Jump to content

Moto Zajednica

Besna Kobila – divlja lepota juga

Recommended Posts

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ozbiljno razmišljam da se sa svojim BMW-om priključim džipadžijama... Da li je neko zainteresovan za ovakvu turu?

***************************************************************************************************************************

Tekst Saleta Veljkovića iz Jeep kluba:

Ako negde u Srbiji možete imati osećaj da jezdite nad oblacima, onda je to sigurno kada uzjašete visoke grebene planina krajnjeg jugoistoka Srbije, koje predstavljaju možda i najzahvalniji 4×4 teren u našoj zemlji, veoma nalik onome koji srećemo u Karpatima u susednoj Rumuniji. Stotine kilometara izukrštanih grebenskih puteva između pustih mahala prosto zovu sve one koji imaju neutoljivu glad za daljinama!

DSC_6191p-550x184.jpg

Krajnji jugoistok Srbije predstavlja ogromno planinsko prostranstvo koje sačinjava nekoliko, posle Stare planine, najviših planinskih grebenova u zemlji. Gramada, Vardenik Besna Kobila, Dukat, Gloška planina, svojim vrletnim vrhovima se ozbiljno približavaju visini od 2000 m, tako da su zimi, kada udare snegovi i planinski vetrovi naprave smetove, uglavnom nepristupačni bez teške mehanizacije. Zato u ovaj kraj odlazimo u jesen, pokušavajući da preduhitrimo prvi sneg u svojoj žudnji da se popnemo na dva najviša ovog kraja – 1923 m visoku Besnu Kobilu, i 1874 m visoki Veliki Strešer, najviši vrh Vardenika. Napravićemo i krug do Patarice na zapadnim obroncima Dukat planine, najmanje poznate od svih, planine na samoj granici sa Makedonijom. Osim Vlasinskog jezera, najvećeg u Srbiji, koje će biti naše polazište u subotu ujutro, obići ćemo i jezero Prvonek kod Vranjske Banje, a pokazaćemo vam i vrlo intrigantan Vražji kamen kod Trgovišta za koji meštani tvrde da je manje poznata verzija Đavolje varoši, sa svojom crkvicom prepunom legendi…

DSC_6268-550x365.jpgVlasinsko jezero sa Velikog Strešera

Za dva kratka jesenja dana pokušaćemo da vam pokažemo ono što se realno u njih može spakovati, trudeći se da to zaista bude koncentrat lepote i atrakcija ovog dela Srbije. Evo detaljnog plana šta smo pripremili za vas…

Plan puta

Petak, 31. oktobar

Okupljamo se u večernjim časovima u hotelu Vlasina na Vlasinskom jezeru (Vlasinski Rid, severni kraj jezera), gde imamo pansionsku večeru i noćenje u komfornim dvokrevetnim sobama.

2011-9-14-1-33-20-IMG_0120%20%281280x960%29.jpgHotel Vlasina

DSC_6377-245x162.jpgVlasinsko jezero

Subota, 1. novembar (oko 80 km)

8:00 – doručak

DSC_6280-245x162.jpgZavršnica uspona na Veliki Strešer

9:00 – polazak na osamdesetak kilometara dugu trasu koja će nas izvesti na Veliki Strešer, najviši vrh Vardenika (1874 m), a zatim i na Besnu Kobilu (1923 m), najvišu planinu ovog dela Srbije. U prolazu ćemo se zadržati petnaestak minuta na obali Vlasinskog jezera zbog razgledanja i fotografisanja, pre nego što uhvatimo put od Vlasine prema Besnoj Kobili. Ukoliko vreme bude suvo i sunčano, na završnom prilazu Velikom Strešeru skrenućemo sa makadamskog puta i krenuti atraktivnom (na momente strmom) grebenskom stazom. Zadržavamo se na vrhu petnaestak minuta radi kraće foto-sesije (sa Velikog Strešera pruža se sjajan pogled na Vlasinsko jezero). Nakon vrha produžavamo ka Besnoj Kobili.

DSC_6310-245x162.jpgOfroud spust sa Velikog Strešera

DSC_6317-245x162.jpgStrmi spust sa Velikog Strešera

DSC_6332-550x365.jpgGreben Vardenika

13:00 – očekivano vreme pristizanja do Besne Kobile. U zavisnosti od vremenskih prilika, na vrh ćemo se popeti atraktivnom grebenskom prečicom od Ruskog spomenika, ili standardnim makadamskim putem u slučaju kiše i klizavice. Visoko je preporučljivo da sva vozila učesnika u ovom konvoju imaju reduktor, kako na kritičnim tačkama ne bi morali da traže tuđu pomoć za izvlačenje. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu Besne Kobile, spuštamo se ka Krivoj Feji, odakle počinje asfaltni spust ka Korbevcu i Vranjskoj Banji. Kod planinarskog doma iznad Krive Feje napravićemo još jednu pauzu za ručak (piknik u prirodi).

DSC_6201p-550x174.jpgNa grebenu Besne Kobile

DSC_6194-245x162.jpgZavršnica uspona ka Besnoj Kobili

DSC_6190-245x162.jpgJužne padine Besne Kobile

16:00 – očekivano vreme pristizanja u Vranjsku Banju, smeštaj u hotelu Železničar.

1IMG_1935_resize.JPGHotel Železničar u Vranjskoj Banji

Vranjska Banja je poznata kao lokalitet sa najtoplijim termalnim izvorima u Srbiji, sa temperaturom lekovitih voda koja je vrlo blizu tačke ključanja. Nažalost, ovaj ogroman termalni potencijal mahom odlazi u reku, jer u Banji ne postoji rekreativni bazen za posetioce. Ipak, ukoliko poželite u toku popodneva i večeri da se opustite u lekovitoj vodi, hotel raspolaže kadama za hidromasažu.

19:00 – pansionska večera, slobodne aktivnosti, noćenje.

Nedelja, 2. novembar (60-80 km)

8:00 – doručak

89920520.jpgJezero Prvonek

9:00 – polazak na šezdesetak kilometara dugu trasu, koja će nas provesti putem pored akumulacionog jezera Prvonek ka Patarici (1672 m), najzapadnijem vrhu Dukat planine, a zatim skrenuti ka jugozapadu i preko Zelenčevog vrha spustiti se do lokaliteta Vražji kamen u blizini Trgovišta, gde osim neobičnih, atraktivnih stena postoji i crkva.

DSC_6129-550x365.jpgPrema Patarici

DSC_6094-245x162.jpgCrkva na Vražjem kamenu

13:30 - očekivano vreme pristizanja na Vražji kamen, gde ćemo se zadržati oko sat vremena radi fotografisanja i razgledanja, kao i napraviti predah za ručak u prirodi. Ovde se završava oficijelni deo programa, za one koji bi na vreme da krenu na skoro 400 km dug put ka Beogradu. Oni koji budu imali vremena i volje mogu produžiti lepom ofroud trasom koja preseca reku Pčinju (oko sat i po vožnje) do manastira Prohor Pčinjski, gde bi se nakon obilaska manastira trasa okončala.

DSC_6088p-550x163.jpgVražji kamen

DSC_5924-550x365.jpgManastir Prohor Pčinjski

Smeštaj i ishrana

Na ovoj akciji su obezbeđena dva noćenja u hotelima na bazi polupansiona.

Na dan pristizanja, u petak 31. 10, noći se u hotelu Vlasina (dve zvezdice) u mestu Vlasinski Rid, koje se nalazi na severozapadnom delu Vlasinskog jezera. Ovaj stari hotel pre nekoliko godina je renoviran, tako da njegove sobe nude sve očekivane elemente savremenog hotelskog komfora.

340_01.jpgHotel Vlasina

33201271218370-hotel-vlasina-soba.jpgSoba hotela Vlasina

33201271218377-hotel-vlasina-toalet.jpgKupatilo u hotelu Vlasina

Sledeću noć provodimo u hotelu Železničar u Vranjskoj Banji, koji je najreprezentativniji smeštajni objekat u ovom banjskom mestu. U ovom hotelu moguće je i korišćenje banjskih sadržaja (kade sa vodom iz termalnih izvora).

vranjska3.JPGHotel Železničar

vranjska5.JPGSoba hotela Železničar

VranjskaBanja028_resize.jpgHotelski restoran

Možda ova dva hotela ne odgovaraju kriterijumima visokog turizma, ali su najkomfornije što se u ovom kraju, inače potpuno lišenom turističke infrastrukture, može obezbediti (južno od Vlasinskog jezera i istočno od Vranja ne postoji nijedan hotel ili sličan oblik turističkog smeštaja – ima samo nešto planinarskog smeštaja u višekrevetnim sobama sa krevetima na sprat i etažnim kupatilima).

Što se hrane za konzumaciju u toku vožnje (za oba dana) tiče (piknik na terenu), učesnici je obezbeđuju sami.

Oprema i karakter dešavanja

Trase kojima ćemo tokom ova dva dana prolaziti su većim delom kvalitetni makadamski putevi (ima i nešto asfalta), ali na delovima gde se penjemo na same vrhove prolazimo po nekoliko kilometara van makadama, po travnatoj podlozi i u uslovima jakog nagiba. Zbog mestimičnih pregiba sa nezgodnim uglovima (kao i pomenutog nagiba), neophodno je da sva vozila koja učestvuju na ovoj turi imaju reduktor, i minimum gume AT klase. Korisno je i ukoliko su barem donekle podignuta u odnosu na fabričku visinu. Grebanja o rastinje na većem delu trase nema uopšte, moguć je tek poneki blaži kontakt sa nekom granom pri prolasku kroz šumovite delove. Tek ukoliko odlučite da ostanete i u završnici ture, ka manastiru Prohor Pčinjski, na toj deonici ima umerenog provlačenja kroz gustiš (mada ne previše).

Komunikacija na turi će se odvijati putem CB radio stanica (potrebno je da učesnici imaju sopstvene radio stanice ugrađene u vozilima, mada posedovanje radio stanice nije uslov učešća).

DSC_6263p-550x228.jpg

Kotizacija

Troškovi vođenja i organizacije (po vozilu) – 5.800 dinara

Smeštaj i ishrana u hotelima Vlasina i Železničar (po osobi) – 3.700 dinara

Iznos treba uplatiti na račun broj 265-6130310000117-59 (Raiffeisen banka) korisniku Jeep Club Srbija, Kraljice Marije 45, Beograd, sa svrhom uplate “Besna Kobila 2014″. Ukupan iznos za uplatu dobija se sabiranjem osnovnog iznosa kotizacije i troška prenoćita za broj osoba koji imate u svom vozilu.

DSC_6283-550x365.jpg

Prijave za učešće u ovom putovanju šalju se isključivo korišćenjem formulara ispod – telefonske ili prijave putem foruma ili fejsbuka nisu zvanične i ne evidentiraju se dok ne primimo validan prijavni formular. Mogućnost učešća imaju isključivo članovi kluba i vlasnici “Prijatelj plus” kartice, kao i zainteresovani za članstvo koji još uvek nisu iskoristili mogućnost jednog probnog učešća na akcijama Jeep Club Srbija.

Krajnji rok za prijave i uplate: sreda, 22. oktobar 2014.

***************************************************************************************************************************

Pa drugari? Šta mislite? Da li ima zainteresovanih da napravimo moto grupu? :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Bojim se da su ti tereni prezahtevni za GS-a, pa i lakše enduro motore od tvog. Ali, ja bih se zadovolji i pristojnim asfaltnim putevima Vlasotince-Vlasina rid, Vlasina rid-Vladičin Han, Vlasina rid-Strezimirovci, pa južnije Vranjska banja-Kriva feja, Vranje-Golemo selo, pa još južnije Klenike-Trgovište i Klenike-Prohor pčinjski. Inače smeštaj u tom planinarskom domu iznad Krive feje je septembra meseca bio oko 300 dinara. I hrana je svuda jeftinija nego u Beogradi ili Novom Sadu. Roštilj u Vranju je možda i najbolji u celoj Srbiji, svakako bolji od leskovačkog ili novopazarskog. Ako ti zatreba neka pomoć ili samo društvo svrati u Bajker pab u Vranju. Divni ljudi.

• Podržavam 2

• stranac, 138 postova
  • Motocikl: pa, Magna... VF750C peugeot jet-force 50

Vozio sam Sretenjski karavan,i letnji I zimski,vise puta na tim terenima,terencem,ne motorom.Da vredi otici - vredi,prelepi tereni,i uvek bih ponovo isao ako bude uslova.E sad motorom,moze,ali ko sto rece kolega mislim da je GS preteska masina za planirane terene.Ne zbog deonica sa makadamom,ali ima tu I ozbiljnih uspona po bespucu,livadama I kamenjaru.Primerenije za kross motore. Ako mislis da mozes da ga iskontrolises I da izguras rutu,nikako nemoj sa nekim,polu-putnim gumama,samo prave kramponke te mogu izneti na travnatim usponima koji su bas ozbiljni.Avantura zagarantovana :zdravo:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 469 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX Blackbird SUZUKI DR 800 BIG, Yamaha DT125MX, Yamaha TZR 125

Vecinu ovih terena sam obisao a i dosta toga sto u ovom tekstu nije pomenuto.

Ne postoje reci ni slike koje mogu da opisu lepotu tog dela Srbije.

Uglavnom sam koristio Afriku RD 03 i Dr 800 BIG ali najvise "Frankenstajna"( kros sklapan od vise vrsta motora) od 125ccm cetvorotaktni,

koji se ujedno i pokazao kao najbolji za te terene.

U principu sto laksi motor to bolje.

Sad pakujem jednu cvaju 125ccm samo za to.

Preporucujem svakom da obidje te predele.

Treitorija je velika i rajska za ljubitelje netaknute prirode,

koja, barem meni, uvek otkrije nesto novo.

U nekoliko navrata smo organizovali voznje i okupljanja na Vlasinskom jezeru,

o cemu ima i na ovom forumu.

Hvala na savetima drugari imaću u vidu to što ste napisali!

I dalje želim da krenem sa mojim GS-om. Od Saleta Veljkovića sam dobio mišljenje da bi moglo da se prođe GS-om. Razmišljam i o tome da ako i ne može negde da se popne, uvek može peške do vrha ako nije daleko, a motor može i nazad pa nekim drugim putem... Navigacija mi nije problem. ;)

Što se guma tiče, u krajnjem slučaju, u radnji mi stoji set Metzeler Karoo 2 pa ako baš mora...

Svakako, još uvek sam ozbiljno zagrejan za ovo. :takoje:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 161 postova

Ja sam definitivno za. Planiram sutra da kupim kross gume ako stignem. Mislim da ce biti neophodne. Meni odgovara polazak petak ujutro iz NS a povratak ponedeljak ujutro.

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

Bio sam sa planinarima pre jedno 12 godina pesaka na delu tog poteza. Tacnije od planinarskog doma ka Besnoj Kobili, pa od vrha Besne Kobile ka Streseru i nazad.Koliko se secam bili su u pitanju dobri zemljani i makadamski putevi sve do podnozja samog Stresera a odatle prilicno zeznut uspon na koji se ne bih zaputio GSom nikako. Ako je suvo i ako se stvari nisu drasticno promenile mozes do podnozja bez vecih problema ali odatle bih pre pesaka. Ne znam kakav je prilaz sa druge strane.

Na tvom mestu bih svakako stavio taj Karoo ako ti vec skuplja prasinu. Bolje da malo potrosis krampone nego da vezbas mrtvo dizanje podizuci motor sa lubenicama.

• Drug član, 1779 postova

Nikad nebih dao tamo nekim dzipadzijama za organizaciju 5800 d...ne sto sam stipsa nego sto bi mi bilo ispod casti da me neko vodi planinama.Sve svoje planinske voznje sam sam isplaniirao proucavajuci Gugl mapu i onda sam ih izvozio ,naravno navigaciju sam koristio za rutiranje i za ne daj boze da bih se orijentisao gde sam.

Smatram da je upravo draz terenske voznje u snalazenju i orijentaciju u prostoru.

Inace pomenuti predlog voznje je vrhunski i uvrstio sam ga za prolece pod obavezno.

• Podržavam 1

Pozdrav,

Moram da imam informaciju koliko bi nas išlo motorima na turu po Besnoj Kobili. :takoje:

Molim zainteresovane da se prijave na spisak koji ću postaviti u temi. Napominjem da je ovo spisak ZAINTERESOVANIH. Konačan spisak onih koji će stvarno ići na turu, postavićemo kada definišemo sve troškove i uslove ove ture.

U međuvremenu ću razgovarati sa Saletom Veljkovićem (organizator ture za džipove) u vezi finansijskih troškova vođenja ture pa ću i tu informaciju postaviti u temu.

Nadam se da će tura koju ćemo mi da vozimo moći da se odveze na putnim gumama. :takoje:

Bilo je nekih komentara u vezi kotizacije, pa da prenesem objašnjenje sa stranice Jeep Cluba:

Zvanična okupljanja podrazumevaju jasno definisanu maršrutu kretanja (uz unapred pripremljen GPS trek), satnicu, smeštaj jasno definisane kategorije i ishranu. Rezervacije smeštaja i svu komunikaciju sa ugostiteljima na terenu za njih vrši organizator, odnosno klub. Staza za njih se barem jednom prođe unapred i po potrebi na stazi se izvrše određene intervencije, a u programu okupljanja jasno je naznačena težina terena i eventualni problemi. Za zvanična okupljanja organizator obezbeđuje vođstvo, sredstva za komunikaciju, a u nekim slučajevima i kvalifikovano tehničko osoblje za podršku na terenu. U njima je definisana kotizacija za učešće (bilo po osobi ili vozilu) i jasno naznačeno koji troškovi su obuhvaćeni kotizacijom. Jednom rečju, klub kod zvaničnog okupljanja propisuje neke standarde i garantuje da će akcija biti realizovana na način kako je to u najavi opisano, i snosi odgovornost za to u skladu sa Pravilnikom za izvođenje akcija (koji je na zvaničnim okupljanjima obavezujući dokument, kako za organizatore, tako i za učesnike).

Logično, gore opisana obavezna tehnička i logistička priprema zvaničnih akcija podrazumeva i određene troškove koji moraju biti obuhvaćeni iznosom kotizacije (sem ukoliko je te troškove na sebe preuzeo neki od sponzora). Zbog toga je za svaku zvaničnu akciju propisan minimalan broj vozila učesnika koji je potreban da bi bilo moguće pokriti troškove njene pripreme, odnosno da bi njena realizacija imala smisla.

Nažalost, zbog nedovoljno prijavljenih vozila do postavljenog roka, Jeep Club je bio primoran da ovu akciju otkaže. :neznam:

Pre nego što se zaletimo, nekoliko napomena ili ako hoćete i upozorenja:

- Bez offroad guma definitivno ne bi trebalo razmišljati o ovoj turi u ovom periodu.

- Vremenska prognoza kaže da će od nedelje u tom području biti suvo. Međutim, za vreme vikenda kada je planirana tura (31.10.-02.11.2014.), temperature će se kretati (u zavisnosti koju prognozu gledamo), jutarnje od -4 do -1, a dnevne maksimalne od 6 do 8 stepeni.

- Sobzirom da je Jeep Club otkazao organizaciju, svako ko se ipak odluči da krene na ovu turu moraće sam da se snađe za smeštaj, a o ruti bismo se dogovarali na licu mesta.

E sad, znajući sve ovo, da li i dalje postoji interesovanje za ovu turu pa da se organizujemo sami? Ili da batalimo celu stvar do bolje prilike?

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Dom iznad Krive Feje je čist, uredan (prsata mlada recepcionarka), sa vrlo pristupačnim cenama smeštaja i ishrane. Odlična pozicija za ture unaokolo + do njega dolazi asfalt... Ako idete gore, ja bi se možda pridružio..

A šta je sa onima koji su se ranije prijavili? Skohajm, Fikacu i Dejan?

Da li računam i na vas i dalje? :neznam:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja