Jump to content

Moto Zajednica

Potrošnja motora u odnosu na auto

Recommended Posts

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim  blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva. 

ozbiljno? Baš me interesuje kad če se oglasiti ovi sa Harlejima.....ili ovi sa BMW-jima.....njima je 5000 obrtaja misaona činjenica.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim  blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva. 

ozbiljno? Baš me interesuje kad če se oglasiti ovi sa Harlejima.....ili ovi sa BMW-jima.....njima je 5000 obrtaja misaona činjenica.....

Motori sa dužim hodom klipa imaju veći obrtni momenat, veću zapreminu po cilindru (što ne mora ali je obično tako), manje obrtaja i veću masu (klip+klipnjača) koja ide gore-dole jer mehanika i fizika ograničavaju brzinu kretanja te mase.

Za primer uzmite bilo koji motorcikl velike zapremine i što manje cilindara/klipova i pronađite na internetu karakteristike (radnu zapreminu, maks. snagu, obrtni momenat, krajnju brzinu i potrošnju) - 1 i 2 cilindra velike kubikaže, bilo kog rasporeda cilindara i bilo kog porekla. = serijski automobil.

Pa to uporedite sa nekim koji na obrtaljki ima 'gravirano' 10.000 i više rpm. Takvi su po pravilu, sa kraćim hodom i manjim prečnikom klipa (manja masa), što im omogućava da se brže vrte. Ekvivalentan primer na 4 točka je F1.

Ne mogu sad da iskopam po internetu jer nemam vremena ali ako me sećanje ne vara, negde sam davno našao da su japanci 'izmislili' visokoturažne mašine da bi istom radnom zapreminom postigli veću snagu i tako pobeđivali konkurenciju na trkama. Reč je o nekom trkačkom motorciklu male kubikaže (dal' beše Honda i4 350cc koja se vrtela na 16, 17, 18 hiljada)... Naravno, povećali su i potrošnju ali to za trke nije toliko bitna činjenica.

Potrošnja je zavisna od obrtaja, više nego od radne zapremine, empirijski dokazano u dosta tema na ovom forumu. Prelistajte 'koliko vam troši hiljadarka' i 'koliko vam troši motor' (ne znam tačne nazive tema).

I tako :)

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

kod mene trosi motor vise od auta(skoro duplo) :) Auto nekih 6L dizela, a motor kad je raspolozen i do 8L benzina. U novcu je to 6eura naspram 11eura na svakih 100km.

Ne smeta jer svakako ne predjem vise od 2-3 hiljade godisnje. Vise mi smeta mali radijus kretanja i sto ne moze jednu nedelju voznje do posla da izdrzi.

• Zainteresovan, 545 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva.

Motori sa dužim hodom klipa imaju veći obrtni momenat, veću zapreminu po cilindru (što ne mora ali je obično tako), manje obrtaja i veću masu (klip+klipnjača) koja ide gore-dole jer mehanika i fizika ograničavaju brzinu kretanja te mase.

Za primer uzmite bilo koji motorcikl velike zapremine i što manje cilindara/klipova i pronađite na internetu karakteristike (radnu zapreminu, maks. snagu, obrtni momenat, krajnju brzinu i potrošnju) - 1 i 2 cilindra velike kubikaže, bilo kog rasporeda cilindara i bilo kog porekla. = serijski automobil.

Pa to uporedite sa nekim koji na obrtaljki ima 'gravirano' 10.000 i više rpm. Takvi su po pravilu, sa kraćim hodom i manjim prečnikom klipa (manja masa), što im omogućava da se brže vrte. Ekvivalentan primer na 4 točka je F1.

Ne mogu sad da iskopam po internetu jer nemam vremena ali ako me sećanje ne vara, negde sam davno našao da su japanci 'izmislili' visokoturažne mašine da bi istom radnom zapreminom postigli veću snagu i tako pobeđivali konkurenciju na trkama. Reč je o nekom trkačkom motorciklu male kubikaže (dal' beše Honda i4 350cc koja se vrtela na 16, 17, 18 hiljada)... Naravno, povećali su i potrošnju ali to za trke nije toliko bitna činjenica.

Potrošnja je zavisna od obrtaja, više nego od radne zapremine, empirijski dokazano u dosta tema na ovom forumu. Prelistajte 'koliko vam troši hiljadarka' i 'koliko vam troši motor' (ne znam tačne nazive tema).

I tako :)

Ako ćemo pravo, potrošnja je zavisna od angažovanih kilovata. A tako se i obračunava, l/kWh. Maksimalni broj obrtaja je u drugom planu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja