Jump to content

Moto Zajednica

Merenje kompresije na skuteru

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6321 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Upalis motor i zagrejes ga.

Zatim sacekas da se maaaalo ohladi, jer se svecica ne skida iz vrele glave.

Uvrnes adapter (ako je potrebno) i alat. Leptir gasa mora da bude SKROZ OTVOREN, znaci zavrnes gas do kraja i verglas...i ocitas vrednost.

Prethodno naravno vrednost nadjes u Service manualu.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motordzija opste prakse, 700 postova
  • Lokacija: Novi zaSad
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Masovna zabluda medju populacijom na 2 i 4 tocka, sa 2 i 4 takta je u vezi famozne kompresije koju neki mere manometrom, i podataka o kompresiji koje fabrika daje kao odliku motora.

Merenje drzanja pritiska (kompresije) u cilindru manometrom vrsi se kao provera ukupnog stanja cilindra, sposobnosti karika ili ventila da zaptivaju. Ta vrednost varira u zavisnosti od stepena pohabanosti navedenih sklopova i delova, ima jedinicu mere (atmosfera, bar,..). Najvisa vrednost u jedinici mere je kod potpuno novog ili generalno remontovanog motora (10 mozda 11 ili cak vise bara kod benzinskih a 20 ili jos vise bara kod dizela), a nesto niza kod delimicno ili sasvim pohabanih motora ( 8 pa 7 ili oko 6,5 bara, benzinac mozda upali i sa 6 bara). Moze se napraviti i dijagram, pa kasnijim merenjem ustanoviti promena, po pravilu na losiju, nizu vrednost uporedjenjem dva dijagrama.

Kompresioni broj koji fabrika daje kao odliku mototora je relativan broj bez jedinice mere. On oznacava odnos (proporciju) zapremina prostora u cilindru, koji gradi klip u gornjoj mrtvoj tacki, i prostora u cilindru koji gradi klip u donjoj mrtvoj tacki. Kada se podeli vrednost velike zapremine (klip u DMT) sa vrednosti male zapremine (klip u GMT), dobija se kompresioni broj ili relativan broj odnosa (proporcije) ovih zapremina. On se uvek izrazava sa jednom decimalom. Uvek je isti i kod sasvim novih i sasvim pohabanih motora. Prosirenje cilindra habanjem ne utice na promenu iskazanog broja, previse pohabanosti nije moguce, a inace se ove promene zanemaruju kod iskazivanja kompresionog broja. Promena kompresionog broja je moguca samo opcijom prosirenja precnika cilindra istog posmatranog motora, ili skidanjem debljine glave ali to vec spada u prerade i kompresioni broj se iskazuje posebno za ove slucajeve. Dakle, kompresioni broj deklarisan fabricki u knjizici nije prisak u jedinici mere, a ponuda majstora da izmeren pritisak manometrom uporedi sa fabricki deklarisanim kompresionim brojem i narocito kada onda predlozi generalku, je cisto neznanje ili pokusaj naplate nepotrebnih usluga vlasniku (poravka zdravog zuba tek da bi nesto naplatio) bazirano na neznanju vlasnika. Nazalost, pojava vrlo rasirena kod nas.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi scooter club, 134 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 200

...naravno,fabrike daju i kompresioni odnos ali i pritisak koliko motor u odredjenim uslovima(vruc,hladan,otvoren leptir,min rpm ...)treba da postigne pritisak...to se meri...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja