Jump to content

Moto Zajednica

Motoczysz C1

Recommended Posts

• Drug član, 1300 postova
  • Motocikl: R1150GS

Znam, cudno je sto se ja javljam u vezi nekog R motora, ali pre neki dan sam gledao interesantnu emisiju na Discovery Channel pod nazivom "Birth of a Racer". Iako ne pratim motosport, emisija je bila interesantna zbog tehnickih resenja koriscenih za izradu ovog nesvakidasnjeg motora koji je kako sam ja shvatio mozda jedini kompetitivan u moto GP a da je americkog porekla.

Evo par linkova, pogledajte specifikacije, tehnicka resenja u motoru, pa da cujemo misljenja. Znam da ne treba slepo verovati televiziji...  ;D

http://www.motoczysz.com/main.php?area=bike

http://en.wikipedia.org/wiki/MotoCzysz

http://www.youtube.com/watch?v=uKvXuRXYyxw

http://www.motoczysz.com/pdfs/rrw_9_06.pdf

P.S. Ne zelim prepucavanja tipa USA protiv Japan protiv Italija protiv blablabla... Tema je: Motoczysz C1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ducatista, 2915 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

Gledao sam emisiju. Doduse negde oko sredine ali sam uspeo da se povatam. Promasio sam onaj deo kad je pravljen ali sam uspeo da vidim zanimljivo resenje prednje viljuske. Cini mi se da ima dva amortizera i jednu oprugu koja je na sredini.

Gledao sam dok su ga testirali i kad se test vozac razbio. Bilo bi zanimljivo videti takav prototip na Moto Gp-u mada mi se cini da ce ostati samo prica, finansije su ko i uvek frka

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Steta je sto je njihov bajk 990cc, pa je trud maltene bio za dzabe sto se motogp-a tice... Ali stvarno je prica fenomenalna...

Vidim malo ko se oglasava, a tema je izvanredna. Masina na C1 je redna 4, ali nije postavljena klasicno poprecno, vec se prostire uzduzno. Ako se ne varam ima 2 (!) radilice koje se rotiraju u suprotnim smerovima rotacije i 3 bregaste. Ram je od karbona i u sebi sadrzi filter vazduha. Ma ludilo...

Procitajte ovo:

The 990cc four cylinder engine is mounted to the frame longitudinally (front-to-rear)—rather than transversely (side-to-side) as found most similarly configured motorcycles. A transverse arrangement fights a bike's gyroscopic tendency to stand up when leaned over and applying throttle. The C1, on the other hand, in order to negate the resulting gyroscopic forces of the longitudinal orientation, has its lengthwise-mounted inline 4 engine cut in half, and the resulting crankshaft halves counter-rotated. Thus, the bike handles as if it had a smaller engine with less gyroscopic force.[3]

Two of the bike's four throttle bodies are controlled mechanically, while the other two are controlled electronically by the ECU, theoretically smoothing power delivery. The ECU-controlled throttle bodies can be adjusted by computer for refinement of the throttle curve

A bogami i izgleda opako:

MotoCzysz1.jpg

Da, da. I to za masinu sam skontao. Jel ste videli kako stoje usisne grane ? Nekako u cik-cak. Ako je svarno masina 990 ccm, onda su verovatno digli ruke. Steta. I za Illmor i Kr mi je zao sto se ne pojavljuju.

Guest Borko_smorko

Emisija je bila fantasticna. I ja nisam neki trkac medjutim sam koncept emisije je bio veoma zanimljiv. Pokazali su koliko je sve to ustvari veoma tesko inskostruisati, koliko treba zivaca, energije, para  i cega sve ne. Bice repriza sigurno pa svima toplo preporucujem da to obavezno pogledaju. Stvarno sve pohvale.

• Drug član, 1854 postova

drago mi je da su amerikanci konačno pokušali da urade motor koji nema v2 vazduhom hlađen agregat i sa bregastim osovinama u bloku. stvarno su bili preterali.

a što se tiče dve radilici to je gamma 500 imala pre 20 godina.

POkusali su nesto drugacije, to treba ceniti, pogotovo zato sto su to Ameri.

DA li neko ima informacije iz sadasnjosti ? Sta se desava sa tim timom ? Kad je snimana emisija ? Cale mi kaze da su pricali o masini od 800 ccm.

POkusali su nesto drugacije, to treba ceniti, pogotovo zato sto su to Ameri.

DA li neko ima informacije iz sadasnjosti ? Sta se desava sa tim timom ? Kad je snimana emisija ? Cale mi kaze da su pricali o masini od 800 ccm.

Imas detaljan blog od pocetka do sadasnjih dana ovde.

drago mi je da su amerikanci konačno pokušali da urade motor koji nema v2 vazduhom hlađen agregat i sa bregastim osovinama u bloku. stvarno su bili preterali.

a što se tiče dve radilici to je gamma 500 imala pre 20 godina.

Jel mozes ukratko objasniti kako to radi? Nisam shvatio bas najbolje, a stvarno me interesuje.

to je jednostavno, imaš dve radilice sa po dva klipa, na krajevim su zupčanici, i sad te dve radilice staviš jednu pored druge i uzubiš ih preko tih zupčanika na krajevima. to dovodi do toga da se radilice okreću u suprotnim smerovima i samim tim daju mirniji rad mortora i kompaktnije dimenzije.

evo gaminih slika, samo što ima taj zupčanik na sredini.

suzukirg500gammaenginesnf2.gif

ZGWB3_crank002md8.jpg

I meni je to bilo logicno, ali ovde nije taj slucaj. Radilice nisu paralelne, nego su u istoj liniji, i to me zbunjuje...

Evo i slike:

TZSue_fotengelyrf4.jpg

Jos nesto mi privukao paznju. Kod svih motora za koje ja znam, cilindri i glava su odvojeni ( dihtungom, zlebom, cime vec...) , a ovde su cilindri i glava jedna celina...

eMMBE_cilinderfejxy1.jpg

I jos nesto... Ima tri bregaste osovine...  ::)

moja greska, nisam dobro procitao da je in-line4. ali trenutno ne vidim sliku na telefonu, imam neku ideju kako su ga uradili ali kad vidim sliku znacu da li sam bio u pravu.

Pominjali su da im bio problem kontrola ventila, ako se ne varam... Pronacicu snimak emisije negde.

evo sad videh sliku, tako sam i mislio.

dve poluradilice sa zupčanicima na kraju, nastavljaju se jedna na drugu, ima tri bregaste, jedna za sva četri klipa (vidi se na slici da su usisni ventili u istoj liniji za sva četri klipa) i dve bregaste za po dva klipa za izduvne ventile (za svaki drugi klip).

inače glava i cilindar iz jednog dela se dosta sreću kod motornih testera, naravno 2t motori, ali ovo je svakako zanimljivo.

Ove slike su iz pdf-a sa poslednjeg linka u prvom postu (ispod youtube linkova).  Imas tamo jos nekoliko, i ako preletis kroz marketinskih gluposti ima i sta da se procita. Za radilicu sam shvatio sad, hvala na objasnjenju. Secam se svog starog BMW-a, kako je cimao na na stranu prilikom svakog dodavanja gasa...Kad je radilica poprecno, to se ni ne primeti.

Nego , sta je svrha tri bregaste? Jel se dobija bolja kontrola ili su stavili samo redi ekskluzivnosti?  ::)

I podsetio si me da imam u radionici kod prijatelja moju staru motornu testeru koja je imala problem sa kompresijom. Cilindar je u jako losem stanju, ima bas duboke riseve, i u svakoj radionici su rekli da se ne isplati popravka jer je jako komplikovano busiti i ubaciti novu hilznu, tako da sam odustao pre 5 godina. Sad, u redu je to kod motorne testere gde se na kraju krajeva moze cekati na popravku, i sam deo je relativno jeftin ( nema ventila , bregaste ) , i relativno jednostavan za zamenu , ali sta se dobija u slucaju C1?

ima slika nalinku sa pdf-om gde se lepo vide bregaste, tačno onako kako sam rekao.

kad sam pisao prethodnio post prva slika mi se nije otvorila skroz pa sam mislio da su radilice pomerene ali posle sam video da su u jednoj liniji, ali nigde nema slike sa rešenjem kako su ih uzubili pošto ovako kako stoje to nije moguće, mora da postoji još neki deo.

e sad, šta su dobili ovaklvim komplikacijama tipa tri bregaste. glava i cilindar iz jednog dela i ostalo ne bih da pišem pošto nisam stručan, ima ovde dosta mašinaca pa ako su pazili na času neka napišu koji red.  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja