Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: XRV750 RD07a

Koristio ga u kle-u i razlika je bila primetna u odnosu na motul i bardhal, mnogo je mekeshe radio menjach i manje je bilo pucanja pri shaltanju u prvu i iz prve u drugu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ODUSTO OD DIJETE, 2644 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ja sam hteo Motul da mu sipam ali popričam sa drugarom koji je vozio model kao i moj motor i kaže da je sa ovim uljem bio najviše zadovoljan pa ga i ja kupih sad na sajmu pa kako mi bude. Čekam da prođe ova kiša pa da odem malo dalje da ga istestiram.

• Svrati ponekad, 206 postova

Na uporednom testu, jednog moto magazina objavljenog 2013 god., gde su sva ulja laboratorijski analizirana, pobednik je bio Castrol Power 1 racing.Sva ulja su bila 10w-40.Analizirao se viskozitet pri 40°C i pri 100°C zatim udeo aditiva, koriscenje baznog ulja i sulfatni pepeo.Kao sto je bilo i za ocekivati, velike razlike izmedju premijum proizvodjaca nije bilo. Iznenadjenje su bila ulja Viscoil (Polo) i Motorenol (Louis) koja za upola nizu cenu pruzaju dosta dobar kvalitet baznog ulja i poprilicno modernu kombinaciju aditiva.

Mislim da je potpuno sve jedno hocemo li sipati Castrol, Motul ili neko drugo premijum ulje, vazno je ispostovati specifikaciju koju je dao proizvodjac. Kao sto je i ovaj test pokazao, razlike su bile zanemarljive. Cak i neka ulja iz nizeg cenovnog razreda imaju dosta dobar rezultat i mogu se koristiti u motorima manje snage i opterecenja.

Nesto losiji rezultat na ovom testu su imali Eni i Shell advance ax7.

• Svrati ponekad, 441 postova

kolega expendable molim za objashnjenje razlike ulja i eventualnu preporuku za moj GSXF600 1998 uljaru.

razlika izmedju ova 2 ulja osim cene

http://motoland.rs/m...-xtc-c60-10w40/

http://motoland.rs/m...xtm-synt-10w40/

vidim da pishe synt, jel to znachi da je sintetika u pitanju?

i recimo ova dva ulja

http://motoland.rs/m...-xtc-c60-15w50/

http://motoland.rs/m...xtm-synt-15w50/

shta bi lepshe leglo za moju ljubimicu? mislim da je preporuchena polu sintetika.

Hvala unapred za odgovor! :takoje:

Koristite 15W-50 varijantu.

Na link-ovima sve sama "sintetika". Iskreno, mislim da sa XTC nećete posebno lošije proći a malo je jeftinije. Bardahl sve više "mulja" i ne može te ih uhvatiti ni za glavu ni za rep (čak i različite filijale daju različite podatke, različita pakovanja i sve tako nešto, sačuvaj bože). Tako da ja lagano ali sigurno dižem ruke od preporuke za ista (ne znam ni šta preporučujem).

XTC je nešto bolje (verovatno sitntetičko, kao automobilska, ne verujem da tu ima ni PAO ni estara), ali nije od većeg značaja Bardahl ionako svoju komparativnu prednost pokušava da napravi na nekonvencionalnim aditivima. To nije loše ali sigurno nije ni na nivou na kome Bardahl to prikazuje.

Pozdrav!

• Podržavam 1

Kakva su vam iskustva sa Ipone katanom,ful sintetika 10/50 poklapa se sa MA standardom

http://www.ipone.rs/...ll-power-katana

Na osnovu onoga što mi je nekoliko ljudi ispričalo ne mogu ništa loše da kažem o "katani".

Ovo je svakako jedno vrlo dobro ulje.

Iako ispunjava skromno API SG (zapravo "SG+") to ništa posebno ne znači jer veliki broj čak i modernih motocikala nema veće zahteve.

Nije za one koje izričito traže API SJ ili SL što je više vezano za rad katalizatora i tek ponekad neke specifičnosti konstrukcije.

Uglavnom ovim je dopušteno i više AW aditiva što mislim da su u Ipone-u svojski iskoristili.

Nećete pogrešiti sa ovim uljem.

Ima i vrlo konkurentnu (relativno nisku, obzirom na kategoriju i kvalitet) cenu.

Nemam neke informacije da bih baš tvrdio ali deluje mi kao PAO/SHC ulje, što nikako nije loše, mada ne na vrhunskom nivou (onih 3-4 brenda koje redovno hvalim).

Pozdrav!

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

kolega expendable molim za objashnjenje razlike ulja i eventualnu preporuku za moj GSXF600 1998 uljaru.

razlika izmedju ova 2 ulja osim cene

http://motoland.rs/m...-xtc-c60-10w40/

http://motoland.rs/m...xtm-synt-10w40/

vidim da pishe synt, jel to znachi da je sintetika u pitanju?

i recimo ova dva ulja

http://motoland.rs/m...-xtc-c60-15w50/

http://motoland.rs/m...xtm-synt-15w50/

shta bi lepshe leglo za moju ljubimicu? mislim da je preporuchena polu sintetika.

Hvala unapred za odgovor! :takoje:

Koristite 15W-50 varijantu.

Na link-ovima sve sama "sintetika". Iskreno, mislim da sa XTC nećete posebno lošije proći a malo je jeftinije. Bardahl sve više "mulja" i ne može te ih uhvatiti ni za glavu ni za rep (čak i različite filijale daju različite podatke, različita pakovanja i sve tako nešto, sačuvaj bože). Tako da ja lagano ali sigurno dižem ruke od preporuke za ista (ne znam ni šta preporučujem).

XTC je nešto bolje (verovatno sitntetičko, kao automobilska, ne verujem da tu ima ni PAO ni estara), ali nije od većeg značaja Bardahl ionako svoju komparativnu prednost pokušava da napravi na nekonvencionalnim aditivima. To nije loše ali sigurno nije ni na nivou na kome Bardahl to prikazuje.

Pozdrav!

"sintetika"?

zahvaljujem na opshirnom odgovoru! svaka chast kolega i hvala za ko zna koji put da me informishete o uljima :takoje:

Evo jedan generalni zaključak testa 14 razlicitih ulja 10w-40 iz 2013.

Nije mi manir da nipodaštavam ničiji rad, naročito stručan. Ipak, ovaj test slobodno okačite tamo gde svetlost ne dopire.

Zašto?

1) Otkriva "Ameriku" (burek, kiselu vodu ...)

2) Opšte je poznat "rezultat" vrlog testa (unapred, nisu se morali truditi); nova i sveža ulja, moraju ispuniti specifikacije te se fizičko-hemijskom analizom NEĆE utvrditi posebno bitna razlika unutar iste klase.

3) Upoređivali su "babe i žabe" ... a i sjajan im je rezultat gde je mineralno Motul 5000 ispalo bolje od estarskog 300V (neka vrate pare laboratoriji).

4) Možda test i više vredi ali bodovi su isuviše uopštena kategorija (ne vidim šta koliko bodova nosi).

5) BN (bivši TBN) i količina sulfatnog pepela ... ove vrednosti same po sebi nemaju direktan uticaj na kvalitet ulja, tj. ne može se na osnovu njih tvrditi da li je ulje dobro, bolje i uopšte porediti. Mnogo zavisi od vrste ulja. Kod atomobilskih je ovo lakše porediti kod motociklističkih nema baš veliku zasnovanost. U principu manje sulf. pepela može značiti da je upotrebljena nova generacija aditiva (Mid-SAPS) i da je ulje bolje, a ako se radi o istoj vrsti aditiva, više sulf. pepela može značiti i više aditiva (nije ni sve u količini, aditivi istog (sličnog) hemijskog sastava mogu imati veoma različit učinak), šta je sa viskoznošću? U principu svako ulje koje je unutar VG je o.k. (kao novo bi moralo biti). Ako zadrži viskoznu gradaciju posle testova sa radom motora od više desetina sati tek to nešto znači ali gubitak viskoznosti u % je veoma diskutabilan rezultat za poređenje (iako ima svrhu).

6) Infracrvena spektroskopija nije najbolji način da se odredi vrsta (kvalitet-?!) baznih ulja, to se radi pomoću HPLC metode.

Tačno je da FTIR daje "otisak prsta" ulja, ali je PRE SVEGA uporedna metoda. I da ne idem dalje ...

7) Ne sumnjam ni u laboratoriju ni dobru volju magazina da odrede kvalitet motociklističkih ulja, ali jedni nisu znali šta da traže a drugi nisu to mnogo (tipično za laboratorije, čak i vrhunski stručnjaci "analitičari" to ne tumače, tu treba u ekipi dobar tim "primenaša") komentarisali nego je iskomentarisano (tipično) novinarski.

ITD.

Niti imam volje niti vremena da više trošm vreme u vezi sa ovim.

Jedno se slažem - da nema mnogo razlike u hemijskom sastavu iste kategorije ulja. Da su ulja istih standarda vrlo slična (ali se razlika često vidi tek nakon više desetina sati rada u motoru) itd. i sl.

Ovo vodi ka onome o čemu nikako da stignem da pišem (na blogu), iako sam nekoliko puta pomenuo:

tzv. SKEPTICIZMU zasnovanom na tome da ispunjenjem zahteva ulje biva "ukajasano" i da su razlike između njih prilično male.

DA, ali ... važi pre svega za dobro definisane i izdetaljisane standarde, kao što su neki noviji za automobile (npr. VW 504/507).

Mnoga se ulja "napamet" (prema paketu aditiva) proglašavaju da ispunjavaju zahteve a može i da ne bude.

Odobrenja zvanična ... znače (nije ni to 100% ali boljeg nema).

Za normalnu vožnju koja NE opterećuje previše motor/menjač možda je (i samo možda) isplatljivije kupovati duplo jeftinije ulje ALI se na to ne bi kladio. Možda tek ako se doda i promena na manjem broju km (recimo do 3000).

Da li je bolje duplo jeftinije pa menjati na 3000km ili duplo skuplje pa na 6000km?!

Naravno, ovo drugo!

Naravno:

1) Možda je test i bolji ali govorim na osnovu priliženog (možda bih malo promenio mišljenje da ga imam sa svim detaljima)

2) Čak i da je zasnovaniji od rečenog, bez analize korišćenog ulja u kontrolisanim uslovima ... ne znači mnogo! (analize novog ulja)

3) Može da se uštedi na ulju ali uz to da se sklopovi ne opterećuju do maksimuma i slično. Na Truck Day-u bi duplo jeftinije ulje koštalo sto puta više (za remont motora) ... doduše kako koje i poneko od skupljih.

4) Castrol je sigurno dobar ali "100" je kao na onim testovima VW-a gde pobeđuje sve konkurente u Galaksiji i šire (poznatom univerzumu) unapred.

(iako je, naravno, UK brend, ali sa veoma jakom nemačkom filijalom i velikim investicijama gazde, BP-a; mislim pre svega na politiku "saradnje" sa štampom koja je slična).

5) Neka od jeftinijih ulja mogu biti uporediva i sa skupljim (ne sporim). Da li je baš kao na testu?! Ne bih spekulisao.

6) BOLJI JE I OVAKAV TEST NEGO NIKAKAV. Ipak malo opreznosti pri zaključima i sve je o.k.

7) Ma dosta više! (dosadih samom sebi)

I ... odo' na spavanje. Doviđence!

P.S.

Zapravo zaključak testa je VEOMA DOBAR:

Da i ulja sa dna liste imaju pristojan kvalitet.

Ili (kako bih ja rekao): sva testirana ulja imaju pristojan kvalitet (i naravno, zadovoljavaju norme, nisu se morali mučiti).

Ne može se ovakav test uraditi za malo para ... potrebno je mnogo više nego za test automobila (makar i onog na 100k km). Treba ulja "pržiti", "istezati", "rastezati" i pre svega koristiti dugo u motoru (pa u više njih), pa analizirati pre i posle ... zato takvih i nema.

• Podržavam 2

• -+-, 1005 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Ajd i ja da pitam, slosi mi se od nasumicnog citanja ove 44-stranice i tek sad ne znam sta da sipam 0zbunjen.gif...Vecina pitanja je za novije masine...mada bi neko rekao da u moju masinu moze i zejtin

Elem u pitanju je motor starije konstrukcije, Suzuki GSX 550 iz '87, motor konstruisan '82 uljano hladjen (4cil, glyco tj. klizni lezajevi da ne bude zabune, predhodnik koliko znam je imao kuglicne...)

Po manualu 10w-40 SE il SF (mada sva ulja danas to zadovoljavaju). Uslovi voznje 60% grad - 40% otvoreno...

Jedan od favorita mi je Silkolene Comp 15W-50...mada nekako mi ne ide sintetika u "starije" masine...

Neka preporuka? Ne stedim na ulju...

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: Yamaha 500XTZ Tenere (3AJ) - AGAIN :)

Slicno i ja.... citam, citam i sto vise citam - manje sam nacisto :D

Kratko i jasno pitanje: Da li je korektno sipati Motul 3000 20w50 u 23 godine staru, vazdusno-uljno 'ladjenu Jamahu XT 500Z Tenere? Uputstvo preporucuje ulje 20w40 Api SE ili SF. Takodje sam razmatrao Silkolene Comp 4 20w50 i Bardhal XTM 20w50. Hvala.

Pre nego odgovorim na sledeća dva pitanja, samo da jednu stvar pojasnim:

Motul 5000 je PS ulje, zapravo HC ulje. Time nije čista "mineralka" da se ne stekne takav utisak. Naranvno da nije.

Ipak, to je hemijski mineralno ulje pa sam to hteo da naglasim.

OČIGLEDNO je nešto drugo:

To je 100% HC ulja, a nova ulja (čak i II bazna grupa) mogu biti poprilično "sintetička" na "skeneru" (na analizama ulja).

Zavisi šta se i kako radi. Ako se utvrđuje sadržaj (koncentracija) aromata (koji prate mineralna bazna ulja), onda će 5000 proći odlično i biće uporedivo čak i sa 300V! Dakle, kvalitetna HC ulja imaju (čak) manje od 1% aromata (?!).

Pa u čemu je onda vic (ako su toliko dobra kao i SHC, PAO, estri)?

Da sadržaj aromata nije neki poseban argument u vez kvaliteta baznog ulja jer ga ispunjavaja nekoliko katerogija "sintetika".

To nikako NE može biti isto.

I naravno: PAO a naročito Estri, u proseku NE mogu da opravdaju svoju cenu u potpunosti, ako se gleda samo cena proizvoda.

Treba da se gleda učešće cene ulja u ukupnim troškovima održavanja motocikla i to na duži vremenski period!

Slicno i ja.... citam, citam i sto vise citam - manje sam nacisto :D

Kratko i jasno pitanje: Da li je korektno sipati Motul 3000 20w50 u 23 godine staru, vazdusno-uljno 'ladjenu Jamahu XT 500Z Tenere? Uputstvo preporucuje ulje 20w40 Api SE ili SF. Takodje sam razmatrao Silkolene Comp 4 20w50 i Bardhal XTM 20w50. Hvala.

Ajd' pa "od naopačke" (što bi rekli klinci) ili LIFO (što bi rekli kompjuteraši).

Pa sad ... Nije baš da nema ulja koje ispunjava originalne specifikacije. Ima i to je Optima SV 20W-40.

Zaista?

Pa zaista. Naravno ima jedan uslov: normalna (neforsirana) vožnja i kraći intervali zamene ulja (2000km idealno, 2500 max.), iz vište razloga. Dakle sa dve izmene u sezoni, dođete na istu cenu kao i neko motociklističko.

Motul 3000 20W-50 mi se čini jednim od boljih izbora (iako je mineralno ulje), NAROČITO ako su duži niz godina korišćena samo (i isključivo) mineralna ulja. Ispunjava API SG taman da bude bolje od minimalnih zahteva a umerene cene.

Comp 20W-50 je dobar izbor ukoliko ste koristili polu-sintetička ulja u prethodnom periodu. Osim drugih kvaliteta, odlikuje se pogodnošću za starije motore. Naravno, sve ima svoje granice, a ulje ima i nešto estara pa je zato preporuka takva kakva jeste.

U svakom slučaju ovo je kvalitetnije ulje ali je (možda) malo manje pogodno.

Comp 4 15W-50 takođe dolazi u obzir.

Istorija podmazivanja se (uvek) mora uzeti u obzir. Nije estarska sintetika uvek najbolja, jer će (ako ništa drugo) kod starijih motora povećati (po pravilu) potrošnju ulja čak iako zaptivke NE procure.

Ovde bih naglasio da prvo mesto deli i Castrol Act-evo 20W-50 odnosno da 20W-40 bi možda bilo i izbor no. 1 u ovom slučaju.

To su mineralna ulja sa API SG standardom i JASO MA-2.

Pozdrav!

Ajd i ja da pitam, slosi mi se od nasumicnog citanja ove 44-stranice i tek sad ne znam sta da sipam 0zbunjen.gif...Vecina pitanja je za novije masine...mada bi neko rekao da u moju masinu moze i zejtin

Elem u pitanju je motor starije konstrukcije, Suzuki GSX 550 iz '87, motor konstruisan '82 uljano hladjen (4cil, glyco tj. klizni lezajevi da ne bude zabune, predhodnik koliko znam je imao kuglicne...)

Po manualu 10w-40 SE il SF (mada sva ulja danas to zadovoljavaju). Uslovi voznje 60% grad - 40% otvoreno...

Jedan od favorita mi je Silkolene Comp 15W-50...mada nekako mi ne ide sintetika u "starije" masine...

Neka preporuka? Ne stedim na ulju...

Sitetika može da ide i u starije mašine mada tu treba biti pomalo oprezan. Ne bih posebno hrlio ni mineralkama, iako u obzri dolaze i "automobilska" 15W-40 ulja (ApI sG pre svega). Ako ste koristili mineralna dugi niz godina, ne prelazite veliki broj km i slično to može biti solidno rešenje. Ipak je bolje uzeti bar Castrol Act-evo, i to 20W-40 (ako motor ne troškari ulje, inače 20W-50).

Ono što svakako vredi probati i što izgleda kao najbolja kupovina (ili bar najodmerenija) uz uslov da je motor u dobrom tehničkom stanju (ne "duva", ne troškari ulje, ne curi nigde ...) su Silkolene Super 4 i Motul 5000 (oba u 10W-40). To su HC (MC) ulja, vode se kao PS ulja, i visokog su kvaliteta uz umerenu cenu i dobru prilagođenost mašini.

Ono što još može biti dobro (uzevši i vožnju na visokim temp.) su Comp 4 15W-50 ili Motul 5100 10W-50 i slična. Pada mi na pamet i Katana 10W-50.

Ne mogu ja znati bolje od Vas vaše uslove korišćenja, istoriju podmazivanja i slično.

Najbolja su visoko kvalitetna PS ili sintetska ulja 10/15W-50, ali to može da dovede i do povećane potrošnje ulja i sličnih pojava koje neće oštetiti motor ali mogu biti nezgodacije. Lično bih (ali ja ne bi sigurno koristio mineralke dugi niz godina) upravo odatle napravio izbor.

HC ulja mi se čine najboljim kompormisom i najboljim rešenjem za (bar) 80% korisnika i to je neka moja opšta proporuka (vidite da li će te se tu prepoznati). Nisu baš nivoa prethodnih (da se ne lažemo) ali nisu ni mnogo daleko i verovatno su najisplatljivija.

I na kraju, možda bi subjektivno više od 50% ljudi bilo najzadovoljnije mineralkama. To nije baš zasnovano i sigurno nije bolje rešenje ali u ovom slučaju su tu "zgodnije" viskozne gradacije pa priznajem da je i ovo sasvim solidno rešenje za konkretan slučaj (uopšteno ostajem pri stavu da su mineralna ulja nižeg kvaliteta od HC i tu nema priče).

Pozdrav!

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: Yamaha 500XTZ Tenere (3AJ) - AGAIN :)

Hvala na iscrpnom odgovoru! Istorija podmazivanja je slabo do nimalo poznata :D Svakako pre zamene planiram da isperem motor po djuntinom receptu :D Pozdrav!

Poštovani g. Čarli (Braun),

Ajd' opet unazad (da odgovaram), ovo je bar lako pa ću iz voleja:

MOL Dynamic Moto 4T Racing 10W-50 synthetic four-stroke motorcycle motor oil

(ako ste mislili na ovo; u principu bilo koje sintetičko)

Nije ni 10W-40 PS loše (mislim da smo to već utvrdili) ali ...

Uzgred, MOL ima (kao i kod automobilia) 5W-60 (izuzetno i za neodlučne kojima je 10W-60 previše a 10W-50 premalo).

Ne savetujem Vam (nešto posebno), nego kad smo već kod MOL-a, da napomenem da je to jedno od TOP 10 (otprilike) uopšte ulja za trkačku stazu (Truck day i slično).

Pozdrav!

• Podržavam 1

Koje ulje koristiti za Hondu Deauville NT 700V 2013god.Neznam koje je ulje u njemu ali bih ga svakako zamjenio.Napominjem da mi se mjenjac malo vise cuje kod saltanja.

zahvaljujem na odgovoru

pozdrav

To mu je onaj Hondin fazon, 10W-30 ... a može i 10W-40. (a u specijalnim slučajevima i 10W-50, ali to je posebno).

Pa pre svega neko 10W-40, prednost imaju API SL (ili više, SM, SN) i MA-2. Može i PS (zadovoljava) naročito ako vozite manje od 5000km po sezoni. Ako mnogo vozite u toku sezone, 8 ili 10 hiljada km (po knjizi i do 12000km) onda definitivno neko sintetičko.

Izbor je neograničen.

Ako se odlučite za 10W-30 ili 5W-40 (itekako moguće, nešto između 10W-30 i 10W-40) onda neka svakako bude sintetika:

Motul 7100 u prvom i Silkolene Pro 4 Plus u drugom.

Pozdrav!

• -+-, 1005 postova

Sitetika može da ide i u starije mašine mada tu treba biti pomalo oprezan. Ne bih posebno hrlio ni mineralkama, iako u obzri dolaze i "automobilska" 15W-40 ulja (ApI sG pre svega). Ako ste koristili mineralna dugi niz godina, ne prelazite veliki broj km i slično to može biti solidno rešenje. Ipak je bolje uzeti bar Castrol Act-evo, i to 20W-40 (ako motor ne troškari ulje, inače 20W-50).

Ono što svakako vredi probati i što izgleda kao najbolja kupovina (ili bar najodmerenija) uz uslov da je motor u dobrom tehničkom stanju (ne "duva", ne troškari ulje, ne curi nigde ...) su Silkolene Super 4 i Motul 5000 (oba u 10W-40). To su HC (MC) ulja, vode se kao PS ulja, i visokog su kvaliteta uz umerenu cenu i dobru prilagođenost mašini.

Ono što još može biti dobro (uzevši i vožnju na visokim temp.) su Comp 4 15W-50 ili Motul 5100 10W-50 i slična. Pada mi na pamet i Katana 10W-50.

Ne mogu ja znati bolje od Vas vaše uslove korišćenja, istoriju podmazivanja i slično.

Najbolja su visoko kvalitetna PS ili sintetska ulja 10/15W-50, ali to može da dovede i do povećane potrošnje ulja i sličnih pojava koje neće oštetiti motor ali mogu biti nezgodacije. Lično bih (ali ja ne bi sigurno koristio mineralke dugi niz godina) upravo odatle napravio izbor.

HC ulja mi se čine najboljim kompormisom i najboljim rešenjem za (bar) 80% korisnika i to je neka moja opšta proporuka (vidite da li će te se tu prepoznati). Nisu baš nivoa prethodnih (da se ne lažemo) ali nisu ni mnogo daleko i verovatno su najisplatljivija.

I na kraju, možda bi subjektivno više od 50% ljudi bilo najzadovoljnije mineralkama. To nije baš zasnovano i sigurno nije bolje rešenje ali u ovom slučaju su tu "zgodnije" viskozne gradacije pa priznajem da je i ovo sasvim solidno rešenje za konkretan slučaj (uopšteno ostajem pri stavu da su mineralna ulja nižeg kvaliteta od HC i tu nema priče).

Pozdrav!

Ovo podebljano sam procitao i par par puta u predhodnim stranicama i bas me zanima koliko i zasto je bitna "istorija podmazivanja" ? Odnosno, ako je dugi niz godina korisceno mineralno ulje, ono logicno "ostavlja" neki film ili "nesto" pa prelaz na sintetiku il pulu moze imati za posledicu degradaciju kvaliteta tog ulja, vecu potrosnju ulja ili sta vec?...

Meni je nekako logicno da posle dugog niza godina koriscenja mineralonog ulja i prelaza na sinteticko mozda izvrsiti zamenu tog sintetickog na pola zamenskog intervala jer je spralo naslage i ostatke mineralnog ulja i onda ponovo sipati tu sintetiku (ukoliko smo zadovoljni i odlucili da koristimo istu) zar ne?

Tako da ja bez obzira na odabir ulja ne mogu odmah da ocenim kako ono ono "prija" masini zbog nepoznavanja istorije podmazivanja, zar ne? I dali preporucujete prvu zamenu u kracem intervalu?

I na kraju samo da rezimiram sto se tice mog motora, kao sto napisah uslovi koriscenja su 60% grad 40% otvoreno, tokom cele sezone vozim motor, koristim ga svakodnevno i to je oko 50km...istoriju podmazivanja ovog motora ne znam (mislim da otkad je u Srb se nije kvalitetnog ulja nagledao), trenutno je u stanju reparacije i masina je delimicno rasturena (skinute dekle i karter i oprane)

Rezime:

1. Silkolene Super 4 il Motul 5000

2. Castrol Act-evo 20W-40

3.Comp 4 15W-50 il Motul 5100 10W-50 il Katana 10W-50.

Hvala!

To što ste napisali sam već napisao jedno 150x.

Manimo šta je logično a šta ne. Ako počne ulje da Vam curi na zaptivkama bićete ljuti na mene.

Može i sintetika (mada su PS ulja visokog kvaliteta više nego dovoljna, dakle navedeno pod 3).

Možda da isperete motor i da prvi put opcije pod 3. zamenite ranije pa da nastavite.

Jednostavno sintetika NE prouzrokuje curenje na zaptivkama.

ALI ... (kako ovo da skratim i uprostim a da bude suvislo?! Pitam se pitam):

Ajd' (al' ne držite me za reč):

Jedno je kada sintetiku koristite od prvog dana, pri prelasku sa mineralnog (ne jedna zamena već višegodišnja) na sintetiku, može (ali ne mora) da dože do drugačijeg ponašanja zaptivki (% promene zapremine, može biti i + i - pa čak i kada je "po PeSu" dve granične vrednosti mogu napraviti problem, osim toga kod starih polimernih materijala sve je moguće).

Osim toga "zapekle" (ne mora da je čak ni preterano) zaptivke ("začađale") mogu da "krenu" kada se talozi i cađ skinu sa njih.

Ima tu još ponešto ali je i ovo (dovoljno proizvoljno).

I ispiranje motora i korišćenje sintetike u starom motociklu koji dugi niz godina koristi mineralna ulja za podmazivanje je rizik koji svaki korisnik (vlasnik motocikla) mora da preuzme na sebe (ne mogu to ja da uradim).

Sve je to malo verovatno, još manje (čvrsto) zasnovano ALI:

"Bolje hrabro pobeći, nego kukavički pobediti" (Bob Rok, strip "Alan Ford").

P.S.

Već sam rekao da bih se lično odlučio za opciju 3. Ali bi bio spreman i da zamenim poneku zaptivku i da prvi put ranije promenim ulje (na cca. pola sezone, tj. servisnog intervala) i troškove koji idu sa tim (izvesne za raniju promenu ulja i njegovu višu cenu i potencijalne za servisiranje).

Ali to NIJE moja opšta preporuka! Ende.

• Podržavam 1

• -+-, 1005 postova

E to, znaci problem eventualno nastaje sa zaptivkama. To me zanimalo!

I nesto, predpostavljam kolega expendable ovo sto ste napisali "Ako počne ulje da Vam curi na zaptivkama bićete ljuti na mene" je iz loseg licnog iskustva...

Ono sto je bitno je to da ste meni a i ostalima napisali i objasnili sta znaci i koje evetualne rizike nosi prelazak na sintetiku nakon godina upotrebe mineralnog ulja!

I uveravam Vas da od mene imate veliko hvala na trudu, preporukama i objasnjenjima pa makar mi propišali svi semeinzi!

Kao sto ste i napisali "je rizik koji svaki korisnik (vlasnik motocikla) mora da preuzme na sebe" ali da bih napravio dobar izbor moram imati informacije, a te informacije ste mi Vi pruzili!

Hvala Vam! 1zdravo.gif

E to, znaci problem eventualno nastaje sa zaptivkama. To me zanimalo!

I nesto, predpostavljam kolega expendable ovo sto ste napisali "Ako počne ulje da Vam curi na zaptivkama bićete ljuti na mene" je iz loseg licnog iskustva...

Ono sto je bitno je to da ste meni a i ostalima napisali i objasnili sta znaci i koje evetualne rizike nosi prelazak na sintetiku nakon godina upotrebe mineralnog ulja!

I uveravam Vas da od mene imate veliko hvala na trudu, preporukama i objasnjenjima pa makar mi propišali svi semeinzi!

Kao sto ste i napisali "je rizik koji svaki korisnik (vlasnik motocikla) mora da preuzme na sebe" ali da bih napravio dobar izbor moram imati informacije, a te informacije ste mi Vi pruzili!

Hvala Vam! 1zdravo.gif

Zapravo lično iskustvo je relativno dobro.

Najveća (uslovno rečeno) šteta koju sam imao na mnogo gorem sistemu (Zastavinom vozilu, uz pređebnih, cca. 55.000km) su:

zamena ampule ulja koju je sintetika "ubila ko zeca" (ovo sam samo čuo, ali nikad video pre toga i nijedno iskustvo iz prve ruke), zaptivka na razvodniku paljenja ... i ništa više! Sve se desilo u prvih 2000km a ostalih 10-tak hiljada - ništa (5W-40 ulje, tj . ulja, pomalo zaboravljeni ali čuveni "Valmo(bo)line" koktel, 3/4 Valvoline-a i 1/4 Mobil-a).

Članu bloga su "propišale" sve moguće zaptivke uključujući i semering radilice (Astra F, 1991. pre par godina, isto 5W-40 nakon 10W-40 i 15W-40), no sve zamenjeno i radilo "kao sat" (doduše sledeća zamena u leto išlo je 15W-40 ... "ne znam zašto"), samim uljem je bio više nego zadovoljan naročito pri "forsiranju brdskih etapa" (pri za stari motor velikih 5000 obrtaja).

Još jednom članu se na VW vozilu desilo curenje na zaptivkama ... i to je uglavnom sve za proteklih 5 godina (mog) javnog života i preporuka (više hiljada ... od čega je na stotine bilo da se pređe sa PS na sintetiku i par desetina slučajeva sa mineralnog na sintetiku). Ipak, dovoljno za opomenu! (a i u teoriji postoji ova mogućnost).

Ponavljam, sama sintetika NE prouzrokuje curenje zaptivki.

P.S.

No, da se mineralke ne predaju (mada je tekst pisan za automobile) i da ima slučajeva (sve ređih) da se isplate je (upravo) predzadnji tekst na blogu (možda sam još uvek pod utiskom te pisanije ...).

P.P.S.

Može se desiti i malo povećanje (ali ne enormno) potrošnje ulja sa sintetikama (i bez curenja na zaptivkama) ali se to obično stabilizuje na drugoj zameni. Većina odustane posle prve zamene, zauvek zamrzi sintetička ulja i MIT o tome da sintetika nije dobro ulje, opstaje (punih 30 ili 40 godina). a u blažoj varijanti (da nije za stara vozila) i nije mit u potpunosti (čak i ja potpirujem stvari) nego je pitanje za malo bolje sagledavanje i dokaz da se NE može (iz topa) reći da li je bolja sintetika uvek i u svakom slučaju.

I da ponovim: Comp 4 (Silkolene) se kao (skoro) sintetičko (zvanično PS ali sadrži i estarska sintetička bazna ulja) ulje jako dobro pokazalo kod starih mašina. Osim dojava iz prve ruke, sam proizvođač navodi da dobro "šljaka" i u (pravim) old-tajmerima. Dokaz da nije sve crno-belo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja