Jump to content

Moto Zajednica

1100LT: Lezajevi alternatora

Recommended Posts

 • U prolazu, 32 postova
 • Lokacija: Innsbruck (okolina)
 • Motocikl: BMW K1100LT, Kawasaki EL 250 B
Ne znam da li je potrebno da otvorim novu temu o K 1100 LT/RT, jer sam juče obavio jedan ozbiljniji zahvat na motociklu. Radi su o zameni gumenih ležajeva na alternatoru.
 
Dakle, na raznim nemačkim foumima se kao uzrok lupanja u motoru često navode istrošeni gumeni ležajevi na alternatoru. Motor radi veoma bučno na niskim obrtajima, tako da zvuči kao dizel motor, poput Golfa jedinice, ili traktora. Kada se malo doda gas, i obrtaji pređu 950-1000 o/m lupanje prestaje.
 
Na osnovu toga zaključio sam da je i na mom motociklu takav slučaj, pa sam rešio da zamenim ležajeve. Zašto pišem ležajeve - zato, jer su to 3 gumena polumeseca koji čine krug. Cena po komadu ovde u Austriji je oko 5,5 evra. Kupio sam 3 komada i juče se bacio na posao. Pre toga sam, jesenas,  jednom pokušao da skinem alternator, ali nikako nisam mogao da dođem do trećeg šrafa, pa sa, odustao. Na kraju, našao sam neko, kako će se kasnije pokazati, traljavo uputstvo koje mi je samo delimično pomoglo da odradim posao.
 
 
Postupak demontaže:

 

 1. skinuti prednji deo zadnjeg blatobrana tako što se  ključem 10 ispod sedišta odvrnuti dva šrafa koja ujedno drže i expanzionu posudu, zatim ključem 8 i krstastim šrafcigerom dva šrafa koji pridržavaju blatobran za drugi, zadnji deo blatobrana. (U radioničkoj knjizi sam pronašao da tu postoji još jedan šraf između te dve osmice, ali kod mene ga nije bilo, takođe nisam pronašao ni dva gumena štifta koja su negde dole u visini auspuha.) Blatobran izvući u pravcu točka prema zadnjem blatobranu.
 2. Skinuti levu oplatu na kojoj je pričvršćen držač za nogu imbusom 8, dva šarafa. Veoma teško se odvrće jer je lepljen Loctitom.
 3. Desnu oplatu pažljivo demontirati, takođe imbusom 8 dva šarafa, jer se na njoj nalazi pored držača za nogu i poluga nožne kočnice, kao i cevi za kočionu tečnost. Oplatu samo osloboditi, ne demontirati je. Neka ostane da visi na cevima.
 4. Skinuti plastičnu deklu koja je na desnoj strani i koja štiti alternator - dva šarafa imbus 5.
 5. Demontirati Motronic (kompjuter) tako što se podigne sedište i : a) odvrne šraf krstastim šrafcigem koji se nalazi prema repu motocikla,  b) skine se buksna kojom je Motronic direktno povezan sa masom, c) isključi veliki utikač povlačenjem limenog osigurača, i d) motronic izvuče iz ležišta.
 6. Skinuti ležište Motronic-a koje je ujedno i držač za akumulator odvrtanjem dva  šrafa krstastim šrafcigerom, skinuti kleme sa akumulatora (prvo masu (-), za one koji nisu upućeni skida se uvek prvo onaj pol akumulatora koji je pričvršćen na šasiju, a isključivo iz razloga da ne bi dolazilo do varničenja prilikom slučajnog dodirivanja šasije kod demontaže pola koji nije pričvršćen na šasiju - ja lično sam se uvek susretao samo sa minusamo na šasiji, ali znam da postoji i vezanje plus pola na šasiju). Izvaditi akumulator.
 7. Odvrnuti šarafe kojim je pričvršćen ABS II uređaj imbusom 5 sa nastavkom. ABS II zajedno okačiti komadom zice ili plastičnim vezicama kroz rupe od navoja na koji  se šarafi blatobran. ABS II samo osloboditi, ne demontirati sa njega cevi od kočnica, važno je da može da se pomeri da bi bio olakšan pristup alternatoru.
 8. Skinuti limeno postolje u kome se nalazi akumulator i ABS II tako što se odvrnu 4 šrafa ključem 10.  Izvući ga napolje prema zadnjem točku.
 9. Demontirati držač na kome su bile pričvršćene oplate za noge i nožnu kočnicu. On je u obliku latiničnog slova H, kod koga su gornji desni i donji desni kraj zakrivljeni. Ti zakrivljeni krajevi leže prema zadnjem točku (ovo je važno prilikom ponovne montaže, je sam zaboravio kako je stajalo). Držač se odigne iznad šarafa, desni deo, gledajući u prema prednjem delu motocikla, se nasloni na alternator i od njega nije moguće da se lako izvadi, ali pošto su šarafi na gumenim prigušivačima, onda je moguće držač povući nalevo, a nekim šrafcigerom ili metalom pomeriti šaraf  tako da je moguće iizvaditi držac, a tako isto i na levoj strani, a zatim prema zadnjem točku izvući držač napolje.
 10. Odvrnuti 3 šarafa imbus 6 (sa produžetkom za šaraf koji je nalazi odozgo i ispod alternatora).
 11. Izvući alternator, izvaditi neispravne lagere i ubaciti nove, tako da u svaku ćeliju dođe po jedan lager, sa gumicom koja ga povezuje prema alternatoru.
 12. Rotor podesiti u položaj da se u razmak između gumenih nasloni pero od motora koje pokreće alternator. Položaj pera je označen sa spoljne strane.
 13. Pošto ja nisam uspeo na drugi način da uglavim alternator nazad, onda sam zašrafio na po jedan krug svaki od tri šarafa i lagano dotezao, tako da je na kraju sve leglo na svoje mesto.
Montaža ide obrnutim redom od tačke 10. 
 
Na žalost kod mene ležajevi nisu bili neispravni, pa sad moram dalje da tražim uzrok tog besavog rada motora na leru.

 

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Aktivni korisnici   0 članova

  • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja