Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Ne silazi, 6546 postova
  • Motocikl: đački pešački

jeste vala zakomplikovana malo..ali ako su ljudi obrazovani u materiji,i treba da diskutuju...posto sam imao prilike da radim sa uljem i da vidim kako i sta,samo za info,70% ulja na trzistu svetskom,nebitno za cega,sve globalno,je poreklom od recikliranog ulja,filtriranog i aditiviranog.ceo zapad ga reciklira i kosta da ga bacis,tj odlozis.nema u wc solju,slivnik,kontejner kao kod nas i jos negde jel...mislim da svako treba da koristi gradaciju specificnu za svoj agregat a sto se tice marke ulja,porba razne pa odluci sta mu je bolje,cena ili kvalitet...

E vala, tako nekako.

Zakomplikovalo se a zapravo je prosto. Kao što reče (poštovani) "M900" (sad ću parafrazirati pa ako omašim makar neću suštinu):

KVALITETNO ULJE MORA DA KOŠTA A LOŠE MOŽE DA BUDE JEFTINO A MOŽE I DA BUDE SKUPO (dokle god ima naivnih da takvo kupuju).

Ili (drugim rečima): kvalitet nije linerno (pa ni potpuno) zavisan od cene, ali je činjenica da kvalitet mora da se plati.

I pored toga što se deo plati na ime (brend) to u principu vredi.

Možda cigare na M i nisu najbolje ali svakako nisu loše. To će prihvatiti 90% korisnika, ali da ulje na M (ili S ili B) košta mnogo ali da ima i zašto, e to neće prihvatiti (istih) 90% korisnika. Zašto? To samo oni znaju.

Kako znate da je brend cigareta M bolji od Z ili B? Pa zapalim i udahnem, prosto se oseća!

Ovde je problem što se (nužno) NE oseća, već oseća mašina i to ne odmah. Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji. Tako je to a ko ne prihvata istinu njegov je problem. Istina je veoma za*ebana stvar. Boli "brate" i seče k'o sablja.

Nada ne umire poslednja (već petposlednja), kao što reče veliki slovenački alpinista (čovek kome se divim, na žalost nije više među nama) Tomaž Humar: "Poslednje umire bol !" (on doduše u drugom kontekstu ali je opšteg značenja, ovde: posle ste ili prihvatili, bol istine ili vam pomoći nema).

Da, veliki je problem razlučiti da li se za određenu sumu i verovanje u kvalitataivnu kakvoću dobije adekvatno. Visoka cena nije uvek merilo kvaliteta a ekstemne posledice nije moguće povezati sa uzrokom- konkretno lošim uljem. Svaki agregat će da gura više desetina hiljada km, ( više godina ), bez primetnog oštećenja ako ulje nije baš šećerna vodica tako da nečije subjektivno iskustvo ala ,koristim treću... sezonu bez problema, jednostavno mora da se uzme sa velikom rezervom.

Expendable, jel ima neko uobičajeno tehnološko pravilo u koju grupaciju najviše završava rafinisano staro ulje, mislim mineral, PS ili sint?

Takođe, da li postoji komparacija u razlici istog ulja recimo, čistiog 100% i sa umešanim recikliranim u nekom procentu?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: Ducati 944 000012....i od neki dan jedan Ducati ST4s

zamisli da ti u restoranu kazu da recikliraju ono sto klijent nije pojeo pa to obrade i daju tebi...koji bi ti to restoran potvrdio ako uopste tako nesto radi...tako i petrol mocnici..pazi da ti neko ne navede na konfekciji da je to ulje napravljeno od koriscenog..to se u sektoru zna i tacka,kao i za more drugih stvari,samo je onaj zadnji,koji koristi to, uvek neobavesten i mislim da nikada nece....cast izuzetcima ako ih uopste i ima...pri svakom menjanju ulja,da li licno ili kod mehanicara,pogleda se magnet na donjem srafu ili mrezni filter sa strane pa ocenis po talogu metala da li je to ulje koje te zadovoljava,ili bolje receno,masinu...imao sam srecu da sam radio na jednom mestu gde mi je to bilo jako cesto i sa razlicitim gradacijama i markama ulja pa sam eto poslusao inzenjere koji su odlucili koje je ulje za moju masinu i to i dan danas primenjujem...uz samo malo truda i informisanja,svako je u stanju da oceni i proceni tako nesto..ako ga uopste to interesuje...

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

imam TEC ali samo u 15W50...10W40 imam kao City Tec,pogledaj specifikacije njega,preporuceno je za veliku vecinu dvotockasa...

razlika je u aditivima...nisam u bg da uzmem oba pa da citam,jbg nesecam se napamet..u svakom slucaju,i jedan i drugi su na sintetickoj bazi....nadjes na netu vrlo lako specifikacije...i kod mene je 800 dinara to ulje ali sa zamenom samo sto nisam tu jbg...

zamisli da ti u restoranu kazu da recikliraju ono sto klijent nije pojeo pa to obrade i daju tebi...koji bi ti to restoran potvrdio ako uopste tako nesto radi...tako i petrol mocnici..pazi da ti neko ne navede na konfekciji da je to ulje napravljeno od koriscenog..to se u sektoru zna i tacka,kao i za more drugih stvari,samo je onaj zadnji,koji koristi to, uvek neobavesten i mislim da nikada nece....cast izuzetcima ako ih uopste i ima...pri svakom menjanju ulja,da li licno ili kod mehanicara,pogleda se magnet na donjem srafu ili mrezni filter sa strane pa ocenis po talogu metala da li je to ulje koje te zadovoljava,ili bolje receno,masinu...imao sam srecu da sam radio na jednom mestu gde mi je to bilo jako cesto i sa razlicitim gradacijama i markama ulja pa sam eto poslusao inzenjere koji su odlucili koje je ulje za moju masinu i to i dan danas primenjujem...uz samo malo truda i informisanja,svako je u stanju da oceni i proceni tako nesto..ako ga uopste to interesuje...

Odlično poređenje, ne zamislivo. U hrani na žalost završava isto tako reckliran otpad, koštano brašno, bolest ludih krava al više niko ne priča o tome. Popularni Fića je imao napredan filter gledajući sadašnju potrebu, centrifugalni na remenici i koji se lako čistio. Čvrsti, metalni mulj je pri ispiranju delovao kao neka boja pri ispiranju, praktično ne osetljivo pod prstima. Zato je moja malenkost i stavila magnetni čep.

• Svrati ponekad, 136 postova

Danas sam sipao motorex 10w50 full sintetiku u cbr 929, a predhodno ulje je bilo motul 300w i odma sta sam primetio menjac radi MNOGO bolje sa motorex promena brzine se neoseca .Tako da od sada samo motorex , motul je sranje bar za mene ili je bio fals ili neznam sta.

• Podržavam 1

nije druze Motul sranje,nego je to sledece sto si sipao pogodnije tvojoj hondi..sad jos da se dobro provozas pa da vidis i koliko ce dugo taj motorex da drzi to lepo stanje masine.sva ulja,kad ih sipas nova,lepo rade,ne cuju se ventili,kvacilo lakse,menjac klizi samo tako,ali je pitanje koliko dugo mogu da izdrze.recimo taj Motul kod mene,na nacin kako ja vozim,traje lepih 2500 km da mi neda nijedan moguci znak odustajanja,ali posle polako pocne da ide u silaznoj putanji...Bardahl isto,i to ovaj zadnji sa onom cuvenom molekulom...o Castrolu i da ne pricam...jbg,svako ima neki svoj kriterijum i ukus i stil voznje.meni je Agip,sada Eni melem na rane,tj masini.izdrzava duplo vise od svih ali ga stavljam samo u Racing varijanti ili ti onoj najskupljoj.ima jedno ulje koje se zove Royal Purpol (nadam se da sam napisao dobro),litar ovde u italiji kosta oko 40 eura i moze samo da se poruci,nema ga skoro nikad na lageru jer ga prave u malim kolicinama,bar nam tako kazu ovde.ako budes ikada imao prilike,probaj to jednom pa mi reci utiske...

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 136 postova

Upravu si trebam da se izvozim pa da vidim koliko ce dugo motorex da drzi to lepo stanje masine ali motul se u mom motoru ponasao skoro isto i kad sam sipao novo ulje i posle 5000 (na toj kilometrazi menjam ulje).A za ovo ulje Royal Purpol prvi put cujem ali nikad se nezna mozda ga i probam, ako naletim negde na to ulje pozz

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Može li da se sazna u čemu je razlika između Motul-ovih ulja 300V i 7100? Vrlo su slični po sastavu, dobule-ester, full sintetika i sve to, pa je čak i cijena ista ili skoro ista. Ali nešto ne mogu da se otmem utisku da je 7100 neisplativo uzimati pored 300V...

Fala.

Djole

kupio sam juce motosprint casopis da prelistam pa igrom slucaja Motul ima obilnu reklamu i evo da ti prevedem sta kazu...serija 300 je vise namenjena race masinama sa svojim ester core,u stvari cela ta serija 300 i 800 su factory racing line sto ti ekvivale Agipovom racingu..dok je serija 3000 mineralna(oldtajmeri,klasic bike),serija 5100 sinteticka baza(naked,manjeturazne masine,grad) i serija 7100 fullsintetic namenjena turing modelima za veliku kilometrazu...to bi bilo globalno ovo sto pise,sad ima i detalja samo me mrzi da piskaram :zvizduk:

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

@ Vax 944

Royal Purple, naručuje se zato što je iz SAD-a a ostalih prednosti baš i nema(osim tipičnog američkog marketinga).

Apropos recikliranih ulja, da danas je tendencija recikliranja svega, a sve više i rabljenih ulja, ali radi se većinom rerafinaciji i dobivanju grupe I i II koje se ugrađuje u neke blendove za proizvodnju niskoperformansnih industrijskih ulja za reduktore i hidrauliku što nema veze sa kvalitetnim motociklističkim uljima u kojima se koriste sasvim druga bazna ulja(govorimo o renomiranim i originalnim proizvodima).

@ svima

Na kraju, i za Concorde nadzvučni putnički avion sva hidraulična ulja su se rerafinirala jer je proizvodnja novih bila neisplativo skupa, a radilo se o perflorpolieter bazi.

Nije sve crno što se čini crno, a niti je bijelo ono što nam izgleda bijelo :zvizduk:

Kolega Expandable je zaista puno truda i pisanja uložio da bi približio ovu problematiku širokim masama, a ja sam već odavno odustao od toga.

Nije jednostavno svakome sve to apsolvirati, ali zaista to ovdje nebi niti trebalo tako biti.

Postavite pitanje, čovjek vam odgovori, a vi poslušate ili ne, vaš izbor.

• Zainteresovan, 728 postova

@m900 i expendable

Mali offtopic, cini mi se da nije bilo u temi a opet ima veze. Interesuje me kakav je Vas stav po pitanju zagrevanja motora u mestu pre voznje. Da ili ne i ako moze ukratko pojasnjenje.

@m900 i expendable

Mali offtopic, cini mi se da nije bilo u temi a opet ima veze. Interesuje me kakav je Vas stav po pitanju zagrevanja motora u mestu pre voznje. Da ili ne i ako moze ukratko pojasnjenje.

Sa mog ličnog aspekta, agregat ima optimalnu radnu temperaturu i svaki rad ispod a naročito iznad mu ne prija. Praktično znači da prilikom staratanja agregata on radi u nepovoljnom režimu dok ne dostigne radnu iz čega proizilazi da je bolje da je što brže dosegne. U leru je potreban znatno duži period zagrevanja nego pod opterećenjem. Proizilazi da je najbolje odmah po startanju agregata otpočeti vožnju ali pod nižim srednjim obrtajima, nešto iznad najvišeg obrtnog momenta, bez oštrog dodavanja gasa. Znači lagana mekana vožnja uz nužno lično obuzadavanje od prekomernog gasa.

• Svrati ponekad, 441 postova

@ Vax 944

Royal Purple, naručuje se zato što je iz SAD-a a ostalih prednosti baš i nema(osim tipičnog američkog marketinga).

Apropos recikliranih ulja, da danas je tendencija recikliranja svega, a sve više i rabljenih ulja, ali radi se većinom rerafinaciji i dobivanju grupe I i II koje se ugrađuje u neke blendove za proizvodnju niskoperformansnih industrijskih ulja za reduktore i hidrauliku što nema veze sa kvalitetnim motociklističkim uljima u kojima se koriste sasvim druga bazna ulja(govorimo o renomiranim i originalnim proizvodima).

@ svima

Na kraju, i za Concorde nadzvučni putnički avion sva hidraulična ulja su se rerafinirala jer je proizvodnja novih bila neisplativo skupa, a radilo se o perflorpolieter bazi.

Nije sve crno što se čini crno, a niti je bijelo ono što nam izgleda bijelo :zvizduk:

Kolega Expandable je zaista puno truda i pisanja uložio da bi približio ovu problematiku širokim masama, a ja sam već odavno odustao od toga.

Nije jednostavno svakome sve to apsolvirati, ali zaista to ovdje nebi niti trebalo tako biti.

Postavite pitanje, čovjek vam odgovori, a vi poslušate ili ne, vaš izbor.

0takoje.gif

Lepo, kratko i efektno.

Zaista se slažem oko reciklaže, nije sve crno-belo a ni belo belo ni crno-crno.

Prvenstveno kao hemičar ne mogu a da se ne zalažem za taj proces, jer se time štede izvori koji nisu obnovljivi (mada se mogu sintetički supstituisati na razne načine) i naravno iz ekoloških razloga. Postupkom koji obuhvata i HC proces mogu se dobiti zaista solidna bazna ulja koja čak mogu biti i deo motornih (no nadam se ne i u svetu motocikala, što verovatno, još, nije slučaj, mada bi se neke nenormalno niske cene samo time mogle objasniti, ili nečim još gorim od toga).

No neću više o tome, još pre 10-tak dana sam dobio odobrenje izdavača da rad o upravljanju otpadnim uljima motornim ulja mogu u celosti ili delovima staviti na blog. Problema ima (bar) tri: rad je na engleskom i u startu je tako pisan pa ga sad moram prevesti nazad, neke zanimljive delove moram ubaciti (mislim nisu vezani za temu sa naučnog stanovišta toliko a bili bi interesantni, kao na primer, upoređenje kvaliteta recikliranih i nerecikliranih baznih ulja) te neke delove moram malo prepričati ili šire objasniti (i/ili uprostiti).

( I naravno najgore od svega, za sve ovo mi nedostaje ... vreme, a šta drugo, dobre volje još uvek ima)

Stvar nije nimalo jednostavna niti se da prikazati na par stranica teksta. A malo znanja ... vuče ka pogrešnim zaključcima, no sigurno ću iskoristiti priliku da dozvolu iskoristim (uz malu reklamu za, još uvek nov, i za sada samo nacionalni, časopis, sa ambicijama da do kraja 2013. uđe na SCI listu; uz sve to je iz mog rodnog (i boravišnog) grada, pa pozivu nisam mogao odoleti).

Pozdrav!

@m900 i expendable

Sa mog ličnog aspekta, agregat ima optimalnu radnu temperaturu i svaki rad ispod a naročito iznad mu ne prija. Praktično znači da prilikom staratanja agregata on radi u nepovoljnom režimu dok ne dostigne radnu iz čega proizilazi da je bolje da je što brže dosegne. U leru je potreban znatno duži period zagrevanja nego pod opterećenjem. Proizilazi da je najbolje odmah po startanju agregata otpočeti vožnju ali pod nižim srednjim obrtajima, nešto iznad najvišeg obrtnog momenta, bez oštrog dodavanja gasa. Znači lagana mekana vožnja uz nužno lično obuzadavanje od prekomernog gasa.

Naravno M900 je za ovo pitanje onaj koji će dati "amin".

Ja bih baš potvrdio ono što je Đunta napisao. Umerenom vožnjom ćete brže zagrejati motor tako da tu nema mnogo da se razmišlja.

Uzgred, malo odstupanje od pravila su veoma niske temperature (zavisno od viskoznosti ispod -5 pa do ispod -20) kada bi trebalo da mašina radi u mestu dok ulje ne opstruji kroz ceo motor (stigne u sve delove motora) ali to je neko kratko vreme, nekih 30-tak sekundi, najviše minut-dva kada je ulje na 10-tak stepeni pre tačke stinjavanja.

Inače motoru treba duži vremenski period da dostigne radnu temperaturu ulja nego rashladne tečnosti (bar duplo a zavisno od uslova i do 5x duže vreme ili toliko pređenih km) pa forsiranje ne treba početi čim se dostigne radna temperatura RT-a (ukoliko je vodeno hlađen motor).

• Podržavam 1

Expendable, tih tridesetak sekundi se podrazumeva il ne računa, da ulje okvasi gornje sklopove, bregastu, klackalice....U autu kopčam pojas, svetla, migavac i lagano. Motorcikl taman koliko mi treba da na rikverc izađem sa platoa ispred garaže pošto ga palim tek kad zasednem.

Spomenuo si zgušnjavanje ulja pri ekstermnim - t°, od toga i potiče tradicionalno grejanje na leru jer se radilo o mineralnim uljima i često ne multigradnim čija pupljivost nije (bila) dovoljna.

I šta je još pogubno grejanjem na leru, agregati tada rade pod uključenim saugom što znači da je smeša goriva prebogata i praktično deo goriva ostane ne sagoren i spira cilindre. Kad vidim da neki auto tuče jedno 2.500 uz saug a pozadi oblak, uh. Ista stvar je kod dizela i kod ajšpric motora gde se praktično ne primeti usis bogatije smese jer CDI sve reguliše. Uvek pri hladnom agregatu se dovodi višak goriva koji je kontra produktivan. Otuda često i ne imanje potrošnje ulja u gradskim uslovima, naročito zimi, jer gorivo ostane u ulju koje se na ovaj način razredi.

Naravno, ko nije vičan laganom gasu kad krene ili pak mora odmah u teško brdo, bolje malo prigrejati. A sa aspekta bezbednosti, bolje sačekati da se motor podgreja da bi stakla bila odmagljena, kod auta naravno.

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Evo sve je rečeno u prethodnim tekstovima, upališ motor i dok staviš kacigu i rukavice taman se ulje rasporedilo po motoru i može se lagano krenuti.

Naravno kako je Expendable naveo, kod motora hlađenih tekućinom,potrebno preći 15-ak kilometara da se ulje zagrije na radnu temperaturu.

Naravno postoje i motori koji zahtjevaju zagrijavanje na mjestu, ali to su izuzetci(trkaći motori) jer oni većinom nemaju čok(sauh), pa idealno rade samo kada su potpuno zagrijani zbog smjese goriva i zraka, ugrađenih svjećica i tolerancija unutar motora jer naravno oni odmah kreću punim gasom i u crveno, a zato moraju biti zagrijani.

• Podržavam 2

V-Twin ali nije vazdušnjak.

Može dosta toga. Na 10W-40 (potpuno) zaboravi, osim ako je motor kao onaj Golf I koji je posle 25 god. prešao samo 50k km pa ni polutar nije obišao.

Umesto "default"-a, bolji su sve "alternative", ali neke je teško naći (20W-40) pa ostaju 10/15/20W-50.

1) 10W-50 sintetika (ako para nije problem), tu smo apsolvirali Silkolene Pro 4 kao prvi izbor. Uz Bel-Ray.

(eventualno neko "sintetko" u ovoj gradaciji ... Motorex, Bardahl ... mada je onda bolje preći na sledeću kategoriju)

2) Zapravo no. 1 po uloženom novcu: 15W-50 PS ulja. Naravno mogu i full sintetike ali teško da se isplati. Koje? ... pa može od Modriče pa do Motul 300V.

(ovde mislim na raspon cena, niti je prvo najlošije niti je drugo UVEK najbolje)

3) Može biti i no. 1 ako je motor već obišo dva puta zemaljsku kuglu a ne vozi se na manje od -5°C:

20W-50.

Pre svega polusintetika, Bel-Ray ili tako nešto.

Od mineralki bi prošao Silkolene V-Twin ali zaista je to više za šparanje kod vazdušnjaka.

Motul 7100, kao sintetičko, u ovoj viskoznosti baš bi "legao" ali je pitanje cene opravdano, jer onda opcije pod 1 deluju atraktivnije.

Putoline Formula V-Twin je teže naći nego Elvisa pa čisto da spomenem.

Da skratim priču:

Ako je Pro 4 10W-50 skupo onda (definitivno) Silkolene Comp 4 20W-50 i kraj (priče).

Ako je još uvek velika para (nikad nije za dobro ulje, ali kriza pa razumem i to), jedino još na 15W-50 PS uljima može neki dinar da se uštedi. Mineralke bi zaobišao u širokom luku.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja