Jump to content

Moto Zajednica

R1150gsa: Gasi se dok je hladan

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 125 postova
  • Lokacija: leskovac

Drug je uvezao bmw iz francuske, 110000km, ima servisnu istoriju. Kada se upali dok je ladan se gasi, traži da se drži na gasu dok se zagreje. Sauh jedva da reaguje. Kad se zagreje ne gasi se a motor radi na 1000 obrtaja. Ima i knedlu koja se oseća u prvu brzinu, kad mu se doda gas ima zadršku do 1 sekunde i onda krene da ubrzava. U većim stepenima nije toliko primetno.

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 94 postova
  • Lokacija: begeč
  • Motocikl: BMW R1100GS

nastelujes ventile,podesis TPS,ocistis srafove za vazduh,uradis vakumetriju i ako vec nisu zamenis svecice.odneses dizne na ciscenje i masina peva...dva sata posla.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

U principu je tako ali ako je sve ispravno i podešavano kako treba tokom predhodnih održavanja a često nije tako. Ti motori idu zavidno i kad su bangavi, upravo ko što je Vlada i zapazio:"U većim stepenima nije toliko primetno ", ali za perefektan rad uz punu performansu mnogo toga mora da se prekontroliše kad se pojavi problem.

 

Za početak podesi TPS, izvadi rele Motronika na par minuta, vrati ga, daj kontakt i tri puta odvrni i zavrni gas od kraja do kraja sa zadrškom na početku i na punom otvoru, skini kontakt i upali. Ako ne proradi, mora da se traži postupno, naj banalnije je da nema dovoljan pitisak goriva itd.

 

Veliki žuti šrafovi, BBS, nisu klasični mešači smeše već su bajpasovi i služe za fino uravnoteženje levog i desnog TB karburatora, ako je razlika u broju okreta veća od 1/2 kruga, (za svaki model Boksera se razlikuje početni broj okreta), to je znak da postoji anomalija bilo da je kvar ili pogrešno podešavanje, redovno majstori preko sajle ili još gore, preko stop šrafa, pokušavaju da dobiju dobar rad a to se ne radi. Takođe, uravnoteženje, sinhronizacija ili vakumirinje sa radi tako da se istovremeno dobije uravnotežen  podsis na leru i na +/- oko 4.000 obrtaja, to znači da sa zakačenim crevima, ja koristim tu alatku", stubovi moraju da budu ujednačeni od lera pa kako se dodaje gas na tih 4.000 RPM-a, a idealno je da nivoi budu poravnati skroz do punog gasa. Zbog loše konstrukcije, nužnog habanja ali i usled pogrešnog podešavanja propadaju karburatori, mahom se desni čuje prvi, majstori zategnu sajlu, odmaknu stop šraf od kvazi nulte pozicije jer on zvecka, potom preko BBS-a poravnaju podsis kolko mogu a pošto je to vrlo ograničeno, tad drndaju stop šraf ne bi li sakrili zveckanje i tad više nema ništa od ispravnog rada agregata. Jednako se pokušava  i na levom pa se TPS onda  podešava na uvo što nije dobro al može da se zadovolji mušterija,ne čuje se ništa, al kad se krene u pravilan postupak tek onda se ofira pravo stanje i uleti u zbrku. Mušteriji se pokaže da je sinhronizacija dobra na leru, zaobiđe se na višim obrtajima, motor pali, radi, al trese na otvaranju gasa što se uvrežilo kao normalno a nije, bar ne mnogo.

 

Sam TPS je podložan kvarovima, prvenstveno na početnoj vrednosti, jednostavno nije moguće dobiti stabilan predviđeni napon zbog pohabanosti žičanih kontakata koji se naj više jedu na početku, onda se on mrda levo desno da se stabiliše ali mu je tad napon ko zna koji a na osnovu njega Motronik dozira gorivo, pa se ta kolizija ispravlja na sve moguće načine, već navedene, i onda je nemoguće dobiti školski podešen motor.

 

Ručni gas se podešava vrlo prosto, odvijanjem i zavijanjem šrafa na samom bužiru na mestu gde se pričvršćuje na karburator, ručica sauga se namesti da zapne na zub, ne na krajnji pun hod, i putem šrafa se navuče broj obrtaja na oko 1.500, odnosno da motor relativno nestabilno radi a da se ipak ne gasi, ne valja veliki broj obrtaja na hladno, uvek se rukom može oterati poluga do kraja i pridržati na višim obrtajima na kratko jer se agregat brzo zagreva. Ako ne može putem šrafa na bužiru, podešava se na samoj poluzi al tad postoji rizik da se poremiti nulta pozicija leptira, znači prvo na sajli a tek za nuždu na poluzi.

 

Kad kupovine polovnog motora je uvek neizvesno bez obzira na servisnu istoriju ili kunjenje da je održavan tu i tu, to ništa ne znači zaista i ne treba slepo verovati. Iščekiraj sve što ti je Begac rekao i ja dopunio, al za dva sata teško, ja samo ventile sa podešavanjem klackalica  bez 3 časa ne mogu da uradim.  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 294 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K100

Sve ovo vec napisano treba odraditi , ali ja bih poceo od izgleda svecica. Da nije prebogata smesa ? Desava se da se tako ponasa , kad brizgaljke propustaju, sline.Visak goriva ga zagusuje ,na leru, tesko pali, i ima knedlu a kad das gas i vise vazduha , visak goriva sagori i bolje radi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Na rad agregata utiče još niz činilaca, ja sam naveo uobičajene i vrlo česte anomalije koje je relativno lako uočiti. Svećica jeste pokazatelj, može i ona da slabunjavo radi na malim obrtajima, kao i na velikim, pogrešno podešen TPS direktno utiče na količinu goriva, dizne se ne proveravaju uvek lako,  mogu ne samo da cure već da ne raspršavaju pravilno ili da imaju veliko međusobno neuravnoteženje i bez probnog stola nema tačne dijagnoze.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja