Space Director 24 Napisano April 2, 2008 Svrati ponekad, 343 postova Lokacija: PG, MNE Prijavi odgovor kao problematičan Naisao sam jos ranije na jedan fin tekst o ovoj tehnici koja se primjenjuje u voznji, a kolega VeciCrnogorac podsjetio na to, u toku jucerasnje voznje. Imali smo malu voznju po otvorenom putu i treba savladati krivine, pomalo se naginjati, obarati motor (ovo je relativno ;D) pa sam htio da porazgovaramo o ovome. Naime, kako vi to radite? Imate li neki poseban nacin na koji to radite. Molim vas, opisite nacin na koji to radite? Lijepo kazu u ovom tekstu koji sam postavio, da ako znate da vozite motor ili bicikl, da ste podsvjesno savladali tehniku "Counter Steering". Cini mi se da sam i ja juce otkrio, tj. primijetio kako to radim. Naime, kad hocu da skrenem u desno, najlakse mi je da se nagnem ka tj. "naslonim se" na desnu stranu upravljaca i motor se blago nagne na tu stranu. Kasnije sam, nakon sto mi je VeciCG skrenuo paznju da probam na ravnom pri brzini od 30tak km/h da gurnem upravljac desnom rukom, u lijevu stranu i vidim koliko je ocigledno kako motor skrece u desnu stranu. Lijepo bi bilo cuti od iskusnijih chlanova foruma, tj. ja bih ih zamolio da napisu nesto o tome kako oni to rade i podijele svoje iskustvo. Dosta citam forum i vidim da ima puno ljudi spremih da pomognu i da se organizuju kad neko padne (slucaj momka Naneta, koji je imao nezgodu u Indjiji), a ipak manje da preventivno djeluju na manje iskusne i poducavaju ih na ovakav nacin. Ok, svi kazu: bez kacige i opreme nikad na motor i to je super, ali to je samo jedna od stvari. Hvala i nadam cemo popricati o ovome, a da ce i admini dati svoj doprinos da tema zazivi. "UPRAVLJANJE Često je teže objasniti kako se upravlja motorom nego jednostavno otkriti sam kako se upravlja. Svatko tko zna voziti bicikl upoznat je sa tipičnom upravljivošću vozila na dva kotača. Prije nekoliko godina pojavio se izraz “countersteering” koji opisuje radnje potrebne za skretanje vozilom na dva kotača: guranje lijeve ručice upravljača okreće kotač u desno što kao rezultat ima obaranje motocikla na lijevu stranu. Zbunjeni? Razmišljajte o tome kao jednostavno guranje ručice u pravcu u kojem želite ići: da bi skrenuli lijevo, gurajte lijevu ručicu i obratno. Ako znate voziti bicikl ili motor znači da ste već nesvjesno koristili “countersteering”. Samo malo svjesnog “countersteeringa” jako puno pomaže vozaču početniku u efikasnom upravljanju, a kada je taj vozač spreman i za druge načine držanja pravca, “countersteering” će upotrijebiti zajedno sa nekoliko ostalih tehnika. Jednom kada se naviknete na osnove “countersteeringa” – gurati ručicu u pravcu u kojem želite ići – biti ćete spremni za gotovo bezbroj varijacija u upravljanju sportskim motociklom. Brzina upravljanja nije samo način da bi se izbjegla nesreća već i tajna precizne sportske vožnje. Kada počnete eksperimentirati sa vašim upravljanjem, otkriti ćete da je sposobnost motocikla da skrene izravno povezana sa silom na ručicama upravljača. Ako pritisnete lagano, motocikl će lagano skrenuti u željenom pravcu. Ako pritisnete naglo i jako, motocikl će jednostavno pasti na tu stranu. Pokušajte isprobati lagano skretanje sa malim pritiskom na ručicu i naglo skretanje sa snažnim pritiskom na ručicu. Sa razumijevanjem ove tehnike dolazi bolja vožnja, samopouzdanost i na kraju užitak vožnje. Što brže vozite, veći je žiroskopski efekt na gumama, kotačima, diskovima, lancu itd., što znači da će trebati više snage da ih se pomakne iz njihovog odabranog pravca gibanja. Mijenjanje pravca kretanja pri 100 km/h tražit će veći pritisak na ručicu upravljača nego mijenjanje pravca pri 50 km/h i to ne samo da bi se započelo skretanje nego i da bi se završilo. Većina napora dizajnera okvira motocikla usmjereno je na razvoj pravog osjećaja upravljanja, balansirajući stabilitet nasuprot mogućnosti skretanja da bi se dobile karakteristike upravljanja koje će odgovarati namjeni motocikla. Bez obzira koju vrstu motocikla vozite, usavrašavanje vašeg djelovanja na ručice upravljača znatno će povećati mogućnosti vašeg motocikla izvan klasičnih opisa kao “stabilan” ili “okretan”. Kada se sasvim upoznate sa osnovama “countersteeringa”, moći ćete se pozabaviti i nekim naprednim tehnikama koje će još povećati kontrolu vožnje i vašu i samopouzdanost. Najčešći uzrok pojedinačne nesreće: prebrzi ulazak u zavoj, približavaje rubu ceste i panično kočenje zadnjom kočnicom. Edukacijom i vježbanjem može se izbjeći ovaj." Izvor: http://www.du-moto.com/content/view/45/57/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano April 2, 2008 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan CS svi koriste svesno i nesvesno ! Od kad sam skapirao CS, mnogo preciznije, brze i "sigurnije" ulazim i izlazim iz krivine ! kad dozivis "prosvetljenje" zvano CS ! sve je odjednom drugacije ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano April 2, 2008 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan (Sve dole napisano je moje viđenje tehnike CS, ne tvrdim da je jedino, niti čak da je ispravno. Čisto da ne bih u svakoj rečenici pisao "u mom slučaju", "ja mislim da" i tako dalje) Postoji više načina da se upotrebi CS - to može biti opterećivanje kormana na jednoj strani povećanjem sile oslanjanja, za "suptilniji efekat", ili baš aktivno zakretanje kormana u kontra smeru za "radikalniji efekat". Ono prvo koristim redovno pri svakodnevnoj vožnji, i to je, kapiram, ono što ljudi kažu "podsvesno to radiš, a nisi ni svestan". Ona druga, izraženija, varijanta mi je jednom prilikom verovatno spasila život. Desna krivina, primećujem da me fizika tera u širu putanju, tačno u far jugića koji se kreće u suprotnom smeru. Srećom, brzo sam odlučio da probam CS (i to prvi put svesno), i tako lepo zalegao i izvukao krivinu da je to bila milina jedna od doživljaja (na stranu to što sam izbegao sudar). Eto tako... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aku 11 Napisano April 2, 2008 Svrati ponekad, 134 postova Lokacija: BG Motocikl: TDM 4tx Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ce sve one koje ovo intresuju slikovitije objashnjene mogu da nadju na youtubu.... Sve je stvar "probijanja leda" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Space Director 24 Napisano April 3, 2008 Svrati ponekad, 343 postova Lokacija: PG, MNE Prijavi odgovor kao problematičan Da li se ova tehnika vise koristi kod nekih posebnih tipova motora, tipa supermoto, R, ili nesto trece, ili je sasvim legitimna tehnika za sve tipove motora? Vidim na youtube da to rade sa raznim tipovima motora, ali cini mi se da u supemoto-u to koriste maximalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano April 3, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Tvoj motor je prosto izmisljen za CS Na svim motorima se koristi ali na nekima lakse, a na nekima teze i to samo zbog polozaja i sirine volana. Uglavnom, ja ti preporucujem sledece: Kada ulazis u krivinu dejstvuj CS-om da motor dostigne odredjeni nagib i onda otpusti pritisak na rucke, tada ce se motor sam namjestiti i okrenuti volan nazad i spreman si za otvaranje gasa i izlalazak iz krivine. Ovakvo nesto je primjenjivo ako ides malo brze, ukoliko krstaris ni ne primjecujes toliko djelovanje CS-a vec to nekako, kao sto kazes, tijelo samo radi. Druga stvar gdje je CS od presudne vaznosti je naglo izbjegavanje prepreke i nagla promjena pravca. U ovim situacijama spasava guzicu. Taj dio se mora vjezbati na poligonu za najbolji ucinak, ali moze doci i sa vremenom ako se dosta razmislja o tome u svakodnevnoj recimo gradskoj voznji. P.S. Sada u Aprilu organizujemo "Parking akciju" gdje cemo na poligonu prakticno pokazivati ucinke CS-a i objasnjavati detaljno njegovo djelovanje Bilo bi dobro da doletite ako bude lijepo vrijeme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6585 Napisano April 4, 2008 Drug član, 3046 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Tek pre dve, tri godine sam nasao na netu i shvatio sta ja radim vec mnooooooogo godina. Do tada je CS isao kao nesto prirodno, o cemu nisam razmisljao, a sada, kad znam da je to priznat nacin upravljana, poceo sam i da ga ispitujem, da pokusam da sve ono sto je intuitivno doslo, sada definisem. Shvatio sam da prakticno stalno koristim CS, osim kod manevara u mestu ili brzini bliskoj 0 km/h. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
redoran 73 Napisano April 7, 2008 Svrati ponekad, 426 postova Lokacija: Beograd/Surcin Motocikl: Suzuki SV650S Prijavi odgovor kao problematičan Svesno koristim CS Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...