Jump to content

Moto Zajednica

Proces kupovine polovnog motora ?

Recommended Posts

• U prolazu, 14 postova

Ja sam jedan od onih koji vole da misle na sve, pa me interesuje kako u praksi funkcionise kupovina polovnog motora.

Znaci recimo nasao sam motor koji hocu da kupim. Kontam da mora da bude odjava starog vlasnika i prijava na moje ime, a kontam da pre toga bi nekako trebao da proverim jel motor regularan. Objasnite totalnom laiku ceo proces, da se ne bi zezno uskoro kad budem kupovao :moto3:

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Tutti Frutti, 668 postova
  • Motocikl: Pojela Maca

Sve zavisi od slucaja do slucaja.

Ako je motor registrovan,ides sa vlasnikom u neku agenciju,napravite kupoprodajni ugovor,odete u poresku upravu,platis porez na promet(po kataloskoj vrednosti motora),onda zajedno odete u Mup,vlasnik odjavi tablice i saobracajnu.Ti dobijas motor,kupoprodajni ugovor overen u poreskoj sa placenim porezom i odjavljenu saobracajnu.Ides u svoje mesto,nadjes agenciju,das ima saobracajnu i kupoprodajni,oni ti zavrse sve i dobijes novu saobracajnu na tvoje ime,nove tablice i novu nalepnicu.

Ista je situacija ako je istekla registracija a nije odjavljen.

Ako je istekla reg i tablica odjavljena,onda je proces kao u prvom opisu sve samo nemorate da odjavljujete.

Za proveru neznam sta da ti kazem,povedes nekog iskusnog majstora,da pogleda odokativno da nije neko brljao oko masine i rama,da pogleda model jel postoji u toj godini,neki motori su radjeni u odredjenim bojama samo odredjenih godina(nije merodavno,mozda je farban),na dosta delova na motoru ima izliven mesec i godina proizvodnje itd itd..Uglavnom treba neko strucan da pregleda,a sto se tice papira,to mozda u Mupu moze da se proveri,raspitaj se..

Srecno :zdravo: :zdravo: :zdravo:

• Podržavam 1

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Posto sam skoro imao igranku oko odjave prodatog motora evo informacija iz prve ruke.

Odjava je besplatna (verovali ili ne) i vrsi se u mestu gde je motor registrovan

Porez na prenos apsolutnih prava je 2% od vrednosti motora (kataloske)

Ako kupis motor koji je reg mozes ga prevesti na sebe bez gubljenja registracije

Proveru legalnosti vozila mozes obaviti u MUP - u

Kad pravis kupoporodajni ugovor u stavke uvrsti i ovlascenje tako da mozes sam odjaviti i prevesti motor ako to ne uradis odma (sto je preporucljivo to je oko 50e sa porezom i vadjenjem tablice i saobracajne).

Sto se tehnicke ispravnosti vozila tice tu je najbolej povesti nekog majstora sa sobom da on to lepo pogleda ako nisi strucan

• U prolazu, 17 postova
  • Motocikl: Honda Silver Wing 600

To pitanje je i mene interesovalo...

Tipa motor je registrovan jos 6 meseci... prilikom prenosa i uzimanja novih tablica, meni ostaje jos 6 meseci registrovan motor?

• Svrati ponekad, 161 postova

To pitanje je i mene interesovalo...

Tipa motor je registrovan jos 6 meseci... prilikom prenosa i uzimanja novih tablica, meni ostaje jos 6 meseci registrovan motor?

Da. Platis samo tablicu i nalepnicu koja ti traje do isteka prethodne u svom mestu.

• Zainteresovan, 532 postova
  • Motocikl: Ducati 748 S

Ako kupujes motor kojem jos traje registracija ne moras da uzimas nove tablice niti da ga odjavljujes. Jednostavno uzmes saobracajnu od prodavca i sa sobom nosis kupoprodajni ugovor da bi dokazao da nisi ukrao motor i to je to.

Za dalji proces nisam siguran , ali mislim da ne mora kupac da bude tu kada se odjavljuje motor. Posalje tablice i gotovo. A ako mora , taman se provoza malo :moto3:

• MK SO Zandarmerije, 608 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

pa ko odjavljuje nego vlasnik... e sad imas i varijantu vozila na ime kupca tu ti je nesto jeftinija i kraca procedura.licno volim tu varijantu :)

• Drug član, 1942 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Za dalji proces nisam siguran , ali mislim da ne mora kupac da bude tu kada se odjavljuje motor. Posalje tablice i gotovo. A ako mora , taman se provoza malo :moto3:

I kad odjavi da stavi motor na slep posto ce da vrati tablice i da ponisti saobracajnu! :)

Moj savet je da ako je motor registrovan napravi se ugovor (moze da se odstampa sa neta,ili obicno ima u kopirnicama oko sudova i opstina, ne mora da se placa agenciji nista), taj isti ugovor se overi u opstini (ili sudu) i onda se odmah plati porez na prenos apsolutnih prava u mestu prodavca. Tek tad je motor postao vlasnistvo kupca. Onda se lepo vozi na postojece tablice do isteka istih. Kad tablice isteknu motor se odjavi u policiji(u mestu prodavca) i to je to. Sve onda sto imas od papira+ tehnicki= nova saobracajna i nova tablica.

PS: overa ugovora je proces u kome ovlasteno lice za to identifikuje prodavca i kupca UZIVO sa sve vazecim licnim kartama i onda overi ugovor. To se radi da ne bih ja sam sa sobom napravio ugovor u kome kupujem recimo komsijin auto sa kojim recimo ne razgovaram. Posto smo mi zemlja u kojoj sve moze jel moze neko da mi objasni kako je moguce da neko iz agencije ode u sud ili opstinu i overi ugovor BEZ prisustva i kupca i prodavca? Jel agencijama zvanicno zakonom dato to pravo ili svi oni imaju coveka na pravoj poziciji (citaj mito i korupcija)?

Menij e agencija isto sve zavrsila dok sam pio kafu u kaficu sa prodavcem ali cisto me interesuje jel to zakonski ok ili je mutljavina agencija sa korumpiranim salterskim sluzbenicama.

Postoje razne mogucnosti , ja sam uradio onako kako sam ja napisao . To mi je delovalo nekako najbolje ( sto ne znaci da jeste ).

• Tutti Frutti, 668 postova
  • Motocikl: Pojela Maca

A sta us slucaju da je motor uvezen a da nije ocarinjen??0zbunjen.gif

ako je proslo vise od 72h od ulaza u zemlju(a pretpostavljam da jeste) onda je situacija malo kompleksnija.

naime,vozilo po ulazu u zemlju se prijavljuje na carini,pravi se ulazni papir i on vazi 72h,znaci u tom vremenskom periodu mora da se udje u proces carinjenja.

Potrazi nekog speditera i raspitaj se o svemu,ako je registrovan jos uvek i ima tablicu,mislim da je situacija dosta olaksana,ako je odjavljen bez tablica,onda stvarno neznam.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja