Jump to content

Moto Zajednica

Zice zadnjeg tocka za Afriku

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Trebaju mi 5 komada zica za zadnji tocak za RD04, duzine ~173mm (3 su razlicite duzine na zadnjem tocku, ovo su srednje).

Ako ko ima neka vice

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 978 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: MZ 175/1 ES , MZ 250 ETS ,ETZ 250 , 2 komada trkacka MZ-a (u pripremi), KTM LC4 , MZ 660 Mastif

Zbice su obicno valjanog navoja . "starije" od tela zbice . Nise narezivan navoj !!!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

EDIT: Odgovor na jigorov post

 

To je tacno a nije ni standardan navoj koliko sam cuo. Daleko je motor od bicikle po svim karakteristikama i sto se mene tice nije za igru

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Najbolje je mozda da potrazis na YT oko fabrikovanja zbica za bicikl. Potpuno isti princip se peimenjuje. Uzmes materijal od kog su napravljene postojece zbice, iseces na meru, jedan kraj brenerom savijes i napravis glavu, a na drugom kraju nareznicama napravis navoj.

 

Mislim da mogu da se kupe cak i ves iskrivljene zbice sa glavom, gde samo treba da ih secnes i napravis navoj.

 

Ono, nije setnja po parku, ali ako nemas alternativu, veoma je resenje problema

 

Principijelno, na oko, jesu jednaki točkovi od bicikla i motora, ali ništa zajedničko nemaju uključujući tehniku servisiranja i jačinu delova. Bicikl na zadnji točak prenosi jednu ljudsku snagu, kod motora ta snaga dostiže i 160 konja što je uprošćeno, ekvivalent 800 ljudskih snaga. U praksi je realno opterećenje mnogo veće, 5 čoveka mogu da potegnu kolko jedan konj u toku prvog minuta, kod mašine je to vremenski neograničeno.

 

"Tomos automatik je sa vozačem oko 150 kila i ide deklarisanih 50 kmh, bicikl sa pomoćnim motorom, veliki enduro sa teretom ima i preko 500 kila i ide iznad 200 kmh, nije baš da su delovi kompatibilni bez obzira što na oko mogu delovati isto." (http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/113386-zbice-zadnjeg-tocka-za-dr-big/?p=1843601)

 

Originalna fabrička žica i to sa niplom kod Honde, košta cca 3€, kod ostalih proizvođača koji ih prodaju razdvojeno, žica košta evro ili nešto više. Osim krajnje nužde, potpuno je bespredmetno staviti bilo šta drugo osim originala, a o pravljenju da ne govorim. Valjani navoj više nosi i nije sklon samo odvijanju kao rezani, a kod žica se koristi colovni korak za zaptivanje što je bitno zbog pogubnog prodora vode unutar obruča. Metrička matica hoće da naiđe na žicu neka dva kruga što zavarava da je i takav navoj, pa se otuda pomisli da samo treba pročistiti lozu i time se upropasti i žica i nipl.

 

Mrvini točkovi su rađeni pre nepune 4 godine i pošto je video sa koliko muke sam odvio prednji bez kidanja ijedne žice, odvijao je sam zadnji i tom prilikom otkinuo 7 žica. Za nuždu se snašao poslavši ceo točak na rad jer je to bio uslov  da dobije žice, koji je morao ponovo da se radi jer nije bio spregnut kako treba iako prav, i da se tih 7 komada skrati na potrebne dužine jer su bile sečene cvicanglama i virile iz niplova ka pojasu i unutrašnjoj gumi . (http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/52349-gume-za-enduro-motore-haidenau-k60-odmila-ih-zovemo-ajdesad/?p=1372693). Jesu te žice poslužile par hiljada kilometara, doduše, na obruču postoji anomalija koju je možda prouzrokovala neka od tih pravljenih žica. Naime, žica svojom glavom leže na sedište u glavčini  kao što ventil mora da naleže na sic u glavi motora, celom površinom, jednako kao što i drugi kraj sa navojem mora da ulazi pod pravim uglom u obruč da bi nipl takođe  nalegao celom površinom kruga na otvor u obruču. Zbog toga nije moguće napraviti glavu žice brenerom, a takođe je i ugao preloma na izlazu iz glavčine vrlo problematično pogoditi da bi se izbeglo natezanje žice slično indijanskom luku za strelu u vožnji. Delimično naleganje u sicevima u nekom trenutku prenosi silu opterećenja tačkasto, ko da se udari špicom, i može doći do pucanja materijala.

 

Ovih 7 žica koje su plaćene onda desetak Eura mi deluju da su ovakve:

 

icaza%20bicikl_zpspcatheo5.png

 

Savijan ugao  motorcanglama i svaki za sebe:

 

IMG_20160502_192331_zpswog4bthg.jpg

 

IMG_20160518_193952_zpsq9oyiehd.jpg

 

IMG_20160518_193949_zps6ecsbxau.jpg

 

IMG_20160518_193942_zpsuobi8avp.jpg

 

IMG_20160502_192318_zpsqbcooozk.jpg

 

Nakon nepune 4 godine i bez izlaganja atmosferiji i čestom pranju, te zamenske, ili domaće pravljene, izgledaju ovako u odnosu na original posle 24 godine starosti, vidi se i razlika u uglu:

 

IMG_20160502_192322_zps4fr7d2jg.jpg

 

Korozija kao da su izvađene iz Save:

 

IMG_20160518_193240_zpsec1d4mik.jpg

 

Rezanog navoja različitih dužina na svih 7 žica, naročito kritična krajnja desna, vrlo mala nosivost te žice, ni pola nipla:

 

IMG_20160518_193402_zpsv0xuceef.jpg

 

Uz dobru volju nekoliko kolega moto mehaničara, Joce,Kocke i doajena Peđe, ( ne iz Labosa),  nismo uspeli da nađemo polovnu žicu i naručeno juče preostalih 5 komada od Honde UK pošto ih nije bilo na evropskom skladištu, onih par komada stiglo preko Delte za desetak dana.

 

Posle 24 godine starosti, motorcikl je i dalje u perfektnom stanju mehanički i zaslužuje generalni servis točkova, pored radnog zahteva, bitan je i suštinski jer korozija nemilosrdno napada obruče, manje žice, pa je to potrebno sanirati i prekinuti proces razgradnje kao što je recimo na jednom točku od Transalpa gde je došlo do raslojavanja materijala. ( Možda bude posebna tema nakon završetka radova):

 

IMG_20150320_124200_zpsufkvxqu4.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Sve sto napisa Djunta stoji. Zamenske zice stavljene stavljene u nuzdi pre koju godinu su zavrsile posao ali vidi se na sta lice danas a i kako su krivljene i kakvi su im navoji. Rezani navoj je uzi od valjanog (originalnog) i ne moze da drzi nikako istu silu. Kako sam uzeo novi zadnji obruc, naleteo povoljno na eBay-u, red je da se oba tocka dovedu u fabricko stanje. Oba imaju dosta tackaste korozije te ce prednji morati na farbanje posto zlatnu eloksazu ovde nisam nasao ko moze da uradi a i da moze pitanje je koliko bi postojana bila boja na UV zracenje (za spoljnu upotrebu moraju najotpornije boje.)

 

Afrika ima cak 3 razlicite zice zadnjeg tocka, naruceno preko Delte, da bih tek posle 2 nedelje kada sam zvao saznao da je jedan tip nedostupan posto ih Honda vise ne pravi. Srpska poslovnost, nisu se udostojili da me okrenu i obaveste pa da se snalazim u medjuvremenu ili bar znam na cemu sam odmah. Inace isto se desilo i kada su narucivani delovi za stapove. Srecom nadjoh u Engleskoj kod davidsilver-a i kod njih je juce i naruceno ovih 5 komada koje fale.

 

Oglas vise nije aktuelan ali nije lose da se vidi sta se dobija budzevinom koja je u Srbiji izgleda postala standard.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

Nista ti nisam rekao, samo delim saznanja i zapazanja. A nije mali posao tako da nisam za improvizaciju i zbog toga a i zbog mirne glave.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Uvek može da se nađe originalan ili dovoljno kvalitetan deo, samo je potrebno ponekad malo više vremena i relativno više para, ali smo mi postali skloni prvenstveno alternativi, da bude suprotno od onog  kako treba, malte ne po svaku cenu. Opcije iz nužnosti nisu rešenja, bar ne konačna i kvalitetna, već samo trenutna i krakotrajna. Tako je bilo i sa ovim točkom, Mrvi je tada bio hitno i preko potreban motor, a od onda insistiram da se učini ovo što će sada biti urađeno, od jesenas mu probih glavu.

 

Za nuždu, a to je  u putu, kad pukne neka žica iz čista mira, ( mada to nikad nije tako http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/113386-zbice-zadnjeg-tocka-za-dr-big/?p=1843601 ), žičani točak u većini slučajeva može da nastavi ali je potrebno smanjiti brzinu, obaranje i po mogućstvu rasteretiti motor. Ako ode više žica jedna do druge i očigledno je da je taj deo obruča ostao bez nosivosti, tada je alternativa skinuti par žica, jednu levu i jednu desnu, sa pozicije obruča udaljene za trećinu kruga od mesta gde nedostaju i ubaciti ih stezanjem ne više od 300 grama i nikako ne pokušavati da se ispravi točak. ALI, uvek je rizik pucanja pri odvijanju kad se radi o starom točku i ako nipla ne ide i žica se upreda, bolje ne silovati već nastaviti sa takvim točkom. Odvijanje je četvrti razlog pucanja, žice se fabrički montiraju na suvo putem automata, šablona i slično, za razliku u post servisiranju gde se  koristi mast, vremenom dolazi do "metalizacije", slepljivanja, žice i nipla i bez strpljenja redovno dolazi do kidanja. Na ovu temu, prohromske žice nisu po svojoj karakteristici adekvatan izbor.

 

 

  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja