Jump to content

Moto Zajednica

Novi moto naraštaji - razmišljanja...

Recommended Posts

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Jeste se otišlo od teme, Dex, ali poenta je da smo zbog takvih idiota svi mi osuđeni od strane ne samo sapatnika u saobraćaju, već od svih koji imaju oči da vide kako se ti idioti ponašaju. Ja ne znam za vas ostale, ali mene je sramota (do određene mjere, da se razumijemo) kad me neko upoređuje sa takvim idiotima...

Ali, za razliku od tih i takvih njima sličnih (ili istih), ja vozim motor zbog sebe, zbog ispunjenja svog sna, zbog svog ćeifa, zadovoljstva i sreće. Za razliku od njih, ja nemam niti problema sa pandurima, niti problema sa ostalim učesnicima u saobraćaju - barem ne zbog svog ponašanja. Ali problem je što zbog takvih, koji se "busaju u grudi junačke" bez kacige ili bilo kakve opreme, osim super-ultra-brzih cvikera koji očigledno mijenjaju svu ostalu opremu, zbog takvih smo svi na određeni način ukleti u saobraćaju, jer imaš ljudi koji će ti se na Brankovom mostu u cvijetu gužve (oko 3 sata popodne) pomaknuti tih 15 centimetara koliko je potrebno ponekad da prođeš dalje, dok će se drugi baš zbog nekih takvih, "naguziti" da ne možeš da prođeš. I onda je on sretan i zadovoljan, jer se i on nekom motoristi "osvetio"...

Generalno, takva razmišljanja i ponašanja - motori bez papira, vožnja bez kategorije (ili vozačke dozvole uopšte), vožnja bez opreme (ali, barem da ima kacigu bila bi drugačija situacija barem malo, siguran sam) - utiču na sve motoriste, htjeli mi to ili ne (da prihvatimo, priznamo, shvatimo). Da bi se promijenila slika o nama svima zajedno, na tome moramo da radimo svi zajedno. Dok god to ne bude tako, svi zajedno ćemo biti huligani, lopovi, narkomani, dileri...

Uvriježeno je mišljenje (osim onih koji nas znaju) da motore voze samo oni bez mozga, samo lopovi i slični. Mislim da je problem u tome što kad si u full opremi, onda te niko i ne primjećuje iz jednog prostog razloga - imaš sve, ispravan si i utapaš se u okolinu. Nažalost, suprotnost toga je ona kontradiktornost koja se stalno spominje i provlači - viđen si tek kad nemaš ništa od opreme i onda te svi vide, svi na tebe obraćaju pažnju (definitino više nego kad si kompletan i ispravan) i svi te poštuju (takođe definitivno više nego sa opremom).

Posmatrajte to na slijedeći način - u gužvi sa posla šta prvo primjetite u saobraćaju? Primjetite Rome u Renaultu 4 koji ima samo okvir od školjke ili sa onom frezom sa kojom skupljaju papir. Kad vidite motoristu sa opremom? Evo odgovora - tek kad prođe kraj vas. Zašto? Zato što se uklapa u okolinu. Zato što je normalan. Zato što oprema štiti kao lim auto (malo prejako poređenje, ali je analogija odgovarajuća).

A kad primjetite one bez opreme? Odgovor je čim postoji bilo koji nagovještaj da se neko takav pojavljuje. A ti nagovještaji su "vriska" iz aftermarket auspuha, turiranje prilikom stajanja dok se neko ne smakne sa puta, jer se "ima prednost", turiranje radi upozorenja na njegov nailazak. Da ne nabrajam dalje znate i sami kako to ide. Dakle, oni bez opreme se vide odmah, zato što to bez opreme odskače jednako kao i ona četvorka, jednako kao i ona freza...

Onima koji iz svojih 4 točka žele da se osvete ili šta-li-već nije bitno da li sam ja (ili bilo ko od nas/vas) onaj sa kojim je on imao problema ili nisam, bitno je da je motorista, a to je ono što boli - što uvijek neko drugi plati za tuđe greške...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Skuteras, 3717 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Odoste vi podaleko od teme, a i ova tema ode podaleko od rubrike.... Čist OFF-topic. Pustite klince da se lože na ''klavijature'' R1 i R6 i vozite svoje ''punoletne'' krvavo zaradjene (ko i ja 8) ) i uživajte malo više u vožnji, batalite hejtovanje, prozivke i tudje živote... Svoj obraz svojim delima brani, a ne tudjim nedelima. I pusti Kiro ''stručne'' diskusije o bajkerima i ABS-ovima i tatinim sinovima,(da ne nabrajam više),  nijedno nisi probao. Idite vozajte se malo (čim prestanu kiše >:( ), pustite vrane i pirinač...

K'o iz jevandjelja..

Sta ima tu da se prica

• Drug član, 1261 postova

Ja kada sam bio mali sanjao sam o Automatiku, pa onda o apn-u pa o elektroniku......Nije da se tada nisu vozili ozbiljni motorcikli od 100 ks u pitanju su 80te, ali jednostavno si znao kako to ide. Niko iz mog drustva nije vozio nista jace. Kada se dokotljamo do usca posedamo na zidic kod zverinjaka i gledamo u makine koje stariji doteruju. Jos se secam Steve sa Martinom, Ljube sa Kawom 900, Zlotvora sa Boldorom, Baneta sa Goldwingom i drugih. Pa ja sam ih gledao kao bogove (ne momke vec motore).

Igrom slucaja ostao sam sa istima (mislim momcima) u dobrim odnosima i dan danas, i jednostavno ne mogu da zamislim svoje odrastanje drugacije.

Secam se kada sam prvi put otvorio elektonca i otisao kod sverka da mu nabrije cilindar, pa kako sam preko zime radio da skupim 150 maraka za lipnika, pa kako sam kupio prednji tocak sa diskom.....

Momci koji propustaju takve stvari preskacu osnovnu skolu, pa onda preskacu i srednju (mislim na patnje sa jawom i vozikanje sa mz-om, muke sa prvim japancem kawom z650), a onda sedaju na motorcikl koji zahteva fakultetsko obrazovanje (r6,r1,gsxr,zxr6,9) i ginu ko macici u poplavi.

Razumem zelju momaka da se pokazu, ali motorcikl je najopasnija sprava za pokazivanje i dokazivanje na svetu. Nije da nisam bio mlad i lud, ali klinci kojima je prvi motor oko 100 ks tesko ce preteci ovu godinu bez ozbiljnog incidenta. Posto drzim servis mnogo starijih momaka ima zelju da kupi motor i ponekad svrate po savet, koji sa moje strane uvek glasi prvo skuter, dok se ne uvoza, a onda u zavisnosti od namene motorcikla birati i motor.

Kada sam ja pocinjao da vozim motor, kocnice su bile toliko slabe da sam cesto hvatao sebe da kocim kad se krivina nazire, i moram priznati da sam se navatao straha. Sada kada motorcikli koce skoro savrseno, pocetnik ne vidi razliku u ostroj i laganoj voznji, i jako lose procenjuje svoj potencijal........onda se to zavrsi jako lose..

U normalnim zemljama takve stvari su regulisane zakonom, u Srbiji su regulisane nicim.

Nisam pobornik davljenja motorcikala vec sistemetske edukacije mladih narastaja.

SVI MI MOZEMO POMOCI U TOME SAVETIMA

• Drug član, 1779 postova

Ja kada sam bio mali sanjao sam o Automatiku, pa onda o apn-u pa o elektroniku......Nije da se tada nisu vozili ozbiljni motorcikli od 100 ks u pitanju su 80te, ali jednostavno si znao kako to ide. Niko iz mog drustva nije vozio nista jace. Kada se dokotljamo do usca posedamo na zidic kod zverinjaka i gledamo u makine koje stariji doteruju. Jos se secam Steve sa Martinom, Ljube sa Kawom 900, Zlotvora sa Boldorom, Baneta sa Goldwingom i drugih. Pa ja sam ih gledao kao bogove (ne momke vec motore).

Igrom slucaja ostao sam sa istima (mislim momcima) u dobrim odnosima i dan danas, i jednostavno ne mogu da zamislim svoje odrastanje drugacije.

Secam se kada sam prvi put otvorio elektonca i otisao kod sverka da mu nabrije cilindar, pa kako sam preko zime radio da skupim 150 maraka za lipnika, pa kako sam kupio prednji tocak sa diskom.....

Momci koji propustaju takve stvari preskacu osnovnu skolu, pa onda preskacu i srednju (mislim na patnje sa jawom i vozikanje sa mz-om, muke sa prvim japancem kawom z650), a onda sedaju na motorcikl koji zahteva fakultetsko obrazovanje (r6,r1,gsxr,zxr6,9) i ginu ko macici u poplavi.

Razumem zelju momaka da se pokazu, ali motorcikl je najopasnija sprava za pokazivanje i dokazivanje na svetu. Nije da nisam bio mlad i lud, ali klinci kojima je prvi motor oko 100 ks tesko ce preteci ovu godinu bez ozbiljnog incidenta. Posto drzim servis mnogo starijih momaka ima zelju da kupi motor i ponekad svrate po savet, koji sa moje strane uvek glasi prvo skuter, dok se ne uvoza, a onda u zavisnosti od namene motorcikla birati i motor.

Kada sam ja pocinjao da vozim motor, kocnice su bile toliko slabe da sam cesto hvatao sebe da kocim kad se krivina nazire, i moram priznati da sam se navatao straha. Sada kada motorcikli koce skoro savrseno, pocetnik ne vidi razliku u ostroj i laganoj voznji, i jako lose procenjuje svoj potencijal........onda se to zavrsi jako lose..

U normalnim zemljama takve stvari su regulisane zakonom, u Srbiji su regulisane nicim.

Nisam pobornik davljenja motorcikala vec sistemetske edukacije mladih narastaja.

Stvarno je tako bilo .Iz perspektive vozaca apenca kad vidis MZ  sa 250 kubika ko da si vido vasionski brod, u jbt 250ccm... a sad kad neko kaze 250 kubika izgleda mizerno i slabo.A klinci nece da budu mizerni i slabi oce odmah u bundes ligu nemaju vremena da prelaze stepenice.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

upravu si 100% ,,secam se usca 90tih,,,mz a i jawe,,prve jamahe rd 350,,,,jawe 250 enduro,,prve kacige,cinimi se neke slovenacke,,

pokojnog voje ivanisevica koji mi je objasnio sustinu vetra u kosi,,,,,znao se red,pocinjao si sa automatikom,elektronikom,,ctx om.....pa onda tek vece kubikaze.....

• U prolazu, 99 postova

slazem seu ptpunosti imate pice i od mene

samo da dopunim ko je tada imao kacigu bio je frajer

ipak sam tada video mnogo vise motora ,ali kacige......................

• Drug član, 1779 postova

slazem seu ptpunosti imate pice i od mene

samo da dopunim ko je tada imao kacigu bio je frajer

ipak sam tada video mnogo vise motora ,ali kacige......................

Kakava crna kaciga,secam se mog komsije koji je vozio automatika nabavio na vojnom otpadu neku rashodovanu pilotsku kacigu kojoj staklo nije moglo da se skida i imala kozu do ramena i neke silne cevcice izlazile iz nje ,pet minuta je navlaci i svlaci.

• Svrati ponekad, 217 postova

Sve mislim da je to bilo klasicno foliranje pred drugom,kupovina r6 itd...Ja za koji mesec punim 17 god i verujem da su ti decaci moja generacija jer znam masu likova koji imaju isto razmisljanje kao ta dvojica a moje su god.Mislim ja sebe ne mogu jos da zamislim na nekom R-u od 600 i vise kubika jer mislim da jos nemam potrebno iskustvo...Jer tek vozim 4-5 god...a za takve motore potrebno je mnogo vise iskustva jedna greska i to je to.Za takvo misljenje ta dva decaka su najvise krivi roditelji.Ja sam prvo krenuo od zippa 50 i muke sa njim svaki dan,posle kupio bt 50 i sa njim su dosle jos vece muke.Posle Yamaha Beluga 125 i sa njom tezak pad.Spasla me je kaciga.Posle toga aprilia sr50 pa tek onda sam poceo malo da vozim neke 125-ice.Prosle sezone sam malo vozio sr 50 malo neke 125-ice pred kraj sezone cale kupi tuarega 350 pa sam malo i njega vozio a onda  kupi tuarega 600 i tako daje mi po malo da se ucim.I tako planiram da prodam skuter i da doglavim jos neke pare i da kupim neku rs 125 ili cu da dam caletu pare a da uzmem tuarega 600.Necu imati pravo da vozim tuarega ali jbg sta da radim rs 125 dobar je prilicno skup ako budem sakupio pare kupi cu njega a ako ne onda tuareg.

• nezavisan, 348 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

Samo mislim da će novi zakon mnogo doprineti da se sve ovo promeni. Em neće odmah moći klinci da sednu na zujalicu već postepeno po kubikažama, em će morati da idu na obuku i za skuter što je krajnje pozitivno jer danas klinci ginu jer nemaju pojma o saobraćaju, ne nose kacige, njih 3 sede i pokušavaju da se trkaju s nekim, piče između kola u kolonama... Jednostavno, bezglavo...

Mislim i da policiji nije u interesu da ginu deca, ugrožavaju ostale u saobraćaju... Ova priča u busu je klinačko loženje i ništa drugo.  :'(

post-2656-12878995026004_thumb.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja