zika56 16908 Napisano Novembar 1, 2018 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Guliver je napisao: @zika56 da li je ovo avion Vilga i gdje je slikano? Jeste Wilga. Stoji na izlazu iz mesta Minićevo (između Knjaževca i Zaječara). Avion je bio vlasništvo aerokluba Knjaževac i ostavljen je da truli na aerodromu (pedesetak metara iza mesta gde se sada nalazi). Bio je to skoro nov avion i potpuno ispravan kada je tu ostavljen, (zbog problema u radu kluba). A onda je počelo čerupanje i uništavanje i praktično od njega nema više ništa. Inače je upravnik kluba u Knjaževcu (i nastavnik letenja i padobranstva) bio moj kolega i drugar pokojni Velja Antunić, koji se nakon pogibije sina na Košarama 1999. povukao i klub je uskoro prestao sa radom. Iz ovog aviona smo moja supruga i ja izveli po desetak skokova i jako mi je žao što je ovako završio. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4171 Napisano Novembar 2, 2018 Ne silazi, 6533 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan On 23.10.2018. at 9:40, zika56 je napisao: Već duže vreme mi proklizava lamela kvačila (mojom krivicom spaljena) i zimus ide zamena. To je BMW i kad je ranjen on ide još poprilično dugo, kolko ga već teraš tako i šta mu to učini? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16908 Napisano Novembar 3, 2018 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, đunta je napisao: To je BMW i kad je ranjen on ide još poprilično dugo, kolko ga već teraš tako i šta mu to učini? Teram ga tako još od aprila predprošle godine (oko 25.000km). A do spaljivanja je došlo tako što smo nas nekoliko drugara (iz kluba Veterana 63. padobranske briade) išli na Krf, a motore smo ostavili u Igumenici. Kada smo se vratili moj drugar (koji mi je bio na tamo suvozač), zamolio me da on vozi jedan deo u povratku. I mi krenemo i ja primetim da se motor povremeno vrti u prazno, ali sam pomislio da to drugar kasno pusta kvačilo (dok se privikne). Međutim u jednom momentu osetim da lamela smrdi i mi stanemo da proverim šta je u pitanju. I onda ukapiram da se neko (dok je motor bio u Igumenici na parkingu) igrao sa onim šrafom za podešavanje kvačila kod ručice i da ga je pretegao da je lamela jedva dodirivala zamajac. Odmah sam otpustio sajlu, ali je šteta već bla napravljena i u petoj brzini je kvačilo šlajfovalo pri naglom dodavanju gasa. A sada već prošlajfuje i u prvoj kada naglo zavrtim gas. Definitivno uskoro moram da saniram kvar, ali mi je problem što će motor da mi bude van funkcije nekoliko dana (a to mi je jedino prevozno sredsto). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16908 Napisano Octobar 23, 2019 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Evo danas tačno pet godina od kada je nastala ova fotografija (na nekom parkingu u San Galenu), kada sam se prvi put "susreo" sa motorom koji sada vozim. Motor tada uzet sa 41.000 pređenih kilometara, sada ima 97.000 km. Kod mene nije ni pažen ni mažen, vožen i zimi i leti i po snegu i po blatu, ....! Osim redovnih servisa (promene ulja, filtera, pločica, guma, kočione tečnosti, svećice ...), na motoru morala da se zameni sajla brzinomera, semerinzi na prednjim viljuškama, lamela kvačila i semering na zadnjem delu kardana. Ukupni troškovi za ove "vanredne" radove bili ispod 100 evra i motor nije bio ni jedan dan van funkcije. Prosečna potrošnja goriva za svo ovo vreme bila je 5,6l/100km, a potrošnja ulja 0,3-0,4l/10.000km. Ni jedan ozbiljan kvar ni jedan problem na putu, nekoliko lakših padova (uglavnom u mestu) jedan teži pad, i dosta lepih putovanja i doživljaja sa ovim motorom. Rezime: izuzetno pouzdan i upotrebljiv motor u svim uslovima, dovoljno brz i sa odličnim obrtnim momentom u nižim i srednjim obrtajima, lagan i ekonomičan za servisiranje i održavanje, lagan za vožnju, ekonomičan u potrošnji, udoban i za dvoje, može dobro da se natovari, .... ABS vredi za sve pare, grejači ručica vrlo korisna opcija. Ja prezadovoljan, uživam uvek kada sednem i krenem negde i motor ostaje kod mene dok i ja i on ne odemo zajedno u "penziju". Promenio Octobar 23, 2019 član zika56 15 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Novola 2118 Napisano Octobar 23, 2019 Drug član, 1692 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Yamaha Super Tenere XTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Lepa tema, sa uživanjem pročitah. Motor ko bombonica 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16908 Napisano Octobar 26, 2021 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan I eto prođe već sedam godina od kada se družim sa ovom mojom "ragom". Sve ono što sam o ovom motoru već napisao u prethodnim komentarima, stoji i dalje. Motor vozim svakodnevno (u svim uslovima), niti ga pazim, niti ga mazim, redovni servisi i zamena potrošnih delova (sve sam radim) i motor zaista funkcioniše kao i prvog dana kada sam ga uzeo. Troškovi održavanja osrednji, a troškovi za popravke zanemarivi. Trenutno na satu 115.400, što znači da sam ja sa njim prevezao oko 74.000 km. Prosečna potrošnja benzina je i dalje oko 5,5-5,6 l/100km, potrošnja ulja 0,3-0,4l/10.000km. Ova godina nije bila naročito uspešna (dva udesa za mesec dana i korona), tako da sam prevezao jedva malo više od 7.000km, ali je bitno da smo živi i zdravi i da motor ni jedan dan nije bio van funkcije. Ja u svakom slučaju prezadovoljan ovim motorom i ne bih ga menjao za bilo koji drugi. 7 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5281 Napisano Octobar 26, 2021 Drug član, 1888 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast Žiko! Baš sam skoro naišao na ovu temu i celu je pročitao, vrlo zanimljiva avantura Želim ti još mnogo bezbednih kilometara! Svako dobro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćomi- 446 Napisano Octobar 8, 2023 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan KAKVA TEMA! Procitah je u dahu i sve vreme u glavi mi odzvanja “hocu i jaaa!!” Alal vera i tebi i GS-u, Žiko. Ja trazim za preporuku primerak 1100/1150, valjda ce i to da se realizuje ove zime (zimus ). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16908 Napisano Octobar 23, 2023 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Danas tačno devet godina od mog prvog "susreta" sa mojim motorčetom. Trenutno na satu 131.000km, (od toga 90.000 mojih). Prošle i ove godine sam (zbog ozbiljnih problema sa kičmom) prešao relativno malo (ukupno oko 16.000km), nadam se da naredne sezone nadoknadim. Bez ulaganja, bez težih kvarova, bez problema oko bilo čega. Menjam ulje, sipam gorivo i vozim. 9 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćomi- 446 Napisano Octobar 23, 2023 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Alal vera Žiko silo. Sila si i ti i GS. haha 9 godina covece, a bez velcih kvarova. Samo naklon. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ficha007 300 Napisano Octobar 26, 2023 Svrati ponekad, 303 postova Lokacija: Šid Motocikl: biće Prijavi odgovor kao problematičan Свака част Жико на овој теми, која је, може се слободно рећи, једна од најбољих на форуму, као и Лалајкова о куповини његовог ГС 1100 пре много година. Види се да "без старца нема ударца" и да је мотор који возиш, као у осталом и мотори које возе добар део чланова форума ( старији мотори разних произвођача ) итекако употребљив у разним животним ситуацијама и да могу дуго и верно, уз одржавање, да буду добри другари на разним путешествијама. Летос, када смо се враћали са мора у Грчкој, био сам у селу да обиђем породичну кућу, пало ми је на памет да ти се јавим, али смо били са још једним аутом, још једном породицом са малом децом па нисам хтео да те смарам, али сам желео да ти се захвалим за ону ноћ и брзу помоћ. Јавио сам се нашем пријатељу Буци и његовој фамилији брзински и обећао да морам да дођем, колико већ на пролеће, да мало поспремим око куће, па се надам да ћемо се тада дружити. Још једном, свака част на јубилеју и на томе колико уживаш са својим мотором. У здравље. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16908 Napisano Octobar 23 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan I evo jubileja! Deset godina (i 98.000 prevezenih kilometara) sa ovim motorom (a motor ukupno prešao 139.000km). Ostaje sve ono što sam prethodno napisao, a u međuvremenu sam morao i da zamenim "druk ležaj" na kvačilu. Motor me nigde nije ostavio na putu, nikada nisam imao neki kvar koji bi zahtevao neke intervencije na putovanju. Osim redovnih radova i zamena potrošnih delova (ulje, filtri, gume, kočione pločice, svećice, ...) za ceo period zamenio sam i oblogu lamele kvačila, druk-ležaj, semeringe viljuški, mali semering na ulazu u "diferencijal" i sajlu brzinomera. Pre par godina počela da zajebava boš-brava (da se teže okreće ključ) pa sam je preventivno eliminisao (premostio) prekidačem od TA peći. Sveukupno, za te vanredne troškove potrošio sam manje od 15.000 dinara. Motor za svo vreme nije bio kod nekog majstora, sve što je trebalo odradio sam sam. Za ceo period prosečna potrošnja goriva je oko 5,6 l/100km i potrošnja ulja 0,3-0,4 l/10.000km. Na kraju mogu samo da kažem da bih voleo da me zdravlje služi kao što me služi ovaj motor. Promenio Octobar 23 član zika56 15 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...