sasha 2068 Napisano Avgust 14, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Pošto sve što je lepo ima kraj, priča od ovog trenutka počinje da se komplikuje. Naime, čim smi izašli iz Louisa i hteli da nastavimo dalje, moj verni Kymco je odlučio da se malo našali... Normalno je upalio (kao i hiljadu puta pre toga), zaštucao i stao. Posle će se ispostaviti da je u tom trenutku "ispustio dušu" i da će mu trebati tri dana da "vaskrsne". Znam da su ovakvi problemi obično povezani sa nedostatkom goriva ili struje pa prvo proveravam da li mi se to iznenada ispraznio rezervoar - a nije (ima preko pola) ili je crkla svećica - nije ni to! Pošto više od toga ne mogu da uradim na ulici, pitam bajkere u prolazu da li u okolini postoji neki servis i oni me upućuju niz ulicu. Zaista, na manje od 200m postoji servis za motore ali tu nikada nisu radili sa skuterima pa neće napamet da "čačkaju". Valjda ih plaše one silne plastike, jer od jednocilindričnog agregata nema ništa prostije... Vraćam se do prodavnice i raspitujem za dalje a momak mi kaže da u blizini postoji još jedan servis i to baš za skutere (čak i kineske, mada je ovaj moj sa Tajvana) i da se firma zove ANIMA. Kako? ANIMA, baš zanimljivo, barem meni.... Da li ste svesni koliko je zaista težak vaš motor? Ako ga niste gurali bar 200-300m siguran sam da mislite da je lak kao perce mada u stvarnosti uopšte nije tako. No, konačno stižem do druge radionice, kažem majstoru kako stoji stvar a on na brzinu proverava isto ono što je i meni prvo palo na pamet - gorivo i varnicu. Pošto je to sve u redu, kaže mi da danas nema vremena za nešto više, nego da ga ja lepo ostavim pa ćemo sutra znati o čemu se radi. Dobro, evo ključeva - samo da uzmem šta mi treba, pa metroom nazad u grad. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 14, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da nije potrebno da pominjem kako te noći nisam baš nešto spavao, po glavi mi se motalo na desetine mogućih kvarova - od začepljene dizne do ko zna čega! Uglavnom, čim sam došao na lice mesta i video kompletno rasturen motor znao sam da nešto veliko nije u redu. Majstor kaže da je proverio sve i da je glavni problem u tome što motor uopšte nema kompresiju. ?!? Pa kako sam ja onda došao dovde i to sa normalnom potrošnjom, brzinom, snagom, a onda odjednom? Nemoguće... Posle prvog šoka, pitam šta se dalje može uraditi a u sebi već vidim da ću morati da tražim neki drugi prevoz do kuće. Pa, moramo da skinemo glavu i pogledamo kako to izgleda iznutra, ali to može da uradi samo iskusniji majstor koji je trenutno na odmoru. Srećom, on dolazi već sutra, pa ako mogu da pričekam? Nema problema, ionako treba da vidim kada ide sledeći autobus za Beograd. :'( Ako u svemu ovome postoji nešto dobro to je Berlinski metro! Direktnom linijom U8 za manje od 20 min. se stiže pravo na Alexanderplatz. Šta će mi onda motor? 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 14, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Trećeg dana agonije konačno stižu i dobre vesti. Stigao je drugi majstor, rasturio mašinu i utvrdio da u stvari ništa nije pokvareno. Naime, izgleda da se posle skoro 60.000Km na ležištu ventila nakupile neke naslage i da je to u jednom trenutku blokiralo izduvni ventil. On je ostao otvoren, pa zato nije bilo kompresije i paljenja. Meni se kao laiku čini da to ima neke veze sa kvalitetom našeg goriva, ali to majstor nije mogao da mi potvrdi jer oni takav benzin jednostavno nemaju. Uglavnom, sve je to očišćeno pa samo treba da se sklopi. Za to će im ipak trebati još jedan dan, jer su upravo naručili dihtunge koje inače moraju da promene. Ajde, sada možete da radite šta god hoćete, samo kad ne moram da se vraćam autobusom... Ja sam iz svega ovoga izvukao sledeći zaključak - vodite svog ljubimca kod čika zube da mu na vreme skine kamenac. Manje će da boli - i njega i vas! Na kraju, moram da primetim da u načinu rada postoje velike razlike između naših i njihovih majstora. Iako nikada ranije nisu videli ni jedan Kymco, uredno su skinuli sve delove i posle ih vratili na mesto. Pri tome su svaku bitnu informaciju (zazor ventila, zatezanje, uglove) proveravali na Internetu. Iskreno, mene je najviše zapanjilo što su dvojica mlađih majstora (oko 35-40 god) bez pogovora slušala onog iskusnijeg, za koga se posle ispostavilo da ima čak 76 god. Bez njegovog angažovanja bi najverovatnije morao da čekam na komplet novih delova, jer se ovde inače tako radi - niko neće da gubi vreme na čišćenje, mnogo je lakše naručiti i ugraditi potpuno novu glavu i ventile. I još samo jedan detalj - ova dvojca su potrošili silno vreme na sklapanje motora koji je nakon toga glatko upalio. Stari majstor je samo na trenutak oslušnuo njegov zvuk i rekao im da provere kako su namestili razvod ventila. Odmah su na netu pronašli da to treba da se poklopi sa srednjim markerom na radilici a ne sa prvim, pa su naredna dva sata opet sve rasturali i nameštali. To je pravi autoritet! Nastavak sledi... 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano Avgust 14, 2013 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan Svaka vam cast. Cekam nastavak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 5194 Napisano Avgust 15, 2013 BJB Maxi Scooter Club, 6054 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam iz svega ovoga izvukao sledeći zaključak - vodite svog ljubimca kod čika zube da mu na vreme skine kamenac. Manje će da boli - i njega i vas! Pravo zboriš Sale! Na mom Atlanticu je Dare "čika zuba" pre neki dan očitio "kamenca" sa ventila da kaže da toliko gareži nije video u životu A tek sam prešao 68K Dobro ti naši motorići i idu kakvo gorivo troše E, da, putopis je za 10+ i naravno čekam nastavak u vedrijem duhu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
unas 786 Napisano Avgust 15, 2013 Zainteresovan, 823 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBF1000FA Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav za Sasu i Irenu... Danas videh putopis i procitah sve u jednom dahu... Sta drugo reci, nego: "Fantastisch"!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav za Sasu i Irenu, Vesnu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djuxy 1777 Napisano Avgust 15, 2013 BJB Maxi Scooter Club, 1520 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Versys buljavi Prijavi odgovor kao problematičan Čitam, gledam i divim se... Ali... Vesna piše bolje putopise Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
unas 786 Napisano Avgust 15, 2013 Zainteresovan, 823 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBF1000FA Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav za Sasu i Irenu, Vesnu Ups, lapsus... Izvinjavanm se Vesni (Ireni)... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rumba 591 Napisano Avgust 15, 2013 Zainteresovan, 605 postova Lokacija: Dorćol Prijavi odgovor kao problematičan Весна и Сале, моји нови идоли! Свака част! И само једна мала примедба за Немце. Тешка је то раса али кад нешто раде, раде темељно и савесно. Ту су "непрејебљиви". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Biti pešak u Berlinu, makar i prinudno, ima i svojih dobrih strana. Da sam sve vreme bio na motoru, ne bih primetio da postoji mnoštvo egzotičnih restorana. Pri tome ne mislim samo na "Döner kebab" koji je bez ikakve sumnje najbolji baš ovde, nego i na svu silu kineskih, tajlandskih, vijetnamskih, indijskih i još ko zna kakvih restorana. Izgleda da se one čuvene nemačke kobasice mogu kupiti još samo na par kioska i to je sve... Naša domaćica nas je lako nagovorila da svratimo na jedno mesto koje dobro poznaje. Između ostalog i zato što se nalazi blizu njene laboratorije pa često koristi pauzu za ručak da se počasti nečim što do sada nije probala. U pitanju je neka mešavina indijsko-singapurskog restorana što nama u prvom trenutku nije mnogo značilo osim što smo se pribojavali da će sve biti vrlo ljuto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Kada neko sa mojim iskustvom dobije zadatak da iz jelovnika izabere nešto interesantno, to je kao da se nadate premiji na lotou. Na sreću, pored svakog jela je stajala i oznaka za ljutinu i to u formi jedne, dve, tri ili više papričica pa mi je to pomoglo da se odlučim za "Chicken Shanghai" koji je naravno imao samo jednu crticu. Ljubazni konobar tamnije puti nam je objasnio da se osim piletine u to jelo stavlja krompir, kokosovo mleko, susamovo ulje, prženi kikiriki, kari i još nešto što nisam zapamtio. Pa hajde da probamo... Nije prošlo ni pet minuta a pred nama se već stvorilo mnoštvo posuda sa jelom, prelivima i salatom. Čak nam je i hleb poslužen na tacni u obliku palminog lista. Pažljivo probam i dolazim do zaključka da je ovo zaista nešto drugačije, istovremeno i ljuto i slatko ali vrlo ukusno. Ako ste mislili da je ovakva hrana u Berlinu skupa, prevarili ste se. Ovaj, ali i mnogi drugi restorani imaju redovne akcije koje u vreme pauze za ručak (12-16h) nude popust od 50% na sva jela. To u ovom slučaju znači da kompletan meni koji se sastoji od paradajz čorbice, onog "Shanghai-a" sa dodatkom pirinča, salate i hleba, košta svega 5.5 Eur. Odrasla osoba teško može sve to da pojede... Ipak postoji i jedan mali trik - isto toliko košta i jedna flaša mineralne vode pa kada se dobro zaljutite, gazda će svu štetu da nadoknadi na piću.... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Pošto je motor vraćen u vozno stanje i mi možemo da se vratimo na prvobitni plan. To znači da ćemo čitav vikend ponovo provesti na točkovima jer nas čeka novih 1.300 Km do kuće. Jedna od varijanti za povratak je podrazumevala noćenje u Beču, pa sam čak pripremio i nekoliko adresa na kojima bi mogli da potražimo smeštaj. U teoriji to izgleda primamljivo ali kada se uzme u obzir da na kraju dana treba da lutamo kroz veliki grad i da opet ne vidimo skoro ništa, menjamo plan i za povratak biramo istu šemu kao za dolazak. Znači, autoput kroz DE i CZ pa pravo u Bratislavu. Odatle ćemo lako naći put do kuće. Pauze su obavezne i redovne, jer treba napojiti i njega i nas, ali se barem trudimo da ambijent ne bude uvek isti... U jednom momentu se zaustavljamo pored Audi-a švedskih tablica uz koji stoji par mladih ljudi sa sitnom decom. U prvi mah ne obraćam pažnju na njih ali mi se uskoro učinilo da govore na nekom poznatom jeziku koji nikako nije švedski. Uostalom, tek idu ka jugu a već su dobro pocrneli... U tom trenutku prilazi mladić i direktno mi se obraća na srpskom - dokle idete, zemljaci? Mi do Beograda, a vi? Još malo dalje na jug... Sličan susret smo doživeli i tokom vožnje po Berlinu. Polako nas obilazi auto, a vozač pritiska sirenu i kroz prozor istura ruku sa tri prsta... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Po ko zna koji put se pokazalo da je McDonald's najbolji prijatelj putnika. Tu uvek možete da svratite na pauzu u klimatizovanom prostoru, iskoristite toalet pa čak i besplatan WIFI a da pri tome popijete samo malo vode koju ste inače poneli sa sobom. Inače, usput smo videli mnogo motora, ali smo osim našeg slikali samo još jedan.... U Bratislavu ponovo stižemo po mraku ali ovoga puta biramo hotel koji se nalazi u novo izgrađenom delu grada. Klasična hotelska soba, ali sa lepim kupatilom i TV-om, opet 38 Eur. Izgleda da im je to standardna tarifa... Kymco opet spava na ulici, ali mu društvo prave tri nemačka Harley-a. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Pošto smo se ovoga puta dobro odmorili, imamo volje za malo skretanje sa glavnog puta. Tokom 80-tih, Vesnin otac je kao inženjer radio na izgradnji jedne od većih brana na Dunavu. Ova se nalazi kod mesta Gabčikovo sa slovačke strane pa smo želeli da iskoristimo priliku i pogledamo kako to danas izgleda. Kompleks je vrlo dobro uređen i za turističke posete, pa je to bila idealna prilika za još jedan odmor u hladovini. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 15, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Kilometri se polako nižu i mi smo sve bliži kraju puta. Još poneka pauza na Dunavu i konačno opet Srbija. Znači, opet autoput sa zakrpama, smećem na parkingu, pumpama na kojima se ne može popiti kafa jer nema ni vode itd. Ali, to je valjda ono što nas i razlikuje od MittelEurope. Do sledećeg putovanja, pozdrav od Vesne i Saše 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojssa 1746 Napisano Avgust 15, 2013 Којекуде, 484 postova Lokacija: Borča-Bgd Prijavi odgovor kao problematičan Odlican putopis sa prelepim fotkama! Пoслato сa Nokia 3310 koрисteћи taпatok Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 19384 Napisano Avgust 15, 2013 Integrisan, 8552 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bravo za omladinu (tj. vas dvoje), ali još više bravo za Kymco, pravu zvezdu iz drugog plana ovog štrapaciranja! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srrdjan 315 Napisano Avgust 16, 2013 Нек иде живот, 858 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250 Prijavi odgovor kao problematičan Свака част , фино описано у слици и речи Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crni. 448 Napisano Avgust 16, 2013 Zainteresovan, 581 postova Lokacija: Beograd,29 novembar Motocikl: Honda Varadero XL 1000 V Prijavi odgovor kao problematičan Ma bravo i za Tetku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIĆALEXĆ 136 Napisano Avgust 18, 2013 Svrati ponekad, 456 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: BMW K 1200 LT HONDA VARADERO Prijavi odgovor kao problematičan E pa vi ste legende. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Simon69 673 Napisano Avgust 19, 2013 Drug član, 1126 postova Lokacija: Mladenovo Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Odličan putopis, sjajni ste Možemo li znati koliko je koštala popravka? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha 2068 Napisano Avgust 19, 2013 MSC Member (Maxi Scooter Club), 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki J300 ABS Prijavi odgovor kao problematičan Cena? Prava sitnica... U ovom slučaju su me ta tri dana (po 4-5 radnih sati) i nešto potrošnih delova koštali više nego sam put do tamo i nazad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Simon69 673 Napisano Avgust 19, 2013 Drug član, 1126 postova Lokacija: Mladenovo Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Cena? Prava sitnica... U ovom slučaju su me ta tri dana (po 4-5 radnih sati) i nešto potrošnih delova koštali više nego sam put do tamo i nazad. Verujem Ti, a đavo ne spava, kad se ne nadaš on Ti pomrsi konce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1215 Napisano Avgust 19, 2013 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast drugari :takoje: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...