. Sumnjam u to, i na tarabi piše... No, mašina je otvarana i sve što sam menjao menjao sam iz besa a ne zato što je trebalo, hteo sam da budem miran...

Osnovna karakteristika 2T ulja je da ne gore pa sve što ostane posle sagorevanja završava u auspuhu. Abnormalna količina ulja zapušava auspuh ali i to nije nerešivo...

U Jawa temi štampar je napisao jako korisnu stvar: 4%. Isto to su mi rekli ljudi iz modriče: ''došlo je neko novo vreme i prave se kvalitetnija ulja. No, ta ulja nemogu da smanje količinu potrebnu za podmazivanje već samo podižu nivo podmazivanja mehaničkog sklopa i motori traju duže. Zabluda je da se bez habanja motora može koristiti 2% iako to piše na većini flaša. Nekada se propisivala količina ulja OD 4% pa do 8, 9% za trkačke motore što je danas nezamislivo.''

Usput, gradacija nije suviše važan podatak jer nema mnogo veze sa mazivnim svojstvima. Gušća ulja su nepogodna za mešače ali to ne znači da ređa ne podmazuju dobro. Ali i o tome sam pisao...

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: v strom dl-650

Jel koristio ovo neko,Valvolin 2T,sinteticko,650din/litar,kupio sam ga danas da probam.... ??

Dimucka ,i nije nesto...

probao sam i ja taj valvoline ,dosta dimi ,e sad drugo nesto lose nisam primetio

samo jos da nadjem ulje pogodno za moj dzep, i za mz-a...  ;D ;D

To je suština jer je pitanje koliko ima opravdanja sipati ulje od npr. 1.200 dinara po litri kada je klip 10 evra. Nije sve u jednom klipu ali nije ni motor za litru ulja pa sad 'ajde, budi pametan.

Ova je tema kao ono pitanje: ''šta je starije, kokoška ili jaje''?  :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja