Jump to content

Moto Zajednica

Garancija?

Recommended Posts

• U prolazu, 74 postova

Pored tog dobrog osecaja da je motor stvarno nov, uvek se u obzir uzima i garancija..kao ma sta te briga novo je novo a i imas garanciju pa sta god da se desi nek sredjuju, ko ih jebe.

E sad to je sve ok, al mene zanima da li je stvarno tako?

Kakva ste iskustva imali sa motorima koji se POKVARE u garantnom roku?

Sta servis prihvata, sta naplacuje, ima li neregularnosti?

Na kraju krajeva mozda ovakve informacije budu od solidne koristi nekom ko se dvoumi,troumi... ;)

Ja sutra idem na neredovan servis (zbog kvara,nadam se malog) pa cu preneti svoje iskustvo.

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• nekrunisani kralj moto cigana, 3216 postova
  • Motocikl: 4x4

mom ortaku su u garantnom roku otisle rolnice na Yamahi mazesti 180, nisu mu prihvatili kao garanciju. kazu to je potrosno, a ortak je presao s njim manje od 5000km i motor stvarno pazio. I sada je posle 4 godine kao nov.

• Drug član, 1372 postova

Rolnice i jesu potrosni materijal, ma koliko pazio motor one moraju da se istrose. Koliko se ja secam na skuter od 50ccm bi trebalo da se menjaju na otprilike 10000km a mozda i manje...

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Da li je u garantnom listu naglaseno da su rolnice pot. mat. i da ne spada u garanciju? Ako nije onda nemaju prava za to!!!

Ja radim u servisu veleprodaje racunarskih komponenti. Nema meseca da nas neko ne tuzi zbog raznoraznih sra*a bez obzira sto je neosnovano. Nije napisano - znaci da spada u garanciju! Prosle godine nas je tuzila neka baba zbog praznih kertridza u njenom faxu, posto smo joj fax vratili sa obrazlozenjem da su prazni i da treba da ih zameni ili napuni. Napominjem da je fax bio 2 godine vec van garancije i nije kupljen od nas, cak nije ni nas uvoz. Posle 2 meseca natezanja, baba je dobila nov fax zato sto je to firmi bilo jeftinije nego da se placaju sudski troskovi. Pronadjite negde na netu zakon o zastiti potrosaca. Po tom novom zakonu potrosaci su zasticeni maximalno vec pri samoj pomisli o kupovini necega. Otislo je toliko u krajnost da su prodavci totalno u pat poziciji ako naidju na tvrdoglavog i sposobnog kupca/klijenta.

Ovo sam samo hteo da dam kao objasnjenje da treba i za motore kao i za svaku drugu robu, pre nego sto se odnese na servis doooobro procitati garancija. Pa kad servis kaze da to ne spada u garanciju, neka vam pokazu gde tyo pise. Ako ne pise nigde onda ili neka poprave ili tuzba pa da vidite kako ce da poprave. (Napominjem da se u slucaju tuzbe motor ne preuzima sa servisa. Treba ga ostaviti tamo, tuziti ih i kada ih sud pozove neka dokazuju)

Nazalost to moze da se otegne kod nas pa to moze biti nezgodno. U svakom slucaju kada se tuzba dobije, garancija se automatski produzava za vreme koje je motor proveo u servisu.

Da bi se takva cekanja izbegla, najbolje je odmah traziti sefa servisa i pokusati se sa njimizboriti. Naravno treba se pozvati na garantni list i paziti da budete u pravu. Sve u svemu mislim da se ne isplati zezati se ako je neka sitnica t.j. nesto jeftino u pitanju (sad sta je kome jeftino je vec subjektivno), ali ako je nesto skuplje u pitanju ne treba popustati. Zasto biste nesto placali ako ste u pravu i zakonom zasticeni.

• U prolazu, 74 postova

Kao sto rekoh, prenosim svoje iskustvo:

juce sam odvezao beverlija u Gvozdicevu u Moto deltu, ovi iz kraja(boris,peki i ostali) sigurno znaju.

Danas me zovu da su sve zavrsili i da dodjem po njega. Sta mu je bilo?

Radili su mu dijagnostiku, lambda sonda se rastelovala(njihove reci) i to su sredili.

Ono sa strujom je bila sitnica i to su sredili. I zamenili su svecicu(7200km). To je sve 4000din.

Pitam da li garancija pokriva ista od toga ali kazu da ne jer je sve to od loseg goriva!!

Zovem Davora, izlozim problem, pitam za cenu, a oni kazu da se nista od toga ne naplacuje, to je u garanciji.

Zovem ove ponovo, oni ponovo o gorivu, nije u garanciji i gotovo.

Nije stvar u 4000din, shvatate vec...

Ponavljam servis je moto delta, gvozdiceva ulica.

Koje li jos sve kvarove mozes opravdati losim gorivom i tako izbeci da postujes garanciju??

Pritom nisu oni ti koji meni treba da dokazuju da je gorivo lose, to se podrazumeva,

a ja da dokazujem da je dobro i da hocu ne mogu i oni naravno idu na to tako da si svakako u qrcu...

• Drug član, 1779 postova

juce sam odvezao beverlija u Gvozdicevu u Moto deltu, ovi iz kraja(boris,peki i ostali) sigurno znaju.

Radili su mu dijagnostiku, lambda sonda se rastelovala(njihove reci) i to su sredili.

Ono sa strujom je bila sitnica i to su sredili. I zamenili su svecicu(7200km). To je sve 4000din.

Pitam da li garancija pokriva ista od toga ali kazu da ne jer je sve to od loseg goriva!!

Zovem Davora, izlozim problem, pitam za cenu, a oni kazu da se nista od toga ne naplacuje, to je u garanciji.

Koje li jos sve kvarove mozes opravdati losim gorivom i tako izbeci da postujes garanciju??

Pritom nisu oni ti koji meni treba da dokazuju da je gorivo lose, to se podrazumeva,

a ja da dokazujem da je dobro i da hocu ne mogu i oni naravno idu na to tako da si svakako u qrcu...

Moj ti je savet  a trebalo bi 100% upali.Trazi da ti napismeno napise da je od loseg goriva ,sto oni nece hteti jer nisu kompetetni.Oonda im zapreti da ces da odes u trzisnu inspekciju .Ukoliko i dalje insistiraju na naplati prosetaj se do trzisne inspekcije i obrazlozi problem trebalo bi da ti pomognu.

• Drug član, 3118 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Koliko znam, lambda sonda se ne steluje. Mozda gresim, ali... Dijagnostika, da bi videli sta je,treba da udje u cenu stelovanja sonde, da bi znali sta mu je. Valjda im je logika, posto sonda nije pod garancijom, onda se i dijagnostika naplacuje. "Sitnica" oko elektrike je svakako u garanciji, nije valjda i struja pocela da crkava od naseg benzina. A ako su to dijagnostikovali pomocu racunara, onda nemaju sta da naplate dijagnostiku. To je garancija. Svecicu nisi trazio da ti menjaju, ako je ispravna.

U pravu je Pit, trazi napismeno i na koji nacin su utvrdili da je do goriva. A i sa inspekcijom, nije lose pripretiti. Takodje, procitaj ono sto rece Quasaar, ceo garantni list, pogotovu ono sitnim slovcima, da se ne bunis dzabe, pa jos oni tebi natrljaju nos.

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Lambda sonda moze da crkne i da se zameni, ili da crkne pa da se vozis tako (tako ja vozim kola vec 3 godine bez problema)

Opet ponavljam: neka ti pokazu gde u garantnom listu pise da se to, to i to ne spada u garanciju usled loseg goriva u zemlji Srbiji. Ako ti pokazu - OK, ako ne pokazu, zao mi je, necu da vam dam ni dinara.

• U prolazu, 74 postova

[quote author=quasaar link=topic=16072.msg217876#msg217876 date=1205580112

Opet ponavljam: neka ti pokazu gde u garantnom listu pise da se to, to i to ne spada u garanciju usled loseg goriva u zemlji Srbiji. Ako ti pokazu - OK, ako ne pokazu, zao mi je, necu da vam dam ni dinara.

U garantnom listu pise da garancija ne pokriva kvar nastao usled koriscenja loseg ili nepropisanog goriva ili ulja.

Medjutim ovde nije slucaj da je neki deo zbog toga stradao, pa bio zamenjen ili popravljan.

Motor se prosto gasio, dijagnostika je pokazala da je lambda sonda prijavljivala gresku, i to je to.

Gresku su obrisali, vise je ne prijavljuje i poj'o vuk magarca...nista...

Naravno ponavljam to je pripisano losem gorivu.

Elem danas posle 15-20km prijatne voznjice ugasi se motor opet. Ja pljas kod njih na keca, kazu verovatno je u pitanju nesto drugo.

Ja vidno iznerviran ponovo postavljam pitanje garancije, i dasa kaze da ako je nekakav drugi kvar(pritom ne znam ni prvi koji je) servis refundira novac vlasniku, odnosno garancija to pokriva. Videcemo u ponedeljak...

Moj zakljucak je da garantni list na jednom mestu stidljivo pomene gorivo, a servis to pri popravci obilato koristi da objasni bilo sta sto ne valja sa agregatom.

Ovo nije samo moj slucaj, ima ih jos, narocito kod automobila.

Ljudi hvala na savetima, s tim sto sigurno ima jos neko osim mene sa slicnim ili drugacijim iskustvima u garantnom roku, tako da pisite!

mom ortaku su u garantnom roku otisle rolnice na Yamahi mazesti 180, nisu mu prihvatili kao garanciju. kazu to je potrosno, a ortak je presao s njim manje od 5000km i motor stvarno pazio. I sada je posle 4 godine kao nov.

Ne znam za yamahu, al kod mene u garantnom listu nabrojana je masa stvari, ali ne i rolnice sto ce reci da spadaju u garanciju...

Pazljivo citajte garanciju!!

• Drug član, 3118 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Ma, neka ti dokazu kako je krivo gorivo, a ne fabricka greska ili, taj "sitni" kvar na elektrici sto su ga tako ljubazno uklonili

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

garanciju gubis sta god da pipnes ili promenis na motoru. Znam da ovde u sapcu svi dileri i serviseri kineza(a ima ih pun k...) daju garanciju samo na agregat,ostalo je sve potrosni materijal. Tako da se desava da ljudi kupe kao jeftino nov motor a onda u roku od godinu dana na njemu izmenjaju: sve sijalice vise puta,akumulator vise puta,lanac i lancanike,svecice,plocice i diskove i jos brdo stvari koje otpadnu usput

• Svrati ponekad, 306 postova

Pa po logici stvari rolnice nisu u garanciji jer na skuteru predstavljaju potrosni materijal kao npr. pneumatici.A sto se valja prica o losem kvalitetu goriva pretpostavljam da im to sluzi za sisanje ovaca tj. nas.Nema logike da na mom automobilu garancija vazi kao na zapadu, uz jednu napomenu fabrike  a  to je da se zbog losijeg kvaliteta goriva preporucuje da se ulje menja dva puta cesce nego sto je propisano.Drugi primer, ali los je garancija koju daju za neke kineske motocikle od par hiljada kilometara sa pricom da su KINEZI culi o losem kvalitetu goriva kod nas ;D ;D ;D

• Drug član, 1738 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Misa i Pit su ti sve lepo objasnili, iskreno dok sam terao KYMCA malog od 50cc odoh do majstora u kraju (do istih deraca u Gvozdicevoj) da mi uradi osnovni servie, zamene ulja u manjacu i svecicu ako treba i neki filter i on se toliko napljuvao mog Kymca i objasnjavao kako delova nigde nema ni za leka, al ce oni da ociste stare delove i promene ulje i cifra je bila 2x veca nego sto sam placao ovlasceni servis sa sve delovima i rukama?

Tako da od mene leba nece jesti vise nikada.Moj ti je savet da pozoves odmah i trzisnu jer on to sto prica ne moze da dokaze, jer ne pije vodu, i po zakonu o zastiti postrosaca duzan je da ti zameni te delove u garantnom roku.Jos ako nisi dobio fisklani racun za uslugu i za to ih prijavi!

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

Pa po logici stvari rolnice nisu u garanciji jer na skuteru predstavljaju potrosni materijal kao npr. pneumatici.A sto se valja prica o losem kvalitetu goriva pretpostavljam da im to sluzi za sisanje ovaca tj. nas.Nema logike da na mom automobilu garancija vazi kao na zapadu, uz jednu napomenu fabrike  a  to je da se zbog losijeg kvaliteta goriva preporucuje da se ulje menja dva puta cesce nego sto je propisano.Drugi primer, ali los je garancija koju daju za neke kineske motocikle od par hiljada kilometara sa pricom da su KINEZI culi o losem kvalitetu goriva kod nas ;D ;D ;D

to da je istina da imamo najgore gorivo na svetu,istina je. Mnogi proizvodjaci automobila ne dozvoljavaju prodaju auta u srbiji bas iz tog razloga,moj komsija je iz nemacke dosao  sa audijem TT i kako je nasuo gorivo tako je nesto u motoru crklo i kostala ga popravka oko 1500e i tako 3 puta kad god je dolazio u srbiju,na kraju je kupio neki jeftin krs da ima da voza po srbiji.

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Kazi ti njima fino da ces im doneti sertifikat iz JUGOPETROLA da je gorivo odlicnog kvaliteta i da ces ih u suprotnom tuziti!

• Drug član, 1359 postova

gorivo kod nas jeste definitivno loseg kvaliteta i treba ga sipati samo na jakim pumpama , kupio sam prosle nedelje 5l i eno u balonu pola ima neke sline po sebi .

sve sto ti traze da platis a mislis da netreba da platis zovi inspekciju i oni ce ti reci sigurno dalitreba ili netreba da platis.

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Puno ce jos vode da protece Dunavom i Savom ispod beogradskih mostova,dok u zemlji Srbiji ne zavladaju trzisni,a bogami i zakoni zdravog razuma.Da ne ulazim dublje u tematiku koja ne interesuje samo moto svet,preporucujem naoruzavanje ZNANJEM.Ja sam "preko" i ovde ima takvih situacija.Sistem je da se preradi onaj sto ne zna. Zato..........

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja