Jump to content

Moto Zajednica

DA ili NE sipati aditiv za ulje u motor sa "mokrim kvacilom"

Recommended Posts

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: RD04 (92) i RD07A (98), Varadero (05), AT Adv.spots 2018

Kako se zna da za trke (staza, off road) ne koriste uljne aditive? Ako ih ekipa na samom takmicenju ne koristi neposredno (dosipanjem), da li je mozda moguce da proizvodjac ulha ciju naljepnicu nosi neki sampion pripremi poseban koktel aditiva za ulje koje se koristi na toj trci? I da je to poslovna tajna, misleci na sastav navedenog koktela... Ne bih se slozio sa tvrdnjom da se isto takvo ulje moze kupiti u bilo kojoj, nama dostupnoj trgovini.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Solo Rider, 3140 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

Kako se zna da za trke (staza, off road) ne koriste uljne aditive? Ako ih ekipa na samom takmicenju ne koristi neposredno (dosipanjem), da li je mozda moguce da proizvodjac ulha ciju naljepnicu nosi neki sampion pripremi poseban koktel aditiva za ulje koje se koristi na toj trci? I da je to poslovna tajna, misleci na sastav navedenog koktela... Ne bih se slozio sa tvrdnjom da se isto takvo ulje moze kupiti u bilo kojoj, nama dostupnoj trgovini.

Pa naravno da sipaju, treba da drkne negde karter na reliju i takmičenje padne u vodu. Pa to su momci radili još kad su se fće vozile u nacionalnoj klasi. Pa "trkačka" ulja su skupa kao droga i rok upotrebe je smešan a ne za zamenu na 5000 km. Šta misliš da je KTM na Dakar reliju koristio ulje za široke mase :lol: :lol:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 179 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600FS, KTM Adventure 990, Suzuki GSX-R 1000
@strasiloA vidiš ni ti uopšte nisi dobro procenio. Ja na primer nigde nisam tvrdio da aditivi ne valjaju, nego da ne doprinose. Ne mislim da ćeš nešto aditivom da pokvariš (ponekad možda) ali nećeš ništa ni dobiti a pogotovo ako se koristi kvalitetno ulje i menja se na vreme. Mislim da su ti aditivi prosto bacanje para.
opet te ne razumijem ... :stabre: ako aditivi ne doprinose kako kažeš, zašto onda gledaš kupiti najbolje ulje za svoj motor, ako znamo da se kvaliteta ulja mjeri upravo aditivima u njemu ?!?
Ti ga bas peglas. Kvalitet ulja se ne meri aditivima nego specifikacijom koju mora da ispunjava

na koji način ćeš zadovoljiti specifikaciju nego dodavanjem aditiva ?!?

Evo i ja malo da dodam na vatricuAko su svi ti aditivi toliko povecavaju snagu motora i smanjuju potrosnju goriva zasto se onda ne koriste u Moto GP, F1 ili na bilo kojim trkama.Ako toliko povecavaju dugotrajnost motora zasto ih nisu koristili (navest cu samo par imena)Nick Sanders, Zoltan Sulkowsky Ted Simon u svojim putovanjima. :neznam: Meni licno jedna stvar nije jasna, zasto ljubitelji aditiva i LM proizvoda ne odu u radnju i kupe Liqui Moly ulje za motor. Fino na sajtu proberes model motora i pazaris ulje.http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web.nsf/id/pa_eng_oil_guide.html Ili mozda i u to ulje treba da se doda aditiv :stabre: A mozda u stvari svi (kao ja npr.) pokusavaju da predu j..... cifru od 100 postova :lol: :lol:

moj motor je prešao preko 150K otkako je kod mene, tj. ispod moje guzice ... vjerovatno (sigurno) je prešao nešto i prije mene jer do tad je već imao 20ak godina :lol

Ja se stvarno nadam da se ti zajebavas sa nama. ali za svaki slucaj da ti odgovorim.

Specifikacija za ulja sluzi da sva ulja imaju isti kvalitet, a do tog kavliteta se dolazi aditivima i nacinima obrade ulja.

Ako te zanima vise pogledaj na sajtu LM kako se prave ulja

Pozdrav

Evo i ja malo da dodam na vatricuAko su svi ti aditivi toliko povecavaju snagu motora i smanjuju potrosnju goriva zasto se onda ne koriste u Moto GP, F1 ili na bilo kojim trkama.Ako toliko povecavaju dugotrajnost motora zasto ih nisu koristili (navest cu samo par imena)Nick Sanders, Zoltan Sulkowsky Ted Simon u svojim putovanjima. :neznam: Meni licno jedna stvar nije jasna, zasto ljubitelji aditiva i LM proizvoda ne odu u radnju i kupe Liqui Moly ulje za motor. Fino na sajtu proberes model motora i pazaris ulje.http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web.nsf/id/pa_eng_oil_guide.html Ili mozda i u to ulje treba da se doda aditiv :stabre: A mozda u stvari svi (kao ja npr.) pokusavaju da predu j..... cifru od 100 postova :lol: :lol:

moj motor je prešao preko 150K otkako je kod mene, tj. ispod moje guzice ... vjerovatno (sigurno) je prešao nešto i prije mene jer do tad je već imao 20ak godina :lol:

prvi puta sam mašinu rastavio do zadnjeg šarafa nakon par K km iz čiste radoznalosti i moram reći da je mehanički sve bilo poprilično OK, ali je bilo jebenog uljnog taloga preko 1 cm na svim horizontalnim površinama gdje se talog mogao zadržati ...

nakon što sam prvi puta sastavio kantu, sipao sam LiquiMoly ulje (10w40 racing) i tako narednih 70ak K unutar servisnog intervala ... onda sam opet išao rastaviti mašinu iz čiste radoznalosti i gle čuda, nisam povećalom mogao naći uljnog taloga, čak na velikom dijelu blokova nisam našao ni ono smeđe površinsko zaprljanje ... uz minimalnu potrošnju ulja u tom periodu, misliš da bih trebao mijenjati proizvođača ulja ili ostati na istom ?

dodatne aditive nisam koristio ... osim povremeno "olovni dodatak" za benzin ...

btw, za sve napisano postoji pisani trag na ovom forumu ... :takoje:

Svaki ti cast za rastavljanje motora iz ciste radoznalosti x2 ali bre nemoj te ribolovacke od 1cm ulja na "horizontalnim povrsinama".

A kako ti to vozis motor 150000km kad imas horizontalne povrsine :jee:

I na kraju jedno pitanjce ako sam kazes da si sipao LM ulje zadnjih 70000km sto se ukljuci u dodavanje aditiva u ovoj temi. Da nisi dodavao aditive u LM ulje?

Pratim :Mina:

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
@strasiloA vidiš ni ti uopšte nisi dobro procenio. Ja na primer nigde nisam tvrdio da aditivi ne valjaju, nego da ne doprinose. Ne mislim da ćeš nešto aditivom da pokvariš (ponekad možda) ali nećeš ništa ni dobiti a pogotovo ako se koristi kvalitetno ulje i menja se na vreme. Mislim da su ti aditivi prosto bacanje para.
opet te ne razumijem ... :stabre: ako aditivi ne doprinose kako kažeš, zašto onda gledaš kupiti najbolje ulje za svoj motor, ako znamo da se kvaliteta ulja mjeri upravo aditivima u njemu ?!?
Ti ga bas peglas. Kvalitet ulja se ne meri aditivima nego specifikacijom koju mora da ispunjava

moj motor je prešao preko 150K otkako je kod mene, tj. ispod moje guzice ... vjerovatno (sigurno) je prešao nešto i prije mene jer do tad je već imao 20ak godina :lol

Ja se stvarno nadam da se ti zajebavas sa nama. ali za svaki slucaj da ti odgovorim.

Specifikacija za ulja sluzi da sva ulja imaju isti kvalitet, a do tog kavliteta se dolazi aditivima i nacinima obrade ulja.

Pozdrav

Mislim da si napravio lapsus. Kada si napiso da specifikacija služi da bi sva ulja imala isti KVALITET verovatno si mislio na karakteristike. Ovo iz razloga što specifikacija određuje početne karakteristike nekog ulja, a koliko će dugo te karakteristike neko ulje dugo da zdrži, zavisi od kvaliteta konkretnog ulja. Toga u specifikaciji nema.

Ulja sa istim specifikacijama proizvode i FAM Kruševac i Modriča i INA i MOTUL i Fuks (Silkolene) i Castrol i ...., pa nešto nisam primetio da se grabimo da u svoje motore sipamo FAM ili Modriču. (Ovo prethodno sam naveo samo kao primer a ne kao definitivnu tvrdnju da su navedena ulja loša ili dobra).

• Podržavam 1

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Svaki ti cast za rastavljanje motora iz ciste radoznalosti x2 ali bre nemoj te ribolovacke od 1cm ulja na "horizontalnim povrsinama".

I na kraju jedno pitanjce ako sam kazes da si sipao LM ulje zadnjih 70000km sto se ukljuci u dodavanje aditiva u ovoj temi. Da nisi dodavao aditive u LM ulje?

rastavljanje i sastavljanje moje kante je popraćeno slikom i textom na ovom forumu, pa slobodno prelistaj .. :takoje:

a drugo, daj pročitaj još jednom šta sam napisao u prethodnom postu, ali bez preskakanja riječi i redova...

pa ćeš vidjeti da sve što si napisao je usvari bespotrebno jer sam to napisao već .. :stabre:

i btw, rastavljanje motora iz radoznalosti nije najveća glupost koju sam napravio iz radoznalosti .. :takoje:

• Podržavam 1

Sigurno je tako, Ako nema sumnjivih likova sa epruvetama uz stazu onda su sigurno to spremili ranije i dodali tajno da niko nezna :lol:

A sta je sa reklamom svi ostali proizvodaci opreme, kaciga, plocica, lanaca, ulja, guma... itd ali samo su proizvodaci aditiva odlucili da rade u tajnosti.

A da i sakrili su filmove koje prikazuju kako motori na Dakar reliju prolaze kroz cilj bez kartera sa nalepnicama LM / Univerzalni modifikator. To su naravno uradili veliki proizvodaci ulja.

Pozdrav

Mislim da si napravio lapsus. Kada si napiso da specifikacija služi da bi sva ulja imala isti KVALITET verovatno si mislio na karakteristike. Ovo iz razloga što specifikacija određuje početne karakteristike nekog ulja, a koliko će dugo te karakteristike neko ulje dugo da zdrži, zavisi od kvaliteta konkretnog ulja. Toga u specifikaciji nema.

Ulja sa istim specifikacijama proizvode i FAM Kruševac i Modriča i INA i MOTUL i Fuks (Silkolene) i Castrol i ...., pa nešto nisam primetio da se grabimo da u svoje motore sipamo FAM ili Modriču. (Ovo prethodno sam naveo samo kao primer a ne kao definitivnu tvrdnju da su navedena ulja loša ili dobra).

Apsolutnosi u pravu, moja greska. Iste karakteristike, mada mislim da je sa spec modredeno i minimalno vreme tj. km zadrzavanja tih karakteristika

Pozdrav

specifikacija ulja služi za to da bi krajnji kupac imao informaciju o tome da je ulja napravljeno u okvirima koji su postavljeni standardom za zadanu kvalitetu ... istvari, specifikacija bilo čega služi za to, a ne samo ulja .. :takoje:

a kvalitet ulja zavisi od komponenti koje su korištene za dobivanje krajnjeg proizvoda ... opet nije vezano samo za ulje, ali je i za ulje između ostalog .. :takoje:

rastavljanje i sastavljanje moje kante je popraćeno slikom i textom na ovom forumu, pa slobodno prelistaj .. :takoje:

a drugo, daj pročitaj još jednom šta sam napisao u prethodnom postu, ali bez preskakanja riječi i redova...

pa ćeš vidjeti da sve što si napisao je usvari bespotrebno jer sam to napisao već .. :stabre:

i btw, rastavljanje motora iz radoznalosti nije najveća glupost koju sam napravio iz radoznalosti .. :takoje:

Procitao sam ja sta si dodavao u gorivo nego posto u ove dve grupe za i bez aditiva ti si po meni vise u grupi bez a nesto mi se guras u kontra grupu.

Samo nemoj molim te da otvorimo temu o glupostima iz radoznalosti, propade nam svima sledeca sezona uz komp. ;)

nisam ja ni u grupi za ni u grupi protiv ... ;) .. priroda posla mi to ne dozvoljava ... :takoje:

već sam napisao to što pitaš ... :takoje:

zanima me u cijeloj temi samo par stvari, a jedna od njih je razlog i stav protiv aditiva onih koji aditive nikad nisu koristili ?!? .. na čenu su stvorili svoj stav i mišljenje ?!?

• Zainteresovan, 728 postova
  • Motocikl: X8

@strasilo

Evo ja cu da odgovorim za svoj stav i misljenje: Smatram da nije potrebno dodavati aditive u ulje za vozila koja ja koristim na lokaciji gde koristim ta vozila. Nisam dodavao nikad aditive. Razlog je ekonomski. Zasto da placam nesto sto mi nije potrebno?

• Podržavam 1

• U prolazu, 73 postova

Sigurno je tako, Ako nema sumnjivih likova sa epruvetama uz stazu onda su sigurno to spremili ranije i dodali tajno da niko nezna :lol:

A sta je sa reklamom svi ostali proizvodaci opreme, kaciga, plocica, lanaca, ulja, guma... itd ali samo su proizvodaci aditiva odlucili da rade u tajnosti.

A da i sakrili su filmove koje prikazuju kako motori na Dakar reliju prolaze kroz cilj bez kartera sa nalepnicama LM / Univerzalni modifikator. To su naravno uradili veliki proizvodaci ulja.

Proizvodaci moto opreme, kaciga, plocica, lanaca, ulja, guma... itd. koliko znam, ne proizvode ulja i additive za poboljsanje karakteristika motornog ulja. U takmicarskim uslovima je sve od navedenog bitno, ali je tema koristiti aditiv - da ili ne.

@strasilo

Evo ja cu da odgovorim za svoj stav i misljenje: Smatram da nije potrebno dodavati aditive u ulje za vozila koja ja koristim na lokaciji gde koristim ta vozila. Nisam dodavao nikad aditive. Razlog je ekonomski. Zasto da placam nesto sto mi nije potrebno?

ovo apsolutno poštujem i prihvaćam ... :takoje::care:

ali nije to stav za koji očekujem objašnjenje ... :zvizduk:

zanima me objašnjenje onih koji spominju i tvrde da aditivi imaju negativne posljedice, a nikad ih nisu koristili .. :Mina:

• Integrisan, 9293 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Koliko znaci redovno odrzavanje, kvalitetno ulje, aditiv(i) i td...... dva motora sa slicnim kilometrazama ali ne i istim naslagama, kao sto kolega @strasilo rece.

nemarnost

DSC_0734.jpg

imgurl

sve u roku, kako sleduje

DSC_0547.jpg

screenshot program

nemarnost

DSC_0735.jpg

free upload

razlika je vise nego ocigledna

DSC_0806.jpg

free screen capture

Znaci, ipak je bitno kako odrzavamo masine, sta sipamo u iste 1zdravo.gif

• Podržavam 1

• Solo Rider, 3140 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

Koliko znaci redovno odrzavanje, kvalitetno ulje, aditiv(i) i td...... dva motora sa slicnim kilometrazama ali ne i istim naslagama, kao sto kolega @strasilo rece.

nemarnost

DSC_0734.jpg

imgurl

sve u roku, kako sleduje

DSC_0547.jpg

screenshot program

nemarnost

DSC_0735.jpg

free upload

DSC_0806.jpg

free screen capture

:care::care: :care: :care: :care:

nemarnost

DSC_0734.jpg

imgurl

sve u roku, kako sleduje

DSC_0547.jpg

screenshot program

nemarnost

DSC_0735.jpg

free upload

DSC_0806.jpg

free screen capture

Oni sto nisu novo oprani i sjajni su sa dodatim aditivima :jee::moto3:

• Ne silazi, 2915 postova

moje iskustvo na autu je u lanciu deltu 1.3 motor ko stojadin 80 konja dok sam pre 15 godina ceko na granici da udjem u zemlju sipo neki ruski aditiv-jeftin i momentalno mi se smanji ler gas za jedno 200 obrtaja ,dok sam doso u novi sad a i kasnije nisam na uvo primetio nikakvu razliku-kao i da ga nisam sipo.Sto se tice ulja na trkama zanmiz prve ruke za formulu-covek sedeo u sumaherovom bolidu kao gost predsednika upravnog odbora sela na trci u monte karlu inace doktor nauka ,masinstvo motori i vozila i i nafta.Sell ima u formuli pratecu laboratoriju koja spram svih ali svih uslova na trci koji postoje od nacina voznje do vlaznosri vazduha pravi ulje neposredno pred trku,tako da ta ulja nemaju blage veze cak ni sa njihovim sto su u slobodnoj prodaji

• U prolazu, 73 postova

Citiram prethodnika kao prilog ranijoj diskusiji>>

Sell ima u formuli (Formula 1) pratecu laboratoriju koja spram svih ali svih uslova na trci koji postoje od nacina voznje do vlaznosri vazduha pravi ulje neposredno pred trku,tako da ta ulja nemaju blage veze cak ni sa njihovim sto su u slobodnoj prodaji.

• U prolazu, 73 postova

...za pripremu najboljeg ulja za trku, ne koristi se nepregledni pogon za preradu vec se vjerujem, ulje poboljsava i prilagodjuje ekstremnim uslovima trke uz pomoc kvalitetnih aditiva.

Smatram da kvalitetni aditivi, u kolicini koju proizvodjaci mot. ulja ne zastupaju u komercijalnoj varijanti upravo jesu ono sto nedostaje da se agregat preventivno i dugotrajno zastit od trosenja, jer se primjenom kvalitetnih aditiva (koji se na trzistu prodaju visa od 10 godina) neko kvalitetno ulje (iz trgovine) moze ekstremno poboljsati do mjere koja se ne moze dobiti kupovinom bilo kojeg i najkvalitetnijeg ulja u trgovini.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 2915 postova

jako je itno sta je vec u ulju -koji aditivi tako da teoretski nije bolje samo ako ih ima vise i to zavisi kojih aditiva i za cega -moze se desiti i obratno,kao primer dajem obican alkohol 70 posto je bolji u medinciske svrhe nego 98 posto a opet ovaj je bolji da ga sipate zimi u benzin da pokupi vodu i da rezervoar ne rdja

postoji li mogućnost da admini foruma obrišu sve moje postove u ovoj temi kako mi ista nebi iskakala pri pregledu tema u kojima sam pisao .... iz prostog razloga jer je tema besmislena.. ?!? 

Hvala

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja