Jump to content

Moto Zajednica

zika56

BJB Vitez
 • Broj tema i poruka

  1814
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

5842 Excelent

1 Pratilac

O članu zika56

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Niš / Donji Adrovac (Aleksinac)
 • Interests
  Vazduhoplovni sportovi (padobranstvo, paraglajding, .... ), fotografija, motori, pčelarstvo, elektronika, .....
 • Motocikl
  BMW R1100GS (za matorci)

Poslednji posetioci profila

9523 profile views
 1. zika56

  BMW 1100 GS ili Afrika twin 750 (RD 07)?

  Evo upravo danas četiri godine od kada prvi put sedoh na ovo motorče i doterah ga u Srbiju. Četiri godina divnog druženja i prevezenih 48.000 km u tom periodu. Motor vožen u svim uslovima, zimi, leti, po kiši, snegu, blatu, van puta, ...., bilo i par padova u mestu i jedan ozbiljnj udes (motor prošao dobro, a ja lošije). Motor nije bio ni mažen ni pažen, samo redovno servisiran i menjane kočione pločice i gume. Na motoru ni jedan ozbiljan kvar (procureli semerinzi na viljuškama i pukla sajla brzinomera). Već duže vreme mi proklizava lamela kvačila (mojom krivicom spaljena) i zimus ide zamena. Na motoru sam uradio neke prerade da bih ga malo unapredio i prilagodio sebi (ugradio relea za farove, ksenon sijalicu za kratko svetlo, preradio sistem za aktivaciju ABSa, podigao upravljač za 5cm, zamenio originalni EPROM za drugi koji daje bolje rezultaate, skratio "kljun" iznad prednjeg točka, ugradio dodatne farove, ...). Prosečna potrošnja goriva za ceo period je bila 5,5 litara, ulje menjam na 10.000 (i za to vreme potroši oko 03-0,4 litara). Uglavnom vožnja po lokalnim i magistralnim putevima (brzine 90-130km/h) i vrlo retko auto put (130-150km/h). Motor udoban i za vozača i za suvozača, dešavalo se da na motoru provedem i sedamnaest sati skoro bez pauze (sa suprugom kao suvozačem) i da ne budemo umorni. Motor skoro neosetljiv na bočni vetar, dobro ubrzava pri preticanju, lako se vozi po krivinama, dobro koči, dobra zaštita od vetra, nema problema sa lošim putevima i rupama u asfaltu, ....! Lak i prost za redovno održavanje i servisiranje (sve mogu da odradim sam). Izuzetno sam zadovoljan motorom i sigurno ostaje sa mnom dokle god budemo trajali i ja i on.
 2. zika56

  Procharger Compact

  Suva garaža je sasvim dovoljna za prezimljavanje. Moj motor (i ovaj sadašnji, a i oni prethodni) nema čast da bude pažen i mažen u toploj garaži, jer je u funkciji tokom cele sezone (retko se desi da neki dan bude bez neke vožnje). Pošteđen je i sklonjen u garažu baš kada je neki jak kijamet i kada ne mogu da se probijem od snega do glavnog puta.
 3. zika56

  Procharger Compact

  Ništa ne fali, čak je za pohvalu.
 4. zika56

  Procharger Compact

  Napravi se silna nauka oko banalne i proste stvari (zimovanje motora i akumulatora). Još ispade da ukoliko nemamo "pametan" punjač da će akumulator zasigurno da nam strada tokom mirovanja motora. Pa vozili su ljudi motore (i automobile) i pre pojave ovakvih pomagala i trajali su im akumulatori godinama bez nekog posebnog održavanja. Evo par saveta za očuvanje akumlatora tokom zime (i uošte): 1. Ugradite na motor neki indikator (najbolje digitalni Volt metar) i imaćete uvek kontrolu ispravnosti sistema za punjenje kao i samog akumulatora. Čim napon akumulatora (u mirovanju) padne ispod 12,4V to je već znak da nije u dobrom stanju, a ukoliko u vožnji napon nije u granicama 13,6 do 14,4V isto je znak da nešto nije kako valja. 2. Ukoliko nemate nameru da vozite motor tokom zime, proverite nivo elektrolita (kod kiselinskih akumulatora), a onda akumulator dopunite odgovarajućim punjačem (strujom do 10% od nazivnog kapaciteta akumulatora), a do napona od 14,5 do 15V. 3. Akumulator je tokom mirovanja dobro držati u HLADNOJ prostoriji (par stepeni iznad nule), bilo na motoru, bilo skinut sa motora i trebalo bi ga na dvadesetak dana opet dopuniti na 14,5 do 15V. Par sati pre priključenja na punjač akumulator uneti u topliju prostoriju. A ukoliko imate "pametan" punjač možete akumulator ostaviti uključenog na punjač tokom zime. Ukoliko motor ne vozite zimi nije preporučljivo startovati ga povremeno da bi radio par minuta, iz razloga što više isprazni akumulator nrgo što ga dopuni za par minuta rada i zbog toga što se takvim startovanjem motor ne zagrejena radnu temperaturu pa se u ulju (i na sklopovima unutar mašine) kondenzuje vlaga i izaziva koroziju. Ukratko: Nije neophodno držati akumulator tokom cele zime neprekidno priključenog na punjač.
 5. zika56

  Majlovac 01.09.2018

  Odlično. Samo sada pažljivo i oprezno.
 6. zika56

  Sta ste danas uradili na svom motociklu??

  Ja motor perem kad mi postane problem da ga pronađem u dvorištu (ili kada me milicija u kratkom periodu više puta opomene da to uradim).
 7. zika56

  Sta ste danas uradili na svom motociklu??

  Ja oprao motor (već drugi put u ovoj sezoni). Živ nisam da se nešto ne pokvari zbog ovako čestog pranja.
 8. zika56

  Elektromotor - merenje broja obrtaja

  Do desetak dolara.
 9. zika56

  Elektromotor - merenje broja obrtaja

  Da je deblja osovina motora moglo bi nešto da se skarabudži. Na osovinu motora se pričvrsti (bočno) neki gvozdeni dodatak koji če da štrči par milimetara u odnosu na površinu osvine. Potrebno je nabaviti još neki induktivni davač (HAL senzor) i priblišiti ga osovini koja se okreće, a izvode sa ovog davača povezati sa unimerom koji ima mogućnost da meri frekfencu. Pri svakom prolasku one izbočine na osovini u davaču se indukuje napon, a instrument registruje te promene i prikazuje ih kao broj obrtaja u sekundi. Na tom principu uglavnom rade i brzinomeri na biciklima.
 10. zika56

  Kako i čime lepiti pleksiglas

  Hloroform rastvara pleksiglas i dovoljno je premazati nekoliko puta delove koji treba da "legnu" jedan na drugi, sačekati da omeknu površinski i i onda ih spojiti.
 11. zika56

  Kako i čime lepiti pleksiglas

  Hloroform. Nekada je mogao da se kupi u apotekama, a sada pojma nemam gde može da se nađe.
 12. zika56

  Čuvajte se traktora na srpskim putevima, posebno noću VIDEO

  S obirom da živim u selu, a da svakodnevno moram da odem ili do Aleksinca ili još češće do Niša (oko 35km po lokalnim putevima) i da se uglavnom vraćam noću, situacija mi je veoma poznata. Sada je po selima aktuelno branje kukuruza i prevoz drva za ogrev (uglavnom bespravna seča) i u sumrak i noću je na putu mnogo traktora sa prikolicama (ili sa priključenim radnim mašinama), kao i kombajna za kukuruz. Problem je što je širina tih skalamerija na putu dosta veća od samog traktora i često zauzmu i polovinu trake za suprotni smer. međutim, mnogo je veći problem što većina (preko 80%) tih traktora i mašina nemaju apsolutno nikakvu signalizaciju (prednja i zadnja pozicija, migavci, Štop svetla), a bar jedna trećina od toga nema ni farove ili bilo kakvo svetlo (ili katadiopter) da bi moglo da bude uočeno na putu. U takvoj situaciji je bilo kakav pokušaj preticanja vozila ispred sebe čist ruski rulet, jer vrlo lako možete da se zalepite na traktor, frezu, kombajn, ... koji vam dolaze u susret, a koji su potpuno nevidljivi. A isto važi i kada se susrećete sa nekim vozilom koje vam je došlo iz suprotnog pravca i upravo kada se sa njim mimoiđete a onda vidite na par metara ispred vas natovarenu drvarku za nekoliko kubika trupaa, a bez bilo kakvog svetla. Za nas koji tu stalno vozimo to i nije neka posebna opasnost (jer očekujemo takkvo stanje na putu) međutim za ljude kji uglavnom voze po gradovima ili po auto putu, ovo je gubilište.
 13. zika56

  Dva cilindra.

  Pa ja vozio (osamdesetih godina prošlog veka) jedan Triumph Thunderbird 650 i prešao sa njim preko 100.000km. A trošio i prosipao ulje na sve strane. Gde god da staneš on ostavi potpis ispod sebe. I nije mi to smetalo tada (a ni sada mi ne bi smetalo kada bi moglo da se vrati to vreme). Posle imao Transalpa i sa njim prešao oko 60.000k i nisu mi ruke bile masne. A poslednjih pedesetak hiljada kilometar vozim BMW i isto nemam to zadovoljstvo da mi omrsi ruke (ili da se potpiše na parkingu). A iskreno, ne bi mi smetalo ni da se desi tako nešto.
 14. zika56

  Dva cilindra.

  Masne ruke su dobre jer ne puca koža na hladnoći. A BMW i nije neka mašina od koje ćeš da se naročito omrsiš. Da si vozio Triumpha (ili neki drugi stariji engleski motor) znao bi kako izgledaju prave masne ruke (i ne samo ruke).
 15. zika56

  Dva cilindra.

  Pu, pu, pu, ..., sačuvaj Bože da su pokojni. Pa ti bre s'arani naživo pola foruma. Japanci pave dobre motore i tu nema zamerke, ali svako ima svoj izbor i nešto što bi mu "leglo" (a često to i ne mora da bude racionalan razlog). Ja bih sada više voleo da imam Nortona 850 Commando ili Triumph Bonvil od bilo kog japanca (a znam da su u ovom momentu Japanci bolji u svakom pogledu od ovih koje bih ja izabrao). Zato u ovoj temi i komentarišem na ovakav način (malo neozbiljan), jer je vrlo teško dati ispravan odgovor na postavljeno pitanje. Sve zavisi od toga šta neko očekuje od motora i za koje namere planira da ga koristi,ili kraće rečeno: Danas već i nema lošeg motora, nego samo može da bude pogrešan izbor onog ko kupuje motor. bocca_bastard Ma imao sam prilike (i imam) da isprobam sve i svašta i dobro znam šta novi motori donose i kako se ponašaju, nego malo šale nije na odmet.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja