GhostMile 4614 Napisano April 29, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje je prvenstveno za instruktore medju nama (Jasminko i ostali). Uzmimo ovu tabelu u obzir, koja je sazetak pravila o minimalnom broju sati obuke iz novog pravilnika: Ako podjemo od toga da kandidat ima neku od A kategorija.... 1) Zanima me sta se konkretno uci na prakticnoj obuci 7 sati za sledecu kategoriju ili 14 sati u slucaju sa A1 na A npr.? 2) Da li je to negdje propisano i gdje? Sledece sto me jos zanima je lekarsko uvjerenje i ispit(i). Uzmimo sledeci citat u obzir: Kad imaš A2 dve godine ili kad imaš A2 i imaš pune 24 godine, voziš samo 7 časova i to košta 6300 dinara. Ali...ali sreću kvari, procedura je sad malo zakomplikovana, prvo se upišeš i prijaviš polaganje testa (4000 din), kad položiš test vadiš lekarsko uverenje(2000 din) i odvozamo 7 časova (6300 din), i na kraju prijaviš i položiš i vožnju (4000 din).... ja sam sabrao sve troškove i dobio 16300 din . Mogu da shvatim polaganje voznje, kao druga je kategorija, jaca, teza itd... da vide da li kandidat vlada. 3) Medjutim, nije mi jasno sta se polaze na teoriji? Da li je to isti test kao i za vec posjedujucu kategoriju ili A1 ima drugaciji test od A2? Da li su testovi specificni po kategorijama? Ako ne, sta se onda konkretno uci na obaveznoj teorijskoj obuci za AM kad vec imamo B npr.? Ako neko moze da rasvijetli ovo... 4) I zadnje, lekarsko uvjerenje... neophodno je jer...? Da li je lekarsko uvjerenje specificno po kategorijiama? Imam dakle A2 i ako ne polazem za A mogu da se vozim i bez pregleda. Ko zna odgovore neka pise. Odgovor tipa "zato da bi uzeli pare" i tacka...nije neka mudrost / niti pozeljno. Mozda to jeste jedan od razloga, ali mene vise zanima zvanicno objasnjenje / odbrana. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4954 Napisano April 29, 2014 Ne silazi, 5586 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nema drugog odgovora, ma koliko zeleli da budemo pragmaticni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CrashSm 179 Napisano April 29, 2014 Svrati ponekad, 226 postova Lokacija: Sremska Mitrovica, Lacarak Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :) Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam sveze polagao pokusacu da ti odgovorim kao su meni objasnili. Mada moj odgovor uzmi sa rezervm jer nisam instruktor. 1) Uce te da "vladas" motorom koji je daleko jaci / tezi i ima daleko vece ubraznje u odnosu na one iz "slabije kategorije" 2) Propisano je da moras da imas da moras da imas dnevnu / nocnu voznju , u naselju , van naselja , poligon (I mene bas zanima kako se ovo raspodeli u slucaju sa A2 na A jer se vozi ukupno 7 casova) 3) Cini mi se da su testovi isti. (mada ovo bolje da potvrdi neki instruktor) Kada sam polagao sa iste gomile su razdeljeni testovi za sve motocikliste a bilo nas je od AM do A kategorije. A zasto se ponovo polaze ? da provere da nisi izlapeo? I sta biva ako ne polozis? Oduzmu ti i onu kategoriju sto vec imas ? 4) Da bi dobio bilo koju kategoriju morao si da ides na pregled i dobijas dozvolu na xx godina, tako da ti u primeru koji si naveo A2 ne vozis bez pregleda. E sad zasto ti taj pregled ne vazi i za polaganje A to vec ne znam... E sad bas i mene zanimaju odgovori nekog strucnog lica. Ovako su meni objasnili pre 7-8 meseci... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano April 29, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam sveze polagao pokusacu da ti odgovorim kao su meni objasnili. Mada moj odgovor uzmi sa rezervm jer nisam instruktor. 1) Uce te da "vladas" motorom koji je daleko jaci / tezi i ima daleko vece ubraznje u odnosu na one iz "slabije kategorije" 2) Propisano je da moras da imas da moras da imas dnevnu / nocnu voznju , u naselju , van naselja , poligon (I mene bas zanima kako se ovo raspodeli u slucaju sa A2 na A jer se vozi ukupno 7 casova) 3) Cini mi se da su testovi isti. (mada ovo bolje da potvrdi neki instruktor) Kada sam polagao sa iste gomile su razdeljeni testovi za sve motocikliste a bilo nas je od AM do A kategorije. A zasto se ponovo polaze ? da provere da nisi izlapeo? I sta biva ako ne polozis? Oduzmu ti i onu kategoriju sto vec imas ? 4) Da bi dobio bilo koju kategoriju morao si da ides na pregled i dobijas dozvolu na xx godina, tako da ti u primeru koji si naveo A2 ne vozis bez pregleda. E sad zasto ti taj pregled ne vazi i za polaganje A to vec ne znam... E sad bas i mene zanimaju odgovori nekog strucnog lica. Ovako su meni objasnili pre 7-8 meseci... Hvala na zalaganju. Da se osvrnem na tvoje odgovore u cilju izostravanja slike : 1) "da vladas" je pre-apstraktno. Trazi se kako se to konkretno uci, a sto nisi prosao sa postojecom dozvolom. 2) Ovo bi moglo da bude. Zato sto je u pravilniku napravljena razlika u broju minimalnih casova po kategoriji. Tako je minimum nocnih sati 2, osim ako nije propisano manje od 10 sati obuke za kategoriju, kad je 1. Ali opet cemu ta razlika? Sa A1 se lakse vozi nocu? 3) Ja sam prvi pitao 4) Htio sam reci "bez ponovnog pregleda"... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano April 29, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan I u Holandiji je uveden novi pravilnik. Isto sad imamo A1, A2 i A. Na sajtu vlade pise ovako: paragraf 1: Zasto nova pravila? Nova pravila smo uveli zbog uskladjivanja pravilnika za vozacke dozvole u EU, tako da svi zitelji clanica budu na istoj razini po pitanju vozackih dozvola i saobracajnih pravila. Pa pise tu jos malo opsirnije sta se sve promjenilo.... Sazetak za Belgiju i Holandiju (iliti Pape, pa uporedite sa katolikom Srbijom) Belgija: .................................... A1 ............................ A2 ......................... A Minimum obuke ....... 9 sati ........................ 9 (4 uz A1) ........... 9 (4 uz A2) Minimum teorije ...... 0 sati za sve kategrije Holandija: Minimum obuke ....... 0 sati za sve kategrije Minimum teorije ....... 0 sati za sve kategrije Teorija se polaze jednom. Prakticni ispit svaki put. Ko ima bilo koji A, ne mora da polaze vise teoriju za sledeci A, zato sto je (gle cuda) ispit identican i vec polozen. Nema lekarskog. Provjeri se vid na prakticnom ispitu (procitas tablicu sa 20 metara udaljenosti). "" 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1584 Napisano April 29, 2014 I N S T R U K T O R, 1217 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: R 1200 R Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje je prvenstveno za instruktore medju nama (Jasminko i ostali). Ko zna odgovore neka pise. Odgovor tipa "zato da bi uzeli pare" i tacka...nije neka mudrost / niti pozeljno. Mozda to jeste jedan od razloga, ali mene vise zanima zvanicno objasnjenje / odbrana. Kao što si i napisao, ja i kolege koji smo na ovom forumu samo instruktori. Naš zadatak je da obučavamo ljude i to što radimo moramo uskladiti sa propisima koji su neki drugi, i po mom mišljenju, loše odradili. Niko od nas ovde nije u mogućnosti da ti da zvanično objašnjenje, a ono sa "odbranu" nisam shvatio. Meni je to posao i kad sam već tu na forumu, pokušavam da pomognem da se ljudi lakše uklope u ovo "novopropisano" i da dam sve potrebne savete i informacije da zainteresovanim olakšam polaganje za neku od A kategorija. Da nešto menjam nisam u situaciji. Ako mislite da nešto menjate kontaktirajte ministarstvo za saobraćaj. Mi smo pokušavali, izlazili kolima na ulicu, štrajkovali i ništa uspeli nismo. Pokušajte sada VI. A ovde otvarati još jednu "pljuvaonicu" gde će članovi foruma moći da se rasterete psujući i pljujući državu, sistem a pri tom ne zaobići ni auto škole mislim da nema svrhe, ali kako hoćete. Idemo dalje..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6809 Napisano April 29, 2014 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Mile, jedini odgovor je onaj koji neces da cujes. Gle cuda, bas sinoc na TVu, neka je lokalna tv u pitanju, prica o tome kako auto skole zvrje prazne. Cudna mi cuda. Ne poznaju ovde oni koji o vaznim stvarima odlucuju drugi nacin osim "kombinacije". Nisu dobri ni u prepisivanju. Obicno prepisu samo ono sto im odgovara. Ja kada sam svojevremeno u Italiji polagao, tacnije hteo da sredim dozvolu, MORAO sam da polazem (za B)...a hrvati su recimo mogli samo da je preinace. Kasnije za A je bila dovoljna samo prakticna provera...sto je normalnom coveku logicno. Ali ne i prepunom drzavnom aparatu, gde se PLACA da bi se dobilo mesto na DRZAVNOM (citaj sigurnom) poslu. Neka ti je za ilustraciju vec poznata cinjenica o konstantnom vadjenju nekih uverenja...o drzavljnastvu, da si rodjen (a stojis isped njih), da si vencan, vakcinisan...a u licnoj karti sve pise. Nju NEMOZES (mozda i mozes u Srbiji, zato je i tako)da imas ako nisi rodjen, nemas adresu i nisi drzavljanin. Zar ne?. Ali... UH, zaleteo sam se...a to u stvari i nezelis da cujes. Profinio si se Mile, omeksao ti Balkan u grudima. Brzo da trgnes jednu ljutu i da pojacas narodnjak na disku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano April 29, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan ... Profinio si se Mile, omeksao ti Balkan u grudima. Brzo da trgnes jednu ljutu i da pojacas narodnjak na disku Mozda ima i toga... bemliga. U moje vrijeme se zakon busio, ignorisao, pogresno interpretirao... da se zavrsi "kombinacija". A ovo izgleda kao neka "ozakonjena kombinacija", sto mu dodje next level. @Jasminko Ako moze konkretnije... npr. Sta ti ucis ljude na teoriji za AM ako se ima B? Jeste li dobili neka uputstva od nadleznih organa ili kako? ps. pod odbranom mislim na branjenje stavova, odnosno pravila u pravilniku, pretpostavljajuci da je neko morao da ih napadne... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1584 Napisano April 29, 2014 I N S T R U K T O R, 1217 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: R 1200 R Prijavi odgovor kao problematičan Da ponovim još jednom, nisam ja za sagovornika u ovoj temi. Ja inače ne volim baš nešto da kucam po tastaturi, što se i vidi po broju postova za sve ove godine, a pogotovo nemam nameru da se mučim kucanjem učestvujući u temi koja nikuda ne vodi i koja nikome ne može pomoći. Ali evo da dam par odgovora i više se ovde neću pojavljivati. .... Da dobili smo uputstva, kako Mile kaže, to jest, dobili smo pravilnike i plan rada svakog, kako teorijskog, tako i praktičnog časa uz sve moguće kontrole i provere od nadležnih organa da se to sve sprovede onako kako su oni zamislili. Svako odstupanje od toga kažnjava se vrlo teškim sankcijama kao što su visoke novčane kazne pa i samo zatvaranje škole. Dakle, svaki čas je osmišljen i ne provodi se u pričanju viceva. Nekome je taj čas dobrodošao a nekome je nepotreban jer je sposoban da to i sam nauči kući, ili to možda već zna . Ali kako god, on mora doći i odslušati taj potrebni broj časova a škola mora da mu omogući licenciranog predavača i sve druge potrebne i propisane uslove da se to odradi. Alternativa je da svi kandidati odustanu od polaganja i mi da zatvorimo auto škole. Trenutno nema trećeg rešenja. Zato i mislim da tema ne vodi nikuda. Ako nešto znači, i ja takođe mislim da je besmisleno 4 puta polaganje istih testova za AM, A1,A2, i A kategoriju, ali ko mene pita ? Jedino da osnujem stranku i da me na sledećim izborima izglasate i ja ću to da promenim . P.S. Sada nije ni malo lako položiti testove i mi se stvarno dosta trudimo da što više na predavanju pomognemo kandidatima. Mnogi dolaze i van predavanja na konsultacije, dodatno podučavanje i vežbanje. I to se na polaganju baš oseti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mediterraneo 1819 Napisano April 29, 2014 Lovely jubbly, 907 postova Lokacija: Liguria Motocikl: CB 1300 Prijavi odgovor kao problematičan Profinio si se Mile, omeksao ti Balkan u grudima. Brzo da trgnes jednu ljutu i da pojacas narodnjak na disku :lol: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CrashSm 179 Napisano April 29, 2014 Svrati ponekad, 226 postova Lokacija: Sremska Mitrovica, Lacarak Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :) Prijavi odgovor kao problematičan .... Da dobili smo uputstva, kako Mile kaže, to jest, dobili smo pravilnike i plan rada svakog, kako teorijskog, tako i praktičnog časa uz sve moguće kontrole i provere od nadležnih organa da se to sve sprovede onako kako su oni zamislili. Svako odstupanje od toga kažnjava se vrlo teškim sankcijama kao što su visoke novčane kazne pa i samo zatvaranje škole. Dakle, svaki čas je osmišljen i ne provodi se u pričanju viceva. Kolega mislim da si sa ovim odgovorio na sva pitanja, a i ne verujem da je tema otvorena da bi se pljuvalo po Auto skolama i instruktorima. Svi dobro znamo da vi na to nemate uticaj a i ako sam dobro shvatio ova nova pravila su donela i dodatne troskove autoskolama (razliciti motori za razlicite kategorije, novi poligon itd...) Licno smatram da je pitanjem upuceno vama jer mozda imate neku informaciju vise od nas. Mada neka se Mile sam izjasni o tome ne zelim da zastupam nikoga. Ako se kolega jasminko nasao prozvanim ili uvredjenim sa mojim odgovorom evo ja se javno izvinjavam, jer mi to nije bila namera. P.S. Na cemu se kod vas polaze A2, hteo bih zeni da uplatim polaganje a ona i menjac se ne slazu bas naj bolje.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1584 Napisano April 29, 2014 I N S T R U K T O R, 1217 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: R 1200 R Prijavi odgovor kao problematičan "Ako se kolega jasminko nasao prozvanim ili uvredjenim sa mojim odgovorom evo ja se javno izvinjavam, jer mi to nije bila namera." Taman posla. Ja sam mislio da posle tvog odgovora dalje i ne treba ići jer si ti skoro na sve odgovorio i to onako kako i ja sam mislim. Kod mene sa za "A2" polaže na Yamahi Majesty - skuteru sa automatskim menjačem. Za "A1" na Yamaha XT 125 X , a za "A" na Suzukiju SV 650 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maximus1 204 Napisano April 30, 2014 Zainteresovan, 527 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: Yamaha mt 09 Tracer,Suzuki SV 650 N,Piaggio Liberty 125 Prijavi odgovor kao problematičan Jos jedan kolega Nemam nesto dodati, sve je vec receno, a i nema svrhe, tako da preostaje da se svi povinujemo novom sistemu obuke vozaca(mislim na nas instruktore,predavace,ispitivace), kao sto rece Jasminko vec smo izlazili u strajk itd. a nista nismo uradili. Mozda neko drugi iz drustva moze nesto pokusati ali i od toga tesko da ce nesto biti. Sto se tici ponovnog polaganja testa, delim misljenje sa kolegama da nije potrebno polagati opet za sve, a test je identican za AM,A1,A2 i A kategoriju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...