mile fazer 4464 Napisano Januar 9, 2017 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan to se cekalo Pavle, nemoj sada kao onaj koji još putuje iz Londona do Srbije evo treca - cetvrta godina ( Alkos ) 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 9, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Sledeći dan bio je dugačak. Srećon temperatura bila je prijatna, relativno vedro nebo pa je moglo da se sedi na palubi. Inaće na palubi je manjak stolica i čim neko ustane, za slobodnu stolicu kreće borba… Mi smo već ujutru zauzeli četiri stolice i nismo ih oslobađali ceo dan. Menjali smo stražu. Kasno posle podne prolazili smo pored Gibraltara a u pravcu plovidbe več smo mogli videti Afriku. U blizinu luke Tanger Med stigli smo oko 17h i tamo plutali više od sat vremena da bi konačno stigao pilot i vodio nas u luku. Iskrcavanje je prošlo bez komplikacija. Pripremili smo dokumente i papire za carinu i policiju. Sve formulare popunili smo već pre polazak na put, preko interneta. Da nismo uradili to, na trajektu je moguće popuniti te formulare jer tamo je (u baru) otvorena privremena kancelarija policije i carine. Ulazak u Maroko je bio relativno brz ako uzmem u obzir mnoštvo automobila nakrcanih robom do poslednjeg kutka kavine i krova. Carinici su radili random pregled tih automobila. Teško je zamišljati kako su ti jadni Marokanci zatvarali gepeke nakon pretresa. Ispred nas bila je vožnja od oko 50 km do našeg prvog noćenja u Africi 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 18008 Napisano Januar 9, 2017 Integrisan, 8414 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pratim sa uzivanjem! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 9, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Noćili smo u apartmanu u turističkom naselju Marina Beach. Sve bi bilo OK da nije nestalo vode u celom okruženju. Srećni što smo konačno rešeni trajekta to nam nije mnogo smetalo. Pošto nismo mogli da se okupamo, barem smo uradili dezinfekciju unutrašnjih organa iz zalihe mog centralno kofera i onako malo ošamućeni zapali za tren. Ujutru nas je probudila voda, zaboravili smo zatvoriti ćesmu sinoć… Dobro raspoloženi krenuli smo sa pakovanjem. Ja sam u međuvremenu ponovio foru sa folijom. Jože onako još pospan i bez naočara nije odmah ukapirao da ga foliram. Jože i Marjan idealan su par kada je u pitanju pušenje... Samo smrt može da ih razdvoji od cigareta... Benzin ima svuda, cena je oko 1€ Cilj današnje vožnje bio je čuveni grad Fes. Krenuli smo preko Tetouana, vozili se uz obali Mediterana na jug i kasnije skrenuli zapadno u planine. Iznenadila nas je uređenost gradova gde smo prolazili. Čim se ulazi u grad, ulica se proširi u aveniju sa svake strane su ukrasne biljke, rasveta, lepe zgrade. Najlepše zgrade, pogotovo u manjim gradovima su škole i fiskulturni objekti. Odmah se vidi da je školski sitem lepo organizovan, svuda ima puno đaka, malu decu voze školski autobusi. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15848 Napisano Januar 9, 2017 Drug član, 1804 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Totomoto 102 Napisano Januar 9, 2017 Svrati ponekad, 192 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: Yamaha FZ1-SA, BMW R1200GS, Piaggio Beverly 500 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo! Jedva čekam kompletan izveštaj. A što niste išli motorima do Španije, uz francusku i špansku obalu dole do Gibraltara? Ja na proleće planiram tuda, pa zato pitam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemanja2468 146 Napisano Januar 9, 2017 Svrati ponekad, 186 postova Lokacija: Nis Motocikl: Honda CN250 Helix, Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan To sam bas i ja hteo da pitam, pogotovo sa ovim cenama trajekta koje nisu ni malo naivne po meni, nesto sam mislio da mnogo manje kosta trajekt. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Lepo! Jedva čekam kompletan izveštaj. A što niste išli motorima do Španije, uz francusku i špansku obalu dole do Gibraltara? Ja na proleće planiram tuda, pa zato pitam. To sam bas i ja hteo da pitam, pogotovo sa ovim cenama trajekta koje nisu ni malo naivne po meni, nesto sam mislio da mnogo manje kosta trajekt. Odluka gde ići bazira na više elemenata: Vreme: mi smo na razpolaganju imali 20 dana, 14 za Maroko i 6 za putovanje do Maroka i nazad. Vožnja od Genove do juga Španije odakle vozi trajekt za Maroko sigurno bi nam uzela više od dva dana u jednom pravcu. Jurnjava po autoputu nema smisla, po lokalnim putevima trajala bi duže trošak: karta za trajekt plus trošak boravka na trajektu (cca 450€) izgleda mnogo i sigurno bi vožnja po kopnu (noćenje i hrana) izašla jeftinije logika: ja kada planiram neku daleku destinaciju, hoću što pre da stignem tamo i tek tada počinje ono pravo putovanje. Da smo išli kopnom preko Francuske i Španije, delomićno bi se "istrošili", ta energija trebala nam je za Maroko, cilj našeg putovanja. Da ne pomislim povratak, kada nakon ostvarenog cilja jedva čekaš da stigneš kući. motor: vožnja kopnom značilo bi dodatnih 2000 km što znaći da bi svi motori morali krenuti na put "direktno iz servisa", što kod nas nije bio slućaj gume: ista situacija kao kod motora. Jožetov motor bio je najviše opterećen i pitanje je da li bi gume izdržale 10.000km Moglo bi se još nabrajati pros/cons ali nama je opcija trajekt izgledala optimalnija 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PedjaBgd 182 Napisano Januar 10, 2017 The hunter, 226 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo se ne propusta.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3057 Napisano Januar 10, 2017 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo! Jedva čekam kompletan izveštaj. A što niste išli motorima do Španije, uz francusku i špansku obalu dole do Gibraltara? Ja na proleće planiram tuda, pa zato pitam. Od Ljubljane do Gibraltara je 2600 km. Tamo i nazad 5200 km. Treba 10 dana i verovatno duplo više od cene trajekta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
K_A_W_A 947 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 1187 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Slusao sada u Ljubljani od tebe malo i uzivo utiske, ali ovo je prava moto lektira, sa prelepim slikama. Pratim! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Toreador 722 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 1123 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW Xr Prijavi odgovor kao problematičan Pravo osvezenje u ove zimske dane. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Frenk 29 Napisano Januar 10, 2017 U prolazu, 17 postova Lokacija: Kranj Motocikl: KTM 1290 SAS, Yamaha XVS 1300 Prijavi odgovor kao problematičan Stigao kući Precizan promatrač uoćiće da gume nisu Anakee, nego Conti Trail Attack2. To, da sam ostavio original gume, dao ih u račun i doneo "svoje" također bilo je deo "paketa" pregovaranja. Precizni promatrač rekao bi, da si se zeznuo i da su to Conti TKC 70 gume. Onako od oka. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LUKA737 5 Napisano Januar 10, 2017 U prolazu, 3 postova Lokacija: Zagreb Motocikl: Transalp 700 Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno,pratim i skupljam info Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Precizni promatrač rekao bi, da si se zeznuo i da su to Conti TKC 70 gume. Onako od oka. Bravo Frenk, jedini od 1000+ posetilaca prošao si test preciznosti... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 11, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Oko podne počeli smo da razmišljamo o klopi. Pored velike ponude, prvenstveno tadžina, meni se jela jagnjetina. I tako smo stali kod gostione sa roštiljem. Marjan i Mirjam odlućili su se za tadžin, Jože i ja za jagnjetinu. Naš izbor definitivno bio je bolji. Da da kažem nekoliko reći o tadžinu. To je To su lonac i poklopac od gline a hrana se u njemu priprema slično kao kod nas »ispod saća«. Zanći ono što stave u tadžin krcka se na laganoj vatri i na kraju izađe neka ćorba sa komadima kuvanog mesa i povrća (što posebno ne volim). E sad, gde god smo poručili tadžin, niti dva recepta nisu bila ista. Tako da treba biti pažljiv prilikom porućivanja i raspitati se šta oni kane da stave u njega. Ja kao mesodžer, tadžin sam porućivao samo u u »krajnijem slućaju«. Dakle, rućak je izgledao ovako: Lepo su nas poslužili. Ja sam silom prilike propio koka kolu i ona me je pratila svo vreme osim u nekoliko slućajeva. Pivo i alkohol služe samo u većim hotelima (Ibis na primer ali je skupo!) i u trgovaćkom lancu Carrefour (Fes, Marrakech). Na ulici živo... Posle rućka produžili smo po cesti N16 uz obalu. Put je bio fenomenalan, odličan asfalt, lepe krivine … do gradića Jebha. Tamo put skreće desno u počne se brzi uspon od nule pa čak do 1660 metara. Napustili smo N16 i produžili po P4115 prema jugu. Uz obalu su česte karaule, osmatraju Mediteran 1 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 11, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Veoma brzo smo poćeli da se penjemo. Vozili smo na prosečnoj visini 1000 metara. Lepi predeli, ugodna temperatura. Bilo gde zgrada škole je jedna od najlepših Na pravom smo putu Bilo gde smo stali odmah su se oko nas okupil lokalci u želji da pomognu u vezi orientacije i normalno da nam nešto rodaju. U konkretnom slućaju to je bila droga. Naime prolazili smo kroz region poznat po proizvodnji droge. Ovo nije droga nego putujuća pekara Našli smo hotel sa PIVOM!!! Pale su dve runde Za to vreme prekoputa hotela krenula je tuća sa mnogo gledalaca Primetili smo kasnije da su Marokanci prilično uzkipljivi u pogledu svađe. Imali smo priliku da često vidimo viku koja je ponekad završila pesnicama. Borbeni narod, nema sumnje 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 11, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Posle pivo pauze produžili smo po R509 prema Fesu. Prodavać droge. Ima ih na svakom parkiralištu. Region je poznat po proizvodnji droge... Mališani imaju pomalo nezgodan obićaj da mašu turistima i hoće da uda re peticu. Ponekad su nam se opasno približili. Pogotovo je za mene bilo nezgodno pošto sam dosta vremena vozio sa kamerom u ruci a srećom prošao bez problema Počeo je da pada mrak Na pravom smo putu. U Fes stigli smo po mraku. Ruta je bila 369 kilometara, vozili smo 6 sati, odmarali tri, najveća visina na kojoj smo vozili je bila 1.661 metara 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andric_Ivo 9 Napisano Januar 11, 2017 U prolazu, 38 postova Lokacija: Krusevac, Beograd Motocikl: BMW 1200gs, Yamaha Fz1, dva puta Kawasaki 636 Prijavi odgovor kao problematičan Prelepo, prva pomisao na Maroko je pustinja i vrucina, a ova sela su nesto sasvim drugacije. Svaka cast na planu puta, ulepsa mi dan ovaj post. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 11, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Leti je velika vrućina, treba tamo ići u u jesen i proleće. Vratili su se pre deset dana dvojica prijatelja iz putovanja po Maroku. Na nekim mestima pratio ih je sneg. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srrdjan 315 Napisano Januar 12, 2017 Нек иде живот, 858 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250 Prijavi odgovor kao problematičan Продају дрогу покрај пута као наши што продају шумске јагоде ,мед. . . . Одличне слике Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_bandit 2 Napisano Januar 12, 2017 U prolazu, 11 postova Lokacija: ZG Motocikl: BMW R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan odlično Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vroc-Kapo 2142 Napisano Januar 12, 2017 Zainteresovan, 691 postova Lokacija: Vela Luka , HR, Stavanger, No, Dubai UAE Motocikl: K1600GT SE 2016 Prijavi odgovor kao problematičan I jos jedan odlican putopis. Cestitam na novom motoru i neka dobro sluzi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Januar 12, 2017 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Akumulator za motor da u Novoj Gorici nađeš u subotu ujutro, nema šanse. Lepo smo mi krenuli prema Italiji u nadi da će prvi BMW servis da nas posluži kafom i u međuvremenu da Marjanu stavi nov akumulator. Skrenuli smo sa autoputa i vozili do Pordenonea, tamo je moj navigator pokazivao da postoji servis BMW. Prevarili smo se. Ni BMW više nije taj što je nekada bio. Servis je uistinu radio ali su nas ljubazno slali na levo krug i pravac kroz vrata. Nakon lutanja tamo-vamo naišli smo na Hondinu trgovinu. Ima akumulator? Ima! Daj, puni ga. Ja izvadio kompletan alat, Marjan i Jože su se latili posla. Prilikom vađenja starog uspeli su spojiti plus i minus, malo se zadimilo inače sve BP. U to vreme novi akumulator je oživeo (video sam prvi put, kako se u suv akumulator sipa elektrolit i on oživi), za deset minuta sve je bilo na svom mestu a mi u trk prema Genovi. Vreme se razvedrilo, temperatura je bila povoljna za vožnju. Daaa, opet honda rešava bemveov problem,... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Šta reći o Fesu a da nije već negde napisano. Možda samo to, da je Fes bio glavni grad Maroka sve do 1925. Svrstan je na listu svetske baštine. Posle doručka mi smo Fes upoznavali pomoću vodića, sina vlasnika hotela Bab Al Medina. Vodio nas je lavirintom uskih uličica starog dela grada (to se obično zove Medina, ne samo u Fesu nego i u drugim gradovima). Tu su razne pijace, prodaju se kokoške, ćurke, zećevi…, voće, povrće… zatim ima deo sa različitim radnjama, najčešće u vezi kože (torbice, patike, cipele, jakne…). Prerada kože je jedna od glavnih delatnosti u Medini. Dosta ima radnji za proizvodnju ulja argan koji ima izuzetno lep ukus, koristi se i za kozmetične proizvode. Tu su i radnje za tkanje prelepih uzoraka prekrivaća, marama od svile i pamuka… Uličicama idu posetioci, lokalci, natovareni magarci, motori, skuteri… potpun haos ali se niko ne nervira. Sve ide polako svojim tokom. Treba napomenuti, da ja volim fotografisati ljude, portrete. U Maroku to je malo teže. Uglavnom ne dozvoljavaju fotkanje ili pak traže novac. Zato su fotografije ljudi više-manje napravljene potajno. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...