Jump to content

Moto Zajednica

Labrador i Newfoundland skuter tura, Avgust 2014

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 190 postova
  • Lokacija: Toronto, Ontario, Canada
  • Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400

Trans Labrador Highway me odavno privlaci, a narocito od kad je 2010e zavrsen poslednji deo. Idem od 1-10 Avgusta. Detalje o pripremama i izvestaj sa puta cete naci na

 

http://farmotion.com

 

Trudicu se da pisem i saljem fotke svakog dana. Ako zelite da budete obavesteni o novim porukama unesite svoju adresu u "Follow by Email" polje. Blog je na Engleskom, ali ce i oni koji ne znaju jezik moci da vide fotke koje govore sto jezika :).

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 190 postova
  • Lokacija: Toronto, Ontario, Canada
  • Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400
  • Svrati ponekad, 190 postova
  • Lokacija: Toronto, Ontario, Canada
  • Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400

Skuter je nadmasio sva moja ocekivanja, cak i u poredjenju sa mnogo ozbiljnijim masinama i u situacijama gde sam bio siguran da ce mu mane izaci na videlo. Nivo komfora, kontrole i sigurnosti koji mi je pruzio je tesko dostici na bilo kojoj drugoj masini, ukljucujuci i BMW GS seriju, KLR, KTM... Sreo sam ih mnogo, ali me ni jedan nije pretekao, ni na asfaltu ni na makadamu. Kako to? Na asfaltu ne smeju brzo jer krampon gume ne leze bas najbolje u krivini i trose se kao da su od putera. Na makadamu im je visoko teziste i osetno su "nervozniji", pa se vozaci vise zamaraju i cesto moraju da stoje na "fudasterima". Osim toga, nedovoljno visoki vozaci (skoro svako ispod 180) ne smeju da se zaustave na suvise mekanoj podlozi da ne bi pali. A kad padne, GS 1200 nije lako podici...

 

Dakle, samo teraj i ne zamaraj se onim sto drugi misle i kazu. Ko nije probao skuter na ovakvom putu i onako nema pojma o cemu prica.

 

Na deonicama kao sto je ova dole morao sam da usporim na oko 70Km/h. Sve bolje od toga sam vozio izmedju 90 i 110, sa kratkim "izletima" i do 130.

 

DSCN7304.JPG

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 400 postova
  • Lokacija: Ptuj - Slovenija
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Čestitam na avanturi, fotke su fantastične...:care:

... jako mi žao, što si ostavio skuter, verovatno je tako moralo da bude. Ali objasni nam molim te, kako to da si vozio na zadnoj gumi od avta. Vidim dimenzija 155/70 r 13" ? Kako to, zbog čega? Kako se skuter ponašao u krivinama a i sama udobnost u vožnji na asfaltu i makadamu ? koji si imao pritisak u njoj ?

 

:offtopic:Zaašto nisi nikad proverio nivo ulja u motoru, pogotovo kad si radio i preko 1000 km u 12 sati ? To što je nešto ulja bacilo u kučište filtera je sigurno zbog velikog opterečenja motora - rada na preko 6-7 hiljada obrtaja/min puta 6, 7, 8, 10, sati nonstop. Verovatno ti se i pregrevao zbog manjka ulja pa je usled toga izgubio snagu Možda si trebao samo da sipaš nešto ulja u motor i ponovo upališ. :neznam:

 

pozdrav iz dežele :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 190 postova
  • Lokacija: Toronto, Ontario, Canada
  • Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400

Sta se desilo na kraju sa skuterom, kako sam razumeo ostao bez ulja i blokirala masina ?

 

Mehanicar kaze da mu se najverovatnije zapusila oduska (crankcase vent). Onda pritisak raste u prostoru za radilicu dok ne probije, sto rezultuje skoro trenutnim gubitkom ulja i blokiranjem masine. Kvar je prakticno nemoguce otkriti na vreme jer masina radi sasvim normalno do poslednjeg tranutka. U mom slucaju je bilo bas tako - ni porasta temperature, ni pada pritiska ulja, ni promene u zvuku i radu motora... To se izgleda desava relativno cesto na jednocilindricnim motorima.

 

Čestitam na avanturi, fotke su fantastične...:care:

 

Hvala na pregledu, drago mi je da ti se dopalo. Bilo bi jos toliko fotki da nisam izgubio kameru na Cabot Trail :(.

 

Ali objasni nam molim te, kako to da si vozio na zadnoj gumi od avta. Vidim dimenzija 155/70 r 13" ? Kako to, zbog čega? Kako se skuter ponašao u krivinama a i sama udobnost u vožnji na asfaltu i makadamu ? koji si imao pritisak u njoj ?

 

Automobilsku gumu sam izabrao iz vise razloga:

 

- Izvestaji onih koji voze na automobilskoj zadnjoj gumi su skoro bez izuzetka pozitivni i niko se nije vratio na motorcikl gumu.

 

- Ni jedan od onih koji kazu da to ne treba raditi nije nikad vozio na automobilskoj gumi.

 

- Auto guma je tri puta jeftinija od gume za motorcikl i traje nekoliko puta duze, sto cenu po kilometru smanjuje na bar 1/5.

 

Moja iskustva:

 

- Automobilska guma koju sam izabrao je zanemarljivo sira od originalne. Instalacija nije bila nikakav problem posle malo poliranja felne iznutra. Trazio sam gumu sa simetricnom sarom i ovo je bila jedina koju sam nasao u tim dimenzijama. Proizvodjac kaze da je zimska (sto je dobro jer je meksa), mada ja po sari ne bih rekao.

 

- Na pravcu po asfaltu se ne primecuje nikakva razlika, osim mozda malo mekse (udobnije) voznje.

 

- Pri postepenom skretanju i/ili u blagim krivinama sa uglom naginjanja malo ispod vertikale prelaz preko ivice gume se oseca, ali ne u meri koja bi me uplasila ili poremetila. Posle izvesnog vremena jednostavno sam naucio da to kompenzujem malo vecim pritiskom na volan.

 

- Pri naglom skretanju i/ili u ostrim krivinama razlika se ne oseca. Cak mogu da kazem da sam poceo da ga obaram sa vecim samopouzdanjem.

 

- U pocetku sam vozio pod istim pritiskom kao MC gumu (36psi). Nije bilo lose, ali se ponasanje u krivini osetno poboljsalo kad sam smanjio pritisak na 30psi. Na makadamu sam smanjio na 25psi i primetio da se posle toga ponasao jos bolje i na asfaltu. To je specijalno doslo do izrazaja u brzim krivinama (120+) gde je sa MC gumom znao ozbiljno da ljulja. Lezao je kao po sinama.

 

- Pre ovog puta nisam imao veliko iskustvo sa ovim skuterom na makadamu, pa ne mogu da decidirano utvrdim razliku izmedju ponasanja sa automobilskom i MC gumom. Ipak, Majesty je bio udoban, siguran i brz na svim ne-asfaltnim podlogama po kojima sam ga terao (oko 800Km sve zajedno) i da nemam nikakvog razloga da mislim da bi sa drugacijom gumom bio ista bolji. Zadnji kraj je bio stabilan kao stena na svemu osim najdubljem sljunku, a prednji tocak je samo blago lelujao onde gde podloga nije bila tvrda. Nisam imao nikakvih problema ni sa kocenjem ni sa "hvatanjem" podloge, sto je i za ocekivati s' obzirom na bitno vecu kontakt povrsinu i dublju saru automobilske gume.

 

- Bazirano na preko 5.000Km iskustva na svim podlogama i uslovima voznje zakljucujem da moji ne-sportski motorcikli (skuteri, kruzeri, dugoprugasi...) vise nece voziti na MC zadnjoj gumi ako imam ikakvog izbora. Imam ekstra zadnji tocak za moj Bandit 1200 pa cu da probam automobilsku gumu i na njemu ako nadjem odgovarajucu. Najgore sto moze da se desi je da bacim 50-ak Dolara.

 

:offtopic:Zaašto nisi nikad proverio nivo ulja u motoru, pogotovo kad si radio i preko 1000 km u 12 sati ?

 

Verovatno je trebalo, ali ulje je bilo na maksimumu pred put i ta masina nikada ranije nije trosila ulje pa sam zanemario kontrolu. Kao sto sam opisao gore, verovatno nije riknuo zbog postepenog trosenja ulja vec zbog naglog gubitka istog. Masina je zaribala, a popravka i transport bi kostali vise nego sto sam platio ceo motor (sto ruku na srce nije bilo tako mnogo). Da je crk'o negde na Balkanu do sad bi ga pretvorili u taksi :)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja