živke 5805 Napisano pre 21 sati (promenjeno) Drug član, 2028 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Inače opet krenu priča o Maxima (USA) u drugoj temi. Pa me podseti da pitam ovde: Zanima me kako se (u teoriji) ponaša menjač kad je ulje ređe nego što treba ? Recimo 10W - 40 na velikim vrućinama ? Promenio pre 21 sati član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 21 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan Inače opet krenu priča o Maxima (USA) u drugoj temi. Pa me podseti da pitam ovde: Zanima me kako se (u teoriji) ponaša menjač kad je ulje ređe nego što treba ? Recimo 10W - 40 na velikim vrućinama ?10 - 40 је сасвим ок за Балкан. Ако се моторцикл користи за градску вожњу вечином лети, можда 50 би била пожељна горња граница, али на отворени пут не би било никаквих проблема са 40. Добро уље задржи вискозитет до промене па не разочара возача, лошије уље га изгуби па се возач разочара али, не промени бренд веч га неко убеди да помести горњу границу, па је разбијање уља одложено. Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
plumber.ns 331 Napisano pre 21 sati Zainteresovan, 390 postova Lokacija: Nov' Sat / Vojvodina Motocikl: Adventure sports 750 Prijavi odgovor kao problematičan A šta veliš za 15w50 umesto 10w40 ? Jel to previše gusto ? Za letnje vožnje i vrućinu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5805 Napisano pre 21 sati Drug član, 2028 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo baš pitam konkretno za menjač. Jer sam prošle godine u jednom trenutku posle dosta zahtevne vožnje van puta - prva, druga, kvačilo , po velikoj vrućini primetio da mi menjač teže upada u brzine. Naravno kako smo prošli tu tešku deonicu, a i temperatura je već pala, sve se vratilo na normalu. Ulje je bilo Maxima 10W-40. Pa se pitam da li bi se isto dogodilo i sa 10W-50, da li je to bilo do viskoziteta ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 21 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo baš pitam konkretno za menjač. Jer sam prošle godine u jednom trenutku posle dosta zahtevne vožnje van puta - prva, druga, kvačilo , po velikoj vrućini primetio da mi menjač teže upada u brzine. Naravno kako smo prošli tu tešku deonicu, a i temperatura je već pala, sve se vratilo na normalu. Ulje je bilo Maxima 10W-40. Pa se pitam da li bi se isto dogodilo i sa 10W-50, da li je to bilo do viskoziteta ?Догодило би се али мало ублаженији би били симптоми. Ако ти је таква вожња пракса или рецимо неизбежна рута онда тераш 10 - 60 која је формула за баш те тешке услове вожње.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 21 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan A šta veliš za 15w50 umesto 10w40 ? Jel to previše gusto ? Za letnje vožnje i vrućinu...15ке и 20ке иду у обзир код ваздушара или агрегата који је прошао много километара , довољно да га отвараш и репарираш, а ти нечеш.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 21 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan Пример летос, на Грчкој граници HONDA CRV, у мењачу фул синтетик 75 - 85 по мануалу. После 2 сата на паклу крени, стани мењач почео да улази теже у првој. Да сам имао 75 - 90 или 75 - 140 било би као по лоју али за зиму убацивање у прву, мало теже. То је практично иста твоја ситуација.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17291 Napisano pre 21 sati Integrisan, 5118 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto kaze kolega bitniji je kvalitet od gradacije. Ja sam preko 10 godina koristio samo 15w-50, nikakvih problema. Nesto malo 10w-50 i sada 10w-40. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11236 Napisano pre 21 sati Ne silazi, 2269 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan On 1/9/2025 at 8:31 PM, BokyBoy said: Mannol MOLIBDEN ADITIV 300ml | Centar S INTERNETPRODAVNICACENTARS.RS Mannol Molibden aditiv za menjače i motore Ja nesto slicno sipam u auto https://tektion.rs/auto-kozmetika/aditivi-za-ulje/liqui-moly-oil-aditiv-125ml.-aditiv-za-motorno-ulje/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5805 Napisano pre 20 sati (promenjeno) Drug član, 2028 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo pa jel to znači da komotno mogu da pređem na 10W-50, jer i ta gradacija piše u manualu ? I onako ne vozim kad je temp ispod 5 stepeni , tako da verujem da se tu ne bi ni osetila razlika. A ispada da bi na letnjim temperaturama bilo bolje, pogotovo za offroad ? Dakle koji je onda razlog tj. prednost što fabrički ide 10W - 40 za naše podneblje ? Zašto ne odmah 10W - 50 ? Promenio pre 20 sati član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 20 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan И око градације, сада схватам да сам уместо 5 - 40, требао да сипам 0 - 40 у Хонди.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 20 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja nesto slicno sipam u auto https://tektion.rs/auto-kozmetika/aditivi-za-ulje/liqui-moly-oil-aditiv-125ml.-aditiv-za-motorno-ulje/И зашто ово сипаш у ауто?Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11236 Napisano pre 20 sati Ne silazi, 2269 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Dobiije klizavi film na tarnim povrsinama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2798 Napisano pre 20 sati Ne silazi, 4900 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo pa jel to znači da komotno mogu da pređem na 10W-50, jer i ta gradacija piše u manualu ? I onako ne vozim kad je temp ispod 5 stepeni , tako da verujem da se tu ne bi ni osetila razlika. A ispada da bi na letnjim temperaturama bilo bolje, pogotovo za offroad ? Dakle koji je onda razlog tj. prednost što fabrički ide 10W - 40 za naše podneblje ? Zašto ne odmah 10W - 50 ? Да можеш, и ако си у дилеми терај 10 - 60Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17311 Napisano pre 19 sati (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2402 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, cezarpa je napisao: Ja nesto slicno sipam u auto https://tektion.rs/auto-kozmetika/aditivi-za-ulje/liqui-moly-oil-aditiv-125ml.-aditiv-za-motorno-ulje/ Sve je to slicno, na bazi Molibden disulfida, samo drugi proizvodjac i druga cena, Manol je dosta jeftiniji. Treba da kupim dva i za Vektricu, za motor i menjac, nemaju ga trenutno u Centru S. Promenio pre 19 sati član BokyBoy 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...