Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 11, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Mimi , postavljaj svoj putopis ovdje . Mislim da je bolje tako, kada smo vozili istu rutu . Ti i Daca imate i onako vise fotografija od nas, a bilo bi zanimljivo da se nadovezujemo dan po dan. Tako da.... Pocni od vaseg puta za Ohrid Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 11, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Obzirom da sam ljudstvo u firmi morao da ispostujem sa godisnjim odmorom, meni nije bilo moguce da mrdnem van grada tokom leta na duze od 2-3 dana. Znao sam da cu moci da pobegnem tek krajem avgusta. Poceo sam da planiram kako i kuda. Dogovor sa suprugom je bio da odemo negde do mora, to je bio njen uslov jer more obozava. Sto se mene licno tice, mogu da ga betoniraju celog, po mogucnosti sa sto vise krivina . Moj uslov je bio da idemo motorom. Dogovorili smo se u par reci. Odlucili smo se za Krf, iz prostog razloga jer tamo nikada nismo bili. Zeleo sam da do Krfa dodjem sto zanimljivijim putevima, sa puno krivina i dosta prelepe prirode, onako, opusteno i bez zurbe. Prvi dan krenuli smo do Ohrida i to u rano jutro, oko 4.30h , kako bismo sto ranije stigli i imali vremena za razgledanje Ohrida. Do Gostivara sam vozio predosadnim autoputem (kojeg inace zaobilazim u sirokom luku uvek kada sam u mogucnosti). Od Gostivara krece dosta zanimljivija voznja, kroz Nacionalni park Mavrovo. Inace, Nacionalni park Mavrovo je najvece zasticeno pordrucje Makedonije, povrsine oko 73000 ha. Reljef je izuzetno razudjen i moze se pohvaliti sa 52 planinska vrha visine preko 2000m. Mavrovo obuhvata najlepsi deo zapadne Makedonije, planine Bistru, Korab i juzni masiv planine Sare, reku Radiku, kao i mnogobrojna mala sela ciji zitelji zive od poljoprivrede a najvise od stocarstva. Mavrovsko jezero je najvece vestacko jezero u Makedoniji, dugacko je oko 12km i siroko oko 3 km. Najveca izmerena dubina je 48m i lezi na nadmorskoj visini od 1220m. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 11, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Voznjom kroz Mavrovo stizemo i do Debra, gradica blizu granice sa Albanijom. Debar lezi na putu Gostivar-Struga, na obalama Debarskog jezera, kojeg formiraju reke Crni Drim i Radika. Jako zanimljiv gradic u kome preko 80% cine stanovnici albanske nacionalnosti. Debar se moze pohvaliti izuzetno burnom i turbulentnom istorijom gde je vise puta padao iz ruke u ruku izmedju Epirske despotovine, Bugarskog carstva, Otomanskog carstva a nakon Balkanskog rata 1913. godine prikljucen je tadasnoj Kraljevini Srbiji. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 11, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan U Ohrid stizemo oko 13,30h. Tajming nam je odlican, tako da imamo dovoljno vremena kako bismo mogli da obidjemo i fotografisemo neke od verskih i istorijskih znamenitosti (naravno, ni poziranje nije preskoceno). Prepesacili smo stari grad uzduz i popreko.Ohrid se nalazi na severoistocnoj strani Ohridskog jezera i sediste je Ohridske arhiepiskopije. Kazu da se u Ohridu nalazi 365 crkvi, za svaki dan u godini po jedna, koje naravno nismo sve obisli, niti planiramo. Prvi slovenski monah u Ohridu bio je Sv. Naum koji je u 10. veku podigao manastir "Ishod Beloga jezera". Na njemu su ucenici Cirila i Metodija propovedali hriscanstvo, a prvi slovenski episkop bio je Sv. Kliment. Stoga je ova fantasticna cetvorka, sveci Naum, Cirilo, Metodije i Kliment zastitni su znak Ohrida i Ohridskog jezera. Za Ohrid je bitan i car Samuilo koji je vladao u 10. veku, cija se tvrdjava nalazi na najvisem brdu u gradu. U blizini se nalazi i ostaci Antickog amfiteatra, poznata crkva Kaneo (crkva Sv. Jovana Bogoslova), kao i crkva Sv. Pantelejmona. Stari grad Ohrid puno podseca na primorski grad. Uske ulice, kaldrma, stare zgrade i kuce. Jos uvek se mogu prepoznati obrisi stare balkanske arhitekture sa uticajem otomanskog carstva. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Usamljeni jahač 1092 Napisano Septembar 12, 2013 REW/Hit The Road, 504 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Dajte šta je dalje bilo.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Ujutro smo krenuli iz Ohrida ka Meteorima . Vrijeme je bilo idealno za vožnju, bez kiše i sa po kojim oblakom, taman da zakloni jako septembarsko sunce. Na izlazu iz grada vidim tablu koja nas upućuje lijevo na put za Bitolj, ali nas navigacija ponovo vodi na suprotnu stranu, preko brda i nekih sela... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Vozikamo se krivudavim putem i uživamo, mada iskreno bilo bi ljepše da smo otišli magisteralom i tako skratili vrijeme puta do Meteora . U jednom selu nailazimo na lijepo uređeno crkveno dvorište , i tu pravimo veoma kratku pauzu . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Prije ulaska u Bitolj tankamo benzin , i u grad ulazimo nedugo zatim. Na kružnom toku idemo na prvo desno isključenje, pa zatim kroz neke ulice koje se rade, u gužvu... Pitam za izlaz iz grada i put ka graničnom prelazu sa Grčkom , i u toliko nailazi kolima Grk koji kaže da ga pratimo . Uskoro smo na granici , i sa zadržavanjem od 40 min , predpostavljam zbog neagilnosti graničnih poicajaca jer ispred nas je bilo samo 4 auta , ulazimo u Grčku ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Prvu pauzu u Grčkoj pravimo u nekoj hladovini, koliko da se presaberemo kuda dalje jer navigaciji ne vjerujem ništa. Ipak , ispostavilo se da ona korektno radi na Grčkoj teritoriji i odvela nas je na auto put veoma precizno . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Sa auto puta silazimo u nekom malom uspavanom mjestu , koje je meni ličilo na Twin Peaks . Jedva sam se sporazumio sa konobaricom za čaj. Ona ne zna engleski, ja ne govorim Grčki ... Na kraju izađe neki vojnik iz kafića, govorio je engleski i nekako dobismo što smo željeli. Jeli smo naš prvi obrok nakon Makedonije , u nekoj obližnjoj brzoj hrani. Suvlaki je bio ok, i nakon njega i soka nastavljamo put ka Meteorima . .. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
urosAT 313 Napisano Septembar 12, 2013 Predstavnik za Alfa Romeo i Smudja, 402 postova Lokacija: Beograd,Dorcol Motocikl: rd07 oca mu jebem Prijavi odgovor kao problematičan Extra pratim vas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Nakon pauze nastavljamo ka Kalambaki, odnosno Meteorima. To mjesto sam imao namjeru da posjetim i prošle godine ali nijesam uspio. Put nas vodi kroz veoma lijepe predjele , krivine i pejzaži su ljepši od bilo kojih drugih , koje sam do sada vidio ili vozio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Konačno se pred nama ukazuje jedan od najljepših prizora , Meteori ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Stižemo do našeg rezervisanog smještaja , raspakovali smo stvari i odmah u obilazak gradića . Sve vri od turista i motora, jako lijep osjećaj je vidjeti toliko ljudi sa raznih strana svijeta, a povezuje nas ista stvar - putovanje... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7454 Napisano Septembar 12, 2013 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Pratim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Šetnja po ovom malom mjestu nam je prijala , ali i otvorila apetit. Dali smo se u potragu za nekim kuvanim jelom , koje nijesmo uspjeli pronaći ... Na kraju smo večerali u nekom restoranu na trgu, sa jednim m alim vodopadom i utiske znaju Mimi i Daca 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 12, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Sjutra postavljam utiske sa obilaska manastira i put od Meteora do Krfa ... Red je na Mimija da postavi njihov put od Ohrida do Meteora, a onda ćemo zajedno sve sa Krfa jer smo tamo cijelo vrijeme proveli u vožnji i druženju ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Svanulo je predivno jutro. Razbijeni su svi moji strahovi koje sam imao zbog velike mogucnosti da nas pere kisa. Nemam ja strah od kise, ali toga dana imao sam izuzetno ambiciozan plan. Odabrana ruta do Meteora podrazumevala je preko 450 km voznje po planinama i lokalnim putevima, gde mi kisa bas i ne bi prijala s obzirom da sam imao suvozaca i bio natovaren sa tri puna kofera i jos jednom torbom. Kratko receno, bili smo preteski. Ispostavilo se da smo tog dana presli cak blizu 600 km zbog moje nepromisljene, pogresne odluke. U povratku ka kuci, shvatio sam sta u pravom smislu reci znaci biti pretezak . Ali, o tom - potom... Krenuli smo obalom Ohridskog jezera ka manastiru Sv. Naum u obilazak. Na putu ka Sv. Naumu, nailazimo na Muzej na vodi, koji predstavlja nacin na koji su prvi naseljenici na Ohridskom jezeru ziveli i boravili. Nismo imali vremena da svracamo u muzej, te je isti fotografisan samo sa parkinga. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Dolaskom do manastira, prelazimo mostic ispod koga tece Crni Drim i uliva se u Ohridsko jezero. Sa leve strane puta nalazi se odlicno uredjen izvor Crnog Drima gde se moze izuzetno lepo i kvalitetno provesti dan, ali naravno, vremena za to nismo imali. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Manastir Sv. Naum nalazi se na jugoistocnoj obali Ohridskog jezera, neposredno uz granicu sa Albanijom. Osnovao ga je Sv. Naum krajem IX veka, gde je i proveo svoje poslednje godine zivota. U istom je i sahranjen 910. godine. Tokom vremena, manastir je doziveo vise prepravki, a danasnji izgled potice iz XVI veka. Manastir vise nije u verskoj funkciji, vec je pretvoren u muzejsko-turisticki objekat. Jedino se samostanska crkva koristi kao verski objekat. Za moj ukus, ceo lokalitet je isuvise komercijalizovan, te pored toga sto sam fasciniran lepotom kompletnog kompleksa, toliko sam razocaran njegovom sudbinom. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Fantasticno uredjen vrt oko manastirskog kompleksa: 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Nase putovanje nastavljamo preko nacionalnog parka Galicica do Prespanskog jezera. Padine nacionalnog parka Galicice, su u stvari, planinski masiv ciji se vrhovi protezu na preko 2200m nadmorske visine. Nalazi se izmedju Ohridskog jezera na zapadu, i Prespanskog jezera na istoku. Prespansko jezero lezi na citavih 850m nadmorske visine, sto je za oko 100m vislje od Ohridskog jezera. Samim tim, Prespansko jezero podzemnim koritima, uliva se u Ohridsko jezero i pored Crnog Drima cini najobilniju akomulaciju Ohridskom jezeru. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pogled na Prespansko jezero sa padina Galicice 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Severnom obalom Prespanskog jezera hitamo ka Bitolju i grckoj granici. Na granici nailazimo na veliku guzvu, gde naravno obilazim citavu kolonu i stajem pod nadstresnicu (u hlad) na samom granicnom prelazu. Grcki policajac iskazuje veliko negodovanje zbog toga, ali objasnjavam mu kako nigde ne zurim, vec sam se samo sakrio od sunca, gde cu sacekati svoj red. Bio je razocaran sto se nisam upustio sa njim u raspravu, prvom mi pregledao dokumenta, lupio pecat , i posle ukupnog zadrzavanja u trajanju max 5 minuta, usli smo u Grcku. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 12, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Od granicnog prelaza skrecem na istok, a zatim ponovo na sever kako bismo se sa Grcke strane popeli na planinu Nidze, i pokusali da dodjemo do spomen kosturnice poginulim srpskim vojnicima u I svetskom ratu na Kajmakcalanu, prilikom probijanja Solunskog fronta. Zvanicni prilaz ovom spomeniku je iz pravca Bitolja, ali moguce je prici i sa grcke strane, s tim sto je potrebno neko vreme provesti u ilegali. Dakle, od granicnog prelaza, gde smo usli u Grcku, vozimo grebenskim putevima okolnih brda i planina. Malo je reci da sam opcinjen pejzazima. Usporavam voznju kako bih sto vise upijao te prirodne lepote, tu mesavinu boja. Jednostavno, ne znam kako bih vam opisao i preneo svoje utiske. Napravljeno je brdo fotografija na ovom potezu, te ih postavljam ovde. Nadam se da vas suvise ne gusim ovolikim brojem fotografija, ali imam zelju da podelim to sa nekim. Mozda ce neko jos dobiti zelju da krene ovim putem. Voznja kroz bajku: 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...