Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje za pametne glave

Recommended Posts

• Zainteresovan, 470 postova
  • Motocikl: Patike 46 broj... (R1150RT u pristizanju...)

Uvod: Motor Honda CB750F, '81 god.. Ostatak uvoda pogledati pod servis Stankara i u garazi na ovoj temi http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=18814.0

Idemo dalje. Vozim ja tako, ono malo sto sam uspeo da odvozim na malom gasu jer je motor stajao, i poce zezanje. Ne radi kako valja, pogledam: probila svecica na II cilindru. Zamenim svecicu, opet probija. Ajde, kabal nije dobar, a i kako prelivaju karburatori da sacekam ja da ocistimo karburatore. Dodje majstor i ocisti doticne, palimo masinu - ne radi III cilindar. Ajde, opet probila svecica. Zamenimo, probije i druga. Zamenimo, probije IV. Sada cekam da dodje ponovo da izmerimo kompresiju i da vidimo da nije slucajno otisao automat (ako se to tako zove) sto baca na bobine redosled paljenja. Cekam, ali da pitam da li sam ja bas toliki baksuz, ili je to mozda samo automat, ili mi je sudjeno da udam motor za sitne pare i da se ne vozim nikako?

Ako neko ima neku ideju, neka slobodno baci ovde post. Mislim da sezona monsuna i sezona parenja kengura definitivno imaju veze sa radom mog motora, a ako neko ima pametnije resenje u vezi sa navedenim, javite se. Sezona monsuna ce proci, kenguri ce da zavrse parenje, a ja mislim da koliki sam baksuz do sada da i posle toga nece motor da radi kako valja.

Hvala.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 96 postova

Pogledaj dobro membrane na karburatoru,pogotovu u predelu prstenstog filca.

Znaju tu da puknu a pri letimicnom pogledu se ne vidi,pa onda preliva i zaliva ;)

• Drug član, 1359 postova

Mnogo ti probijaju svecice ,jesi li ih isprobao pre stavljanja (imas gomilu starih ili stavljas nove ).Vidi i toplotnu vrednost istih dali je dobra???? proveri kakvu varnicu baca bobina da nije slaba (crvena prava bela)????

Svecice potpuno nove stavljene, po specifikaciji NGK 8ES, tako nesto, a naravno da sam probao pre nego sto sam stavio ijednu. Najchudnije je da prvo nije radio II, zatim III pa IV cilindar. Bobine bacaju OK varnicu, recimo postavim novu svecicu, radi 20 sekundi i probije. Postavim drugu, radi OK ali posle ne radi na sledecem cilindru.

Za karburatore ne mogu nista da kazem jer su otvarani skroz, ocisceni detaljno, vakumi rade kako valja, sve u redu sto se njih tice.

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750

Pazi,Ovo mozda moze da bude resenje.Cuo od prethodnog vlasnika mog motora Honde VFR 750 da kod nje crkavaju svecice u kompletu.Navodno je razlog:prevelika kolicina goriva,pa me je posavetovao da kad je hladan ne drzim sauh vec rukom gas.To mi lici na tvoj problem.Po ovom savetu bi trebali da su karburatori.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

boldorka ima taj problem odavno,pogotovu kad dugo stoji,,nego kolko ti ulja trosi taj motor,svecica crkava od viska goriva,viska ulja..

a moze i da bude do komutatoRa....

Cekam da pristignu nove svecice, da palimo sa njima pa polako dalje. Moguce i da od stajanja neki ventil nije kako treba, a mozda i nekoliko, pa kad upalimo jos nekoliko puta, videcemo kako se ponasa. Sa novim svecicama je radio lepo, isao OK, iako su prelivali karburatori, nisam ganjao masinu, namerno sam vozio ko baba. E, sada su i jos nastelovani karburatori, pregledani, valjda cemo nesto da valja. A u isto vreme cekam i komutator za rezervu da stigne kako bih mogao da otklonim sumnju sa njega.

Hvala na podrsci i predlozima. Izvestavam o desavanjima dalje, s tim da je i dalje tema otvorena za sugestije.

Izmenjao svecice, i evo rezultata: na vecim obrtajima, recimo vise od 4k, on slozi i pusti sve cilindre, ali na manjim obrtajima 2,5k i nize recimo IV cilindar ne radi, a kako mu se doda gas proradi i on.

Da li postoji neko ko ima ispravan komutator za probu makar, a ako ne radi moj kako treba, onda i za prodaju??

Ima li ko komutator?

• Drug član, 1261 postova

Nije komutator pošto bi onda zezao i I cilindar, jer su u putanju parne bobine. Premeri kompresiju na 4 cilindru i ako je ona ok, onda te prca karb.

Sa strane postoje membrane za prelazni režim, koje kad puknu, falširaju vazduh a to može da bude uzrok problema.

Kada odvrneš dva šrafa (pre toga mora da se rasturi baterija)postoje dve rupe, u jednu (veću) ide klip sa membranom, koju gura opruga, a manja direktno ide u usisnu granu. Kada naglo dodaš gas, vakum povuče membranu i klip, odn sabije oprugu, a klip otvori preliv kuda poteče više goriva, u slučaju da je membrana gecrkt on povuče falš vazduh a naročito smeta od 1000 do 2500 obrtaja, pošto kasnije je podpritisak u karbovima toliko veliki da mu ne smeta rupica od 0,5 mm. ;D ;D ;D

• Svrati ponekad, 208 postova

jedno pitanje, koji su tu karboni, klasicni ili ovi noviji CV? CV - to su ovi sa velikom membranom na klipu...

Nije komutator pošto bi onda zezao i I cilindar, jer su u putanju parne bobine. Premeri kompresiju na 4 cilindru i ako je ona ok, onda te prca karb.

Sa strane postoje membrane za prelazni režim, koje kad puknu, falširaju vazduh a to može da bude uzrok problema.

Kada odvrneš dva šrafa (pre toga mora da se rasturi baterija)postoje dve rupe, u jednu (veću) ide klip sa membranom, koju gura opruga, a manja direktno ide u usisnu granu. Kada naglo dodaš gas, vakum povuče membranu i klip, odn sabije oprugu, a klip otvori preliv kuda poteče više goriva, u slučaju da je membrana gecrkt on povuče falš vazduh a naročito smeta od 1000 do 2500 obrtaja, pošto kasnije je podpritisak u karbovima toliko veliki da mu ne smeta rupica od 0,5 mm. ;D ;D ;D

nisam bas razumeo revolutiona jer neznam o kom je karbu rec, ali imam misljenje ako je ovaj CV karb, ako je membrana probusena na ovakvom karbonu, on nece dizati klip i samim tim ce raditi sa jacom smesom...

Jos jedna stvar mi nije jasna, jel prelivaju ili ne? Ako prelivaju, nemoj nikako da ocekujes da radi normalno u takvom stanju, resi ovaj problem pa trazi drugi... A ako ne prelivaju, jedino sto mi pada na pamet je da su prljavi karboni, jel si proverio pilot jet - ler dizne? imaju jako male rupice koje se lako zacepe...

• Drug član, 1261 postova

jedno pitanje, koji su tu karboni, klasicni ili ovi noviji CV? CV - to su ovi sa velikom membranom na klipu...

nisam bas razumeo revolutiona jer neznam o kom je karbu rec, ali imam misljenje ako je ovaj CV karb, ako je membrana probusena na ovakvom karbonu, on nece dizati klip i samim tim ce raditi sa jacom smesom...

Jos jedna stvar mi nije jasna, jel prelivaju ili ne? Ako prelivaju, nemoj nikako da ocekujes da radi normalno u takvom stanju, resi ovaj problem pa trazi drugi... A ako ne prelivaju, jedino sto mi pada na pamet je da su prljavi karboni, jel si proverio pilot jet - ler dizne? imaju jako male rupice koje se lako zacepe...

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

ngk svecice su jako osetljive na visak goriva,mene su pre stalno zezale svecice i probijale pa sam ga teraoo stalno na velikom gasu da nebi probijale,smatram da ti je smesa prebogata i da zato probijaju svecice,mioslim da karbovi nisu dobro nastelovani ili su dizne prevelike.kada sam kod mene sinhronizovao karbove svecice su prestale da probijaju,ali dok sam ih nastelovao promenio sam nekoliko pari svecica :(

• Svrati ponekad, 208 postova

ngk svecice su jako osetljive na visak goriva,mene su pre stalno zezale svecice i probijale pa sam ga teraoo stalno na velikom gasu da nebi probijale,smatram da ti je smesa prebogata i da zato probijaju svecice,mioslim da karbovi nisu dobro nastelovani ili su dizne prevelike.kada sam kod mene sinhronizovao karbove svecice su prestale da probijaju,ali dok sam ih nastelovao promenio sam nekoliko pari svecica :(

Definisi molim te "probijenje svecica", sta to konkretno znaci i kako dolazi do toga... Inace na mom motoru su isto ngk svece i radile su normalno i pri jacoj smesi, a jaca smesa je kada sam skinuo stare glavne dizne precnika 137.5 i stavio 150... Sa starim diznama je trosio max 4.8-4.9 a sa ovim vecim oko 6 litara... jesi siguran da su svecice pravile problem? da nisu od pocetka bili karburatori? Malo mi je nejasno zasto bi crkle svecice ako u cilindar ide bogatija smesa, kakve to ima veze? Jel neko zna tacno? Ovo me bas interesuje...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja