bmw 1750 Napisano Februar 13, 2016 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva. ozbiljno? Baš me interesuje kad če se oglasiti ovi sa Harlejima.....ili ovi sa BMW-jima.....njima je 5000 obrtaja misaona činjenica..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Februar 14, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva. ozbiljno? Baš me interesuje kad če se oglasiti ovi sa Harlejima.....ili ovi sa BMW-jima.....njima je 5000 obrtaja misaona činjenica..... Motori sa dužim hodom klipa imaju veći obrtni momenat, veću zapreminu po cilindru (što ne mora ali je obično tako), manje obrtaja i veću masu (klip+klipnjača) koja ide gore-dole jer mehanika i fizika ograničavaju brzinu kretanja te mase. Za primer uzmite bilo koji motorcikl velike zapremine i što manje cilindara/klipova i pronađite na internetu karakteristike (radnu zapreminu, maks. snagu, obrtni momenat, krajnju brzinu i potrošnju) - 1 i 2 cilindra velike kubikaže, bilo kog rasporeda cilindara i bilo kog porekla. = serijski automobil. Pa to uporedite sa nekim koji na obrtaljki ima 'gravirano' 10.000 i više rpm. Takvi su po pravilu, sa kraćim hodom i manjim prečnikom klipa (manja masa), što im omogućava da se brže vrte. Ekvivalentan primer na 4 točka je F1. Ne mogu sad da iskopam po internetu jer nemam vremena ali ako me sećanje ne vara, negde sam davno našao da su japanci 'izmislili' visokoturažne mašine da bi istom radnom zapreminom postigli veću snagu i tako pobeđivali konkurenciju na trkama. Reč je o nekom trkačkom motorciklu male kubikaže (dal' beše Honda i4 350cc koja se vrtela na 16, 17, 18 hiljada)... Naravno, povećali su i potrošnju ali to za trke nije toliko bitna činjenica. Potrošnja je zavisna od obrtaja, više nego od radne zapremine, empirijski dokazano u dosta tema na ovom forumu. Prelistajte 'koliko vam troši hiljadarka' i 'koliko vam troši motor' (ne znam tačne nazive tema). I tako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Februar 15, 2016 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan kod mene trosi motor vise od auta(skoro duplo) Auto nekih 6L dizela, a motor kad je raspolozen i do 8L benzina. U novcu je to 6eura naspram 11eura na svakih 100km. Ne smeta jer svakako ne predjem vise od 2-3 hiljade godisnje. Vise mi smeta mali radijus kretanja i sto ne moze jednu nedelju voznje do posla da izdrzi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kole24 1044 Napisano Februar 15, 2016 Zainteresovan, 545 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Suzuki Vstrom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva.ozbiljno? Baš me interesuje kad če se oglasiti ovi sa Harlejima.....ili ovi sa BMW-jima.....njima je 5000 obrtaja misaona činjenica..... Motori sa dužim hodom klipa imaju veći obrtni momenat, veću zapreminu po cilindru (što ne mora ali je obično tako), manje obrtaja i veću masu (klip+klipnjača) koja ide gore-dole jer mehanika i fizika ograničavaju brzinu kretanja te mase.Za primer uzmite bilo koji motorcikl velike zapremine i što manje cilindara/klipova i pronađite na internetu karakteristike (radnu zapreminu, maks. snagu, obrtni momenat, krajnju brzinu i potrošnju) - 1 i 2 cilindra velike kubikaže, bilo kog rasporeda cilindara i bilo kog porekla. = serijski automobil. Pa to uporedite sa nekim koji na obrtaljki ima 'gravirano' 10.000 i više rpm. Takvi su po pravilu, sa kraćim hodom i manjim prečnikom klipa (manja masa), što im omogućava da se brže vrte. Ekvivalentan primer na 4 točka je F1. Ne mogu sad da iskopam po internetu jer nemam vremena ali ako me sećanje ne vara, negde sam davno našao da su japanci 'izmislili' visokoturažne mašine da bi istom radnom zapreminom postigli veću snagu i tako pobeđivali konkurenciju na trkama. Reč je o nekom trkačkom motorciklu male kubikaže (dal' beše Honda i4 350cc koja se vrtela na 16, 17, 18 hiljada)... Naravno, povećali su i potrošnju ali to za trke nije toliko bitna činjenica. Potrošnja je zavisna od obrtaja, više nego od radne zapremine, empirijski dokazano u dosta tema na ovom forumu. Prelistajte 'koliko vam troši hiljadarka' i 'koliko vam troši motor' (ne znam tačne nazive tema). I tako Ako ćemo pravo, potrošnja je zavisna od angažovanih kilovata. A tako se i obračunava, l/kWh. Maksimalni broj obrtaja je u drugom planu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Februar 27, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan PS. Našao sam, Honda RC166 iz 1966 godine. 20000 rpm, 6 cilindara 250cc : https://www.youtube.com/results?search_query=honda+rc166 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...