Bruno 68 2712 Napisano April 29, 2016 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Tu sam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lunja 82 Napisano April 29, 2016 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda ATAS 1100 DCT, Vespa px 200e, Piaggio medley 150s, Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam tu, čekam nastavak odnosno završetak putopisa ali njega nema pa nema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Bice bice sad ce kisa pa cu biti malo aktivniji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan 21 Septembar "Jedan od najprepricavanijih dana" Dan za jednodnevan izlet do sela Omalo. Ko god se spremao za Gruziju cuo je za ovo mesto i put do njega, 75km čistog zadovoljstva kakav bi svako ko vozi na enduro motor pozeleo. Od opreme pakujem samo osnovno kantu za gorivo, ulje, alat, rezevne gume i postavu za jaknu (što se kasnije ispostavilo kao ne baš pametna odluka). Usput stajem nabrzaka do pekare Počinje guzvanjac u saobracaju i probijanje, jesam li već spomenuo bi ovde ljudi vozili preko i ispod vas samo da im to fizika dozvoljava. Malo dalje na izlazu iz grada pavim pauzu za doruzač i procenjujem oblake valjda neće kiša danas. Prolazim nacionalni park Tbilisi i spuštam se u Kahetiju, vreme se poboljšava. Još malo voznje stižem do mesta Tianeti, skoro sam na rezervi jedan krug oko sela i nalazim pumpu. Sve je spremno, sa izlaskom iz sela počinje predstava. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lunja 82 Napisano April 29, 2016 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda ATAS 1100 DCT, Vespa px 200e, Piaggio medley 150s, Prijavi odgovor kao problematičan Ih, ja se ponadao, opa evo ga nastavak kad ono samo zagolica. Mora da napolju nema kiše jer se inače piše samo kad pada. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan I dolazim do prve dileme da li skratiti put za kilometar i ići prečicom koja je jedva ucrtana na karti ili ko sav normalan svet regularnim putem. Brzo skeniranje prečica deluje dobro, okreći nizbrdo Već posle 500m situcija se pogoršava kao i nagib terena i šta će sad ovo kamnje oko mene Malo dalje nizbrdo i završavam u ćorsokaku. Na slikama ne deluje tako strašno, kočnice su misaone imenice klizalo se ko na sankama a nagib terena težak za hodanje kamoli za spust na putnim gumama i motoru od 180kg. E sad počinje žurka, pokušavam da ga izguram u svim mogućim pravcima, podmećem granje ni to ne pomže. Počinjem da gledam na sat i da razmislajm gde ću noćiti večeras, a sve vreme u daljini se povremeno čuje po neki auto kako prolazi putem. Prošetah okolo vidim sveži braboljci od ovaca i koza a ko za k**ac čobana nigde nema. Razmišljajući šta ću gde setim se kolege Arvak-a i njegovog dozivljaja kad se zaglavio u pustinji Irana. Čovek je seo na put i čeko da se neko pojavi da ga izvuče iz nevolje. To je to idem do puta pa šta mi Bog da. Sidjoh kilometar niže i načuljih uši. Posle desetak minuta u daljini se začu prvo tiho pa sve glasnije brundanje nekog vozila, iz krivine po kamenju poskakuje matora limuzina iz 90-tih a u njoj četvoro ljudi srednjih godina. Iskačem na put u stilu saobraćajaca. Staju kola otvara se prozor gledaju me upitno i pričaju nešto na Gruziskom. Šta ću sad reko Rusi misleći da li znaju Ruski, viču Gurzici, vadim telefon pokazujem sliku problema. Oni većaju, ja još očajniji šta ako odu šta da radim. Okreću sa ka meni i klimaju potvrdno. Krećem uzbrdo a oni kolima zamnom dokle su mogli, pa dalje nastaviše pešice. Negde na 200m od motora jedan se premišlja oće da se vrati, ja ih ubeđujem tu smo samo još malo. Dođosmo do motora kažu sedi sad ćemo da te zanesemo, malo gas malo gurka i izvukoše me iz kanala. Spustismo motor do prve zaravni, ja mokar i mrtav umoran, vadim neke konfetke da ih počastim što mi pomogoše kažu ne treba i odoše polako. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan @Lunja Sve lepe stvari su u malom pakovanju Ali ne posustajem bice još veceras Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Još malo makatama i izlazim opet na asfalt. Krava ispod mosta Stigoh do Pshaveli-a i druge dileme, da li krenuti u tri popodne za Omalo i da li ću stići da se vratim bar do ovde do mraka. Dva minuta razmisljanja palim motor i nastavljam u nepoznato. U početku je put idiličan sa dosta ravnog porstora pored puta i mesta za potenicjalno kampovanje i roštiljanje. Kako polako počinjem da dobijam na visini čistine nestaju a put se zaoštrava a voznja postaje interesantnija i izazovnija. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan A na nekim delovima se vozi i kroz potok 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano April 29, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Inace ovde samo Kamazi i dzipovi prolaze a kad treba da se momoiđu bude tesno Polako ali sigurno penjem se u oblake I konačno ulazim u oblak, temperatura drastično pada, ladnoća bije svuda, vlaznost je velika a efekat gori neko kad je kiši toliko da su mi naočare bile konstantno zamagljene i da sam morao da ih skinem i nastavim vožnju poluslep. 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano Maj 2, 2016 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Ajd sad. Dobro si krenuo. Nemoj opet da cekamo dugo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 14, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Prica se nastavlja dalje, dobra vest je da sam skoro dobio snimke od kolege koga sam upoznao par dana posle ovoga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8655 Napisano Maj 14, 2016 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Kako dobar,zanimljiv tekst,slike.Uzivam u citanju tvog putopisa,hvala☺ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 14, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Jos koja krivina i izbijan na vrh prevoja a gore sa jedne strane magla sa druge sija sunce a preko prevoja magla prevejava. Malo dalje stoji info tabla na kojoj pise cirka ~3000m nadmorske visine Jos par slika pa nastavljam nizbrdo Put malo laksli ali i dalje zabavan za voznju tu i tamo poneka recica Sneg u septembru, ovde je i dalje hladno. Usput nailazim i na pokvaren dzip kasnije iz price skontah da je crko menjac, sva sreca pa ovde cesto prolaze lokalci koji prevoze goste pa su ga u medjuvremenu popravili. Domina medj svojima Ovde se padine ponovo suzavaju i put postaje blatnjaviji, pritom masim skretanje i zamalo zavrsavam u sumi... sat kuca tika taka a noc polako pada... Pojacavam temo i zapadam iza kamiona gde gutam prasinu dobrih pola sata Konacno izbijam na visoravan i u daljini vidim Omalo (sledi nastavak) 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 14, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Desetak minuta brzeg tempa i stizem do cilja. E sad mali uvod u ono sto posecujem. "Izvorno stanovnistvo Tush bi napustalo svoja sela i koristilo kule kao privremenu zastitu tokom napada na njihova sela. Keslo tvrdjava u Omalu je sagradjena tokom invazije Mongola 1230. Oreginalno je imalo 13 kula, stanovnici su ih koristili kao zastitu od nadirucih mongola a kasnije za odbranu od Dagestanskih plemena. Do 20-tog veka vecina je porusena, od 2003 pocela je rekonstrukcija i vracanje u prvobitno stanje." Usput videh otvorena vrata na jednoj kulu i ne odoleh zelji da se zavucem unutra Jos malo uzbrdo dolazim do najvise tacke u tvrdjavi (sledi nastavak) 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 14, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Ovde upoznah jedan par iz Izraela, kazu izbegli su iz rusije 90-tih tokom velike represije, kao i svi jevreji koje sam upoznao na ovom putovanju. Kroz pricu mi objasnise da im je Gruzija najbliza i jedana od jeftinijih destinacija za odmor. Raspricasmo se a vreme samo prolazi jos sat dva i bice mraka, ponudise me da mi pokazu guest house gde su odseli. Sto naravno ko pravi odbijam jer sam zamislio da prevalim 75km off-a za 2h i ostatak puta izdzibrim po mraku pa valjda cu stici do ponoci u Tbilisi... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 14, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan E sad pocinje ses, krecem nazad jacim tempom letim preko onih gudura do sumraka stizem do serpentina pred prevoj. Pocinjem da se penjem na pola uspona trenutak nepaznje, prednji tocak upada u kolotrag, padam na desnu stranu i narednih metar dva cesem put kolencetom Ustajem adrenalin i stres me rade pokusavam da dignem motor al ne polazi mi za rukom skidam torbe opet zapinjem i uspevam da ga dignem. Posto je neki doktor skinuo utegu prednje vile volan sad stoji pod 30 stepeni, a pritom se guvernal na desnoj strani malo uvio... Hvatam tocak izmedju nogu zapinjem situacija se potravlja do granice mogucnosti upravljanja. Sad je vec poceo da pada mrak ali i dalje ne odustajem, malo pre prevoja vidim par lampi ali produzavam dalje putem i motor pocinje da trokira a iz moje glave kulja crni dim. Na prevoju me saceka magla u kombinaciji sa totalnim mrakom nista se ne vidi dalje od metar... Okrecem nazad idem do lampi pa sta bude. Usput vidim shvatam zasto trokira povukao sam sauh dok sam ga podizao... Tamo sva sreca uhvatih trojcu momaka pred spavanje. Sporazumesmo se na engleskom objasnise mi da su lokalni cobani koji vode konje za Omalo a ja im objasnih svoju muku primise me i ponudise hranom. Ali umesto ocekivanoh satora upadoh u improvizovano prenociste, napravljeno od bala vune prekrieno ciradom... Povadih sve sto sam imao iz tank torbe zimsku postavu jakne, duks i rukavice umotah se u to i zavukoh se sa njima u skroviste. Momci udjose u vrece a ja legoh na kraj do "vrata" onako umotan sa mokrim cipelama... Secate se onog snega pa nije on tu dzaba, budim se na svakih pola sata sat dok me vlazna cirada miluje po licu, proveravam dal sam ziv i koliko ima do jutra. Negde oko ponoci iako sam prilicno otporan na hladonocu pocinjem da tripujem promzline po prstima skidam mokriju cipelu i umotavam nogu rezervnom majcom malo da se zgrejem. Uspevam da zaspim sanjam da sam u Turskoj na plazi opet se budim u ledari cetri ujutru, u bre oce li vise svanuti. Jos malo pokusavam da spavam i negde oko pet sest ustaju momci na moju opstu radost. (da da to plavo je sator) Izlazim napolje zubi cvokocu tresem se ko prut setam pola sata napred nazad 20m da se malo ugrejem, za to vreme momci pronadjose svoje konje popakovase ih jos malo popricasmo i nastavise dalje ka Omalu. Iz price skontah da postoji mnostvo ovakvih prenocista usput koji su napravili cobani da imaju gde da se sklone kada teraju stoku. Sad kad sam opet ostao sam spakovah motor, spremih se klik zavergla ali nista se ne desava Sinoc sam se tako uparkirao da tesko sam mogu da ga izvucem na put a da nije upaljen. Guram na silu ne ide malo raskopavam ivicu kanala u kom je tocak i uspevam da ga izbacim na put. Sad jos da ga izguram uz taj brezuljak pa ce nizbrdo nekako da upali. Ali na pola puta motor se opruzi na mene i naprsnu bocna plastika... Lezim ispod gledam kako da se izvucem, kako da zakrpim onu plastiku, kako uopste da sidjem odavde... Izvukoh se i podigoh motor a u daljini spazih dzip dolazi uz serpentine, sve je gotovo sad se sigurno izvlacim. Prilazi dzip zaustavljam ga objasnjavam mu da samo treba da me malo pogura uzbrdo, covek mase glavom ne razume se u motore i ode dalje u jbt sta sad. Uzeh da zakrpim onu plastik trakom kad mi u pola posla sinu da pogledam merac (termometar) za ulje, a on tamo negde oko 0, izvukoh ga napolje a ulje gusto ko mas i ne bilo 20w50 u zimskim uslovima. Uh dobro je samo ga treba podgrejati na jutarnjem suncu i bice sve ok. Pola sata kasnije zavreglah ponovo i Domina se upali koje olaksanje. Kao nagradu za sve muke dobih cisto nebo iznad prevoja i velicanstven pogled... 1 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ppavle 3 Napisano Maj 15, 2016 U prolazu, 39 postova Lokacija: Prolom Banja, Beograd Motocikl: Yamaha DT 125, Kawasaki KLE500 Prijavi odgovor kao problematičan jeste da je malo zabrinjavajuce za njega ali je uzivanje dok se cita i gledaju slike prelepe Gruzije Послато са GT-I9505 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 1999 Napisano Maj 15, 2016 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1023 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Sunce ti jebem vise brinem za tebe nego sto uzivam Baš tako i ja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 15, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Ne brinite ljudi, no uzivajte vratio sam u jednom komadu i sebe i motor Kad se sabere i oduzme sve "greske" koje sam do sad u zivotu napravio kasnije su postali dozivljaji kojih se rado secam. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Maj 15, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan 22 Septembar Posto sam preziveo Kavkaz vreme je da krenem nazad ka Tbilisiju. Dosipam gorivo iz kante, proveravam vilu koju sam uspeo da ispravim, guvernal je malo pivukao na desnoj strani, u sustini vozno. Spustam se i povremeno stajem da uslikam poneku sliku. Na pola puta pravim pauzu zbog miksera koji istovara beton na delu gde se renovira put. Dok cekam gledam i dve stvari mi nikako ne idu u glavu, zasto vozi dok mu je jedna od zadnjih guma skroz izduvana i pocinje da se uvija oko felne i kako ce pobogu okrece mikser na ovako uskom putu... Nazalost na dalje nisam bio slikovit pa cu recima pokusati da docaram. Spustam se do glavnog puta bez problema hvatam identican put kao juce. Usput pravim pauzu pored nekog kanala za navodnavanje da malo operem motor, i doruckujem prvi put od juce ujutro (: Nastavljam dalje prolazim pored jucerasnje precice ovaj put se zadrzavam na glavnom putu. Na nekih ~10km od sledeceg sela i pume ponestaje goriva i motor pocinje da stuca, prebacujem na rezervu koja je oko 8km (hvala doktoru koji je pre mene skratio cevcicu u rezervoaru). Primenjujem strategiju zaleti ugasi pa dok ide ide, samo sto ovde ima dosta uzbrdo nizbrdo. Posto vidim da prolaze tu i tamo kola racunam da nekog zaustavim ako skroz ostanem bez goriva. Iako jos uvek imam isparenja odlucujem da ustopujem neki dzip. Sporazumeh se sa rusom koji mase glavom nema goriva samo plin ali jos mali pa ce pumpa. Na zadnjim isparenjima savladjujem poslednje brdo pa duga nizbrdica i stizem do sela i pumpe, koje olaksanje. Nakon dolivanja hvatam jucerasnji put ka Tbilisju koji protice bez problema. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano Maj 15, 2016 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Da te nisam video zimus dobro bi se zabrinuo. Dobro je to, dobro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
peca indipendet 36 Napisano Maj 16, 2016 Zainteresovan, 639 postova Lokacija: wien Motocikl: mz es 175/2 bmw r1200 c indipendet Prijavi odgovor kao problematičan Nije lose zanimljivo je ims svega i kvarova i padova i problema Pratim te Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
peca indipendet 36 Napisano Maj 16, 2016 Zainteresovan, 639 postova Lokacija: wien Motocikl: mz es 175/2 bmw r1200 c indipendet Prijavi odgovor kao problematičan Nije lose zanimljivo je ims svega i kvarova i padova i problema Pratim te Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano Maj 19, 2016 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Miloše, care! Dubok naklon Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...