Jump to content

Moto Zajednica

Bridgestone BW501 i 502 TEST

Recommended Posts

• , 1322 postova

vec je bilo razgovora i tema o ovoj gumi ali sam naletio na Moto pulsov test ove gume,a ja sam jos uvijek prezadovoljan sa njima pa da procitate sta kazu "strucnjaci" o njima.

404.jpg

Rijetko beskompromisna guma za maxi enduro motocikle plijeni svojim gripom na višim putnim brzinama. Off-road karakteristike bolje ne isprobavajte, ako baš ne morate, jer ovo nije guma za bespuća Afrike, već za bespoštednu jurnjavu asfaltiranim prometnicama

Predstavljamo vam još jednu poslasticu iz Bridgestonea. Ovoga puta to je guma za putne enduro motocikle, klasu koja bilježi veliki porast u svijetu motocikala. Istraživanje koje su proveli stručnjaci iz Bridgestonea pokazalo je da vozači gore navedenih motocikala žele gumu koju će prvenstveno koristiti na cesti. Guma mora biti udobna i tiha, sigurna u svim cestovnim uvjetima vožnje, podnositi velike brzine, a da se pri tome ne izgubi na trajnosti i svom enduro izgledu. Još jedan problem koji su morali riješiti jer uvelike utječe na trajnost gume bila je velika masa koju ti motocikli mogu podnijeti.Poznato je da se enduro gume zbog svog izrezbarenog profila prilično uvijaju pri cestovnoj upotrebi. Kombinacijom različitih oblika šara na gumi taj je problem izvrsno riješen, a guma i dalje ima enduro izgled. Profilom je skinuto svega 18% prednje i 19% stražnje gume, što uz dubinu od 5 odnosno 9 mm uvelike pridonosi trajnosti.

Pri izradi gume korištena je HTSPC- MSB tehnologija (High Tensile Super Penetrated Cord -Mono-Spiral Belt) koja se koristi i u izradi guma za sportske motocikle. Pojas MSB (Mono-Spiral Belt), koji se koristi u prednjoj i stražnjoj gumi, sastoji se od neprekinute žice koja se pod velikom napetošću omotava oko presjeka gume u svrhu uklanjanja spojeva i ispreplitanja remena, čime se anulira mogućnost deformacija gume na spojevima, dok se istovremeno težina smanjuje u usporedbi s konvencionalnim multi cross žičanim konstrukcijama. Ovakav pojas uz to pruža i bolju stabilnost jer se smanjuje generiranje unutarnje topline. Bridgestone je prvi proizvođač koji je upotrijebio 5 jednostrukih metalnih niti u MSB traci. Niti su međusobno odvojene i zavrnute u gumenoj oblozi, što omogućuje jednoliku i konstantnu napetost. Poznata kao HTSPC, ova tehnologija pruža visoku tvrdoću u kombinaciji s rastezljivošću i odličnom apsorpcijom udaraca.

Pojačana bočna čelična konstrukcija u brzim zavojima jamči do 20% veću stabilnost pod maksimalnim opterećenjem u odnosu na stari model i uvelike poboljšava udobnost na neravnim cestama.

Gume smo isprobali na predivnim planinskim cestama Andaluzije, koje kao da su građene baš za motocikle. Serije brzih i sporih zavoja stalno se izmjenjuju, dok asfalt ostaje savršeno "ispeglan". Nakon stotinjak kilometara vožnje, koja je bila sve samo ne po prometnim propisima, barem kada je brzina u pitanju, i pri kojoj smo se uvjerili u sve što su nam Bridgestoneovi stručnjaci ispričali, skrenuli smo na uske sporedne ceste pune neravnina i rupa. Tempo nam je, naravno, pao, ali vodič je i dalje držao ritam koji nije dozvoljavao opuštanje, štoviše nerijetko nam se uključivo ABS prilikom jakog kočenja na neravninama, što ni u jednom trenutku nije utjecalo na sigurnost vožnje.

Kao da je isplanirano, ubrzo je počela padati kiša, tako da smo gumu imali priliku probati i u mokrim uvjetima. Grip je ostao na zavidnoj razini. Brza vožnja po kiši i nepoznatoj cesti nikada nije ugodna. Nepregledni i oštri zavoji zahtijevaju nagla kočenja, zbog kojih nam je često kontrolirano "puštao" prednji kotač, što smo pripisali više neprilagođenoj brzini, nego lošem gripu. S druge strane, odlučno otvaranje gasa iz zavoja guma prati bez problema i popušta upravo onako kako treba, polako i umjereno. Gumu smo ocijenili odličnim ocjenama u svim segmentima, kako na mokrom, tako i na suhom kolniku, što svakako ne znači da je guma svemoguća, pogotovo kada se uzme u obzir kvaliteta asfalta na nasim cestama

U svakom slučaju, na asfaltu je vrlo predvidiva. S druge strane, off-road karakteristike nisu baš upečatljive. Recimo samo da su ovo gume s vrlo malo kompromisa, odnosno gume napravljene upravo za maxi enduro motocikle velike snage i visokih performansi. Našim cijenjenim čitateljima ostaje da se uvjere u trajnost, koju nismo mogli provjeriti, a koja je navodno uvelike poboljšana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2245 postova

aaaajde nagovorio si me. Probio si nam mozak ovom gumom. Evo uspeo si - kupujem je cim istrosim ove Metzelerke

Nego imam ja par pitanja:

jer ovo nije guma za bespuća Afrike, već za bespoštednu jurnjavu asfaltiranim prometnicama

Ti si neki sto juri, a? :)

Dobro, ovo je bila sala, a sad ozbiljno:

Nepregledni i oštri zavoji zahtijevaju nagla kočenja, zbog kojih nam je često kontrolirano "puštao" prednji kotač

Da se oni ne proserevaju malo? Pa kada bi mi po kisi u "ostrom zavoju" proklizao prednji kotac, makar i kontrolisano (mada mi ova rec u ovom ovde kontekstu uopste nije jasna)..... :'(

znam da je po mokrom, napisao sam i ja gore "po kisi" ali mi cela recenica zvuci kao da je motor vozio neko ko bi se Stoneru pokenjao na glavu.

Aj baci neku sliku Vare ako imas na kojoj ti se lepo vidi zadnja guma (slikano od pozadi, ne iz profila) da vidim kako stoje na motoru. Ove Tourance su mi najlepse gume (sta ja gledam majko mila, treba me ubiti!!) koje sam imao na Stromu. Pilot Road....pa ja sam jedva cekao da ih pocepam. Ono kad sam stavio....pa te gume su vise gay nego Village People, A-Ha i Elton John zajedno!

• Zainteresovan, 541 postova

Poderah  komplet dotičnih i dva kompleta BW 020/021.Što se tiče performansi,nemam pritužbi.Pritužbe su kratko trajanje (ispod 10 000 km s izletom u Alpe) i cijena!  ;)

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Uzeo pochetkom sezone 2007. Uglavnom zadovoljan,na suvom jebe mamu...ali zato moram da napomenem da sam se na baricu oklizao(imam svedoka-saputnika ;D). Meni ce trajati i chitavih 15-20K...nemam pojma,mozzda shto slabije koristim desnu ruku,ili sam smrshao! :P

Sve u svemu,ja bih rado probao Anakee sledece! ;)

Uzeo pochetkom sezone 2007. Uglavnom zadovoljan,na suvom jebe mamu...ali zato moram da napomenem da sam se na baricu oklizao(imam svedoka-saputnika ;D). Meni ce trajati i chitavih 15-20K...nemam pojma,mozzda shto slabije koristim desnu ruku,ili sam smrshao! :P

Sve u svemu,ja bih rado probao Anakee sledece! ;)

Po mojem skromnom mišljenju vjerojatno i najbolja guma za moje potrebe.  ;) Dobra po mokrom,odlična po suhom,dobra po makadamu...šta ćeš više...  ;D Ovo sa isprobavanjem raznih guma savjetujem svakome.Ja sam do sad probao i Dunlop,Bridgestone 501 020,Metzeler Enduro 4,Tourance,KarooT,Michelin PR i Anakee,probao se dokopati Pirelli Scorpion,ali ju je jako teško nabaviti kod nas!  ???

Poderah  komplet dotičnih i dva kompleta BW 020/021.Što se tiče performansi,nemam pritužbi.Pritužbe su kratko trajanje (ispod 10 000 km s izletom u Alpe) i cijena!  ;)

doktore, ti nisi neki reper. Imas 120kg (pre nego te Franc unistio), vozis se cesto sa saputnikom a i stil voznje ti je, kako se zove ona miniserija Sidneya Sheldona....a da - If Tomorrow Comes  ;D

To ce nama turistima da traaaajeeee

A kakve su naspram Anakee ?

Po testovima najbolje te vrste.Iskustvo kaže lošije na makadamu i mokrom!  ;) Napravio i Metzeler novi Tourance,ali to kao ni 501 nije guma za mene.Srećom imam skoro nove KarooT,skoro nov par Bridgestone prve ugradnje-čuvam ih za Touru ove godine(te traju i traju),i par novih Metzelerica koe budu taman dobro došle pred kraj sezone!  ;)

Trenutni must have  full cestovno orijentiranim riderima Maxija je Continental Attack!  ;)

,ali to kao ni 501 nije guma za mene

Doktore, jedina guma za tebe je...vidis ono malo parce gume dole na kraju ove stake:

tXOBs_crutchpvc5648fb15rf8.jpg

E to je jedina guma za tebe....za neko vreme  ;D

Ma ja nisam zadovaljan, ja bih najvise voleo da te onaj midžit nije ni pokupio, ali ajde....procice, jak si mi ti (mada bi te Ksenija iskidala u ringu)

Nego, ljudi, ja vozio one gay Michelinke (pilot road) koje kao treba cuda da prave po asvaltu, i kada sam kupio ovog novog stroma koji je dosao sa novim Metzelerkama, ja ne mogu da shvatim da nesto tako dobro moze da ide. Ja sa ovim gumama vozim 50% bolje (dobro, preterao sam malo, ali dosta bolje). Ne znam u cemu je stvar, da li su samo gume ili i to sto je ovo novi motor, pa kao sve mu novo i vesanje i amortizeri i jebemliga sta. Uglavno, ja sam umislio da su ovo najbolje gume na svetu....dok Sasa nije krenuo da nas truje sa ovim Bridgestonkama.

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

samo stavljaj i ne pitaj,pa da idemo testirati i koji motor ide nize u zavoju ;D

Djuro, bolje nemoj, znas da Sale srtuze usima !!!  ;D

Ma znam...vidis da ga ignorisem  :D

Ministre uz ovak ružne auspuhe ti još samo fali jednako ružna guma!  ;D Oš na poklon karooT,pa da možda nešto i ispadne od tog motora?  ;D

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

Ministre uz ovak ružne auspuhe ti još samo fali jednako ružna guma!  ;D Oš na poklon karooT,pa da možda nešto i ispadne od tog motora?  ;D

;D ;D ;D

Oš ti na poklon noge pa da ideš ko čovek?  ;D

kad bolje razmislim, sto bi menjao ove kad su dobre?? A ako ti ne vidis razliku medju gumama, sta ja onda imam da se pravim pametan?!

oPzqN_dsc04975zd5.jpg

Čak su i parketari prestali slagati parket u obliku riblje kosti i to još prije rata!  ;D Ali samo ti i crnčuge to još pušite!  :o A gume si ti OK.S obzirom na tvoju prinovu trajat će ti dok ne izađe BW 701/702 tamo negdje dok ne uđete u Europu!  :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja