Jump to content

Moto Zajednica

Na masinskom fakultetu...

Recommended Posts

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Prije par nedjelja, bio ja na faxu, imao neke vjezbe iz ispitivanja vozila u nasoj laboratoriji za motorna vozila... Ispitivali smo neke brembo kocnice na probnom stolu... bla bla bla... zavrsi se to i izlazimo iz laboratorije i prolazimo kroz salu za tehnicke preglede i ateste. Inace, moj smjer tu vrsi homolagacijska ispitivanja ili ateste za novoproizvedena vozila. Dakle, svaki novi model, bilo kog proizvodjaca, da bi mogao da se prodaje u nasoj zemlji mora da prodje neka nasa ispitivanja... Tu sam se do sada nagledao svega. Dakle, bukvalno svaki novi model, prvo kod nas pa tek onda u salone. Moji asistenti ni ne idu na sajmove :lol:

E sad, da se vratim prici. Dakle, izlazim iz laboratorije i vidim asistenta kako se muci i gura novi model Aprilie 1000 Caponord. Pa mu ja odmah pritrcah u pomoc :mrgreen: Guramo nas dvojica ono cudo i on mi rece: "Pogledaj ono tamo parkirano...". Okrenuh se ja kad ono imam što i viðet!

Novi Suzuki GSX-R600

Vh1Ty_spa04006qv.th.jpg

Novi Kawasaki ZX-10R

49b6u_spa04040yu.th.jpg

Nijesu mogli dva sata da me odvoje od Suzukuja! Evo vec danima kukam majci da mi da koju hiljadu eura vise :lol:

Nevjerovatna mi je bila stvar da kada sjednete na ova dva motora, ZX-10R djeluje nevidjeno lakse u rukama od GSX-R600! :shock:

Dogovorio sam se danas sa asistentima, cim nesto dodje na atest, ja dolje da probam :mrgreen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4416 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

bio sam tu u Oktobru kod tipa kojega zavu Buda mali.Inadje buda vozi trka statovremenskih motora.Pa me je prosetao korz sve te sobe i sale za ispitivanja i testiranja

• Zainteresovan, 585 postova
Dakle' date=' svaki novi model, bilo kog proizvodjaca, da bi mogao da se prodaje u nasoj zemlji mora da prodje neka nasa ispitivanja... [/quote']

Mislis tvoja ispitivanja :D

Evo vec danima kukam majci da mi da koju hiljadu eura vise :lol:

Mene se moja odrekne kad joj trazim za rezervoar benzina [-(

bio sam tu u Oktobru kod tipa kojega zavu Buda mali.Inadje buda vozi trka statovremenskih motora.Pa me je prosetao korz sve te sobe i sale za ispitivanja i testiranja

Buda je sa moje katedre(motori SUS). Bas dobar lik. Pokazivao nam je neke od njegovih oldtimera koji su vecinom za sada jos u delovima. Ima zanimljivih stvari iako mene oldtimeri ne zanimaju(osim onih zenskih modela,prva farba,malo udarane :lol: )

Dakle' date=' svaki novi model, bilo kog proizvodjaca, da bi mogao da se prodaje u nasoj zemlji mora da prodje neka nasa ispitivanja... [/quote']

Mislis tvoja ispitivanja :D

Sjecas se kako sam ispitivao Never-ovog mezimca :mrgreen:

Jeli taj Caponord kojeg ste gurali crvene boje?

Bio je sive boje sa crvenim slovima valjda, vjeruj mi samo sam ga na sekund pogledao, odmah sam bacio oko na R-ove :mrgreen:

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981
...Nijesu mogli dva sata da me odvoje od Suzukuja! Evo vec danima kukam majci da mi da koju hiljadu eura vise :lol:

Nevjerovatna mi je bila stvar da kada sjednete na ova dva motora' date=' ZX-10R djeluje nevidjeno lakse u rukama od GSX-R600! :shock:

Dogovorio sam se danas sa asistentima, cim nesto dodje na atest, ja dolje da probam :mrgreen:[/quote']

Nadam se da vlasnik tog suzukija ne poseæuje ovaj forum :wink:

• Zainteresovan, 585 postova

Evil Zo ce da kaze preciznu informaciju ali prilicno sam ubedjen da ne mere snagu motora jer nemaju cime da je mere. Na fakultetu ima puno kocnica za merenje snage ali za sve treba da se skida motor sa rama sto oni sigurno ne rade.

Mi tamo uopste ne ispitujemo snagu i performanse motora. Homologacijsko ispitivanje se vrsi na aktivnu i pasivnu bezbjednost, zaustavni put, sila kocenja, testovi stabilnosti, bla bla bla... Tacnije, vozilo mora da zadovolji takozvane ECE propise koji se odnose na svakakve neke stvari, ima toga masu. Dakle sta sve vozilo treba da zadovolji da bi moglo sigurno da se krece kroz saobracaj...

To koliko i kako to vozilo ide ili ubrzava nas ne interesuje.

Npr. kada se radi atest za recimo novu S klasu Mercedesa, oni nama posalju bilo koju verziju sa bilo kojom opremom (S320 ili S500 ili S600...). Oni eto imaju totalno razlicite performanse sa aspekta pogonskog agregata...

Danas je na atest dosao Suzuki-jev model GSR600! Moram vam priznati da sam ocaran! Motor je pre-pre-prelijep! Iz daleka djeluje mali, ali kada se pridje i pogotovu kada se sjedne, motor je vise nego komforan, rezervoar je siri nego sto izgleda, ali noge savrseno legnu, lagan je... Po meni, ovo je najljepsi i najbolji mali naked! Evo i dvije slicice ali ne zamjerite zbog kvaliteta, neko je lose svijetlo bilo i fotografisao je jedan nesposobnjakovic, cak je i dobro ispalo sta sam ocekivao :?

sbAz1_spa04504ar.th.jpg

404.jpg

Pablo, reci mi jednu stvar. Kada dobijem ovako neke informacije, slike i zajebancije sa faxa, da li da otvaram tovu temu ili da filujem ovu :?: :D

• Vlasnik sajta, 5358 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Pa zavisi.. ako ti naidje neki interesantan model o kome hoces da diskutujemo, onda otvaraj novu temu, a ako cisto hoces da nam pokazes slidze necega sto si zatekao u laboratoriji, onda filuj ovde ;):D

Pa zavisi.. ako ti naidje neki interesantan model o kome hoces da diskutujemo' date=' onda otvaraj novu temu, a ako cisto hoces da nam pokazes slidze necega sto si zatekao u laboratoriji, onda filuj ovde ;):D[/quote']

Dogovoreno :kul:

Nadam se da ces jednog dana da mi obojas ovu jabucicu na temi u onu boju "popularno" :mrgreen:

Konacno je stigla... njeno velicanstvo... 122ks... dame i gospodo...

YAMAHA YZF R6:

5MiXA_picture0126cq.th.jpg

Odje mozete vidjeti jednog masinca koji pokusava da glumi onu ribicu sa sajma :mrgreen:

404.jpg

Sve sami strucnjaci:

404.jpg

I ne bi ja bio ziv kada ne bih probao :mrgreen:

404.jpg

404.jpg

Zar ova nije prava umjetnicka, slobodno je stavite kao wallpaper :mrgreen:

404.jpg

Salu na stranu, motor obecava. Polozaj je skroz sportski, imam osjecaj da su mi ruke jos malo pa do patosa... lagan je i na njemu ima prilicno prostora i za visocijeg covjeka... Ali sve je to samo za pistu...

Citao sam uporedni test sa R6S (R6 2005) i ovo cudo definitivno i nikako nije za cestu. Prva brzina je dugacka i ide do 140 km/h uz to da se kod ovog agredata prije 10000 obrtaja ne desava nista... tako da je za obicne smrtnike ipak tu R6S koja je takodje cistokrvni sportista ali ipak malo kompromisniji...

Ali da je lijepa... prelijepa je!!!

• Zainteresovan, 837 postova

Iskreno, kad sam je video na slici prvi put uzivo sam mnogo vise ocekivao od nje ali ta ocekivanja su pala u vodu kad sam je video na "BG-Car show 01" jer mi uopste nije bila nesto posebno.

Dosta je drugacija od ostalih sestica ali trenutno mi nije nista posebno, mozda zato sto je nisam cuo i tako to.

• U prolazu, 95 postova
Prva brzina je dugacka i ide do 140 km/h

Kawa u prvoj ide celih 153 km/h.

Slazem se sa Brkom,na slikama mi je izgledala super ali kada sam je video uzivo nista posebno.

Kawa u prvoj ide celih 153 km/h...

Da, ali Kawasaki 636 je posebna prica jer on sa svojih 636ccm ne moze da se takmici u supersport takmicenjima, tako da mu je sa tog aspekta dzaba tih njegovih 130 ks i 153km/h u prvom stepenu prenosa.

Maksimalna brzina u pojedinom stepenu prenosa zavisi iskljucivo od prenosnog odnosa u mjenjackom prenosniku i lancanicima. Dakle, sve to moze da se podesava u zavisnosti od namjene vozila. Ako je za pistu, onda ce to biti nesto kao sto je ova Yamaha ili recimo Kawasaki 636. Sto govori da ovi motori bas i nisu optimizirani za cestu...

Kada sam je vidio na slikama izgledala mi je extra, kada sam je vidio uzivo djelovala mi je kao da je sva nesto pipava i krha, ali kada sam sjeo, to je nesto sasvim peto, uliva sigurnost u rukama i odise kvalitetom.

Saznao sam da ta elektronska kontrola leptira itd. ima odredjene mane uocene na testovima. Nije taj sistem jos uvijek dovoljno usavrsen. Naime, pri otpustanju gasa, leptir ne uspijeva trenutno da se zatvori tako da motor koji trenutak i dalje ubrzava sto moze predstavljati problem ponekada... Ali necemo mi to voziti tako da nam je svejedno :lol:

• In memoriam, 783 postova

A tek koliko prvom ide ZX10R. Ako se ne varam 175. To nisu neobicne stvari za jake motore, jer je i ovako veliki problem NE napraviti wheelie. Zato su im prve toliko dugacke.

A tek koliko prvom ide ZX10R. Ako se ne varam 175. To nisu neobicne stvari za jake motore' date=' jer je i ovako veliki problem NE napraviti wheelie. Zato su im prve toliko dugacke.[/quote']

Pa ne mislim bas da je to osnovni razlog. Mislim da se prije radi o tome da im isporuka snage pri manjim brzinama kretanja nije bitna. Tako da motor ulazi u "radne" obrtaje tek na vecim tj. potrebnim brzinama kretanja. Mislim da im nije bitno kako ubrzavaju od 20-60 koliko od 100-150km/h na primjer, a sve se to vozi prvom jel' :D

• Zainteresovan, 978 postova

Hehe znam prije mjesec dana da je neki lik u oglasima prodavao 18.000 :!: bez obzira sto je u Evropi cca 12-13 a u USA cak i manje.

Znaci biti prvi u gradu kosta 5-6 somica, pa i nije puno :lol:

Evo Evil samo za tebe :lol: nova Kawa zzr 1400...

Ijao Mina, pa ti si totalni kralj!!! :kul: :bouncefire: :kul: Ma nema te na svijet' 8) :kul:

A dje si ga ovo navatala? Ovo sigurno nije na masinskom fakultetu :D :wink:

• Svrati ponekad, 139 postova

slikano je ispred kafica nekog novootvorenog u blizini mog posla ...

:lol::lol::lol::lol:

videla sam je ja juce ...i minu i njen motorin a ovu azdaju ...na dr.mestu al u gradu .....moram reci stvarno pakleno izgleda

:lol:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja