Jump to content

Moto Zajednica

zika56

BJB Vitez
 • Broj tema i poruka

  2733
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

9127 Excelent

5 Pratilaca

O članu zika56

 • Rank
  Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe
 • Rođendan 03.04.1956.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Niš / Donji Adrovac (Aleksinac)
 • Interests
  Vazduhoplovni sportovi (padobranstvo, paraglajding, .... ), fotografija, motori, elektronika, .....
 • Motocikl
  BMW R1100GS (1997.)

Poslednji posetioci profila

11499 profile views
 1. zika56

  NOLAN N90.2 specijal

  Prekjuče stigla nova kaciga i juče provozana tridesetak kilomertara (problemi sa kičmom i sa pre nekoliko dana slomljenim rebrom onemoućavaju ozbilniji test). Kacigu sam (veličina M) uzeo bez prethodne probe i plašio sam se šta će da bude kad je stavim na glavu, međutim ispostavilo se da je legla kao da je otisak uzet sa moje glave. Nigde lufta, nigde pritiska na neku tačku. Udobnost izvanredna. Ono što je odmah evidentno je da je dosta teška (1760 grama). Izrada deluje kvalitetno i sve komande rade bez greške. Sviđa mi se sistem zatvaranja i otvaranja donjeg dela (sa dva dugmeta). Unutrašnji vizir vrlo upotrebljiv i na pravom mestu. Prilikom vožnje već preko 80km/h počinje da bude glasna (da "bubnja") i nisam uspeo da smanjm buku nikakvim "podešavanjem" položaja sedenja ili pomeranja kacige na gore ili na dole, a ni ventilacija se nije baš pokazala u najboljem svetlu. Na viziru ima priprema za pin look, ali se on posebno kupuje. Ja inače tokom leta vozim bez vizira pa sam odmah nakon jučerašnje probe vizr skinuo i stavio u torbu (da ga ne zgrebem do jeseni). Prilično sam zadovoljan ovom kacigom (sobzirom na cenu).
 2. zika56

  NOLAN N90.2 specijal

  Znam za to. Ova kaciga je na sajtu bila 183 evra a platio sam je 215 evra. Pojma nemam jel može da se izvrši povraćaj poreza kad se iznosi iz Austrije? Nekada davno (početkom osamdesetih) imao sam neku Nolan integralku (koja nema veze sa ovim današnjim), a posle toga tri komada Shoei. I ova sadašnja (koja se totalno ofucala posle destak godina vrlo aktivne upotrebe) je Shoei. Plan je bio i sada da uzmem Shoei Neotec II, ali je platežna situacija takva da preko 200 evra ne može ni uz najveću volju, pa sam kacigu morao da biram po tom kriterijumu. Nadam se da me ova Nolan posluži dobro par sezona, a posle, .... videćemo.
 3. Po zakonu nema niko pravo na provlačenje (bez obzira na vrstu vozila ili na kubikažu).
 4. zika56

  NOLAN N90.2 specijal

  Ma rešila ona sama da se menja. Mnogo matora, korišćena svakodnevno i skidana i stavljana na glavu desetina puta dnevno, znoj, kiša, sunce, .... Iznutra se ofucala totalno, vizir pun ogrebotina i praktično noću neupotrebljiv, a onomad sam kacigu rasturio (da bih je detaljno oprao i očistio) i onda iznutra vidim dve dooobre pukotine (ne vide se od spolja od nalepnica i nosača vizira). Te pukotine su inače posledica pada od pre nekoliko godina, a kaciga tada odradila posao vrhunski. Odlučio sam se za ovu Nolan Flip Up i poručio je juče iz Luisa (preko drugara iz Beča). Hteo belu, ali u M veličini imaju samo srebrnastu pa sam nju i poručio. Razmišljao sam da uzmem neku džet kacigu, ali sam se ipak odlučio za ovu preklopnu (je su cene približne, a mislim da je ova univerzalnija).
 5. Ima li neko iskustva sa ovom kacigom i kakvo je mišljenje o njoj.
 6. Od petoro učesnika iz ove jučerašnje priče, niko nije bio stariji (osim mene), od 25-30 godina. U udesima (u kojima su u Nišu u poslednja dva meseca stradala četvorica motorista prilikom sudara sa automobilima), niko od učesnika (i onih na motoru i onih u kolima) nije bio striji od trideset godina. Takođe i u nesrećama koje su u poslednje vreme u Srbiji odnele mnogo života učesnici (i žrtve) u velioj većini bili su mladi ljudi. Prema tome .... Meni se ipak čini da je uzrok za ovakve događaje (pored ostalog) i neobrazovanje (u svakom pogledu), nekultura, nevaspitanje, egoizam, agresivnost.
 7. Mirni i staloženi komentari i ne znam po čemu zaključuješ da se neko uspaničio? A da je sve po starom, nije, jer sam u saobraćaju već četiri decenije i uvek je bilo budala, ali ovo već prelazi u potpuni debilizam kod mnogih. Jednostavno neki postupci koji se događaju(i sve češće ponavljaju) ne mogu racionalno da se objasne. A još i upotreba mobilnih telefona je posebna priča.
 8. Ja sam pre neki dan ugradio dvoglasnu sirenu (baš jako glasnu) i koristim je obavezno u ovakvim situacijama, međutim u konkretnom primeru nisam video da nekog ima u parkiranom autu (vozačica bila niža od sedišta), pa nisam imao razloga da koristim sirenu. A što se nesreća tiče, baš je krenulo jako loše.
 9. Danas oko podne krenuo za Niš (regionalnim putem) i dok sam prolazio kroz selo Tešica obilazim dva parkirana automobila (sa moje desne strane). Ne vidim nikog da ima u vozilima i slobodno krećem u obilaženje 8brzina oko 30-35km/h). U momentu kada sam već bio skoro paralelno sa bližim autom, on naglo kreće ulevo (da bi obišao onog što je parkiran ispred njega) i u tom mom momentu vidim za volanom klinku koja jedva viri iz sedišta. uspevam da isturim desno koleno i da se odgurnem od njenih vrata i da se odmah zaustavim, a i ona se zaustavila nakon metar ili dva. Samo sam odmahnuo glavom i nastavio dalje, a neki koji su čekali red ispred prodavnice (i videli događaj) ostadoše da se deru na nju. Nakon par kilometara lagano sustišem kombi i vidim ispred njega (sa desne strane) parkirana nekoliko automobila pored puta. I situacija se ponavlja identično kao meni pre par minuta: Auto koji mu je najmbliži iznenada kreće ulevo (da obiđe onog ispred sebe) i uopšte ne kapira da u tom momentu ima kombi koji ga obilazi. Vozač kombija cima ulevo (i prelazi u traku za suprotni smer), a u istom momentu sa parkinga se uključuje i auto koji je bio ispred ovog koji je izleteo ispred kombija. i sad tip koji je u autu koji je već izašao beži dalje ulevo (da ga ovaj ne bi udario), a i dalje pojma nema da je levo od njega kombi. Rezime: Prvi auto udara bočno u kombi svojom levom stranom, a drugi auto udara u prvi auto svojom levom stranom (sve pri brzini od tridesetak na sat). Svi se zaustavljaju, put je potpuno blokiran u oba smera, a ja se (nakon zaustavljanja) lagano provlačim sa desne strane (preko proširenja gde su prethodno stajala ova dva automobila). Znači za par minuta se dešava da mene (koji sam na motoru) ne vidi gospođa i onda me iseče, a onda tip ne vidi ogroman kombi i iseče ga isto tako, a biser bude onaj što ne vidi ni auto koji njega obilazi, niti kombi koji obilazi taj auto i istrči ispred obojice?
 10. Nisam znao ko je stradao dok me danas nije nazvao drugar iz Bora i rekao mi da je u pitanju Mlan koji je jesenas imao problema sa strujom na motoru i koji je više puta dolazio kod mene (par puta i sa devojkom) i upoznali se i razgovarali o svemu i svačemu. Dečko bio obrazovan, staložen, miran i kulturannije i nije bio napaljen i nije divljao motorom. Šta se dogodilo te večeri niko od onih koji su ga poznavali ne može da shvati i da objasni.
 11. Za dva meseca u Nišu nastradala četvorica motociklista. Neka Gospod podari večni mir nastradalome.
 12. Ima da doguraš do generala (ako te pre toga ne najure tvoji nadređeni jer ih ugrožavaš).
 13. Put Aleksinac-Žitkovac (3km) je prepun venaca i "krajputaša" jer su mnogi otklizali i završili u nekom drvetu, stubu, ili su "pokosili" nekog. Asfalt neverovatno klizav i i na najmanji stisak kočnice nastaje blokada. Pre par godina tu bila moto žurka i mnogi pokušali da podignu motor na zadnji točak, ali nikom nije uspelo. Čim se doda gas točak provrti u prazno.
 14. Nikada 1150GS (pa ni svoj 1100GS) ne bih menjao za noviji model. Ne zato što je 1200GS loš, nego što je manje pouzdan i teži (komplikovaniji) za održavanje i servisiranje.
 15. I na Transalpu i na ovom sadašnjem motoru koristim 15W-50, vozim tokom cele godine (i kada je temperatura debelo ispod nule) i nikada nisam imao problema.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja