Alp 2247 Napisano Decembar 4, 2016 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Sutradan smo konačno stigli u Murghob. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Murghab,_Tajikistan ) To je mesto ne-definisano u prostoru i vremenu, otprilike za još jedno carstvo iza Mordera. Hrabri putnici - namernici, trgovci, ratnici i ljubavnici koji prežive sve zamke Pamirskog Trakt-a i nekim čudom ostanu čiste svesti uz pomoć svih mogućih dobrih vila i čarobnjaka, pričaju kako je prelazak i osvajanje Mordera bila zadnja stepenica ka krajnjem čistilištu: "Murghob" Tako smo se odprilike osećali kada smo to po-podne u jari koja je pržila pesak, kamen i naše misli, ušli u "grad". Svaka kuća, kulisa, zid ili džamija je mogla biti naše spasenje.., ili završetak naših mladih i nevinih života u scenografiji "od sumraka do svitanja".. Od čega i kako žive Murghob-ijanci? ..... Nemam pojma. Mesto je na 3.700 m, poljoprivreda je nula (na toj visini i bez vlage, nema ništa od čega bi se živelo), stočarstvo je skoro nula (preživljavaju samo Jakovi, svi ostali ne mogu da prežive godinu), trgovina... možda, ali pre bih rekao da su na trgovinskom putu kao konzumenti a ne pre-prodavci, jer nemaju kome da pre-prodaju.. Znači, velika je nepoznanica kako nastaju i opstaju mesta poput ovog. Od starijih sam saznao da je ovo mesto bilo logistički centar krajem 80-tih, kada se sovjetska vojska povlačila iz Avganistana (bio sam u Dušambeu 88, u povratku sa jednog pamirskog brda), pa su ljudi ostali da žive u ovom ne-gostoljubivom okruženju. Mi se nismo previše bavili tim pitanjima, jer smo bili opsednuti procedurama za preživljavanje (smeštaj, voda, hrana, i naročito WC..), a meni je odprilike trebalo nekih 24 h da se naspavam, izađem iz bunila i da počnem "normalno" da razmišljam. Glavna odaja za dnevne, polu-dnevne, noćne, jutarnje, večernje i ostale seanse je bio lokalni taolet (iliti klonja - čučavac), koji je bio iznad kuće gde smo se smestili. Tu je često bio red, pa je trebalo te seanse nekako isplanirati. Ali hoćeš vraga.. nas par sa dijarejom nikako nismo mogli da uhvatimo pravilan ritam, jer ritma nije ni bilo, ili bolje rečeno opsedali smo gore spomenuti cenjeni objekat skoro stalno. Tu smo rešili da u Murghabu ostanemo barem 2 dana, kako bi se sabrali i odmorili. Za mene je ta odluka bila od suštinskog značaja. Naš hotel.. Pijaca.. Mesara. Želite da znate kako se tranžira i pakuje meso unutra? Ne, ne želite.. Najbolja kafana u gradu, kako i priliči gospodi... Spazih i grupu sa motorima (afrike naravno), ošamućenih od visine i u bunilu od vrućine, u stanju sličnom kao i mi, samo što je naša ogromna prednost bila skoro gotova potpuna aklimatizacija (u sledećih nekoliko dana će se pokazati da baš i nije tako..), a njihova je tek počela. Najača banka u gradu. Mrki lik ispred osmatra potencijalne opasnosti u cilju obezbeđenja tima unutra. Nije šala, ipak se menja celih 50$ za Murghabijansku valutu... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srrdjan 315 Napisano Decembar 5, 2016 Нек иде живот, 858 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ау Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 6, 2016 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Dva dana kasnije sam bio ko nov. Problemi sa stomakom su prestali kao i propratne pojave, jeo sam šta mi je palo pod ruku (stomak), i izgleda potpuno adaptirao na visinu. Trebalo mi je samo 2 nedelje... Vreme je za pokret. U narednoj deonici smo imali par prevoja preko 4.000 m, i jednu problematičnu suvu deonicu bez vode u trajanju od cca 3 pedalačka dana.. U stvari, ima par jezera na visini nešto višlje od 3.500 m, ali su slana, pa nam neće vredeti. To je značilo da svako od nas mora da nosi vodu za barem 3 dana.. (foto Jone..) Neke od boljih prenoćišta smo preskočili. Peđa u rukama drži reklamu za jednog od njih.. Ali zato nijedan ekskluzivni restoran nismo propustili.. Uostalom, posle toliko vremena sad mogu da jedem šta oćeš... Na jednom od lokalnih prevoja preko 4.000 m, gde je inače granica administrativne oblasti smo morali da odmorimo i sklonimo se u zavetrinu. Jednostavno uz takav vetar ne ide.. (foto Jone) Moje čistilište je prošlo. Sad je na red došao Jone.. A par dana kasnije i Nene. Sve su to bili sindromi zakasnele aklimatizacije i posledica prilagođavanja na lokalnu vodu i hranu. Kad je neko u krizi, jednostavno svi stanemo i napravimo pauzu par sati, sapatnika stavimo u horizontalu kako bi ga vratili u život i doveli do sledećeg mesta za kamp, gde se mogu primeniti druge metode savremene medicine tipa: supa i spavanje.. (foto Jone) 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Komsa 1831 Napisano Decembar 7, 2016 Drug član, 1142 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: BMW K1200 RS ;YAMAHA Nouvo Prijavi odgovor kao problematičan Ja вам се дивим, младост носи свакакву храброст са собом. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JankoR 471 Napisano Decembar 7, 2016 Zainteresovan, 707 postova Lokacija: podgorica,mne Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r Prijavi odgovor kao problematičan Nemam dovoljno rijeci da iskazem divljenje i postovanje za ovakve junake naseg doba. Vrlo cesto mojim drugarima koji voze motor samo po asfaltu kazem da su pickice za nas endurase ali polako spoznajem da smo i mi endurasi pickice za prave bicikliste (ovo prave naglasavam jer sam imao prilike sresti avanturiste koji opusteno lutaju svijetom i imaju svo vrijeme ovog svijeta i dnevno vrlo cesto ne predju opusteno 50km ) Ako te enduro tocak ili bilo koji drugi tocak dovede u CG , bilo bi mi zadovoljstvo popoiti po NASe pivo sa tobom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 7, 2016 (promenjeno) Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan "bilo bi mi zadovoljstvo popoiti po NASe pivo sa tobom." Računam na to.. "Ja вам се дивим, младост носи свакакву храброст са собом." Za ovo "mladost", imaš dva piva.. Promenio Decembar 7, 2016 član Alp Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan026 22 Napisano Decembar 7, 2016 Svrati ponekad, 111 postova Motocikl: yamaha fzs 1000,yamaha mbk 125 Prijavi odgovor kao problematičan Respekt,za ovako nesto stvarno treba imati hrabrosti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 8, 2016 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Sledeća tačka odmora je "Khorugh", glavni grad provincije i posle Oš-a (u Kirgiziji), praktično najveće mesto na Pamirskom Traktu. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Khorugh ). Pošto je Khorugh na 2.200 m, znači da počinjemo jedan siloviti spust sa Pamirskog plato-a, skoro 2.000 m, niže i to sa ovom aklimatizacijom i stečenom kondicijom nebi trebalo da bude problem Tu istovremeno počinje (za mene), i najinteresantniji deo puta.. Jedno od najupečatljivijih mesta za kamp u dosadašnjem pedaliranju. Još uvek smo na 4.000 m, i ipred sebe imamo još jedan prevoj. Moj kum leži u šatoru i daje samo povremeno znake života. Moj zadatak je da ga na svakih par sati hranim supom i da se nadamo da će sutra biti operativan. Tu fazu smo svi prošli. Drugi dan vozimo bez nadoknade vode i moramo izdržati još jedan dan, kada ćemo posle prelaska prevoja verovatno imati gde da se natankamo.. Svetlucavi obrisi nekiliko kilometara niže jesu jezera, ali ne vode, već soli.. tako da smo prošli pored njih nezainteresovani za pauzu.. Još jedan prevoj. Sad je sve ustaljena rutina. (foto Jone) Šoferska je tuga pregolema... Silazimo brzo, pojavljuje se i zelenino sa strane, broj vozila se drastično povećava (predhodnih dana u proseku 2 do 3 na dan, a sada toliko na sat..). Škola za hajduke. Srećom, momci su shvatili da idu Srbijanci i dobili smo dobodošlicu i propusnicu.. Ulaz u grad.. U Khorogu ćemo se zadržati dan. Tu preko reke je Avganistan, i ta granična linija će nas pratiti sledećih skoro 300 km, dok vozimo kroz neverovatan kanjon reke Panj.. Nastaviće se.. 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1641 Napisano Decembar 12, 2016 -+-, 1005 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1563 Napisano Decembar 12, 2016 Drug član, 1306 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 13, 2016 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Dva dana kasnije smo krenuli niz kanjon. Kažem "niz", zato što je globalno putanja nizbrdo, ali stalno ima i nekih malih uzbrdica pa smo prvi dan pedalanja "nizbrdo" imali 600 m visinske razlike "uzbrdo". Desna strana je tadžikistan sa "normalnim" prašnjavim putem. Leva strana je Avganistan sa stazom usečenom u stenu. Tadžik strana puta.. Afgan strana .. Obala je uglavnom jako strma sa bujičnom vodom koju je praktično bez neke "tirolske traverze", nemoguće preći. Osim na nekoliko mesta gde se dolina širi, reka je mirnija i obale su blaže. Baš na jednom od takvih mesta sam osetio potrebu da odem na sra.., ovaj, da se malo osamim i naberem cveće, kad primetim čudne table sa uznemirujućim oznakama. Praktično sve zone gde se "normalno" može zagaziti u vodu su minirane... Odma sam izgubio želju za .. branjem cveća.. To naravno za decu ne važi... Šta znaju deca šta su mine.. Ja da se pitam... ja bi ovde protero vezanih očiju.. Preko mosta samo nežnim koracima.. I tako sledećih 300 km.. Nastaviće se.. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 15, 2016 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Stiska me posao ovih dana, moraću malo da ubrzam sa postom, ne zamerite.. Predeo kojim smo vozili tih dana je svakako spektakularan. Duboki kanjon i 5.000 m visoki vrhovi oko njega. Istina, nisam se kupao davno... Al ovde mi baš ne bi prijalo.. Ostaci Ruskog angažovanja u kraju.. Tradicionalni način sušenja i tresenja žitarica, poznat i u našim krajevima. Izneseš na put, pa ako bude bilo saobraćaja sve se to samo istrese i izpegla. Od nas se nisu ovajdili. Dani prolaze, put vijuga pored reke, mi peglamo i ništa ne pitamo.. Ponekad samo, kad digneš glavu kako bi pio vode iz bidona, vidiš grandiozne stenovite formacije koje se više hiljada metara dišu strelovito u nebo. Kakav je ovo turistički potencijal.. Sutradan (negde oko ručka), na delu prašnjavog puta gde se kanjon čudnom igrom prirode sužava na 50 m, do Afgan teritorije, primetim sa strane puta skoro novi crni BMW serije 7. Jako je čudno videti bilo koji auto, kamoli ovako luksuzan. Kao da su marsovci sleteli na Pluton. U njemu sede dvojica celavih nabildovnih likova sa kajlama. Jasno je. Dok su putevi preprodaje droge i oružja u kraju otvoreni, turizam nema nikakve šanse. To su i "nadležne" službe Tadžik države shvatile, pa što to one ne bi iskontrolisale, možda zarade po koji dinar, tj dolar... Mahinalno usporih kako bi ih slikao, ali se u zadnjem momentu predomislih. Setio sam se gde sam, i da verovatno sledećih mesec dana niko i neće pitati gde sam nestao.. Nekoliko dana kasnije, u cik zore, četvorica prašnjavih, musavih, sumnjivih likova na neuglednim šklopocijama natovareni preko svake mere je ušlo u glavni grad ugledne države Tadžikistan. Taj termin smo izabrali kako nas panduri ne bi previše maltretirali u prodoru ka centru grada. Jedan dan smo odmorili, a par dana proveli u obilasku onoga što je vredelo videti. Zadnji put sam bio ovde 1988 godine.. I dosta se promenilo, čini mi se na gore.. Doduše centar je u radovima, pravi se monumentalna palata za još jednog diktatora, sve je u fontanama (poznato ? ), i keramici, verovatno da bi se turistima i političarima pokazalo kako je ovo zemlja izobilja i demokratije.. Realnost je znatno drugačija. Prilaz centru grada imaju samo turisti, političari i srećnici koji žive u kraju. Ostatak nacije nema taj luksuz da se prošeta predelom o kome može samo da sanja.. Osim ako nisi sirova radna snaga.. Pa opet, na mene su najveći utisak ostavile proste i čiste duše ove uzburkane zemlje, koje su nas uzput hranile i pojile, nego sva keramika i pozlate velikog grada. Par dana smo iskoristili da se prisetimo šta je čist krevet i presvlaka, a onda nazad u Srbistan, ka novim radnim pobedama.. Za kraj, evo jedne starije fotke koje odprilike prikazuje kojom smo se turom kretali. Fali deo od Biškek-a do Oš-a, ali nije ni bitno, za mene će to uvek biti lepa uspomena. Neće se nastaviti.. Osim ako hoće, u nekom drugom obliku, sa više konja ipod dupeta.. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1563 Napisano Decembar 15, 2016 Drug član, 1306 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast, koja je kilometraza ukupna i za koliko ste je dana presli ne racunajuci dane odmora? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 16, 2016 (promenjeno) Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan On 15.12.2016. at 22:47, Gajo Sevojno je napisao: Svaka cast, koja je kilometraza ukupna i za koliko ste je dana presli ne racunajuci dane odmora? Nikad nisam precizno merio ali sve zajedno unutar par hiljada km. Za motor ili neko drugo 4WD vozilo prilično malo, za nas, poprilično veliko. Mada moram priznati da smo se hrabro vozili kombijem prvih par stotina km, dok nismo stigli u planinski region, pa i to komplikuje računicu. Veći značaj imaju visinske razlike, pa na donjim slikama možeš videti kilometražu ali i visinu, što je za ovu priču mnogo bitnije. Uostalom, nemojte misliti da smo mi bog-zna-kakvi junaci, devojka sa ovog linka: http://www.snezanaradojicic.com/ već godinama pegla sama po svetu biciklom. To nije akcija već način života, nešto što najveći broj nas (na žalost), nikada neće postići.. Ali dobro, svako kolko može i svi srećni.. Promenio Septembar 18, 2018 član Alp 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2550 Napisano Decembar 16, 2016 Drug član, 1612 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan Ako vi niste junaci,ne znam ko je ...svaka čast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milx 129 Napisano Decembar 21, 2016 Svrati ponekad, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan KAPA DOLE!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PedjaBgd 182 Napisano Decembar 23, 2016 The hunter, 226 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Uh kakav putopis, svaka cast. Procitao sam ga u jednom dahu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Decembar 23, 2016 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Bravo bre Raco! Naravno, duboki naklon i svim ostalim clanovima ekipe. Ovo je zaista veliki izazov za svakoga i siguran sam da je mnogo dobar osecaj kada se setis da si sebe izlozio ovakvom naporu i da si uspeo. Ja retko vozim bajs, ali ne mogu da se otmem osecaju kada oko ne konstatuje uspon (mislis da je ravno), a noge moraju pojacano da pedalaju. Jos ako to traje toliko da pocne da ti trosi kondiciju, onda u sebi pomislis: PU, *bem ti vaservagu. Ovo mi je palo na pamet kada ste imali 2000 metara visine u padu, a u tom spustu imas 600 metara razlike u porastu. Vec dosta iscrpljen konstatujes da je na redu olaksanje, a ono ajd' opet uzbrdo. Milina. Hvala majstore za ovu pricu i slike, i drago mi je da si bas ti, nas enduras, ucinio jedan takav poduhvat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Decembar 23, 2016 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Busmane, znaš i ja sam negde u 3. mladosti, pa kad pogledam iza sebe,.. imam još sličnih priča. Samo nisu o kotrljanju točkova i ko će to da sluša.. Nego spremi ti konja, pa da malo endurašimo na proleće po regionu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Decembar 24, 2016 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Te slicne price bez tockova ces uzivo da mi pricas, a za prolece sam vec sada spreman. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasic.z 21 Napisano Februar 13, 2017 U prolazu, 57 postova Lokacija: Sokobanja Motocikl: Yamaha ybr Honda Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Malo ko to moze Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Mart 10, 2018 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Evo konačno vidoja na yu tubetu, Jone ga je stavio malo kasnije, al što se kaže, nikad nije kasno.. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano Mart 11, 2018 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Za postovanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Septembar 18, 2018 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Popravih malo linkove pa se slike ponovo pojaviše.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17425 Napisano Septembar 18, 2018 Integrisan, 8333 postova Prijavi odgovor kao problematičan Al si bio mlad i lep Sad si samo mlad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...