Jump to content

Moto Zajednica

Pokusaj vracanja Gvozdenije u najbolje dane

Recommended Posts

• Zainteresovan, 641 postova
  • Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250

Kod mene se dosta toga desava neplanirano tako bi i ovog puta.Jako dugo sam bio u potrazi za nekim motorom iz 80' onom pravom ,,gvozdenom" i kad sam skoro odustao pojavi se kod mene Gvozdenija tacnije Yamaha xs 250.Nije u nekom stanju ali sa obzirom na njene godine i kako su se gospoda odnosili prema njoj do sada rekao bih da se dosta dobro drzi.Motor sam dovezao sto je za pocetak odlicno.Koliko mi se cini iz ove kratke voznje (oko 20km) geometrija je jos uvek dobra a nisu lose ni kocnice,e sad agregat je najlosija karika.Dimi na desni klip i kao da joj manjka snage,kako sam jos danas skinuo agregat i otvorio odmah se videlo u cemu je problem,karika gotovo i da nema kao i gumica ventila.Dobra vest je da su cilindri u dosta dobrom stanju,kao i ventili i bregasta kao i komplet to drustvo odozgo.Za pohvalu je menjac koji je perfektan kao i kvacilo.E sad imam ja i nekih slicica prinove samo kako nisam mogao da se suzdrzim a da je ne napadnem prvo sam je poceo rasturati pa se tek onda setio da sam trebao slikati e jbg sta je tu je od sad redovno slikam.Ideja mi je da je vratim u sto je moguce vernije stanje originalu,dobro mozda uz neke sitne izmene ali videcemo.Takodje je plan da bude spremna za iducu sezonu ali nije pod moranje jer sam siguran da ce biti problema sa nabavkom delova i cenama za iste.

image.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpg

• Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Hvala svima na podrsci :takoje:.Svakako da ako gde zapne ,ovde u temi ce biti objavljeno uz sam tok radova pa ko je voljan i moze da pomogne nece biti odbijen.Kako sam i predpostavljao muka sa delovima,tesko ih naci a kakve su cene i kad se nadju ispadne bolje da ih nisam ni nasao.Set karika po klipu 85e,dobra je vest da sam nasao za jedan klip po 35e i odmah kupio.Neka luda mera karika fi 55mm pa ako mozda neko ima ili zna da nekom stoji dobro bi mi dosao jos jedan set da kompletiram .

• Svrati ponekad, 407 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

Kako bi se od ovoga mogao dobiti jedan lijep caffe racer :)

U svakom slucaju srecno sa restauracijom, biti ce on dobar i u fabrickom stanju kada ga sredis 0takoje.gif

• -+-, 1006 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Pratim i ja, ako nesto mogu da pomognem tu sam 1zdravo.gif delovi su generalno problem za nase gvozdjurije, tj. nisu toliko delovi nego € ja za moje cudoviste nasao sve na CMSNL ali cene ufff...

Pratim i ja, ako nesto mogu da pomognem tu sam 1zdravo.gif delovi su generalno problem za nase gvozdjurije, tj. nisu toliko delovi nego € ja za moje cudoviste nasao sve na CMSNL ali cene ufff...

U pravu si moze jos nekako delova i da se nadje ali cene su astronomske,naravno sve sam to znao i pre nego sto sam se upustio u ovu avanturu tako da sad nema nazad.Vidim da ti Golube bas imas problema sa tvojim bajkom,ne odustaj jer su to pravi motori za razliku od vecine sto se sad proizvodi.

Ja sam danas imao slobodnog vremena pa sam se bacio na posao.Gvozdenija je raspakovana, ostali samo dugmici,salim se ostao je go ram.Mogu vam reci da sam i vise nego zadovoljan stanjem samog motorcikla.Ni jedan jedini sraf nije pravio problem sve je odvrnuto i skinuto bez ikakvih problema.Rdje na ramu i nema bas nesto puno cak sta vise sa dobrim pranjem mogao bi cak i da prodje.Kako je stanje dobro doneo sam odluku da ram necu plastificirati vec farbati.Instalacija sva funkcionise,zadnja viljuska nema trunke lufta,prednji disku i plocice odlicni zadnji za zamenu u kompletu sa plocicama.Tockovi odlicni nemaju lufta u lezajevima(zamenicu samo semeringe) nije im cak potreno ni farbanje.Prednje vile odlicne zamenicu samo semeringe,ulje i prasinare za svaki slucaj da ne bi kasnije propisali.Svi gumeni delovi perfektni.Malo sam i slikao radove pa evo i koja slicica.

sa_tockovima.jpg do_pola.jpg image.jpg

Naravno imao sam i pomoc pomocnik.jpg

Za danas toliko

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ne bih se složio u vezi prve rečenice, ali svakako vožnja rariteta ima posebnu draž. Da pojasnim, daleko je taj motor po ciklistici i bilo čemu od bilo kog motora novije proizvodnje. A da rasturanje do koske mora da košta, mora ;)

Slazem se da ciklistika nije na nivou danasnjih motorcikala,ali za lagano krstarenje do 100-110km/h sasvim zadovoljava.Moje je misljenje da je jako mali broj vozaca koji mogu da iskoriste sve potencijale modernih masina u to sam se uverio ne mali broj puta.Stariji motori imaju i dosta prednosti u odnosu na ove danasnje na prvom mestu je kvalitet izrade i jednostavnost mehanickih sklopova.Sama mehanika je radjena da valja a ne da bude jeftina.Navescu par detalja bas sa ove Yamahe.Alternator je bez stalnih magneta ali i bez cetkica znaci nema odlepljivanja magneta sa rotora niti propadanja cetkica takva konstrucija alternatora daje dobru(jaku) struju pa nema problema sa losim svetlima.Interesano je da je stablo ventila 7mm iako je ovo dvocilindras od 250ccm tako da je kidanje ventila svedeno u podrucje teorije.Sam agregat je dosta snazan za svoju kubikazu 27ks najverovatniji razlog je taj sto nije paralel twin vec se klipovi krecu naizmenicno a to je i razlog jako mirnog rada i jako malo vibracija.Klipnjace su povezane na radilicu kliznim lezajevima pod pritskom a ne iglicastim sto je danas standard za masine do 250ccm a moze se naci i na jacima.Menjac je sa 6 brzina a prenos je lanacem 530.Guvernala je povezana za viljusku preko silent blokova a u samoj guvernali se nalaze tegovi.Sam kvalitet materijala,delova i izrade istih je na visem nivou nego danas.Da ponovim jos jednom sto sam rekao u proslom postu,moje poredjenje se odnosi na danasnje motore da nazovem srednje cenovne klase klase(koji se kod nas najvise i voze) a ne na motorcikle visoke i najvise cenovne klase.Jednostavno globalizacija cini svoje svi proizvodjaci se trude da sto vise zarade a sada im je osalo da extra profit prave na ustrb kvaliteta posto radnu snagu nemogu da plate manje nego sto vec placaju pa tu je i kineska konkurencija pogotovo u nizim klasama.Al da neduzim vise,moje misljenje je ovakvo da li je ispravno ili ne to vec neznam.Popravkom motora se bavim preko dvadeset godina i mogu reci da se drasticno poecao broj intervencija na agregatima i struji na motorciklima starim do 10 god sto pre nije bio slucaj.Zbog cega?:neznam:

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Slažem se, komplikovanija konstrukcija, veće međuzavisnosti, ali je i bolje (i skuplje za održavanje). Pak, odlična fora je vratiti "Gvozdeniju" u ispravno stanje i voziti je paradnim danima :) To se ipak ne viđa često, naročito ne motori u fabričkom stanju. Restauratori čak nabavljaju i originalne boje.

Evo posle ravno godinu dana,Gvozdenija je ponovo spremna za voznju.Ima jos nekih sitnica ali to ce biti reseno u hodu.Pocetkom iduce nedelje ide na registraciju pa onda probna voznjica ne predaleko ipak joj je to prva posle dosta godina stajanja.Kasnije cu napisati sta je sve uradjeno a za sada slicice.

yamaha_12.jpg

yamaha_13.jpg

yamaha_14.jpg

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Lepo izgleda, boja nije loša, al mi izgleda nekako " prazno " bez onih njenih šara na rezervoaru i kasetama . :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja