Jump to content

Moto Zajednica

Problem sa strujom

Recommended Posts

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

Nocas sam primetio da mi zmigavci,stop svetlo i far u leru skoro da nerade a kad dodam gas povecavaju se i smanjuju dali to znaci da mi je crko kondezator?Na mom motoru nema akomulatora tako da samo taj kondezator odrzava ravnomerno struju jel ima neka zamena za to ili mora original na njemu nema nikakvih oznaka zaliven je.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova
  • Motocikl: 4x4

Pa u sustini je akumulator jedan veeliki kondenzator. Tako da bi mogao da vidis da stavis neki kondenzator iste kapacitivnosti. Pitaj nekog  elektricara.

evo detaljnije:znaci kad upalim motor zmigavci i stop svetlo mi uopste nerade a far tek onako.cim dam gas pocne sve da radi  kada pustim opet nista i u voznji dok ga vozim velikom brzinom sve radi cim oduzimam gas tako se smanjuje i svetlo i zmigavci.Posto nemam akumulator mislim da mi je crko onaj kondezator posto mi se i pre desavalo da kad upalim dugacka svetla i dam zmigavac tako mi  se smanji jacina fara ne odrzava istu jacinu,al sad je sve izgleda otislo.Neznam kako bih ti objasnio sta se desava znaci kako dajem i oduzimam gas tako mi se smanjuje i povecava svetlo kao i zmigavci

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Ako kazes da imas jedan kondenzator,-e takvo resenje sam video na ktm-u.Mada je on imao i akumulator,ali od svega 1.2Ah.Ima dosta cudan regler,ali sam ipak smislio kako da napravim drugi umesto fabrickog.Probaj da odspojis regler,vidi koliko ima faza(zute zice) i spoji neku jacu sijalicu,kao sto je H4 izmedju njih.Upali motor,ali oprezno sa gasom.Ako na malim obrtajima sijalica svetli "dobro",znaci da je alternator uredu,i problem je u regleru.Ako vidis da svetli lepo,nemoj dodati jaci gas,jedino ako ti nije zao sijalice,jer ce da pregori :)

Kod KTM-a je kondenzator bo(a i ostao)22000uF/40V(citaj 22000 mikrofarada i 40 volti max napona).To je dosta veliki kapacitet,da bi mogao da ga izmeris nekim komercijalnim instrumentom.Da bi kako-tako dobio uvid u njegovu ispravnost,odspoji ga,ako imas punjac akumulatora,onaj redovan sa obicnim ispravljacem i transormatorom,spoji punjac na kondenzator,ali obrati paznju na polaritet!Na kondenzatoru su oznaceni polovi.Kondenzator treba da se napuni za nekoliko milisekundi.Ipak sacekaj najmanje 5 sekundi,pa ga odspoj sa punjaca.Uzmi neku deblju zicu,i spoj na kratko izvode kondenzatora.Treba da vidis dosta lepu varnicu,pa nemoj da se uplasis  ;D

Ako se to ne desi,verovatno da je neispravan.Ipak,napon ne bi trebalo da varira tako strasno kao sto si opisao,i da je kondenzator neispravan.Pre ce biti do reglera/ispravljaca,ili alternatora.Kondenzator mozes kupiti u svakoj prodavnici elektronskih komponenti.

Ne znam koliko ce ti ovo pomoci,mozda je najbolje da odneses motor kod nekog majstora.

Pozdrav!

probacu nesto da uradim,danas sam primetio da dok ne upalim svetlo zmigavci normalno rade,cim upalim svetlo i dam zmigavac smanji se struja,mozda je neki kabal od fara u spoju videcu sutra

ja ustvari izgleda ni nemam kondezator  :o za ono sto sam mislio da je kondezator to je cdi-unit  ;D a ispod sedista imam(voltage regulator) to mu je valjda regler izgleda me to zeza

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja