nemo 3154 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Za maj 2013 planirao sam kratko putovanje Balkanom, osam dana tamo-amo, s ciljem severna Grčka. Čak sam za putovanje oduševio nekoliko drugara, da zajedno provozamo put, koji sam prešao pre tri godine. Međutim zbog specifične situacije morao sam odustati i plan je "pao u vodu". "Specifična situacija" nakon tri dana prestala je da postoji i više nije bilo prepreka da sam odradim skračenu varijantu plana. Iz Ljubljane krenuo sam 1. maja poslepodne. Vreme lepo, prognoza manje lepa, ali to nije prepreka. Vozim poznati put prema Delnicama i dalje prema Jadranu. Zaustavljam se iznad nacionalnog parka Risnjak I nakon ugodnje vožnje, sa suncem u leđa, stižem do lokacije, poznate i BJB zajednici Noćio sam u marini i probudio se rano u oblačno jutro Bez odlaganja krenuo sam na jug, a pre toga još u pekaru po burek Do Šibenika vožnja je prilično nezanimljiva, celo vreme put vodi kroz obalne gradiče, ograničenja na 50, radari... Prva pauza je Primošten, u 9 ujutro prazan. Valjda je narod slavio prvi maj pa će se probuditi "malo kasnije" Idem dalje... Split...Makarska...delta Neretve Pogranična vatra, ništa ozbiljno približavanje Dubrovniku Planirao sam ručak-pauzu u gradu ali kada sam ugledao tri kruzera i zamislio gužvu, stvorenu od nekoliko hiljada fensi turista, odustao sam od ideje i produžio do spokojnog Cavtata Pica nije bila baš... ali uz pivo nekako sam je savladao skoro celu Brzo stižem do crnogorske granice. Uobičajena procedura: kolona od dva auta, gasi motor, smiri živce i čekaj... pa pokaži vozačku pa saobračajnu pa zeleni karton... dobrodošli u Crnu Goru. Celu proceduru doživljavam nekako sa tolerancom, ipak mi jedan deo krvi potiče odatle... Sledeće "stajanje" je vožnja trajektom Vožnja uz obalu je prilično dosadna, opet puno radara, ograničenja... stanem iznad plaže, davno, tada nije bilo ničega osim peska, prijatelji smo je zvali Florida... Da bi malo presekao monotoniju, iz Petrovca sklečem levo u brdo i spustim se opet ka obali u Sutomore. Put je u glavnom lep, krivine su divne samo treba biti pažljiv jer na nekim mestima asfalt je loš. Sutomore ... Bar ... Ulcinj Iz Ulcinja zvao sam dva prijatelja koji drže hotel na početku Velike plaže. "Da, da, nači ćemo sobu za tebe... možda čak i sa pogledom na more..." I stvarno, dobio sam lux sobu... da odmorim dobro pred sledeći dan Tuširanje, sređivanje, odlazak u Ulcinj, večera, povratak u hotel, žurka kasno u noć u Beach baru, fenomenalan mohito... spavanjac - nema fotografija ni o jednoj od nabrojanih "aktivnosti" 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Jutro oblačno, nije se znalo hoće li kiša ili pak će sunce osušiti oblake. Dok sam sedeo na balkonu posmatrao sam laste kako grade gnezdo tu na dva metra od mene... gazdin Pežo... Pre polazak slikanje sa dragim prijateljima Vožnja prema Sutomoru bila je posebna priča. Počela je kiša, asfalt pretvorio se u klizalište, pogotovo opasan je bio svaki kružni tok... Kratka pauza u pospanom Sutomoru i razgledanje plaže koja me onakva, puna smeća, neće videti Klizavim putem vozim dalje prema Podgorici, kišica polako pada. Skadarsko jezero u tišini Kratka pauza u Podgorici, malo osveženje u hotelu, gazda nije tu, nisam mu javio da dolazim... popričamo ukratko telefonom, pozdravim se uz obećanje da ću sledeći put najaviti svoj dolazak Podizanje para u "matičnoj" banci, bez provizije. U međuvremenu kiša je prestala, super. Okrenem prema Nikšiću, vozim starim putem. Malo iza Danilovgrada skrenuo sam levo prema manastiru Ostrog. Od raskrsnice je potpuno nov put, divno... Brzo stižem do parkinga ispod manastira. Pitam čoveka na rampi da li mogu dalje motorom, pa me on pita da li sam sam ili iza mene dolazi horda. "Sam sam". OK, može dalje... Posetilaca nema mnogo, tišina je, samo se čuje poneko dete kako priča glasnije. Iako sam ateista, osečam nekakvu spokojnost i pozitivnu energiju... Manastir Ostrog kako izgleda iz daljine 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PaPaja 1212 Napisano Maj 24, 2013 Zainteresovan, 920 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Twin AS 2024 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo.. nekako opustena voznja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1634 Napisano Maj 24, 2013 Drug član, 1325 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan "Plaza" u Sutomoru???Ono je katastrofa sta su napravil i Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srrdjan 315 Napisano Maj 24, 2013 Нек иде живот, 858 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250 Prijavi odgovor kao problematičan Такве вожње су најлепше без обавеза само уживање Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
banda 0 Napisano Maj 24, 2013 U prolazu, 3 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan lepa voznja a tu je i cudesa od mesa hehehe ja bih sada samo zbog toga isao u sutomore... odvaljuju ljudi kako prave rostilj preporuka za svakog ko je u prolazu da do njih svrati... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Maj 24, 2013 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Lepo.. nekako opustena voznja Lepo da, ali nikako opuštena vožnja. Crnogorci po pravilu "skračuju" krivine opasno. Također teško procenjuju brzinu motocikla pa sam mnogo puta oštro kočio kako se ne bi zalepio na staklo ispred prepadnutih očiju lokalnih relijaša Nešto malo je pomoglo što sam upalio dugi far. Laknulo mi je svaki put kada su mi sa suprotnog pravca blendovali kao, budalo ajde gasi svetlo. To je bio dobar znak - znao sam da sam uočen 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Maj 24, 2013 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Vozim dalje prema severu do Nikšića i tamo skrečem prema zapadu, pravac Trebinje ali nešto ispred granice sa BIH kod naselja Vilusi idem desno, opet prema severu u pravcu Bileće. Put je nov, lepe krivine... Na levoj strani gledam Bilećko jezero i brzo stignem u Bileću. To me podseti na pionirske dane, na proslavama pevali smo Bilećanku... Put me vodi na sever preko prevoja Torine i dalje po Gataćkom polju prema Gackom Od Gacka put vodi preko prevoja Čemerno Nakon spusta na drugu stranu prevoja stižem do nacionalnog parka Sutjeska. Još prilikom planiranja putovanja posebna mi je bila želja, da ponovo, posle mnogih godina obiđem spomenik NOB na Sutjeski. Tu je moja majka kao mlada devojka, zajedno sa ocem i bratom, bila u partizanima i baš tu u borbi izgubila oba dvojicu. Dan se polako pretvarao u predveče, saobračaja skoro da nije bilo, bio sam sam u tišini, samo se čula reka Sutjeska... Između visokih pećina, reka i cesta dele si uzak prolaz. Stižem do Tjentišta Tu je spomen ploča i veliki spomenik, sečam se, davno sam preko televizora Nikola Tesla gledao otvaranje i zamišljao boje... Danas je spomenik napuštena ruševina, osim onda dva bloka od betona, ništa nije ostalo celo, svuda pukotine, odlomljene stepenice, pločice, trava prekriva spomen ploče pojedinih partizanskih jedinica. Očigledno niko više ne brine o spomeniku. Malo niže, ruši se hotel Sutjeska... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Boy 2783 Napisano Maj 24, 2013 Braveheart, 705 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150. Prijavi odgovor kao problematičan Super putopis,hvala sto si podelio sa nama,da malo i mi uzivamo i pobegnemo od svakodnevnice bar na 10 min . Stvarno ona C. Gora bas je ne volim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Maj 24, 2013 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Nočio sam u Foči u hotelu "u rekonstrukciji". Pita me dečko na recepciji hoću jeftiniju ili skuplju sobu. Uzeo sam skuplju, za svaki slučaj. Nalazila se na petom spratu. Kada sam izašao iz lifta pomislio sam da nisam možda promašio kat, svuda bili su zidarski alati, zidovi neobrađeni, molerske skele i jedna jedina žarulja. Pogledam oko čoška i po uspoređivanju broja na ključu i vratima vidim da je to "moja" soba. Nekako neodlučno otvorim vrata i ugledam normalnu sobu, sve na svome mestu. OK, hotelier ne propušta priliku da zaradi a istovremeno radi adaptaciju. Ekonomsko opravdano, svakako! Iz Foće okrenem prema jugu sa druge strane Drine. Vozim onaj uzak, nesimpatičan put prema graničnom prelazu Šćepan Polje. Tara je visoka Prelaz crnogorske granice ide po poznatoj proceduri... gasi motor, skidaj kacigu, daj vozačku ... Nakon procedure pitam policajca za put za Crkvičko polje. Tamo je bila za vreme NOB partizanska bolnica u njoj je radila i moja majka. Objasnio mi policajac, da moram da se vratim skoro do mosta preko Tare i tamo da skrenem desno u brdo. Odmah na skretanju ima tabla, kao nova, sve lepo piše počinje penjanje uzkom asfaltnom cestom, Tara ostaje duboko dole Na vrh stižem po divnom suncu, mirišu cvetovi trava i drveča. Ponovo su me iznenadile veoma lepo uređene table, nisam očekivao to, tu gore daleko od civilizacije... Spomen dom partizanske bolnice nije problem pronači Razgledam okolinu, nigde nema žive duše. Pogledam malo bolje i vidim da onutra sede dva čoveka. Kuc, kuc i ulazim... Tu je gazda Radosav i njegov drugar, komšija do spomen doma Uz prijatan razgovor i poneko pivo, budili smo uspomene na zajedničku domovinu Yugoslaviju. Oduševili su me obojica sa svojom širinom ličnosti koja se pokazala kroz razgovor. Razgledali smo Spomen dom, nedavno obnovljen. Ima nekih 40 kreveta, noćenje od 8€ do 10€, polupansion oko 18€, puni pansion od 20 do 22€. Također iznajmljuju bicikle. Oproštaj uz obećanje da se možda vidimo uskoro. Spustim se nizbrdo prema Tari, pošto je put prema Trsi još zatrpan "snijegom" tako da je nemoguće stiči do Žabljaka preko Durmitora. To ću "da odradim" u toplije doba godine. Odlučio sam, da se ne vračam za Foću, nego da se spustim na jug u Nikšić. Vozim se uz divno Pivsko jezero, kroz nebroj tunela Da je bio put od Trse do Žabljaka prohodan, tu bi skrenuo levo... Onako sam produžio do Nikšića i onim istim putem od juće, do Trebinja. Ako sam jućer u naselju Vilusi okrenuo prema Bileći, danas sam vozio prema Trebinju. Put je izuzetan, več na karti video sam da bi trebao biti dobar i stvarno, to treba provozati. Tu smo se jurili sa nekim lokalcem, videlo se da poznaje put. Na granici več dobro poznata procedura, sa modifikacijom na Bosanskoj strani. Naime policajac se "zagledao" u motor i tražio da mu pokazujem i objašnjavam sve. Čak je hteo da čuje muziku iz radia. Nije mi se žurilo i lepo sam osvežio svoje poznavanje karakteristika motora... Trebinje, kratka pauza. Veoma sređen grad, raspisano je takmičenje za najlepši balkon, park, vrt... Na raskrsnici Dubrovnik - Herceg Novi zaustavljam se na ručak-pauzi. Jagnjeće pećenje, samo rebra... divota Razmišljao sam, kako dalje i kada stiči kući. Dobro, odlučiću kada stignem do Dubrovnika. Do tamo je također super put, lep asfalt i puno krivina... Hrvatska granica i evo ga, Dubrovnik Opet oni kruzeri, nema ništa od razgledanja Straduna... Vozim dalje, put do Metkovića je lep ali sa gustim saobračajem, pretežno Poljaci. Ima i ogromno auto stopera, opet najviše Poljaka, mašu sa zastavama Na izlazu iz Metkoviča okrenem na autoput, da ne ponavljam Jadransku magistralu koja je na relaciji do Splita na više mesta u rekonstrukciji pa ima mnogo stajanja na semaforima za jedan pravac. Do Paklenice sam vozio bez pauze (osim točenja goriva) i "po uslovima vožnje autoputem" merio potrošnju. Neču napisati kojom brzinom sam terao GT-a, ali pio je benzin u proseku 10 litara na 100 kilometara. Nakon "male zakuske" kod Dinka, produžio sam prema domu... Jadranska magistrala ispod Velebita polako je tonula u san... Kući sam stigao negde oko pola noći, u zadnjem delu popračen kišom i pljuskovima. To nije moglo pokvariti dobar osećaj trodnevne vožnje i uživanja u mnogim stvarima. Prešao sam oko 2500 divnih kilometara. Toplo preporučujem! Do sledećeg putopisa... 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Јаџа 30 Napisano Maj 25, 2013 Svrati ponekad, 193 postova Lokacija: Уб Motocikl: БМВ Р1200ГС Prijavi odgovor kao problematičan strava.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Maj 25, 2013 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jimmy 327 Napisano Maj 25, 2013 Balkan Hard Enduro, 600 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i Prijavi odgovor kao problematičan extra Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4464 Napisano Maj 25, 2013 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan bajka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3154 Napisano Maj 25, 2013 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Hvala, hvala, ali ipak preterujete Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DorćolAC 225 Napisano Maj 25, 2013 Svrati ponekad, 250 postova Lokacija: У души - Дорћол! (Београд) Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x Prijavi odgovor kao problematičan Malo je reći predivna, emotivna tura. :care:Još da je bila i Trsa - to bi bio ''šlag na torti''. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban EN 544 Napisano Maj 25, 2013 Pažljivo prati, 624 postova Lokacija: Novi Sad-Futog Motocikl: Husqvarna 701 enduro Prijavi odgovor kao problematičan lepo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Maj 25, 2013 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan sjajno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
-Viper- 547 Napisano Maj 25, 2013 Zainteresovan, 621 postova Lokacija: Kać Motocikl: Kawasaki ER-6n 2006g. Prijavi odgovor kao problematičan Lepo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Maj 25, 2013 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10603 Napisano Maj 25, 2013 Hronični Motociklopata, 7364 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan prelep putopis, jos lepse slike Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemanjastruja 19 Napisano Maj 26, 2013 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Bmw r1200gs adv Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
knez71 18 Napisano Maj 26, 2013 Svrati ponekad, 129 postova Lokacija: Novi-Sad Motocikl: Yamaha fz6 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav iz Novoga Sada,oplemenio si nas sa ovim putopisom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PaPaja 1212 Napisano Maj 26, 2013 Zainteresovan, 920 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Twin AS 2024 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala, hvala, ali ipak preterujete Mnogo lepa voznja,blago tebi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
siny 139 Napisano Maj 28, 2013 Svrati ponekad, 224 postova Lokacija: Modrica Prijavi odgovor kao problematičan Super!!! Bas mi je prijalo!!! Hvala!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...