cikuntopola 96 Napisano April 5, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Na nekoj od prethodnih tema sam pitao forumase o savetima za kupovinu motora.Saveti su bili i ovakvi i onakvi ali sam se ja opredelio za Hondu VFR 750.Ona je 92 god. i dobro je ocuvana mada je presla malo vise 80.000km ali iz vasih saveta na forumu sam shvatio da ona prelazi i do 300.000km.Meni nek predje i 150.000 i bicu zadovoljan.Medjutim posle samo dan voznje primetio sam nekoliko stvari koje ne znam da li tako radi VFR ili nesto nije u redu.Ako otkrijete prodlem molio bih vas da mi sugerisete navreme i uputite me gde i kako da ga resim. 1.Primetio sam da joj zvrci alnaser.Pretpostavljam da nesto n ije u redu sa njim.NPR.bendiks ili neki lezaj u njemu. 2.Jutri kada je upalim, pod sauhom se cuje neki neprijatan zvuk u masini,kao sa ima negde lufta pa udara metal o metal.Kad se zagreje taj zvuk nestaje i motor se ponasa normalno,mada kad je jos hladan a vratim sauh i drzim je na gasu tog zvuka nema. 3.Dok je hladana izbacuje beli dim iz auspuha.Pretpostavljam da to ima vezesa nekom vodom koja mi kaplje iz sastava linca i grane.(nadam se da je kondenzacija). 4.Posto ima alarm bivsi gazda mi je savetovao da ga iskljucim posto vuce akumulator cak i kad nije u funkciji (ili je los akumulatorpa me lozi). 5.Par puta sam pokusao da ga izvucem na kvacilu ali mi obavezno proklizaju lamele.Da li su lamele lose ili treba samo da se dosteluju. 6.Prilikom saltovanja cuje se neki neprijatan zvuk kao da nema sinhrone nego nesto skljoca,NPR kao kod lade kad je saltujes samo sto je kod nje to prednost da li je i ovde? E sad ljudi da li sam ja kupio dotrajalu masinu ili je nesto od ovih stvari normalno,mada vam mogu reci da nisam mnogo ocekivao od 92 godista ali mi se cinilo da je odrzavana. Posavetujte me ako mozete.PUN POZDRAV!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano April 5, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Za tacku 3 se ne brini, to je normalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6437 Napisano April 6, 2008 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan 2. najverovatnije ima lufta u leptiru za sauh, pa kad je povucen zauh od vibracija masine se trese i proizvodi taj zvuk, isto je i kod mene, ne brini za to, kad vratis sauh zvuk nestaje jel tako ? 3. normalno je 4. koja je onda funkcija tog alarma Ako je alarm ok i sve je povezano kako treba, onda ne bi trebao da izvlaci akumulator. 5. ovo mi je malo nejasno, kako izvlacis na kvacilu ? Ako ne dodirujes rucicu kvacila, a krenu lamele da proklizavaju, mogu malo da se rastegnu federi u kvacilu da bi bolje prihvatalo, ali joj je kraj blizu. 6. to je normalno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
darko dav 710 Napisano April 6, 2008 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: SVILAJNAC Motocikl: Honda Africa crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pod 1,2 i 3,je sve ok,barem je tako isto bilo i na mojoj,i to mi nije pravilo nikakve probleme. Pod 4,nebih rekao da ti je do alarma,a budi srecan ako ti je otisao samo akumulator,kod njih je najveca boljka jebeni regler,citaj (150€) Za 5 te nisam bas najbolje razumeo,ako mislis da ga cimas na kvacilo,onda si izabrao pogresan motor Pod 6 nebih trebao da bude neki bas jak zvuk,mada budi svestan,da u njoj ima bas dosta zupcanika,i da se motor i menjac dosta razlikuju od ostalih Hondinih modela.Malo drugaciji zvuk ako ima onda je sve ok,ali ako je prejak Ustvari,zajebao sam se i pod 1,2,3,4,5i 6 nista nevalja,motor podhitno prodaj,a prvo javi meni ;D Kolko si ga platio ako nije tajna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano April 6, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima.Malo mi je lakse odkad sam procitao vase poruke.Vecina stvari koje ste mi naveli ima logike,ali idem redom. Prvo sto se tice ovog releja to sam prvo pitao bivseg gazdu i pokazaomi je stari izgoreli i novi koji je stavio sa hladnjakom original.Kaze da ga je platio 200e. Drugo,ovaj alnaser jutros jos vise zvrci jedva okrene.Jedva sam ga upalio.Ipak mislim da je bendiks Gde bi najblize to mogao da sredim? Ovo za sauh ima logike,a i za beli dim.cinimi se da sam naucio da nista nije strasno dok ne kuljne crn ili plav. Akumulator cu da ispitam,a za menjac sam se raspitao jos kod nekih bajkera i oni potvrdjuju basu pricu. E za ovo kvacilo gde su te opruge da ih malo rastegnem.Ako su izmedju lamela ili negde u korpi to bi ipak prepustio majstoru. Nisam pogresio oko izbira motora sigurno.Jedina mu je mana sto jos ne znam kako se vozi VFR. Inace slajfuje samo kad diram rucicu kvacila. Platio sam je 2400e.Zamenjeno ulje,filteri,svecice29.02.2008kod nekog baje u servisu ima njegova nalepnica i broj tel. Gume su dobre i registrovana je godinu dana.Lanac i lancanici su dobri mada po mom misljenju je malo labav.Cinimi se da nije padano,njegov je oklop original i ne vidi se da je krpljen.Kocnice su dobre mada su prednji diskovi pojedeni jedno milimetar,otpilike.Otprilike ono sto se kaze bez ulaganja,sem tog jbg bendiksa ako je on uopste. NIJE NA PRODAJU!!! Mogu da ti dam krug. Mislim da je ovo moj veciri motor pa makar mu na jesen kupio ceo agregat. Puno pozdrava za sve! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan82 1 Napisano April 6, 2008 Svrati ponekad, 116 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan samo ti rasturi anlaser, prekontrolisi cetkice i caure i menja sto ne valj bendiks ne diraj ako ne preklizava, inace isti se nalazi u samoj masini nije kao kod automobila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bikus 17 Napisano April 6, 2008 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: BGD Motocikl: MTS 1200s DVT Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti nisi menjao ulje, obavezno promeni, moze da ti resi problem lamela, ko zna sta je sipano... Baci taj alarm, a ovo sve ostalo je manje vise normalno... Daj neku sliku VFRa... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano April 6, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ima jos jedna novost oko ovog alnasera .Kad je vruc pali normalno na krug ili dva a hladan okrene dva,tri kruga i prozvrci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivicat13 48 Napisano April 7, 2008 Zainteresovan, 712 postova Lokacija: Bliski istok Motocikl: cbr900rr Prijavi odgovor kao problematičan Prvo, cestitke za motor. VFR je odlican. A sada evo dve slike koje ce ti mozda nesto znaciti: 1. Alnaser kod VFR 2. Kvacilo Kazes da se cuje alnaser kada palis motor. I to se cuje kada je hladan a kada je vruc, se ne cuje. Nemam iskustva sa VFR-om ali meni to lici da se cuje frau lauf (free wheel) ili kako ga vec zovu. Naime, to je meni bio problem na mom motoru i isto tako se manifestovao. Kao sto rekoh, za VFR ne znam ni da li ga ima. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano April 8, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala brale!Ove slike su od velike koristi samo sto ne znam sta je ovde bendiks.da li ovaj deo ispred lamela ili je to mozda korpaili ovaj deo pored zamajca.Nego nisi mi napisao kako si otklonio svoj kvar. Poz!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivicat13 48 Napisano April 8, 2008 Zainteresovan, 712 postova Lokacija: Bliski istok Motocikl: cbr900rr Prijavi odgovor kao problematičan Za VFR-a ne znam gde je frau lauf ("bendiks", free wheel). A necu da nagadjam. Za to sacekaj odgovor nekog drugog ili nesto trece. Kvar nisam otklonio, vec sam deo zamenio ;D. Nov nisam stavio jer tada nisam bio bas pri novcu (a serviser sve lepo spremio za zamenu, posle covek morao da vraca stari ). Prijatelj mi nasao polovan u Austriji. Ali bas je trebalo vremena za to. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano April 8, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Koliko ja primecujem po ovoj slici, kod VFRke bendiks nije u sastavu alnasera vec je izmedju njega i zamajca. To zvrcanje sto cujes je mozda pojedenost zubaca alansera i bendiksa, ali necu da lupam ovako nevidjeno. Sto se kvacila tice, ali motor ima 80k km vrlo je verovatno da su lamele istrosene. Na slici ih ima 9 ali obicno fasuju prva i poslednja, tako da nije veliki problem, ako si iole vican mehanici onda spada i pod "uradi sam". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano April 8, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Maki,jel to znaci da mogu lamele da istumbam i da dobijem povoljan ishod? Ma nisu mi one neki problem.retko slajfuju i to bas kad ga maltretiram,ali me alnaser izludjujeposebno ujutrona prvom paljenju.Kresnem ga 50 puta da bi upalio.Okrene dva tri puta i prozvrci.Kad bi znao ko to radi i ko ima delove odmah bi to sredio. Hvala svima!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano April 8, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Maki,jel to znaci da mogu lamele da istumbam i da dobijem povoljan ishod? Ma nisu mi one neki problem.retko slajfuju i to bas kad ga maltretiram,ali me alnaser izludjujeposebno ujutrona prvom paljenju.Kresnem ga 50 puta da bi upalio.Okrene dva tri puta i prozvrci.Kad bi znao ko to radi i ko ima delove odmah bi to sredio. Hvala svima!!! 1.Pazi, nisam ekspert, ali mislim da ne moze. Jer bitna ti je ukupna debljina "sendvica" pa ti isto dodje koje su se smanjile. A i mislim da se obloge tih krajnjih razlikuju po sastavu od ostalih tako da ni to ne ide u prilog. Pazi, simptom lameli ti je kad drugom na sredini obrtaja das PUN gas a rezultira kao da ga navlacis na kvacilo, tj. prvo obrtaji skoce, pa ih brzina "dostigne", nesto kao kad ga potpisujes u startu, tj. kad ti proklizava zadnja guma. 2. Alnaser UGLAVNOM nije zesci kvar i 99% slucajeva mozes sam da resis (ako si voljan). Ja sam do sada imao dve situacije u radionici. Prvi put je alnaser samo zujao ali nije verglao. Ispostaviolo se sledece: Bendiks ("uletni" zupcanik koji ostvaruje vezu izmedju alnasera i zamajca) je napravljen tako sto je na osovinu upresovan zupcanik, pa se tu dobila labava veza i osovinica se vrtela unutar zupcanika. Druga situacija je bila da alnaser nije neko dobro montirao pa je nalegao na 1/3 zubaca zamajca i vremenom ih sve pojeo, pa kad uhvati-uhvati. Ovako nepamet nista ne mogu da ti kazem, ali alnaser ili radi ili ne. To zujanje znaci da kvar treba traziti na relaciji bendiks-zamajac. PM ako ti nesto nije jasno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano April 8, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan E, sad sam se setio, imam neki guide za probleme sa klacivom mislim BAS za VFR, al je na engleskom, pa ako nadjem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...