Jump to content

Moto Zajednica

zika56

BJB Vitez
 • Broj tema i poruka

  1786
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

5708 Excelent

O članu zika56

 • Rank
  Drug član
 • Rođendan 03.04.1956.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Niš / Donji Adrovac (Aleksinac)
 • Interests
  Vazduhoplovni sportovi (padobranstvo, paraglajding, .... ), fotografija, motori, pčelarstvo, elektronika, .....
 • Motocikl
  BMW R1100GS (za matorci)

Poslednji posetioci profila

9335 profile views
 1. zika56

  BMW R1200GS & Adv

  Ja sam moj BMW R1100GS kupio sa 40.060km, a sada ima 84.500km i za sve to vreme imao sam dva kvara: Pukla sajla brzinomera (košatala me popravka 400 dinara) i procureli mi semerinzi na viljuškama (oko 6 evra cena). Normalno da sam morao da menjam gume, pločice, ulja, filtre, .... Uz to sam uradio i neke dorade i prerade kako bih motor prilagodio sebi, ali nikakvih kvarova (osim ovih navedenih) nije bilo. Dakle, postoji polovan motor koji možeš dosta dugo da voziš bez kvarova.
 2. zika56

  R1100Gs: Potreban Savet Oko Kupovine

  Ua izdajica!
 3. Ma radio sam ja u životu mnoooogo ozbiljnje (i skuplje) uređaje i meni sada ovo sa reglerima dođe ko čista zabavuška i relaksacija (dok se ne "dofatim" do penziju) pa mi i ovakvi događaji smešni i uopšte me ne nerviraju i ne sekiraju. Voleo bih da svi rade ponešto korisno i da od toga žive i nikada mi pare nisu bile nešto bitne. Uostalom, da nije tako, ja bih u ovim godinama već imao dovoljno para da mogu da živim od minulog rada i da me ne boli .... za ovakve individue. A što se reglera tiče, cena bi mogla da bude i manja, ali u tom slučaju ne bi bilo moguće da neko ko nema mogućnosti da plati ni toliko ne dobije regler za badava ili za neku cenu koja ne pokrije ni troškove. Ima mnogo onih (i na ovom forumu) koji su regler dobili po "ceni" koliko mogu da plate, a ja ipak nemam finasijske mogućnosti da pokrijem sve troškove a da ništa ne naplatim. Smatrao sam za poštenim da napravim neku cenu koju većina može da plati, a da poneki "ubogi" prođu i jeftinije (ili za badava), a da postoji i garancija na duži rok i da pritom ni ja ne "puknem". Ako država neće da pravi socijalnu pravdu ja ću da pokušam da je pravim (tu gde mogu) i nije me sramota da kažem da su oni koji su platiili regler 50 evra "donirali" za neke koji nisu mogli da plate ni približno. A hvala Gospodu, ima dovoljno posla i nemam nameru da menjam ni sebe ni svoje principe, pa kome se ne sviđa nemoj da sarađuje sa mnom, a kada ne budem više u mogučnosti da radim po ovakvom sistemu jednostavno odustajem od daljeg rada i gotovo.
 4. zika56

  Puna linija

  Imam i ja LED blicer stop svetlo i mislim (siguran sam) da sam sa njim bezbedniji u saobraćaju i da pri tom nikom ne smetam). A treba mi manje od minut vremena da stavim običnu svijalicu kada bude neophodno.
 5. zika56

  Puna linija

  Svaka čast na hrabrosti, ali je po meni preticanje kolone isto što i povlačenje đavola za rep! A evo i konkretnih razloga za takvo mišljenje: U uslovima kada smo na levoj traci, a ispred nas je više vozila, mi pojma nemamo šta se dešava ispred prvog vozila (posebno ako ima i terenjaka u koloni), pa onda može da se desi da neki auto (sa desnog sporednog puta) iskoristi razmak između vozila i uključi se na put (skretanjem ulevo) i onda se iznenada nađe ispred nas!? Takođe postoji i realna opasnost da neka životinjka pretrči između dva vozila u koloni i nađe se pred nama. Može to da bude mačka ili pas ili fazan, ali može da bude i divlje svinjče ili srndać pa da nam baš bude "veselo". Postoji i opasnost da neko iz kolone ispred nas iznenada reši da takođe pretiče ili da se isključi na neki put koji je sa sa leve strane i da nas pri tome "iseče". Opasnost je i ta da možemo da naiđemo na prepreku (rupa, neki predmet, radovi na putu, ...) i da nemamo mesta da to zaobiđemo ili se vratimo bezbedno u "svoju" traku. Za ovu poslednju mogućnost imamo (nažalost) i nedavnu tragediju kada je naš kolega sa foruma pokušao da se vrati u svoju traku nakon preticanja, a zbog radova na putu("izgrebanog" kolovoza") to nije uspeo nego je pao, a pri čemu je njegova saputnica poginula a on bio povređen. I na kraju (ukoliko sve prethodno izbegnemo), postoji mogućnost i da nas vidi policija i odere nas od kazne. Čak i preticanje pojedinačnih vozila nosi neki rizik (mislim na vožnju van auto puta), pa je, po meni, preticanje kolone preterani reskir za moguć mali dobitak u vremenu. Neka, hvala!
 6. Ma nije mene strah ni od kopije niti što neko možda hoće da dobije džabe regler (neka lepo kaže i dobiće ga), nego mi krivo kada neko umisli da je jedino on pametan, a da su svi ostali budale koje treba jednostavno zajebavati.
 7. Hajde da napišem nešto (što u principu i nemea neke veze sa tehnikom, ali može da pokaže kakvi smo ljudi). Pre dvadesetak dana zove me kolega iz Beograda (koga inače poznajem već četiri decenije) i požali mi se da mu regler (koji sam mu napravio pre nešto više od dve godine) nešto ne radi kako valja. Pitam ga šta nije u redu (kakvi su "simptomi"), a on mi reče da on ništa nije primetio, nego da je oterao motor na kontrolu kod nekog majstora (jer se spremao na duži put) i da mu je taj majstor rekao da regler nije u redu. Garancija na regler (zvanična) je godinu dana, ali, sobzirom da kvarova gotovo i nema, nije mi problem da besplatno rešim problem i nakon isteka garancije. i tako kolegi javim da mi odmah dostavi regler, na šta mi on reče da će on da ode na put, a da će regler da mi dostavi taj majstor. Pre par dana stiže meni od tog majstora kućište (prazan hladnjak) od nekog motora (a što nema nikakve veze sa reglerom koji sam ja radio). Niti je za isti motor, niti je iste veličine, niti je bilo nešto rađeno na tom hladnjaku. (Čovek valjda hteo da popravi neki regler pa izvadio sve iz njega i onda video da nema popravke, pa .....). Nazovem tog majstora na tel. što mi je prosleđen prilikom dostave, ali se tip ne javlja nikako? Ali mi se juče javi kolega (vlasnik), koji se vratio sputa i pita šta je sa reglerom? Objasnim mu da mi na kontrolu (i eventualnu popravku) treba dostaviti onaj regler koji sam ja napravio, a ne bilo koje kućište koje neko ima i zamolio ga da to što pre uradi. On mi javlja da mu majstor rekao da hoće da uštedi vreme (potrebno da se demontira regler s motora), pa je zato poslao kućište koje je imao i još me majstor moli da kućište ne zatvaram, (da bi on navodno mogao da prilagodi povezivanje provodnika prema potrebi)? Inače regler koji sam ja radio ima na samom kućištu originalni priključak. Drugar mi još reče i da mu je majstor izdiktirao broj koji je bio zapisan na zadnjoj pločici reglera, pa meni sada nikako nije jasno kako je to neko pročitao nešto što piše na poleđini a da nije demontirao regler (zbog "uštede u vremenu")? A inače je motor (na kome je taj regler) i dalje u svakodnevnoj upotrebi i nema nikakvih vidljivih problema u funkcionisanju. Očigledno da nekom treba ili novi regler (ili "tehnologija" oko izrade reglera). U svakom slučaju čekam sada da mi pošalju regler koji je bio na motoru, a ukoliko mi se neko od ove dvojice "pametnjakovića" ponovo javi sa nekom pričom, teram ih obojicu u .....!
 8. zika56

  Potreban majstor u Aleksincu

  Bata (Džandra), Donji Adrovac.
 9. zika56

  Puna linija

  Poslednjih par godina na motoru imam navigaciju (iGo na tel. Samsung S3) i uglavnom je uključena uvek kada vozim. I primećujem da mi je upozorenje za prekoračenje brzine skoro uvek na "crveno" i da sam uglavnom 20-30 km/h preko dozvoljenog. Međutim NIKADA sebi ne dozvoljavam luksuz da vozim "na sreću", odnosno da u vožnji predpostavljam da ispred mene (u krivini) nema nikog i da mogu da pređem u suprotnu traku ako ne vidim put ispred sebe. Isto tak, vozim i ispod ograničenja ako procenim da je situacija takva da neko (pešak, biciklista, pas, mačka, ....) može iznenada da mi isađe na put iza nečega što mi zaklanja vidik na daljinu. Takođe NIKAKO se u desnoj krivini (nepreglednoj) ne približavam srednjoj liniji, jer lako postoji šansa da neko is suprotnog pravca "seče" tu istu krivinu. Desi se da preteknem neko sporo vozilo preko pune linije, ali to činim retko i pod uslovom da je put ispred mene vidljiv na veću daljinu i da ne postoji mogućnost da me iznenadi neko drugo vozilo. Uglavnom vozim magistaralnim i lokalnim putevima, sa suvozačem i izbegavam grupne vožnje, a i kada sam u grupi uvek vozim na začelju i teram si po svojim načelima, ali sam često u prilici da vidim budalaštine koje čine motoristi tokom grupne vožnje i bude mi često nejasno kako nema mnogo više stradalih nego što je sada situacija? I zaista mi nisu jasni motoristi koji smeju da krenu u preticanje u nepreglednoj krivini, ili da poteraju preko brzine pri kojoj mogu da se zaustave ispred eventualne prepreke koja može da se pojavi ispred njih iza neke prepereke. Ja vozim na način da smatram da se iza nečega što mi ograničava vidik (krivina, kamion, ...) nalazi prepreka i vozim takvom brzinom da mogu da se zaustavim ispred takve zamišljene prepreke. A "oduzimanja prednosti" su već posebna priča: Ići kroz naselje dvostrukom, trostrukom (ili još većom brzinom) od propisane je čist ruski rulet, a očekivati da će svi da nam se uklone sputa i da niko neće da se pojavi sa sporednog puta, ili sa parkinga, ili da se polukružno okrene, ili ...., je čista budalaština! Jednostavno (uz neke koji su zaista bezobzirni i bahati) ima i onih koji nisu u situaciji da nas uoče ili da procene brzinu kojom se krećemo i onda se takva vožnja završava nesrećom. Mislim da u poslednje vreme veliku opasnost (čak i više od pijanih vozača) predstavljaju oni što telefoniraju (ili pišu poruke) dok voze, a posebno me zabrinjava i pojava da su ljudi tokom vožnje potpuno "odsutni" i ne reaguju uopšte na događaje ispred sebe ili oko sebe. Onomad čovek (u naselju) kreće da pretiče par traktora (u nizu), a u traci ispred njega je grupa pešaka koja mu dolazi u susret), tip gleda "kroz njih", ovi poskakaše u jarak, tip bez usporavanja ode dalje. Isto tako mi čovek dolazi u susret, seče krivinu i nastavlja levom trakom pravo u mene bez bilo kakve reakcije (a gleda me). Kreću ljudi u preticanje a ide im u susret neko i oni bez kočenja ili skretanja nastavljaju dalje. I što je najgore uopšte nisu "registrovali" događaj i pojma nemaju šta su uradili?
 10. zika56

  Struja HITNO

  Pa nemo' da si baš toliki Bosanac pa da čekaš da li će da se iisprazni, nego premeri koliki ti je napon na akumulatoru dok motor radi na oko 2500 obrtaja (sa upaljenim svetlom). Napon treba da bude 13,6 do 14,4 V.
 11. zika56

  Sta ste danas uradili na svom motociklu??

  Jače blješti, a kako osvetljava put ispred motora?
 12. zika56

  Problem sa kle 500

  Uopšte nisam pratio u čemu je problem, ali sam siguran da ovaj savet oko prespajanja prekidača na "ćopavoj" treba izbeći, jer je samo pitanje kada će da dože do nesreće sa tako "otklonjenim" kvarom. Predprošle godine mi poginu komšija (ima post u crnoj hronici), jer je zakačio nepodignutom ćopavom (gde je bio prespojen prekidač) u asfalt i završio je u ogradi pored puta. Ne igrajte se životom zbog par stotina dinara.
 13. zika56

  Problem sa Strujom -Suzuki burgman 250 ccm

  Regler "kad crkne" može da daje kako niži, tako i viši napon od potrebnog (sve zavisi od toga koja je komponenta "pandrknula" i da li je ista "probila" ili "pregorela"). prema oome što si napisao deluje mi da imaš negde loš spoj od alternatora do reglera, ili da imaš neki "kratak spoj" u instalaciji koji obara napon. Proveri veze i ponovo premeri napon na akumulatoru kada se motor okreće na preko 2000 obrtaja. Možeš za savet ili pomoć da mi se javiš i na pp ili na 063 106 3937. p.s. izvini, nisam bio pročitao ovajtvoj poslednji post (odakle se vidi da je regler verovatno "kaput"). U svakom slučaju ostaje da možeš da mi se obratiš za bilo šta u vezi reglera.
 14. zika56

  Troskovi uvoza

  Ova tvoja tvrdnja nije tačna! Po fabričkim podacima BMW R1100GS težak je 243kg, na sertifikatu za uvoz vozila u srbiju (COC) takođe piše 243kg, u švajcarskoj saobraćajnoj je upisano 318, a isto (318 kg) je upisano i na uverenju za ispitivanje vozila (izdate od strane Agencije za bezbednost saobraćaja), a što je na kraju upisano i na srpskoj saobraćajnoj dozvoli za moj motor. Ukoliko ne veruješ mogu da okačim fotografije svih dokumenata koje sam naveo.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja