Jump to content

Moto Zajednica

Ducati 998 (kompletan test)

Recommended Posts

  • Ducatista, 2893 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: beše Ducati 998

     За неповеровати је да је Дукати 916 са нама још од 1994, То је време када је Јамаха FZR 1000 била akтуелни модел у салонима. Када је представљен 916, није извршио револуцију међу спортским мотоциклима ( Хонда је то одрадила са својим CBR Fireblade), али је убацио нову дефиницију по питању најлепшег пакета деценије. 916  је још увек са нама и изгледа прилично исто као што је изгледао '94. Већина људи се слаже да и 10 година касније изгледа прилично актулено. Дукати је постепено унапређивао и побољшавао овај мотор из године у годину и он је још увек доказанао међу најбољима у класи.

CKDAm_998rfa8.jpg

     Толико о часовима историје ( опширније на http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13859.0 ), дакле какав је за вожњу ?

Једном речју – брилијантан !

 

     Да, тако је БРИЛИЈАНТАН !

 

     У овом тренутку могао би да сачувам овај документ у Ворду и да завршим представљање – све што будем причао од сада је само варијација „брилијантног“. Али, ајде, ОК, ви вероватно нисте возили мотор па ћу пробати да будем разуман и одрадићу тест од почетка до краја, почевши од машине.

     2002. године све 916ице, пардон 998ице , користе Testastretta машину. Тај мотор је Трој Бејлис користио за освајање титуле у СБК те године.

     998 нам долази у 3 различита штимунга, 123 кс за обичног 998 (коришћен на тесту), 136 кс за 998 С и 139 кс за тркача из ограничене серије, 998 Р. Машина је запремине 998 кубика као што и име каже, сем код Р који има 999 кубика (касније је та машина ишла у 999 С).

     На стази је одмах очито да се у свом последњем облику машина много боље одазива на малим обртајима, од  својих ранијих инкарнација. Стандардни 998 је још увек мало без даха при врху, GSX-R1000 би му се смејао на крајњој брзини на правцу, али претпостављам да би јачи 998 Р са својих 139 кс могао да ућутка Сузукијево церекање. Бујице обртног момента чине овај мотор веома лаким за вожњу, чак и у случају да се забројите па изађете из кривине у много већем степену преноса, мотор ће вас спасти тако што ће повући чак и са 2,000 обртаја. Вући ће чак и на мањим обртајима, али пулсирање из два клипа од 500 кубика који се крећу у В распореду од 90 степени, стварају толико вибрација на погону да ће свако ко има макар и мало механичке логике брзо одустати од овога. Развој снаге је линеаран, нема изненадне ерупције снаге која би вас ухватила не спремне, али зато има довољно снаге на малим обртајима да ће пореметити приањање задње гуме на мокрој и хладној подлози. Рано ујутру , кад се мокри делови налазе у многим кривинама, могуће је палити задњу гуму тако што ћете клизати њоме док излазите из кривине. То су поступни слајдови и мотор се добро држи док му се лагано отпушта  гас. Задњи крај хвата одма, без драматике када се настави са гасом. Не постоји никаква назнака да се налазите близу полетања.

dNZdq_f02yj1.jpg YbYsG_f15px5.jpg

     Релативни недостатак крајње снаге, може резултовати честим стизањем блокаде (поготову неком ко је навикао да вози 4оро цилиндричне Јапанере, које се врте на 17,000 + обртаја). Ова блокада искључује машину тако ефикасно да брзи и искусни возачи могу да је користе као импровизовани quick-shifter (она симпатична справица која вам омогућава промене брзина без квачила).

     Мењач је лаган и прецизан, а квачило је лагано и доследно – тачка хватања остаје тачно у истом положају чак и након јачег малтретирања на стази. Машина је много рафинисанија него код прошлих модела, далеко је тиша од 916, машина, квачило, мењач и издуви производе делеко мање буке, чак и као претходни модели. Углађени Дукати ? Хммм.

     Машина је довољно добра да се може осетити потреба за адекватном шасијом да би се добила снага обећана од стране фантастичног В2, да би се она пренела на подлогу и да при том остане тамо. Ово је ставка која је одувек одликовала 916ице па се ни 8ица не разликује. Иако обични 998 није тако егзотично опремњен као 998 Р, није ништа мање сиромашан да не може да изађе на крај са 123 коња који су на располагању.

     Брембо кочнице су за нијансу испод оих који се добијају на Р, али без обзира на то мотор стаје без икаквих потешкоћа и без велие муке за кажипрст. Континуираном тортуром наглог кочења после дужих праваца, кочнице остају доследне сваки пут. Не долази до слабљења, до сувишног кретања ручице, нама назнаке сунђерастости – једноставно, довољно постепеног двопрстог кочења токм целог дана. Упоређујући ово са релативно лошим осећајем који се јављао код раних 916, може се приметити како напредује ова супербајк лоза.

     За ослањање на 998 су задужене Шовине виљушке које су пресвучене Титанијум Нитридом (ТиН) чак и на обичном 998 (код ранијих модела ово је било резервисано само за С и Р варијанте). ТиН је супер клизећи слој који осигурава да се виљушке не лепе и не остану без уља при константној употреби. Задњи крај је контролисан сјаним Олинсовим амортизером који је наравно потпуно подесив. Предњи дискови су тањи на овом моделу, смањењем тежине која се налази на предњем точку долази се до лакшег и бржег понирања. Заиста, мали 998 (јер је физички мали мотор) брзо улази у кривине и њих се држи са задивљујућом упорношћу . Неравнине  на путу, као ни прелази са једне на другу врсту асфалта, не могу да поремете овај мотор, чак ни при пуном гасу при пуном нагибу.

1QNcb_f12ss3.jpg UwK4T_f23xi3.jpg

     Постоји прилична разлика у начину на који ћете подесити ваш мотор. На мекшем сет-апу долази до благог лелујања назад када се нагло мења правац, нешто што је потпуно одсутно код тврђег подешавања. Ова подешавања су прилично индивидуална ствар, али ако своју вожњу схватате озбиљно препорука је да подешавање схватите озбиљно и приближите га свом стилу вожње. Тврђи сет-ап се користи за стазе и добре путеве, док се на отвореном путу, где секунде нису пресудне, мекше подешавање би могло бити добар компромис између комфора и перформанси.

     Кад смо већ код тога, иако је 998 сјајан мотор за путеве, без порицања ово је машина која ће се на стази осећати као код куће, где се његове способности могу искоришћавати до краја у релативној безбедности. Не постоји много путева на којима ћете моћи да оборите мотор до ногоступа, а затим да убрзате из кривине док задњи крај проклизава и пали гуму.

     Предњи крај Дукатија је изузетан. Ниво приањања и контрола предњег краја је без грешке, предњи Пирели се лепи за асфалт запањујуће добро. Чак и при солидном кочењу у темену кривине, када схватите да сте прилично одступли од линије, неће натерати предњи крај у клизање. Мотор се мало усправи када се кочи у кривини, али мало јачи притисак на одговарајућу ручку ће моментално ово исправити. Пирелијев Драгон у потпуности задовољава и допуњује Дукатијев сет-ап.

     Упркос целодневној вожњи по стази, немогу се открити значајне мане на 998. ОК, способнији возачи су успевали да избаце задњи крај у сред кривине, али нико од њих није успевао да пољуби асфалт, што потврђује да је овај мотор управљив чак и када се пређе граница. Оно што је заправо откривено је да је 998 прави возачки мотор, мотор који је прављен да се користи жестоко и искључиво за забаву.

     Ово није мотор којим ћете ићи на посао, мада нема сумње да ће неки и то радити  (нисам ја ), вероватно зато што желе да га возе изнова и изнова (добро можда и јесам ја)! Далеко од тога да је 998 камиказа мотор – он је запарво веома рафинисан. Овај коринички удобан осећај је релативно нов на Дукатију, што је натерало неке новинаре да искоментаришу како је постаје сличан са VFR800, коментар који није добро прошао код људи из Дукатија . У истину ово је заиста најуглађенији и најцивилизованији 916 икад произведен. Не брините, ништа од оригиналне душе није нестало, у сваком погледу ово јесте Дукатијев осмовентилски дезмо двоцилиндраш од кога ће вам се коса јежити сваки пут када прође поред вас.

222sO_f04py9.jpg hwCRT_f16ui7.jpg

     Што се тиче опреме, ту нема много филизофије, ово је друмски мотор изведен из тркачког, тако да у додатну опрему спада амортизер управљача и седиште за сувозача. Наравно филозофија је позната – ако не треба онда није ни стављено. Е сад постоји широка лепеза производа како од Дукатија, тако и од фирми које су се развиле да би задовољиле повећану потражњу. Ови производи варирају од оних који побољђавају перформансе до оних који улепшавају сам мотор.

     Што купити 998 ? Они који су богати ће вероватно прво пожелети  најскупљег (и најексклузивнијег) 998 Р или евентуално 998 С. Поседовање Р није нимало једноставно, поред тога што је скуп проблем је што је већина њих у поседу тркача аматера. Они који су ограничени буџетом сматраће и да је обични 998 сувише скупоцен, па ће се смирити са подједнако добром Јапанском четворком. 998 С није толико скупљи од стандардног 998 и поседује мало већи број коња (мало туражнија машина).

     На тржишту се могу наћи и јефтинији, Априлија В2 или чак Тријумфов троцилиндраш могу да помуте већ нејасну ситуацију на овом тржишту. Али, одговор је једноставан, 998 ће куповати људи који желе да искусе веродостојност, изуетно узбуђење и искуства власништва Дукатија – вероватно они који већ поседују 916 или Монстера. Они који не желе или не могу да се отворе за С модел ће добити све битне Дукатијеве састојке са обичним 998. Сви који на крају пазаре 998, ако је веровати мојим утисцима, неће остати разочарани.

A0np3_f18wv7.jpg 6N6fj_f17dh3.jpg

 

     Ок, ово до сада је било извучено из пар текстова које сам нашао на нету и много тога се може закључити одатле али ...

 

     Сад мало из угла власника Дукатија 998 који при том није тркач и профи тест возач . Искрено, нисам возио ни један ранији супербајк од Дукатија па да могу да кажем да је овај мој „углађен“. Незнам какви су они прошли али ни овај није баш наиван. Прилично је бруталан поготову што због своје криве снаге није баш прављен за шминкерисање по граду. Додуше, ја имам на свом отворене Термињоније па успевам да упалим сваки аларм на пракингу (незнам зашто, али проналазим неко задовољство у овоме ). Узмимо за пример када стојите мотором и причате са неким, овај, неће моћи. Ако хоћете да причате пада гашење. Зато са друге стране, због његове „тихоће“ могу да чујем буразера где је у граду и куда се вози. Не бројано много пута ми се десило да по хладно асфалту желим да га мало драпнем. Хе хе. Направим врло леп аутограм додуше, али зато и прође 'ладан зној. Што се тиче даље вожње по граду, није баш савршен, у ствари искрено, далеко је од тога. Свако додавање гаса значи јако повлачење, а свако отпуштање лудачко кочење (због велике компресије мотора). Примера ради, прошле године сам имао Варадера 125 и њега, возимо ћале и ја ван града и стижемо камион, он кочи солидно, а ја отпуштам гас и стајем брже од њега. Што ће рећи да у граду и немате велику потребу да трошите пакнове, док ван града свако кочење, када се навикнете, представља посебно искуство. Никакве замерке заиста. У пар наврата су успеле да ме лепо зауставе. Кад помислите да немају више снаге, оне настављају да лепе, чак и јаче. Кад смо већ у граду, једна од лоших ставки је и квачило. Хиљаду пута сте чули да на јачим Дукатијим нешто клопара тј распада се. Сад знате и шта је то . Суво квачило, екстра хвата, ретко проклизава али зато нема навлачења. Она комбинација, стојим на семафору, мотор у првој, а ја на квачилу не пали. У ствари пали, али мање од недељу дана. Након тога почиње да проклизава јер сте спалили ламеле. И сад сви помишљате Говно, Никад га нећи купити и тако даље. Стој ! Решење је врло просто. 7 шрафова и скидате деклу, испод су ламеле које најопуштеније скинете, ошмирглате и вратите назад. К'о нов.

     Кад смо већ код сервисирања, лично још увек нисам успео да нађем мајстора коме би га оставио, мада искрено ни ја нисам посвађан са рукама. Већину сервиса успевам сам да одрадим. Делови? Умеју да буду фрка, али су доступни. Ништа не могуће. Понекад треба да се сачека мало ал ако се све ради на време тј пре сезоне, не пада тешко. Што се тиче кварова, покушаћу да будем реалан колико год да је могуће, мада се о5 мора узети у обзир да сам мало пристрасан кад је Дукати у питању. Уме да се квари, мени су се дешавале неке несхватљиве ствари али сам касније успео да их припишем прошлом власнику. За*ебо сам се признајем, али полако све доводим у ред и на своје место. Чврсто сам уверен да ако би се све радило на време и проверавало по пропису да не би било неких превеликих проблема. Зато кометари типа, мој комшија, ортаков друг, рођакова баботека па њен брат из другог брака су га имали и стално се кварио су мало ... Не бих баш да употребим неке речи. Наравно узмимо у обзир да се не сме поредити мотор који је плаћен 7 хиљада и онај од 4 (причамо наравно о легалним моторима).

     Осећај док га возим је фантастичан. Звук, управљивост, појава, удобност... добро не баш удобност, претерао сам га, је за сваку похвалу. Наравно увек ће доћи неки Хед-енд-шолдерс, бр'те лик који ће вам рећи да је говно и да је зрео за генералну али искрено мени је то ок ! Увек треба показивати неписменост на сав глас. Ех да сам сваки пут добио 1 динар кад ми је неко то рекао, имао би за још једног.

     У тексту је наведено да је рам мало проблем ?? Не капирам ! Никад, али баш никад нисам успео да га натерам у неко увијање или томе слично, е сад ако се под тиме мислило на евентуално проклизавање задњег точка или условима вожње на стази онда би могао да попустим у супротном јок.

     Чисто да објасним колики сам фрик што се тиче ове марке и овог мотора. У Дукатија сам заљубљен од неке 94, 95 кад сам први пут на Еуро спорту гледао СБК. Било ми је мало чудно како онај лик, Фогарти, увек успева да побеђује, па ми се свидело како тај Фогарти има ауспухе испод дупета, па сам онда чуо звук који је био некако другачији од оних других мотора. Нешто ту није било у реду. Ал нема везе, шта зна дете од 10 година. Током 95 се појавио филм „Бекство у ланцима“ (Fled) и наградна игра везана за тај филм. Фора је била ко зна који је мотор добија га на поклон. Из пар инсерата видим ја те ауспухе, јес да је у инсерту имао светла и огледала, али мора да је то тај. ДУКАТИ 916. Е дођавола ! Ту сам био навучен. Још кад ми је кева у трафици нашла италијански Тутомото, где сам га видео на слици коју сам могао да гледам изнова и изнова ... Следеће све што је било битно је да се нађу новине у којима је била макар и једна слика, цена – небитна, уживање – не ограничено !!! Ондак сам заборавио на то неко време тј, до трке за шампионат државе у Вршцу. Старт супер бајак и чујем неки познат звук, одакле ми је то познато ? У кругу за загревање пролази више мотора али ја не успевам да изолујем ништа посебно. Повратни правац – ту смо ! Фиксирам га, то је то. Маријан Малец на Дукатију 996. Креће старт, у кривини Дукати 4. Правац, Малец са предњим точком 5 цм одигнутим од земље креће у обилажење, докле могу да видим нанизао је све. Повратни правац – Дукати, много празног, па неки мотори . Тада сам схватио шта желим. Сваки следећи скуп, трка или окупљање је било посвећено само тражењу и гледању у Дукати. 2005 (26 јануара) сам у сарадњи са ћалетом успео да испуним сан (наравно под тиме подразмуевамо моју жељу и његов новац  ;)). То би било то укратко.

     Значи ко што рекох, умем да будем мало не објективан, али се трудим да све сагледам из правог угла.

     Вратимо се сад мотору. Кад се поведе прича у друштвом о моторима, увек има неко ко ће да ме пецне због коњаже. Бига је, наспрам Јапанера јесте мала, уствари нове шестотке су  ту негде, али искоришћеност је оно што мене интересује. Немојте сад да се осећате прозваним, ал кад возим ортакову Р6 па чекам 11, 12,000 да она крене... То није мој појам зајебанције. Док не иде, не иде, а кад крене онда подивља. Сврха ? За град није, на стази може, али тада се јавља проблем шта све треба променити да би ишао на стазу. Зато је мени и овај слаби, који повлачи из минималних обртаја сасвим довољан. Немогу да вам опишем како то креће, што би рекао мој стриц, ко да те ногом неко опалио у дупе и то прилично пристојно . Другар вози GSX-R 600 Srad, па сам могао да их поредим. Прими се индијанац па ме сачека опуштеног из неке кривине и прелети ме. Тада иде моје омиљено, 2 ниже и пичи Мики. Не треба ми много да га стигнем, а кад га стигнем постигнем довољну брзину не да га обиђем него и да га оставим за наредних неколико минута. Искрено, нисам узимао Сузукија кад смо ишли ван града, па да могу да их упоредим, али има времена, почетак сезоне је близу.

     Како је бити власник ? СЈАЈНО !!! Наравно има више ралога, они необјективни подразумевају да ми је довољно и само да га истерам у двориште и да га гледам неко време, још ако га упалим ... Посебан је осећај возити мотор који не може да се нађе на сваком ћошку (опет, немојте да мислите да прозивам, али ово је много ређа појава на улицама од многих Јапанера, у сваком случају немам ништа против њих као ни против људи који их возе). Иако немам неки обичај да обилазим скупове, омане ми се па некад и одем, тада поред 60 % оних који ме гледају испод ока, 39% оних који ме игноришу, има и неког ко приђе сасвим опуштено и почне причу. Занимљиво је кад ти неко каже да возиш његов сан (десило се сваком 100%), импонује мало. Е на тим скуповима сам упознао пар изузетних људи од којих већина такође вози Дукатије и стекао сам доста добрих пријатеља (још једна битна ставка код Сам свој мајстор). Увек се нађе неко ко је набавио неки део, имао сличан проблем код мајстора и томе слично. Неке ствари су много лакше овако. Једина што би могао да му замерим је величина. На мојих 186 и није баш пасент, више би ми пасовало да је евентуално за број већи.

ALo4r_dscn3063qa3.jpg

     Толико од мене за сад. Сад тек видим да сам га мало претерао али нема везе, онима којима се свиђа Дукати неће сметати, а онима који га не воле... Они неће ни почињати да читају. Ако имате неко питање, а ја га неким чудним чудом нисам дотакао, слободно, не либите се да питате. О овоме ми никада неће бити тешко да причам.

     А за крај. Мало симфоније из мог дворишта  Уживајте !

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1854 postova
  • Lokacija: NBG

svaka čast za tekst!

 

i model je naravno fantastičan.

 

meni jedino malo bode oči poređenje sa r6 i srad600, pretpostavljam da ti je to "palo pod ruku" ali taj motor trebada se upoređuje ako ne sa hiljadama onda bar sa 750.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ducatista, 2893 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: beše Ducati 998

svaka čast za tekst!

 

i model je naravno fantastičan.

 

meni jedino malo bode oči poređenje sa r6 i srad600, pretpostavljam da ti je to "palo pod ruku" ali taj motor trebada se upoređuje ako ne sa hiljadama onda bar sa 750.

 

То је зато што сам та два возио, па могу објективно да оценим. Глупо ми је да причам о нечему што нисам из прве руке осетио. Требао сам да возим другов Кавасаки 10 Р , ал га продао човек пре него што сам ја стигао. Свестан сам и ја да се то баш не пореди али шта је ту је. Са СРАДом тј његовим газдом, сам се често возио па ми је донекле близак за пљунути (ово говорим само зато што знам да власник чита  :D :D)

На пролеће треба да реализујем пар вожњи па ћу допунити текст

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Motorradfahrer, 1733 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Bravo za tekst...svidja mi se nachin na koji iz srca,iskreno ali ujedno i strastveno, prichash o svome motoru!

I hvala za utisak kao da sam ga vozio!  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1854 postova
  • Lokacija: NBG

svaka čast za tekst!

 

i model je naravno fantastičan.

 

meni jedino malo bode oči poređenje sa r6 i srad600, pretpostavljam da ti je to "palo pod ruku" ali taj motor trebada se upoređuje ako ne sa hiljadama onda bar sa 750.

 

То је зато што сам та два возио, па могу објективно да оценим. Глупо ми је да причам о нечему што нисам из прве руке осетио. Требао сам да возим другов Кавасаки 10 Р , ал га продао човек пре него што сам ја стигао. Свестан сам и ја да се то баш не пореди али шта је ту је. Са СРАДом тј његовим газдом, сам се често возио па ми је донекле близак за пљунути (ово говорим само зато што знам да власник чита  :D :D)

На пролеће треба да реализујем пар вожњи па ћу допунити текст

 

i pretpostavio sam da je tako.

 

čekamo proleće!  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ducatista, 2893 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: beše Ducati 998

Bravo za tekst...svidja mi se nachin na koji iz srca,iskreno ali ujedno i strastveno, prichash o svome motoru!

 

Suza mi je krenula dok sam ga pisao  ::)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja