nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan U Corleonu smo odlučili da više ne idema ka zapadu. Neko vreme smo razmišljali da idemo do Marsale i Trapanija i time okružimo celu Siciliju ali smo odustali od ideje. Nekako smo pretpostavili, da gradovi koje propuštamo nisu nešto što bi po svaku cenu trebalo videti. Takođe je vremenska prognoza za severni deo ostrva bila loša (kiša). Krenuli smo dakle na sever u Palermo. U Palermo stigli smo brzo. Prvi utisak: gužva u saobraćaju. Po starom (crnogorskom) obćaju krenuli smo u razgledanje grada, motorom. Palermo sam donekle upoznao u maju 2017, prilikom kratkog boravka u marini. Počelo je samim uplovljavanjem. Mi smo uplovljavali noću u 2h nakon 750 milja plova i 111 sati provedenih na jedrilici. Razume se, da smo bili izmoreni od olujnog vetra u Mediteranu. Tražili smo ulaz u luku ali nijedno orientaciono svetlo nije bilo upaljeno. Uplovili smo pomoću plottera uz pažljivo osmatranje prepreka neoznačenih na karti. U zoru premestili smo jedrilicu u glavnu marinu Palerma da obnovimo zalihe hrane i pića. Naime, nestalo je sve, zadnji put nabavljali smo pre 6 dana u Španiji. Komšija sa susedne jedrilice, englez sa interesantnom bradicom, uputio nas je gde da najbliže idemo da pazarimo hranu i piće. Ja sam mu za uzvrat objašnjavao Jadran. Sa motora, marina izgledala je malo drugačije... Okrenuli smo prema centru grada i potražili mirno mesto za pivo pauzu. Mac je doćekao svoju porciju nikotina... Spomenik palima u borbi protiv mafije Snovi i želje... šta god značilo Dosta Palerma, amjo dalje... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Krenuli smo severnom obalom prema prelepom gradiću Cefalu. Loša vremenska prognoza počela je biti stvarnost. U daljini gomilali su se tamni oblaci. Mi smo jurili u te oblake u nadi da ćemo u Cefalu stići ispred njih. Vetar je stvarao valove... Utrka sa oblacima završila je njihovom pobedom. Kada smo već mislili, da smo pobedili mi, krenuo je pljusak u trenutku kada smo bili zatrpanu u koloni na ulazu u grad. Sklonili smo se pod tendu obližnjeg bara 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Na Cefalu vežu me lepe uspomene iz kraja aprila. Uplovili smo u marinu da bi se sklonili od jakog vetra. Marina nije nešto specialno, baš obrnuto. Pontoni su izloženi valovima, nema WC, nema tuševa. Unatoč svemu, neko hrabar je odredio bahatu lozinku za WiFi: »the best marina«. Mi smo u marini ostali dve noći, dok se vreme nije smirilo. Razgledali smo gradić, u starom delu uz more sve bašta do bašte… Naišli smo na brijačnicu koja ima tradiciju od 180 godina. Ja, već pomalo ćupav, nisam mogao odoljiti da se šišam. Jože, član moje posade, odlućio je čak da obrije brkove. Brico dva put ga je pitao da li misli ozbiljno, da li su se pravilno razumeli… Onako ulepšani otišli smo na večeru i sledeći dan isplovili prema Mesini 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Lepe uspoene na Cefalu, vodile su me uličicama kojima sam prolazio u aprilu. Macu sam pokazivao detalje koji su mi ostali u memoriji. Kiša je prestala, polako je počelo da se razvedrava. Talasi se nisu smirili, udarali su svom silom u valobran. Mi smo sve to promatrali iz meni poznatog restorana U povratku prema motorima, zaustavili smo se kod brice.ja bi opet da me šiša. Ali bio je ponedeljak... chiuso. Još u Ljubljani planirao sam, da svratim kod njega. Dao sam fotografu, da izradi tri fotografije i poneo sam ih sa sobom u nameri da ih poklonim brici. Pošto nije bio tu, gurnuo sam fotografije ispod vrata u radionicu. Onako za uspomenu. u međuvremenu... sunce Bakica "u stilu" "the best marina" Krenuli smo dalje prema istoku. Cilj nam je bio stići što dalje. Vozili smo se uz obalu, cesta prelepa, kulisa su bili oblaci obsijani poslepodnevnim suncem Pre mraka stigli smo u Capo d'Orlando, seli u slastičarnicu, poručili "večeru" i rezervisali noćenje. Prešli smo 230 km, ruta je bila: 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Smeštaj je bio OK, za dorućak bila je čak i salama! Za taj dan je bio u planu obilazak rta Milazzo. Na karti izgleda interesantno, kopno se penje prema Eolima. Nakon proveravanja vremenske prognoze, odustali smo od plana. Sa Eola kretala se kiša, nebo je bilo crno u tom pravcu. Pala je odluka, da se preko brda spustimo opet na južni deo Sicilije. Tamo bi trebalo biti lepše vreme. Bilo je krajnje vreme da skrenemo na jug, uzbrdo Po izuzetno lepom krivudavom putu opet smo bili u trci sa kišom... Očito se tu održavaju utrke automobila Utrka sa kišom nije bila završena. Mi smo bili hendikepirani uslovima za vožnju. Jest, izgledalo je lepo ali sklisko... Sa druge strane otvorio se divan pogled na Etnu. Izgledalo je da smo pobedili kišu Spust do mora je bio fenomenalan. Krivine za 10+ Odmorili smo u malom restoranu uz more. Pošto je bilo vreme sieste personal je igrao karte ali su ipak odvojili vreme i spremili nam ukusno jelo. Dok smo ručali, bakica se u telefon hvalila nekome u Ameriku: "now I will jump into the mediterranean see" Gospodin je posmatrao dešavanje iz bezbedne udaljenosti Mi smo krenuli dalje neznajući da li je gospođa preživela "skok" Kiša nas je zaustavila u Santa Teresi pa smo tu potražili sobu za noćenje. Veoma romantično u stilu "Aqua". Šteta što umesto Maca nije tu... Nije bilo magije da ga pretvorim u nju... Ruta 146 km: 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
makikt 3232 Napisano Januar 26, 2018 Zainteresovan, 718 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lucifer Prijavi odgovor kao problematičan Au kakve fotografije. Sjajno zaista ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Jutro donelo je sunčan dan. Dok smo pakovali, Mac je uživao u jutarnjoj dozi nikotina a ja sam napravio nekoliko fotografija lepog smeštaja sa ukusom aque. Motori opet su noćili na ulici Dorućakom su nas poslužili u obližnjoj pekari. Kroasonom, razume se... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zivko 299 Napisano Januar 26, 2018 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Slike su carobne.predivne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Plan za taj dan bio je da se prebacimo na kontinent i južnom obalom stignemo u Crotone. Sutradan treba da budemo u Bariju na trajektu za Bar. Vožnja uz obalu opet nas je oduševila… sve dok nismo stigli u Mesinu. Neopisiva gužva, jedva smo se muvali između kolona. Naj jeftinija mapa Sicilije: 1€ Na kontinentu opet gužva Krajem oktobra na 30 stepeni, jednom rundom piva nemoguće se rashladiti Malo dalje smo naišli na pećenjaru, obavezna pauza mali nije bio neki majstor roštilja. Bio je uveren da što više vatre to bolje. Dao sam mu nekoliko esencijalnih instrukcija da je meso ispalo kol'ko tol'ko Mac je folirao kao slika mene... Pojavila se i gazdarica. Ubedila me da kupim kobasicu, ona je pravila. Još mi dan današnji stoji u frižideru... ostale samo kosti a mi ostali zdravi... U Crotone stigli smo u mraku. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Smeštaj u Crotoneu bio je opet OK. Kreveti nešto manji, a sve ostalo super. Kuća je okružena divnom baštom poput botaničnog vrta. Svuda neke biljke, kaktusi, trave, drveće… Gazda se pohvalio kako je sve to njegovo delo... čestitam Svakodnevno skidanje rute iz GPS-a 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Do Barija imali smo oko 300 kilometara. Malo za ceo dan, ukrcavanje na trajekt je tek u 20h. Nakon 8 dana peglanja po Siciliji, nije nam bilo dosta. Odlućili smo da odmah posle Crotona okrenemo u brdo pa se opet spustimo do mora i odatle prema Bariju. Na taj način produžili smo put za oko 60 kilometara. Malo po dužini, dosta po vremenu. Krenuli smo uzbrdo, iz početka lepim širokim putem. Sve što smo bili više, put se konstantno suzavao da bi na kraju vozili po stazi asfalta širine cca 3 metara. Srećom saobraćaj je bio redak, sve sami lokalci u Fiat Pandama. Ako mi nikada nije bilo jasno ko kupuje taj auto, shvatio sam tada. Nisam do sada pisao o sicilijanskom groblju. Viđao sa ih po Siciliji ali tu u ovim brdima pružila se prilika da napravim neke bliže fotografij. Kučice sa fasadom, krovom od crepa, odvodnjavanjem... Zatvorene su staklenim vratima, onutra je oltar sa slikom pokojnog, svuda naokolo su predmeti koji su pripadali pokojniku. Nije mi namera remetiti mir pokojnika, ali učinilo mi se da trebam postaviti te fotografije. To je ipak specifika Sicilije. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 26, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan U Bari stigli smo kasno posle podne. Gladni. Svi restorani zatvoreni. Kružili smo gradom u nadi da ćemo ipak nešto pronaći. Uzalud. Krenuli smo prema luci i nakon sat vremena ukrcali se na Dubrovnik. Lepo je opet čuti domaći jezik. U brodskom restoranu većera bila je odlična, uz pratnju dobrog vina, prijalo je. Dobro što nismo uspeli pronaći restoran u Bariju. Ovim putopis po Siciliji završava. Nakon iskrcavanja u Baru, napravili smo kratak krug Crnom Gorom, ali to je već neka druga prića. Rezime bi bio: · Imali smo divno vreme ako se uzme u obzir da smo putovali krajem oktobra · Gde god smo noćili, smeštaj je bio dobar / odličan uz prisupačnu cenu · Ljudi su ljubazni i trude se pomoći ako zatreba · Sa motorima nismo imali problema sem što je na Macovom crko šalter dugih farova · Osam dana koliko smo proveli na Siciliji, bilo je dovoljno, da se vidi većina ostrva. Ako bi bili više zainteresovani za antiku, trebalo bi nam možda mesec dana da obiđemo sve te krajeve. Sicilija je zapravo muzej, svuda postoje neki ostaci antičnog vremena · Kulinariku nismo doživeli u celo dijapazonu em zbog vremena, štednje takođe · Dopuniću spisak ako se setim… Idemo dalje... 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zivko 299 Napisano Januar 26, 2018 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Koliko kosta trajekt do Dubrovnika? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmwgs 57 Napisano Januar 27, 2018 Svrati ponekad, 171 postova Lokacija: NG Motocikl: bmw r1200gs adventure Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast, super si to sve opisao 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 27, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Zivko je napisao: Koliko kosta trajekt do Dubrovnika? Palubna karta Dubrovnik - Bari - Dubrovnik na Dubrovniku oko 170€ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zivko 299 Napisano Januar 27, 2018 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Hvala. Mislio sam da je puno skuplje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dano33 46 Napisano Januar 27, 2018 U prolazu, 59 postova Lokacija: AUGSBURG,De Motocikl: suzuki v- storm 650 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na divnom putopisu, sad bi bilo ljepo, da napišeš i onaj navtički dio jer su mi produžili bolovanje još sedmicu dana. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mediterraneo 1769 Napisano Januar 27, 2018 Lovely jubbly, 896 postova Lokacija: Liguria Motocikl: CB 1300 Prijavi odgovor kao problematičan Izuzetno lep putopis. Nadam se da sledi i nastavak nautickog dela. Koja ti je ovo moto jakna? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ninja_swe 32 Napisano Januar 27, 2018 U prolazu, 68 postova Lokacija: Gothenburg Motocikl: BMW R1200R x 2, 2008 Prijavi odgovor kao problematičan Kako onaj jedro uspje onako poderati!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 27, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, herman je napisao: Izuzetno lep putopis. Nadam se da sledi i nastavak nautickog dela. Koja ti je ovo moto jakna? https://ultimatemotorcycling.com/2016/04/18/bmw-atlantis-suit-and-gloves-review-finest-function-fit/ Nosim je oko 8 godina, leti i zimi, prešao sam 200K+ super zadovoljan... perem je u veš mašini Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 27, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, ninja_swe je napisao: Kako onaj jedro uspje onako poderati!? "the best marina", a niko ne brine o brodovima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4464 Napisano Januar 28, 2018 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan nije ga spustio i složio duže vremena a nekada je dosta i manje od sata da dođe u ovo stanje. vjetar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Cruiser 1184 Napisano Januar 28, 2018 Ponosni BJB Redar, 1217 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš) Prijavi odgovor kao problematičan Jedriličar sam i motociklista i dobio sam minus jer tek sada vidim temu! Idem da čitam od početka! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 28, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan pre 33 minuta, Urban Cruiser je napisao: Jedriličar sam i motociklista i dobio sam minus jer tek sada vidim temu! Idem da čitam od početka! kakav bre minus. Da si napisao da redovno pratiš forum, e onda... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 28, 2018 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, mile fazer je napisao: nije ga spustio i složio duže vremena a nekada je dosta i manje od sata da dođe u ovo stanje. vjetar. Jeste na vlasniku da uredno veže brod kao i opremu na njemu. Ali mornari u marini su za to da celo vreme brine o plovilima, ne samo da pomognu prilikom vezanja broda. U vreme kada sam snimio tu fotografiju, bilo je loše vreme sa jakim vetrom, a mornara nigde... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...