Jump to content

Moto Zajednica

Скуп мк Крузерс Херцег Нови је само изговор....

Recommended Posts

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Да не зашкрипимо.....Игало 2015

 

Када нешто желиш, то и оствариш на овај или онај начин. Можда путопис није о далеким и егзотичним местима, о њима још не маштам, доваљан су ми и ова наша којих не могу да се нагледам. Лепота је пролазна код људи али на земљи постоје места која уистину могу да фасцинирају, својом лепотом, мирноћом, трудом људи око њих.

 

Елем, идемо у Херцег Нови на скуп који се иначе одржава у Игалу. Пут нас овај пут нас овај пут води из Новог Сада, али има једна породична обавеза коју човек не сме ставити на друго место....Тако да нас пут води наоколо преко једног села у општини Шековићи у Републици Српској....па да кренемо....

 

Дан први, петак јутро, Велика Госпојина, на данашњи дан је сеоска слава и такозвана „прослава“ у Шековићима, тамо ће нас чекати моји родитељи па идемо до села Врела, забаченог иза два брда и сакривеног од свега. Три километра јако лошег туцаника.

Пут тог првог дана је изгледао овако,

 

1.jpg

 

Учесник В моја верна пратиља и наш верни носилац који нас служи већ годинама J

img4728.jpg

 

img4730.jpg

 

 

Опуштених 200 километара, од НС направисмо само малу паузу у селу Рибари близу Лознице, циљали смо да буде баш права сеоска кафана са локалним становништвом, волимда седнем тако јер одмах крене прича са локалцима, може човек свашта корисно да чује.

Ова кафана је била баш једна од таквих, а измеђуосталог ту се кува једина ПРАВА кафа, домаћа а јака J

img4732.jpg

 

img4736.jpg

 

img4738.jpg

 

Након тога крећемо даље, мислили смо да обиђемо Гучево али смо га оставили за неку наредну вожњу, овако продужавамо даље, границе да не спомињем, мање задржавање, битно је само да занте да је гориво далеко јефтиније него код нас, рецимо да је мало јефтиније од 1е J не значи вам ништа ако сипате један резервоар, али већ на два три.....

 

Стижемо у Шековиће, налазим се са родитељима у ћалетова ауто пребацујемо ствари и идемо да обиђемо манастир Ловница. Место које морате обићи, манастир манастир Ловница је задужбина краља Драгутина Немањића који је као српски краљ (1284—1321) управљао и сјеверноисточном Босном.

 

img4743.jpg

 

img4747.jpg

 

img4775.jpg

 

img4759.jpg

 

 

 

Манастир се налази неких 2-3 километра узаним асфалтним путем од самог места Шековићи и представља место спокоја и мира, једна мала оаза… У склопу манастира је и конак, и извор до кога води мостић. Оно што је још интересантно је да се у потпку који настаје од тог извора може видети пастрмка.

 

img4762.jpg

 

img4766.jpg

 

img4773.jpg

 

Завршисмо нашу посету, упалисмо свеће и настављамо даље. Моји родитељи већ су отишли тако да правац село, уз добар офрод.

 

img4787.jpg

 

Оде Шековића има једно 8-9 километара асфалта и око 3 километра макадама. И све то изгледа овако:

 

img4795.jpg

 

img4797.jpg

 

img4801.jpg

 

img4805.jpg

 

img4806.jpg

 

Стижемо надомак села, њива се зове Главица, пут је пресеца на доњу и горњу, наша њива, мислим моје фамилије. Покојни деда је поклонио врх њиве СПЦ да се ту изгради црква, горњи део њиве је у шљивама, правим чистим, непрсканим J а ракија од таквих шљива је . . .

 

img4816.jpg

 

img4819.jpg

 

img4821.jpg

 

img4822.jpg

 

 

Настављамо даље ка селу и лагано стижемо. Ништа посебно, мало фамилије окупљањ, коњић раседлан, чека сутра, као и ми и наставак нашег пута.

 

img4829.jpg

 

img4878.jpg

 • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • с вером у Бога слобода или смрт, 3643 postova
 • Lokacija: Banja Koviljača

Ja da imam tastu kao ti, isao bi oko sveta (cuva decu, finansira put, stavi zimnicu, ujesen zakolje za zamrivac) a ti se samo provodis.

 

 

Zavidiš mu na tašti??  :stabre:  to nisam još čuo :jee: ....ali ako je ovako kako si napisao onda te razumem...ko nam je kriv,što nismo gledali kad smo se ženili....

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Ja da imam tastu kao ti, isao bi oko sveta (cuva decu, finansira put, stavi zimnicu, ujesen zakolje za zamrivac) a ti se samo provodis.

Јаоооооооооо, куд те упознах са таштом. :D

не претеруј око тог финансирања, зимнице и за замрзивач, остало је тачно :D

 • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Нисам чуо за манастир, лепо изгледа на сликама, могу да замислим тек уживо. 

Манастир има дугу историју и баш је занимљив, изнад манастира имају пећине......

 

 

Каже један мештанин "да су се ту за време рата крили они док су их јурили наш, а после рата се крили наши док су их јурили они" па ви закључите ко је ко :) 

 • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1142 postova
 • Lokacija: Mladenovac
 • Motocikl: BMW K1200 RS ;YAMAHA Nouvo

Bio sam slobodan da prenesem jedan tekst iz perioda kada smo ga obišli :

Na tvojim slikama ne vidim krst ispod koga izvire voda, a dvorište i prilaz sređeni.

 

 

Prema nekima, naziv Lovnica potiče zato što je mjesto gdje se nalazi "lomno i slomno", ali oba imena imaju zajedničko porijeklo u staroj zemljoradničkoj terminologiji i znače "naviljak" ili "mali plast".

U ovom ženskom manastiru žive i održavaju molitveno-monaška pravila četiri sestre, od kojih je jedna iskušenica.

Po predanju, ovaj je manastir zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz vremena (1284 - 1321), kada je on upravljao i sjeveroistočnom Bosnom. Predanje kaže da "tu Dragutin sazida manastir na mjestu gdje je lov lovio i mjestu koje ga je ljepotom zadivilo".

Prilikom turskog osvajanja Bosne i prvih decenija njihove vlasti stradale su stare građevine i od gradova postale su "gradine", a od crkava "crkvine".

Kod naroda su ostale uspomene, ali i želja za obnovom crkava i manastira i ta se želja ostvarila poslije obnove Pećke patrijaršije (1557), kad je zauzimanjem velikog vezira Mehmeda Sokolovića za patrijarha srpskog postavljen njegov brat Makarije. On je od sultana dobio odobrenje za obnavljanje crkava i manastira, ali je ova gradnja dozvoljavana samo tamo gdje je postojala crkva ili manastir u staroj državi.

Izgradnja novog manastira Lovnice, poslije obnove Pećke patrijaršije, učinjena je blizu starog crkvišta, ali na novoj lokaciji, da bi bio manje izložen očima često razuzdanih turskih četa koje su ovuda prolazile, pa je uvučen do samog izvora Lovnice, pod strmom i visokom planinom.

Monahinja Jovana kaže da tokom godine ovaj manastir posjeti više od 4.000 posjetilaca, među kojima je i veliki broj djece, a pokloničke grupe iz cijele Republike Srpske i Srbije dolaze naročito u maju.

- Manastir Lovnica je po isceljenjima odmah poslije manastira Ostrog. Imamo izvor ljekovite vode, svi vjerujući uzimajući tu vodu, da boluju od ne znam koje bolesti, dobiju isceljenje - priča monahinja Jovana.

Ona dodaje da posebno bračni drugovi koji nemaju djece, koji su kršteni i vjenčani u crkvi i koji su vjerujući, nakon uzimanja te vode, dobijaju potomstvo.

- Imamo više bračnih drugova, posebno naglašavam grad Brčko, ali i druge gradove među kojima je i Beograd, koji su ovdje dolazili i koji su dobili potomstvo, pa se rodila Sofija, Jelena i druga djeca - ističe monahinja Jovana.

Ona kaže za svete freske u manastiru da su najskupocjeniji dragulj u Evropi, a među njima je i Prestona ikona Majke Božije, koja je jedinstvena u srpskoj crkvi.

Ikonostas je u Lovnici izrađen 1578. godine i započet je živopis crkvenih zidova od strane tada najpoznatijeg slikara u srpskoj crkvi, pećkog monaha Longina. S obzirom na angažovanje najpoznatijeg i najcjenjenijeg slikara obnovljene Pećke patrijaršije, može se zaključiti da je manastir Lovnica u to vrijeme njegovao visoke zahtjeve fresko-slikarstva, kao i da se radilo uz velike finansijske mogućnosti ktitora.

Prema ktitorskoj kompoziciji saznajemo i da su osnivači ove crkve bili "smireni Genadije" i "smireni Akakije". O tadašnjem stanju u narodu i u samom manastiru svjedoči završetak natpisa svih slikara o živopisanju lovničke crkve 1608. godine: "I ako štogod pogrešismo, molimo vam se, svoj bratiji našoj, nemojte nas kleti, jer smo bili u mnogom strahu od Turaka i softa i od mnogog drugog zla". Lovnica je, kao i drugi srpski manastiri, naročito u vrijeme ropstva, bila prava narodna kuća. Narod je izdržava, narod njome i upravlja. Uz svoje sveštenike bira odlične ljude za "crkvene kmetove", koji dijele sa sveštenicima brigu o manastiru, a zajedno s njima su i političke vođe porobljenog naroda.

Ali za oživljavanje manastira Lovnice, kao monaške porodice, zasluga pripada episkopu zvorničko-tuzlanskom Vasiliju.

Njegovim zalaganjem još od vremena kad je ovamo dolazio radi vršenja parohijskih dužnosti u ovom kraju, otpočela je izgradnja nove zvonare, tremova za narod i na kraju novog konaka na mjestu gdje je i nekada bio, sa sjeverne strane crkve.

Monahinja Jovana ističe da je zahvaljujući zalaganju vladike Vasilija uređen sav prostor oko crkve, izgrađen novi konak, a izvode se i drugi radovi na uređenju manastirskog prostora.

Lovnička je crkva na prvi pogled vrlo jednostavna. Spolja predstavlja jednobrodnu građevinu sa nešto užom pripratom i petostranom apsidom, tako da njena osnova ipak ima oblik sažetog upisanog krsta.

Spoljna silueta crkve je vrlo skromna i jednostavna, ali je unutrašnji prostor mnogo življi. Bogato profilisani dovratnici i prozori, izvedeni od lokalnog zelenog kamena, samo upotpunjuju taj utisak.

Sveti Georgije
Pod svodovima manastira, pored Hristove prestone ikone nalazi se ikona svetog Georgija, patrona ove crkve, a posebnu i važnu cjelinu živopisa monaha Longina predstavlja nebeska liturgija u kubetu.

Baštica
Monahinja Jovana napominje da "u brdu iznad pčelinjaka ima baštica u kojoj se sestre trude da usiju najnužnije povrće za potrebe, kao i jedna leja sa rasadom cvijeća".

- I do sada smo imali mnogo cvijeća, ali napravljeno je još mnogo potpornih zidova u kojima su žardinjere, u koje će, ako bi Bog dao, biti zasađeno cvijeće najmanje dužinski jedan kilometar, kaže monahinja Jovana, a to će svakako prostor oko manastira učiniti još ljepšim za sve poklonike koji posjećuju Lovnicu i vjerujuće koji ovdje traže lijeka.

Napis
Najstariji poznati pisani pomen o ovoj novoj crkvi je iz 1578. godine i to je zapis na jednom tipiku, koji je ovdje napisan te godine "pri Arseniju jeromonahu, jako biti jemu vtoromu starcu v obitelji sej".

post-4676-0-55920900-1441347754.jpg

post-4676-0-54587000-1441347764.jpg

 • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Комшо, хвала на детаљима, ако на сликама ниси видео крст (ако сам добро разумео) чим се пређе мостић, извор је одмах ту а и крст. Ево на слици па ако неко није видео....

 

img4762.jpg

 

 

Наставак следи.....

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • МК Братство, 1943 postova
 • Lokacija: НОВИ САД СРБИЈА
 • Motocikl: BMW R 1200 RT

Браво за овај манастир,ето још једне идеје за нову дестинацију... :) упутићеш ме детаљно уз пиво! ;-)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Дан 2.

Данас смо били на гробљу, поред оне мале цркве из претходног дела има гробље, старо гробље, иако сам био више пута ту, никада нисам нешто посебно загледао до тог дана. Онда сам видео гробове који датирају још од 1700 и неке....

Некако је снажно када видиш да ту мало изнад гроба твог деде, лежи твој прадеда, до њега његова два брата, више њих чукундеда са његовом браћом. Када видиш године на споменицима помислиш шта се тада дешавало на овом делу света и да ли је био први светски рат или први српски устанак.....било ми је неукусно да правим фотографије али једном свакако хоћу.

 

Елем, да наставимо, данас само треба да се спустимо до мора ;) Само да J

 

2.jpg

 

Крећемо око 12 часова, куда него преко Равне Романије, тако је зову овде. Фотоапарат је запакован тако да из овог дела нема слика, али пут преко Власенице до Сокоца, је феноменала, предели који се виде када кренете да се пењете серпентинама изнад Власенице одузимају дах. Пут кад се попнете кроз борову шуму, широк и са дугачким и прегледним кривинама. За вожњу мотора као створен. Отприлике најлепши километри овог пута.

Идемо путем Власеница – Соколац – Рогатица – Фоча . .. .

После Рогатице а пре Горажда стајемо у Устрипачи у неком ресторану, заборавих му име али на самом улазу и видимо да је гужва а пошто нисмо могли да издржимо морали смо да станемо.

Ресторан је доста јефтин рецимо све се креће од 3-6 КМ (конвертибилна марка) (1е=2КМ) наравно говорим о нормалним јелима не о килограму пастрмке J

Нарано све јела су од јунетине и јагњетине тако да немојте да измишљате неке свињеке ражњиће J нема у понуди.

 

Овако изгледа на самом улазу

 

img4881.jpg

 

Сад ја као глумим сналажење J не знам ни зашто, навигацију са телефона сам користио искључиво да видим колико ми је остало до дестинације J

 

img4884.jpg

 

Настављамо даље према Фочи. Да напоменем да смо носили велики фотоапарат и није баш било лако да сликамо стално J

 

img4886.jpg

 

img4899.jpg

 

img4902.jpg

 

Возимо лагано, пред нама је НП Сутјеска, већ сам био тако да знам шта ме чека али предели су феноменални. Ако будете ишли овуда обавезно наточите пре, типа у Фочи или Горажду зато што наредних 60-70 км нема пумпи. Ја сам на 250 пређених чекао пумпу (прелазим 310 до резерве) нисам дочекао до Гацког (на сату неких 316км оседео сам J )

 

Као што рекох НП Сутјеска је феноменалан, прекрасни предели, предивно на проширењима препуно смећа и отпада, поглед држите ка врховима L .

 

img4908.jpg

 

img4910.jpg

 

img4913.jpg

 

img4920.jpg

 

img4925.jpg

 

img4935.jpg

 

img4937.jpg

 

Полако излазимо из НП Сутјеска, ја зверам и не могу да верујем да нема пумпе нигде успут и коментаришемо где сипају људи који живе овде гориво? Типа одвезу се до пумпе и онда наточе и тако по 30км у једном смру?

Елем, прелеп поглед на Гацко и коначно стижемо на пумпу, страховао сам да ми не нестане горива, има резерва али не волем J.

 

img4946.jpg

 

Натанкујемо се кад оно, има још горива ихај. Потрошња само 4,4 литре хаха Волим свој мотор.

Пружамо тако ноге, лижемо сладолед, узели смо воду кад оно нека чудна возила, 4х4 све различитих типова. Немаци све, нешто се препуцавају, неки ЕХ ЈУ лик који сада живи преко их води. Кренули су ОФРОД из Сплита, преко Херцеговине, Црен Горе, Проклетија и не знам где завршавају да ли Македонија, да ли Албанија, 10 дана. Гледамо ми оне џипове, возе их маторци, старији од наших родитеља, у све сандалама са неким теткицама...... е  , само смо се насмејали. Идемо даље.

 

img4948.jpg

 

Лаганом вожњом стижемо у ХН око 18:30 часова, чујемо се са Тањом (био је договор да се видимо са Аспаром Тањом и Жилетом који су дошли дан раније) од њих сазнајемо да је у кампу срање (али буквално) и да су они отишли у Утјеху у неки камп. Још 120км?! Ма нема шансе, зовемо Золтана и договарамо се да се видимо на скупу.

Правац Скуп.

А тамо.... тамо никог, на капији нема никог, већ је касно или су се сви понапијали, обилазимо около налазимо где је камп. Гледамо где ми да се угурамо. Налзимо неко месташце, упозоравају нас „комшије“ да се излила септичка и да су неки шатори били потопљени L срећа па смо избегли далеко. Наше место је скривено J

 

img5020.jpg

 

Слика је направљена сутрадан, пошто док смо стигли, већ је био мрак J

 

Зезање, свирка, виђање са знаним и не знаним је само за похвалу. Пиво било ладно J

 • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Дан 3

 

Чист хедоинизам, устајемо, кафа и доручак (обезбеђен од МК Крузерс ХН) и паљба на плажу.....

Лежаљка 2е сунцобран 1е = 5е ма за један дан.....

 

img4950.jpg

 

Овако цео дан....

 

 

Ово је лијепа црногорка која је радила у кафићу:

 

img4959.jpg

 

Иначе дан смо провели на плажи Светионик, одлична плажа (за Боку) која се налази између Каменара и Бјеле. Вода је чиста а плажа „подношљива“ и нема гужве, бар није било кад смо ми били...

 

img4960.jpg

 

Излежавање прекидамо само због ручка, код Золтана (овом приликом му се још једном захваљујем на гостопримству) и враћамо се назад док има сунца J

 

img4986.jpg

 

img5002.jpg

 

Усамљен на паркингу плаже:

 

img5005.jpg

 

Поглед на плажу:

 

img5008.jpg

 

Враћамо се у камп и полако припремамо за спавање, већ нас је умор сустигао и уморни смо, једно два пивца и спавањац.

Вече је пријатно и уживамо у миру....

 

img5011.jpg

 

img5015.jpg

 

img5016.jpg

 

 

 

Ујутро назад......

 • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • NW, 2587 postova
 • Lokacija: НОВИ САД
 • Motocikl: R 1200 GS

Дан 4

 

3.jpg

 

Устајемо лагано, паковање. Увек мрзим паковања, волео бих да можемо само да устанемо и седномо на мотор и гас, али немере. Мора чадор да се спакује.

 

Јутро на мору, ако има сунца никада не може бити ружно. Ево како изгледа у овом делу Јадрана са погледом на камп…

img5023.jpg

 

img5024.jpg

 

img5026.jpg

 

Да напоменем да се скуп завршио пре пре две ноћи J J J

 

Другари се пакују и крећу ка Улцињу где је следећи скуп….Срећан им пут и леп провод.

 

Крећемо лагано, после доручка који решисмо синоћном куповином у оближњој продавници. Мислим да је било око 9часова.

 

Решили смо да се вратимо истим путем до Горажда а онда према Вишеграду, Ужице па Ваљево – Шабац – Нови Сад, међутим нећемо баш туда…..

 

По преласку границе спуштамо се ка Требињу и призори су за памћење па нисмо могли да одолимо:

 

img5029.jpg

 

img5030.jpg

 

Наравно, стали смо само на минут, у опреми без скидања, само да се шкљоцне који пут, нисмо могли да одолимо J

 

img5033.jpg

 

img5034.jpg

 

Стајемо у Требињу на пумпу, танкујемо и пијемо кафу, у међувремену нас обилази бар 30-так мотора, свирају, јављају се. Исте ми касније обилазимо у каданама код Гацког и пре НП Сутјеска.

Следећа станица је НП Сутјеска, негде у кањону има одлична вода. Стадосмо мало да одморимо и да се окрепимо. Стаје нека породица, клинац наравно одлепио за мотором обилази и гледа. Они цепају неке буреке и мало причамо о путу.

 

img5036.jpg

img5039.jpg

 

 

img5041.jpg

 

 

Овде нас обилази она екипа из кафана, опет трубљење опет јављање….

 

Пакујемо се и крећемо, оно што ме дубоко разочарало је да наизглед пријатна и нормална породица спакова остатке доручка у кесу и фина женица културно баци кесу доле у страну према потоку, као да је то права ствар и прави избор, хтеедох да је напушим али не знам што нисам. Згадише ми се у моменту.

 

Уједно је ово и задња фотографија коју смо направили.

Пут нас је нанео на Вишеград где се нисмо задржавали, после нам је на ГП полицајац на БиХ страни рекао да идемо преко Бајине Баште и Љубовије. Нисмо никад туда ишли па ко да пробамо.

У Кремни се издвајамо на Тару (коју само пређосмо, заиста захтева детаљну вожњу и преглед) и спустисмо се у ББ. Одатле у Љубовију па М.Зворник. Пут је феноменалан уз Дрину. Возимо се брзо, нема саобраћаја а предели су предивни. Има доста „катуна“ и „етно кућа“ за изнајмљивање и боравака. Што нам даје нове идеје. Коментаришемо све време пута В и ја о томе.

Оно што бих напомену је да је пут од М.Зворника до Лознице КАТАСТРОФАЛАН. Пар пута нам је мотор скоро насео пошто су улегнућа ИДИОТСКА. Тај део пута је био стварно ЈЕЗИВ!

После обилазнице око Лознице срећу нам доноси идиван пут кроз Мачву до Шабца. И само пеглање.

Насмејани стижемо кући задовољни овом „радним“ одомором од пар дана. 

 • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • МК Братство, 1943 postova
 • Lokacija: НОВИ САД СРБИЈА
 • Motocikl: BMW R 1200 RT

Браво Ђокићи! :) Иначе тај пут јесте лош,питам.се шта би било са скутером,кад сте ви са фандуром скоро насели!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Aktivni korisnici   0 članova

  • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja