Jump to content

Moto Zajednica

Bum, tras, klizzz...

Recommended Posts

  • 侍, 671 postova
  • Lokacija: Булбулдер
  • Motocikl: Honda XRV 650

Prošlo je dvadeset dana, stvari su se malo slegle i smirile, a prvenstveno ja – pa sam oslučio da podelim ovo iskustvo sa Vama.

 

U sredu 15.09. krenem sa posla do Laboratorije da se dogovorim sa kum Raletom oko nekih limčića kako bih našminkao malo moju Princezu (Africu). Prelistavao sam u trenucim dosade Touratech katalog i naišao na neke zanimljivosti za koje ne bih izdvojio (i kada bih imao) taj novac.

 

U povratku iz Laboratorije, odlučim da skratim put preko Zvezdare i izađem pored stadiona mladog Obilića (INGE) i krenem ka Severnom Bulevaru ulicom Dragice Pravice. Pomislim, zalazak je sunca sada, upaliću duga svetla kako bih bio uočljiviji, i upalim. Standardno osmatram drum ispred sebe, ali negde pri kraju ulice potpuno neočekivano, bez ikakve najave na manje od dva metra ispred mene skrene čovek iz suprotne trake (želeći da skrene u poprečnu ulicu, njegovo levo) i prepreči mi put.

Uspeo sam da pritisnem kočnice i nagnem se na levu stranu kako ne bih preleteo preko automobila, udarim denom stranom (odnosno prenjom desnom a ne bočnom desnom) odbijem i padnem na levu. Mali prekid filma, u sledećem kadru klizim i pomišljam “vruće mi je na boku i kolenu, hoću li stati??” jer sam stigao skoro do studentskog doma, a druga misao “ovo je baš bilo brzo, bum tras kliz i ende”.

 

Pošto mi se činilo da neću stati u klizu sam ustao, pregledao se na brzinu (ništa me ne boli, imao sam opremu, mada sam odrao koleno), prišao motoru – i potpuno se smorio... Leži onako bespomoćno, polupan skroz... Pukla prednja plastila, i desna, i leva, levi migavac i retrovizor, pokrivljene vile i trouglovi, levi fudaster, kreš bar... pukla žica na felni, pukli cajgeri... Šteta očigledno veća od cene motora.

 

Ja sam prošao bolje, imam oguljeno koleno, podliv na boku i slomljenu ruku... Zapravo pukla mi je neka kost koja se zove “Skifus” ili tako nešto i nije se videlo odmah na snimku nego posle desetak dana, takva je priroda povrede, pa sam se neko vreme šetao sa slomljenom rukom :)

 

Kaciga je odradila svoje, po onome gde je oštećena zaključujem da bih verovatno slomio vilicu, jakna je odrana do protektora na laktu, malo na boku i ramenu...

 

Čoveku sam ulubio desna prednja vrata.

 

Kažu da je bio stravičan zvuk tog udara, sa moje leve strane nalazi se servis motora, ne znam čoveka iako mi je u kraju... Odmah je istrčao i pitao da li sam dobro, njegova žena mi je iznela stolicu da sednem i čašu vode.

Kometar krivca je “Stopio si mi se sa asfaltom, nisam te video”... Inače je čovek krenuo do prodavnice po pljuge, i ne zna zašto je krenuo kolima...

 

bedak.jpg

 

Situacija je bila neverovatna, čoveku sam bio na vidiku i prethodnih bar 400 metara, jer je ulica prava, ja sam išao nizbrdo, on uzbrdo, sekao je moju traku... Meni se čini da bih video vozilo iz suprotnog smera čak i da ne želim... Prosto je neverovatno da nije uočio nešto što se kreće, a pritom Africa nije mali motor... Šta da je bio autobus? 65. vrlo često ide...

Naravučenije priče – bez obzira na sve naše veštine (ja sam neiskusan vozač, ali sam se trudio na raznoraznim poligonima da svoju vožnju dovedem na što viši nivo, a ovaj forum mi je pomogao da i svoju svest dovedem na viši nivo), opremu, preglednost i kvalitet puta, primerenu brzinu kretanja, nečija nepažnja će nam pokazati da su udesi ponekad neizbežni.

 

Čuvajte se jer nas "ne vide" !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nocni cuvar, 2582 postova
  • Lokacija: White City / White Water
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

  Jos jedan dokaz da i maximalna (maxxa) opreznost ponekad nije dovoljna . Aj neka neko bude pametan i vidovit da ocekuje da ga kreten ovako isece . Tebi zelim brz oporavak a motorce neka se opravlja lagano i onako ti ide zima , pa da na prolece bude opet veseo .

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Žao mi da ti se ovo desilo, kosti će zarasti a sve ostalo je manje više nadoknadivo. Šta si uradio za štetu?

 

Ovo što ti se desilo je tipičan primer nesreće koja čini preko 50% nezgoda auta i motorcikala. Silueta motora je mala i slabo uočljiva gledajući s preda očima vozača automobila, plus se kretanje iz tog pravca slabo preračunava u smislu određivanja brzine i momenta i mesta susreta. Suprotni pravac iz koga si dolazio pri skretanju u levo  vozaču auta jako brzo prelazi u takozvani periferni  vid jer se tada vidi skroz desnom bočnom ivicom vidnog polja gde je vidljivost skroz pri kraju i praktrično postoji gledanje al bez viđenja, odnosno uočavanja ičega.  To je objašnjenje čuvene izvinjavajuće izreke, " nisam te video ", odnosno kako ti je rekao, " stopio si mi se sa asfaltom ".  Kod nas je moda da se ne daju migavci što  dodatno otežava da se nasluti nečija namera. Da nadopunim, nesreće zbog perifernog vida, ne viđenja, se javljaju i kada vozilo dolazi i iz bočne ulice u glavnu i praktično izleće. Preporuka je da se u ove dve situacije dodatno poveća uočljivost slalom vožnjom, ablendovanjem, sviranjem i pre svega opreznim prilaženjem mestu mogućeg opasnog ukrštanja sa imanjem uvek na umu da nas ne vide zbog ovakvog fenomena oka. Nije opravdanje al je činjenica koju podkrepljuje tragična statistika. Ovo je izneo Pablo na kursu dobre vožnje. Ja sam primetio  vozače kako me gledaju i idu dalje, kad ih upozorim, momentalno oštro koče što ukazuje na činjenicu da me nisu uočili iako im je pogled bio u mom pravcu. Trudim se da na svakoj raskrsnici i sličnom potencijalno opasnom  mestu uvek i ablendujem i sviram bez obzira što mislim da me vide, jednostavno, nikad nisan siguran.

 

Želim ti brz oporavak i opravak.

 

@Mikulinac, na žalost moramo biti vidoviti ovako,  jednostavno nas ne vide  i ponašati se shodno tome, što nije uvek lako.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 364 postova
  • Lokacija: Vancouver
  • Motocikl: CB125 K3

Zao mi je sto ti se to desilo.  :-[Najvaznije da si maltene prosao bez povreda, s obzirom na silinu udarca. Afrika će se popraviti. Ipak je to tenk. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

UH.... klasika, na žalost.

 

Svima nama treba malo više sreće na 2 točka i to svaki dan. Na žalost, taj dan te je sreća izdala :( .... Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da preživljavamo unatoč ovakim vozačima automobila? Naravno da te nije namerno udario, ali to ne umanjuje njegovu krivicu i činjenicu da ih sve manje-više BOLI BRIGA za nas :(

 

A kad pogledaš sa druge strane, imao si sreće u nereći. DOBRO JE, moglo je da bude svašta! Koleno će zarasti, ruka takodje. A za štetu na motoru, pretrpljeni bol, što fizički, što psihički.... izguraj ti na sudu jednu lepu RD07 ;)

 

Sve najbolje i sretne ti rane, junače!

 

:)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 595 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Liman
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

Lako je tebi, ti si bio na Africi. Nego, kako je prošao onaj jadnik u stojadinu? :)

 

Želim ti da se brzo i potpuno oporaviš. Samo uporno. Što se tiče štete, koliko shvatam, osiguranje bi trebalo da to nadoknadi, plus odšteta za telesne povrede. Bićeš ti na proleće ponovo u sedlu! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Samo si nekoga trebao odmah da zoves..caleta..laborante..bilo koga..

Ovako, ako se magarac izvuce..a bez da plati skrseno..uff..

Zovi, pa da mu idemo u posetu..

 

Najveca fora je platicu nema problema..samo nemoj zvati plave..

Moze brate..al pare odmah ili lepo uvidjaj(pod uslovom da si regularan i da nisi cirkao)

Pa nek se on sa sudijom objasnjava..bolje nego s nama..

No opet, sve sto se moze novcem kupiti i platiti..dobro je..nova glava nema nigde na ponudi nizakakve novce.. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 709 postova
  • Lokacija: Banovo Brdo - Beograd
  • Motocikl: BMW 1200RT

    Samo da si ti dobro. Nista nije skupo sto se moze parama kupiti. A tu ''sofercinu'', uz pomoc dobrog advokata, bi trebalo odrati ko ''jarca'', pa ce sledci put da gleda....Kako kaze nasa narodna, '' ko se ispece na mleko, duva i u jogurt''...

    Da nam sto pre ozdravis...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1558 postova
  • Lokacija: Mlecni put, Zemlja, Beograd, Zvezdara
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Pozdrav komsho, prosao si odlicno, kako je moglo, ne rece, ali nadam se da je bio uvidjaj, jer ces od osiguranja stvarno moci da izvuces lepu kintu,cisto da te manje bole rane...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Ma vido dripac decka mlada..pa ga uradio na foru..NIJE bilo uvidjaja..samo obecanje..

 

Jos se ispostavi da je to neciji tamo ortak..bla bla..dalje sta je bilo ne znam..

nije uopste svestan kakva smo mi zajednica ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 侍, 671 postova
  • Lokacija: Булбулдер
  • Motocikl: Honda XRV 650

Hvala puno svima na podršci!

 

negoo... pošto afrika u gajbi? :)

 

a ebes trafiku sad ti je prilika da kupis pravi motor  ;)

 

;D i dalje stojim iza onih reči - nema prodaje :) nema menjanja :) kontinent ostaje kod mene :)

 

Žao mi da ti se ovo desilo, kosti će zarasti a sve ostalo je manje više nadoknadivo. Šta si uradio za štetu?

 

Što se štete tiče sve ide kako treba za sada, bili smo u osiguranju i on i ja i dali izjave, naravno proces je dugačak, ali kao što je Mikulanac napisao - ionako ide zima (tako se i tešim).

Naravno da me nije namerno udario, dečko je svestan svoje greške i u izjavi je to lepo i napisao, tako da problema neće biti.

 

 

Zao mi je sto ti se to desilo.  :-[Najvaznije da si maltene prosao bez povreda, s obzirom na silinu udarca. Afrika će se popraviti. Ipak je to tenk. ;)

 

Lako je tebi, ti si bio na Africi. Nego, kako je prošao onaj jadnik u stojadinu? :)

 

heheheh, to je rekao i majstor koji mi je prileteo u pomoć, kaže "ćuti dobro je, Africa je to - tenk! Da si bio na drugom motoru ne bi tako fino prošao".

 

E da, da me uradio - jeste, ali samo tako što mi je izleteo :)

Nije ostalo samo na obećanju već smo popunili "Evropski izveštaj o nesreći/nezgodi" ili kako se već tačno zove. To je zapravo samo obilaženje policije i njihovog uviđaja, što se tiče naplate štete/povreda ne menja stvar.

 

Iskreno, ja se trenutka udarca ne sećam, kada sam ustao sa asfalta mislio sam da sam naglo zakočio i tako i pao. Pogotovo kada sam video da automobila nema, mislio sam da je pobegao, ali se lik samo uparkirao u tu ulicu u koju je i naumio da skrene, i stao tako da ja nisam ni video ulubljena vrata.

Moram da naglasim da je posle svega bio skroz korektan, njegovim kombijem smo prevezli motor kod majstor Joce i tako...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Dobro ondak..ljudi grese..ali i posle toga treba biti covek..

Ako prestane da bude korektan.. tu smo ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 侍, 671 postova
  • Lokacija: Булбулдер
  • Motocikl: Honda XRV 650

Hvala :) iskreno se nadam da će sve dalje biti 0k.

 

p.s. Koliko mi je ljudi ponudilo pomoć u tom smislu... Ova zajednica bi uskoro mogla biti okarakterisana kao teroristička :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2496 postova
  • Lokacija: Zemun

periferni vid stopila se silueta bla bla otkud motor ja krenuo po cigare 13.48 %  bla bla nešto nešto ::)

nije brate, nego ne gledaju pazljivo

 

 

 

dobro da nisi teze povredjen

sve najbolje  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5392 postova
  • Lokacija: Južna Čukarica / Beograd
  • Motocikl: HTZ 750

Hvala puno svima na podršci!

 

E da, da me uradio - jeste, ali samo tako što mi je izleteo :)

Nije ostalo samo na obećanju već smo popunili "Evropski izveštaj o nesreći/nezgodi" ili kako se već tačno zove. To je zapravo samo obilaženje policije i njihovog uviđaja, što se tiče naplate štete/povreda ne menja stvar.

 

 

Ima jedna stvar, evropski izveštaj se popunjava kada je mala šteta i kada nema povređenih. Pravilo je čim si na zemlji zoveš plave i hitnu pomoć... ja to nisam uradio kad mi je izletela riba u golfu jel sam ostao na nogama (pa ti vidi koliki je ST tenk  :P ) ali i za ostale da znate da u roku od 48 sati ukoliko osetite problem možete otići u urgentni i pozvati se na udes tj. do 48 sati je moguće prijaviti udes sa povredama i onda se uključuje i policija a evropski se gleda kao uviđaj (vrlo je bitno ako već popunjavate evropski izveštaj da onaj drugi koji je kriv to i napiše i prizna krivicu u opisu). Jbg trebao si bilo koga da zoveš i svi bi ti rekli lezi, čekaj i povraćaj a mi dolazimo...

 

Nauk za sve kojima se nedajbože desi slično...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • SuperStar, 1098 postova
  • Lokacija: Ćićevac
  • Motocikl: MonsteR

Hebeš papriku, bitno da si prav i zdrav.........

 

Ko zna o čemu je on razmišljao i gde mu je mozak lutao čim te, po tvom opisu, nije video.........

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 493 postova
  • Lokacija: NL / Bgd
  • Motocikl: Honda Vision

Sve je dobro sto se dobro svrsi, najvazinije je sto si uspeo da uzbegnes frontalni udar telom u prepreku. Nego i ovde se provlaci opet jedna ista stvar, obavezno upaljeno svetlo, i drecave frontalne boje. Ako ti je jakna neka tamnija nijansa, sive ili crna, kao i kaciga, te stvari direktno doprinose toj nevidljivosti. Pre neki dan se ukljucujem u kruzni tok, vreme oko smrkavanja, polako ulazim u kruzni tok, kad lik na crnom r6 sa crnim koznim kombinezonom  i crnom kacigom. Vozim 15km/h i on isto toliko a primetio sam ga tek kad mi je prosao ispred haube :o.

Floroscentne zute ili narandzaste nalepnice zalepljene na prednju masku ili blatobran ili cak na kacigu ili prsluk... i nema druge. Jeste da tad licimo na Peru Detlica ali vredi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja