FFBikerSar 811 Napisano April 2, 2019 Zainteresovan, 532 postova Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Motocikl: BMW K1100RS Prijavi odgovor kao problematičan Pozz svima, Jako mnogo motora koji se prodaju na ex-Yu tržištima potječu iz Švicarske. Ono što mnogi ne znaju, i nastave tako voziti motor, je da su tamo motori redovno prodavani sa smanjenom snagom zbog ekoloških propisa. Ja sam 2017 kupio polovni BMW K 1100 RS koji je od strane prethodnoga vlasnika uvezen iz Švicarske. Na moje iznenađenje, u vlasničkoj knjižici pronašao sam podatak kako motor ima tek 60 kW (82 KS) umjesto 72 kW (98 KS) kako je prodavan u Njemačkoj, ili 74 kW (100 KS) za sve ostale zemlje. Prvo sam mislio da se radi o pogrešci, no nakon malo googlanja i ćakule na raznim BMW forumima to se i potvrdilo - zbog glupih švicarskih propisa o buci i ispušnim plinovima tamo su doista prodavani motori sa umanjenom snagom. Uputili su me na ovo uputstvo kako vratiti originalnu punu snagu za K1 koje se djelomice odnosi i na moj motor (kod mene je nešto jednostavnije, jer je potrebno samo zamjeniti šarafe za podešavanje gasa u praznom hodu, prerezati jednu žicu koja ide na utikač Motronic "black boxa" i zamjeniti ispušni sistem), ali i na sve K100RS sa 4 ventila: http://technik.flyingbrick.de/images/7/7f/13_k1drossel.pdf Za 2-ventilske K modele postupak je još jednostavniji, kod njih je izgleda samo ograničen broj obrtaja i mijenja se samo "ECU". Ako slučajno i vi posjedujete motor uvezen iz Švicarske, ne samo BMW ove generacije već i druge, ne bi bilo loše da provjerite jeli i vaš "prigušen"... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miksamgm 1068 Napisano April 2, 2019 Tutti Frutti, 668 postova Lokacija: ... Motocikl: Pojela Maca Prijavi odgovor kao problematičan Nije dvotockas, ali je iz svice... Prosle godine kupim vanbrodski motor za camac u svici. I posle par voznji primetim da je sajila gasa skracena i da kad zavrnem pun gas, klapna u karburatoru se otvori 2/3... Srafciger i 2 minuta posla je vratilo punu snagu koju taj motor moze da isporuci.... Onda je nastao problem u karburatoru, jer je i plovak bio podesen na taj njihov mod, pa nije mogao da napuni goriva koliko je bilo potrebno sada kad se gas odvrne do kraja, pa je i to moralo da se presteluje.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 1821 Napisano April 2, 2019 Drug član, 1374 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Nije dvotockas, ali je iz svice... Prosle godine kupim vanbrodski motor za camac u svici. I posle par voznji primetim da je sajila gasa skracena i da kad zavrnem pun gas, klapna u karburatoru se otvori 2/3... Srafciger i 2 minuta posla je vratilo punu snagu koju taj motor moze da isporuci.... Onda je nastao problem u karburatoru, jer je i plovak bio podesen na taj njihov mod, pa nije mogao da napuni goriva koliko je bilo potrebno sada kad se gas odvrne do kraja, pa je i to moralo da se presteluje.... Verovatno imas i suzetak (reducir) u auspuhu proveri i verovatno manje dizne u karburatoru.Sent from my SM-G900F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miksamgm 1068 Napisano April 2, 2019 Tutti Frutti, 668 postova Lokacija: ... Motocikl: Pojela Maca Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, vidakn je napisao: Verovatno imas i suzetak (reducir) u auspuhu proveri i verovatno manje dizne u karburatoru. Sent from my SM-G900F using Tapatalk 4t honda je bila... neznam za auspuh,prozivela je kad sam namestio sajlu da otvara skroz i kad sam posle ustelovao nivo goriva na plovku... Ali sam je prodao,preslaba je bila za moja ocekivanja... Kao kad kupis motor od 125ccm i za tri voznje te smori pa hoces neki 600ccm,tako i ovo samnom i sa pentama.... sad merkam 30ks 2T sorry za off Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...