CrashSm 179 Napisano Decembar 3, 2013 Svrati ponekad, 226 postova Lokacija: Sremska Mitrovica, Lacarak Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :) Prijavi odgovor kao problematičan Dok sam pripremao potrebne delove za ledizaciju svog motorceta dosao sam na ideju za sistem automatskog detekotovanja pregorele LED diodice ili sijalice. Pre sam lako primecivao ako mi crkne jedan migavac jer automat pocne brze da radi i problem je odmah uocen, ali kako svi sad prelazimo na modernije tehnologije i ugradjujeno led diode pa uz njih i elektronski automat za migavce koji radi normalno bez obzira na opterecenje i da li su sve LEDice ili sijelice ispravne to vise nije tako ocigledno. A i da ne zaboravimo na bezbednost ako na vreme uocimo da nam je pozicija ili stop svetlo pregorelo... Neko ce reci da sam mozda lenj i da pre svake voznje se lako pogleda da li je svetlosna signalizacija ispravna, ali budimo realni, koliko nas proverava ispravnost svih sijalica pre svake voznje? Iskreno ja sam ko zna koliko puta krenuo sa posla mrtav umoran kuci i ne bih primetio ni da fale tockovi dok ne ubacim u brzinu i krenem! Ok, mozda i jesam lenj ali mozda jednostavno volim da koristim pogodnosti moderne tehnologije da sebi olaksam zivot E, sad dosta pisanije i uvoda nego da predjem na konkretni deo po kome je i naslovljena ova strana. Ideja je da pomocu LM1946 se proverava potrosnja struje u odredjenim elektricnim kolima (pozicija/ stop svetlo, migavci... itd) Pa ako je potrosnja manja od predefinisane vrednosti znaci da neko od svetala ne radi i da se tad aktivira kontrolna LED diodica ( i ili neki zvucni signal) Naprezuci sve svoje vijuge (ono malo preostalih sto nje zaribalo/pregorelo od 7 godnia igranja WoWa) i koristeci sveznali gogle dosao sam do sledece el.seme Terajuci vijuge do usijanja sam se setio da bi problem mogli biti migavci jer ne trose struju konstantno zbog radi - ne radi (kao to plavuse strucno objasne) pa sam dosao na ideju da ovo el.kolo ne bude stalno aktivno, nego da se doda i jedan tajmer koji ce recimo po startovanju motora da upali sva svetala na 3 sekunde (ukljucujuci migavce a zaobilazeci automat) i da u tom periodu uporedi potrosnju struje i da signalizira ukoliko postoji anomalija. Posto nisam vican elektronici a kamoli SMD komponentama i mikrocipovima zamolio bih kolege sa foruma koji su moze se slobodno reci profesinoalci za elektroniku da iznesu svoje ideje sta bi moglo bolje ili jednostavnije i da mi ukazu na greske u ovoj ideji. Kako sam si narucivao neke zezalice iz kine naruci sam i protoboard gomilu nekih zica LM1946 i jos svasta nesto, ali sam nestrpljiv da cekam mesec dana da sve to stigne i da pokusam da napravim ovo pozurio sam da postavim temu da cujem misljena ideje i sugestije. Ako sam se zestoko izlupetao izivnjavam se jer sam tek poceo da ucim nesto vise o elektronici a ne samo da znam da povezem sijalicu na + i - i da se divim kako sija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 161 Napisano Decembar 3, 2013 Svrati ponekad, 483 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Moj resor je mehanika, a i struja mi nije previse strana.Mislim da je ovaj projekat previse komplikovan i nepotreban, Razna "prevezivanja"na moto instalaciji mogu napraviti velike i skupe havarije. Licno nisam za, ali postujem svaciji entuzijazam i inovacije u moto svetu. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...