Jump to content

Moto Zajednica

Možda bude od koristi

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 250 postova
  • Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x

Da parafraziram onog poznatog glumca: ''ovo sigurno ne smeta ali može biti od koristi''. Želim da podelim moje letošnje iskustvo sa našeg Koridora 10. Kažu mi prijatelji da je to šansa 1: 1.000.000 da se dogodi, ali izgleda da sam ja neke k..ate sreće. Naravno, čim ovo pišem znači da sam uspešno prebrodio problem, iako mi ni danas nije jasno koliko je to bio refleks.

Priča je jednostavna: Krenem na jug, a zbog vremenske stiske i drugih obaveza odluka je da se do Niša ide ''autoputem''. Brzina stvarno po propisu (oko 120) jer na CBF baš duva preko 100 na sat. Lep dan i bez velike gužve na putu. Na malom usponu pre mosta kod Velike plane pretičem kamion cisternu.... i u trenutku kada sam bio u ravni njegove poslednje osovine pneumatik na kamionu eksplodira! Delovi gume lete, počinju i komadi čeličnih sajli da otpadaju.... Izgleda da mi je ''refleks desnog zgloba'' bio brži od pameti i Honda je u trenutku izbegla rafalno streljanje gumenim parčićima. U retrovozoru sam video da cisterna skreće u zaustavni traku uz plamen sa točka. Iskreno, nije mi bilo svejedno ali sam ipak preskočio zaustavljanje na obližnjoj pumpi nego sam tek na OMV kod Deligrada sabrao utiske i sredio nerve. Shvatio sam da se i to dešava. Ali, zar baš mora dok si na dva tri metra od točka koji se uz prasak raspada!!!

I dok sam mislio kako se to stvarno retko događa, u vožnji ka Beogradu, desetak dana kasnije na kraju spusta sa prevoja Mečka (kod Ražnja) duga blaga krivina na levo - u preticajnoj traci lep kruzer senf metalik boje, za njime BMW nemačkih registracija pa ja. Iza mene uobičajena kratka kolona ''nemačkih turaka'' . Kruzer taman pretiče šleper kada na kamionu puca guma. Bajkeri uz pun gas izbegavaju najgore ali BMW koči. Isto radim i ja uz uključivanje 4 migavca i molitvu onom na nebu da me sačuva ovih odpozadi da me ne lansiraju - jer ne volim da izigravam supermena. Nekako prolazimo preko komadića gume, delova sajli iz gazećeg sloja pneumatika i još jedno srećno završeno iskustvo.

E, sad' da li sam stvarno ku..te sreće ili je to nešto drugo, tek znam da ukoliko moram da za vožnju koristim autoput, prilokom preticanja kamiona i šlepera biće baš pun gas. Ne znam da li će nekom koristiti ovo moje iskustvo, ali vredi misliti i o tome da se i ovakve situacije mogu dogoditi.

• Podržavam 16

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Dešava se, imao si sreće - teraj dalje ! Ja sam to doživeo par puta, al sam bio u kolima i stotinak metara iza kamiona i deluje strašno jer kad je guma eksplodirala, izgledalo je ko da je bila podmetnuta bomba. U trenutku eksplozije se otresla sva prašina i blato sa blatobrana kamiona ! A ima i gora stvar - da kamionu eksplodira prednja guma pa naglo promeni smer kretanja i pokupi vozilo koje je u tom trenutku pored njega !

• Podržavam 1

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

evo meni neki dan vracham se iz Sombora i na raskrsnici kamion skreche (pun peska) kad je to puklo! BRATE! :lol:

ceo auto se zatresao! a bio sam na 10m od kamiona, opasna eksplozija! :staa2: i to shto kazhesh, nije pukla pa je to to, nego se to razletelo na sve strane.

mozhe mnoooogo zajebano da bude.

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Kolega sa posla je pre jedno mesec i po dana potpuno razlupao službenog Passata nakon što su mu praktično u šoferku uleteli komadi gume od šlepera koja je eksplodirala pred njim. Završio je u njivi pored autoputa. Srećom bez većih posledica po njega. Kaže da nije bilo teoretske šanse da izbegne/zakoči - sve se desilo u sekundi.

• BIG ENDURO FREAK, 645 postova
  • Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987

Imao sam i ja tu akciju jednom kad sam isao iz Novog Sada za Zrenjanin... OPASNO! Nema tu pameti za savet zaista.. Jedino pravo resenje su nove gume na vozilima.. a ovo su sve krntije na nasim drumovima.. Nedavno nam se na jugu rascopala guma od parceta kamionske felne na tom istom putu... Zao mi je sto nisam slikao da vidite koliki je to komad bio.. to kad bi nekog pogodilo, ubilo bi ga..

• Podržavam 1

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Možda će zvučati neverovatno ali posle ovakvih iskustava ne bi trebalo. Elem, zet mi radi kao vozač u jednoj od beogradskih ambasada. Na nekom od službenih putovanja mu se desi da na auto putu čuje nekakav kratak udarac s prednje strane automobila. Ne obraćajui pažnju, dođe do Beograda i kad je ušao u garažu, shvati šta je bilo u pitanju - šrafciger od 15-20 cm bukvalno zaboden u levu stranu prednjeg branika. Samo je pomislio šta bi bilo da je bio dvadesetak cm više: pravac kroz šoferku. :staa3:

• Zainteresovan, 974 postova

Ima raznih dogadjaja. Moj kum ide sa zenom u Grcku i kamionu pukne guma on ima super reflekse i samo stigne da pomeri glavu pred komadom gume koji leti ali... Iza je sedela zena ;) Ona je dobila gumu u kacigu zadrzao ju je kofer iza da ne padne. Malo ju je posle boleo vrat ali bilo je sve ok.

Ja sm imao situaciju pre nekih 10god na auto putu za NS za one koji ne znaju tada to nije bio auto put vec dve trake prema bg-u i jedna za ns. Zima neka teska, pada sneg i teska mecava. Ja idem da posetim kuma u bolnicu. Ispred ide neki sleper. Odjednom sa slepera pada bure!!! :zbunjen: ne znam kako ga izbegavam posto nema mesta i sneg je svuda. Ali to nije sve, posle 30 sec pada jos jedno bure i mene ponovo usere da ga izbegnem. Imao sam srecu sto su burici bili ocito prazni pa su skakutali.

• Zainteresovan, 730 postova
  • Motocikl: X8

Takodje, doziveo pucanje gume na kamionu koji se kretao ispred mene na auto putu u Nemackoj. Da i tamo se to desava. Vozac nije ni primetio ili bar nije hteo odmah da stane vec se zaustavio posle dva, tri kilometra.

• Drug član, 1715 postova

Ja mislim da su to sve protektirane gume ili kako se vec zovu, inace cesto se guma na prikolici zapali i iskusniji vozaci ne staju dok ne sagori ili otpadne, sto je prilico opasno za ove iza ali to im je jedini nacin da spase prikolicu, oni manje iskusni koji se zaustave kada vide plamen obavezno ostaju bez prikolice jer vatra odmah zahvati sve.

• Zainteresovan, 345 postova
  • Motocikl: Aprilia ETV

sta je ovom odletelo nevidim dobro,verovatno radkapna

kad pukne guma na kamionu ne da iskrivi blatobrane istog nego i sve one gredice od patosa i pocupa ih, sa protekta hoce da spadaju gazeci slojevi. treba paziti meni je jednom pukla tako guma na vucnim tockovima unutrasnja ali se nije raspala a autobus iz suprotnog smera blica kad je video prasinu, a ja u sebi sta blicas kao da nisam cuo... dok sam vozio slepera,vise nevozim

• Svrati ponekad, 141 postova
  • Motocikl: Suzuki VZR1800, Svipul of Darraðarljóð

Ovo sa gumom mi se jos nije desilo ali jeste sa onim vazdusnim jastucima na prikolicama kamiona :) Srecom bio je prazan kamion pa nije bilo neke prevelike drame osim sto mi je srce stalo kad je explodiralo pored mog uveta :) Od tad, ne vrzmam se oko prikolica ni dok stoje :)

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: MaxSym 400i

Ocigledno je problem u gumama kamiona.Koliko znam oni lepe sloj kada im se istrosi guma,da li je to dozvoljeno ili nije ne znam ali izgleda da je jako opasno.

Meni se desilo pre nekih 20 godina na autoputu prema Nisu,mrkla noc,isao sam Golfom 2, da naletim na gumu tj. sloj gume koji je otpao i rasirio se preko cele trake i stoji uspravno,na boku.U mraku pri nekih 140 ucinilo mi se da nesto ima na putu,uspeo sam malo da prikocim ali je udarac bio strasan,srecom tacno u branik pa nije bilo posledica.

To leplenje je dozvoljeno i normalno. Ima ozbiljnih firmi koje to rade i ne samo kod nas. To je preuzeto iz avio industrije kao i bdo stvari npr ABS je izmisljen i prvi put primenjen u avioindustriji. To se radi na avio gumama odnosno poceli su jos pre dosta godina.

• Drug član, 1897 postova

Ok, onda kaži na kom avionu se to radilo, odnasno na kojim tipovima guma

Inače teretni/transportni avioni zaista imaju višeslojne gume, ali one se ne protektiraju nego kad usled više grubljih sletanja ili naprosto korišćenjem počnu da pucaju platna menjaju se.

Negde kad progleda prvo, a negde kad progleda 7-8

Oblik i pritisak avio gume nisu podobni na tako nešto, ali ako vidim tip/ konstrukciju gume/FAA pravilo ili slično onda ću da budem uveren

Ok, sutra cu da pitam pa pisem posto mene sto se aviona tice jedino zanima da iz njega iskocim :lol:

Mala dopuna, u svoje slavno vreme je radionicu za to kod nas imala "Moma Stanojlovic" u Batajnici. Tu su radili za vojne avione tu takozvanu protekciju. Jat je za te potrebe pre slao gume negde preko, sada ne znam sta rade. Konkretno moj matori dok je radio za jednu stranu avio kompaniju slali su za to gume u Englesku u neku kompaniju koja samo to radi. Probace neki da mi saznaju ime neke firme ili tako nesto pa da pogledas.

Evo sada mi rekose da to rade apsolutno sve kompanije koje rade i proizvodnju guma.

Rekose mi ovako kada, se dogodi ATO ili RTO pri brzini vecoj od 80 knota(zavisno od podloge i trenja ali npr u africi i na manje zbog grubljih pista) da gume idu dole i njih redovno salju na tu takozvanu protektazu gde se zavisno od ostecenje skida nekoliko slojeva i potom nanose novi ili vec sa sarom ili se sara naknadno urezuje. Ovo je info iz nekoliko razlicitih kompanija sa nekoliko razlicitih kontinenata.

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: MaxSym 400i

Sto se tice Afrike,informacija iz prve ruke,tamo su znali i da crtaju sare na gumi aviona.

Drug mi je radio kao aviomehanicar,sta sam sve cuo od njega ne bi verovali a ovo za crtanje sara je 100% istina.

• Drug član, 1897 postova

Afrika, to nije drugi kontinent, to je drugi univerzum

Kako tamo održavaju tehniku, pa i avione je za plakanje.

Talenti čak se penju na krilo i toče gorivo iz kante u An26(turboprop motor), ništa mene tu ne čudi

Ali to narezivanje guma je glupost, nije to auto pa da bolje vuče, a time su uništili strukturu još najmanje dva sloja(guma na avionu može u principu da bude i čelava ali dovoljan broj slojeva je štiti od pucanja prilikom grubih sletanja i na žestokom kočenju)

Kod nas prvi avion koji je imao sistem protiv blokiranja točkova na kočenju je MiG21 još pre više od 50godina

Nego Marko, znaš šta piloti kažu za te što skaču iz ispravnog aviona? :-)

Nego Marko, znaš šta piloti kažu za te što skaču iz ispravnog aviona? :-)

Da ;) ludaci! A znas sta mi kazemo pilotima kada kazu da idu da lete?

Ako je letenje upravljanje avionom onda je voznja broda plivanje :nanana:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja