Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Kolko ja vidim ovo je CZ 250 .  Nesto mi je poznata, reko bih da sam u nju pre desetak godina ubacio klipove od 350 ccm .

Mozda i nije to ta, al cini mi se da jeste !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 231 postova

To ne znam, ali jeste 250tica. Ne znam tacno sta je sve na njoj radio taj momak koji ju je sklapao. Rece da ima jos jednu masinu pride koja je u delovima ali 350ccm. Moz' biti da je to ta. Pre ovoga, koliko sam video na slikama, bila je originalnom ali prilicno jadnom stanju.

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ako neko zna gde ima da se nadje java riksa bilo bi mi od koristi...:)

Verovatno u Indiji .

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

pozdrav "jawarosi" kako neko rece (nadam se da se niko nece uvrediti, nije mi namera da vredjam),

razmisljam se o kupovini jedne jawe ts 350, ovo bi mi bio prvi motor sa brzinama, ali negde sam citao da ima opasnih boljki sa paljenjem pa me interesuje jel taj problem stvarno i za stalno resava Joskina naprava, dalje me interesuje potrosnja ovog motora, koliki su troskovi registracije, i dali je pogodan za duza putovanja po 200 - 300 km?

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Nema frke za 'nadimak', na mestu je  :D

Nema problema sa platinama ako ih namesti neko ko to ZNA da uradi. Joskina carobna crna kutijica je definitivan lek i cini cuda pa jos u kombinaciji sa njegovim elektronskim reglerom...mozes da zaboravis na stelovanje struje i punjenje akumulatora.

Potrosnja je sarena, Joskina i moja (obe imaju elektronsko paljenje) trose u proseku 3-5 l/100km (meni je trenutno rastelovan karburator, pa po nekoj mojoj racunici srce 12 l  :o  )

Registracija sa tehnickim bi trebala da ne bude vise od 12000 din (spada u klasu do 499ccm).

Sto se tice duzine putovanja, nisam jos uvek kompetentan ali imas par tema sa PetarPan-ovim pustolovinama na mojoj Jawi, pre nego sto je postala moja, za primer trasa Temerin-Kucajske planine u jednom danu  ;D

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

hvala ti puno, sad cu potraziti te teme...

cim prodam ovo moje razmisljam se da uzjasem MZ-a ili Jawu

• ,, 1032 postova

Pozdrav Zorane!

Sa Jawom mozes krenuti na duza putovanja jedino ukoliko se bar malo razumes u mehaniku. Prelazili su ljudi dosta kilometara sa Jawama. Tako je nas clan farkas bio sa TS-om na moto susretu u Umagu prosle godine, pratio dva Transalpa i presao 1500 km u tri dana. Sto se kvarova tice, zamenio je dve svecice iz nepitaj kojih razloga. Jednostavno su izgorele. Ja sam sa TS-om presao oko 1000 km u tri dana do Kucajskih planina i nazad. Meni je na tom putovanju puko lezaj u zadnjem tocku. Kupio drugi, ubacio i teraj dalje! Potrosnja Jawa na oba putovanja su se kretala oko 4 litara iako su bile dosta natovarene. Moja je nosila mene sa skromnih sto kila  ;D, suvozacicu, tank torbu, dve torbe sa strane, i sator vezan za rep motora. Znaci natovarena stvarima za kampovanje od tri dana za dve osobe. Treba naglasiti da su ove dve Jawe bile sredjene i utegnute.

Kada govorimo o Jawi mora se napomenuti da se radi o dvotaktnoj masini koja slabije trpi opterecenje, znaci oseti se pri ubrzavanju kada je natovaren, slabije vuce i gubi snagu na vecim uzbrdicama.

Na motoru se zna rastelovati paljenje, taj problem se resava kod Joske, stim da sa njegovim paljenjem dobijas na snazi. No, o tome sam vec pisao u ovoj temi, ako te sta zanima pitaj slobodno. Drugi problem koji te moze zadesiti na putu je rastelovanje kvacila. To se resava nabacivanjem kontra matice na sraf sa kojim stelujes kvacilo.

Ja sam inace bio zadovoljan Jawom 350 TS. Prodao sam ga jer mi je trebao jaci motor, koji se penje na planine bez problema sa dvoje putnika i kada je natovaren.

Postavljam ti sliku sa putovanja u Kucajske planine. Natovarena mazga uslikana u povratku 100 km od kuce.  :) 

post-2306-12879027048002_thumb.jpg

Sto se tice tog " rastelovavanja paljenja kod Jawe " - ima leka i za to . Jednostavno treba bar jednom mesecno, ili na 1000 km skinuti desnu deklu sa motora, i kapnuti par kapi ulja na onaj filc koji podmazuje breg koji podize platine i problemi se drasticno smanjuju.  Jawa se sama po sebi dosta greje, pa ulje iz filca ispari, breg osusi a fiber od platina pocne da se trosi i palenje razdesi. Sa par kapi ulja se to resava. Na zadnjoj Jawi koju sam imao ( tacnije CZ 350 ) sam stavio nove platine kad sam je uzeo, i potom presao oko 16000 kilometara bez stelovanja i zamene platina, a uz redovno podmazivanje brega !

• Drug član, 1702 postova

Sramota me i da se javim ovde,ali stvarno nisam uspeo ni da pridjem ramu od kad sam poslednji put pisao :( :(. Danas sam skinuo klipove sa klipnjaca,i nemam iglicaste lezajeve nego mesingane piksne.Sta mislite o tome inace,dal su bolji iglicasti,i zasto?  U levoj klipnjaci ima jako malo lufta,i sad me muci dal moram da menjam klipnjace,ili samo bolcne i lezajeve,nadam se da nisu ostecene.Klipovi i ostalo je dobro,precnik klipova je 58.5

Pozdrav

Jos uvek cekajuci da mi izdaju dozvolu isao sam danas da probudim moju Jaworku iz zimskog sna  :)

Detaljno smo drugar i ja rasturili i oprali karburator, filter za gorivo, oprali Jawu, zamenili ulje u menjacu i sipali svezu mesavinu.

Da ne poveruje covek sta je djubreta isterao nitro iz karba  :o iako je ciscen pre zime.

Moram da se pohvalim da je upalila bez problema, na staru foru - 3-4 kurble na prazno, pa otvaranje goriva, pa na trecu BRUMMMMMM  ;D

Nastelovao sam ler, ali nedovoljno, moze to jos bolje. Treba da eliminisem fals vazduh koji uvlaci izmedju air box-a i ulaza u karb.

Pojele se plastike, i cevka i kutija. Neki predlog? Da probam neki K&N za kola ili da budzim crevo za grejanje od Yuga?

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Predlog je da ne budžiš nego da kupiš original.

Taj motor zaslužuje svoje.

U pravu si, ali dok ne stigne kupovina novih delova na red, sta mi je najefikasnije resenje da zapusim tu rupu?

Operi dobro te delove, pa stavi silikon. Lepo ga zali sa obe strane ( da izgleda kao zanitovana nitna ) da ga motor ne bi usisao. Koristi samo onaj silikon koji je otporan na ulje , benzin i temperaturu, nemoj onaj za dihtovanje sanitarija, taj nije za to .

Ne vredi silikon, probali smo to. Zaboravio sam da napomenem da je 'rupa' skoro ceo krug i sa jedne strane je i do 5mm. Zato ni ranije nisam uspeo da namestim ler, tek sam sad primetio da crevo ne lezi dobro. Kad smo stavili krpu skroz okolo i time malo zapusili rupu, momentalno smo dobili drugaciji zvuk i stabilniji rad. Medjutim, krpa nije resenje a trenutno mi je svaki dinar vazan za registraciju koja se blizi, pa bih ovo samo privremeno da resim...

Onda probaj da nadjes neko malo sire crevo, pa da ga navuces tu gde je puklo, i zalepis, a ako je u pitanju ona guma izmedju karburatora i filtera - ona kosta cini mi se oko 5 evra, pa i nije neka cifra.

Sredio sam privremeno rupu, sad radi lepo sem sto ima tendenciju da se ugasi na leru dok se dobro ne zagreje, par kilometara.

Medjutim, da li je do stelovanja drugog srafa na karbu ili sta vec, nikako da predje 90Km/h. Kako/koliko treba da zategnem sajlu gasa srafom na ulazu u karburator? Sad je malo labava, ima lufta 3-4mm na ulazu u rucicu gasa.

Pomoc?

• ,, 1032 postova

Na karburatoru kod TS Jawe imas dva srafa. Onaj sto stoji manje vise uspravno ti sluzi za stelovanje lera (stelujes polozaj sibera). Onaj drugi sto stoji vodoravno ti sluzi za namestanje smese - odnosa gorivo-vazduh, ali samo u leru i pri nizim obrtajima. Vise odvrnut sraf - vise vazduha.

Fabricka shema namestanja karburatora:

1. Sraf za vazduh odvrnes 3/4 kruga, a iglica u siberu ti je spustena skroz dole (prvi ili treci polozaj, kako ti se vise svidja)

2. Sraf za vazduh odvrnes 1,5 do 2 kruga, a iglica u siberu je u drugom, srednjem polozaju.

Citirani post se nalazi na 17. stranici Jawamanije, gde mozes naci i tabelu sa svecicama i dijagnozu smese prema boji svecice.  ;) Moguca su odstupanja od gore citiranog, uglavnom iglicu u karburatoru ubodes u srednji polozaj, a sraf za smesu odvrnes izmedju 3/4 i 2 kruga.  ;)

Svecice su OK. Igla mi stoji najnize, sraf za smesu je odvrnt 2 1/2 kruga.

Mene buni to sto u 1. 2. i 3. odlicno prima gas, dize obrtaje, dok u 4. kad zavrnem preko 2/3 kao da nisam nista uradio...

Danas planiram do Malog Prnjavora iza Avale, smanjicu na 2 kruga. Ler da iscinculiram za milimetar i dobar je.

Pozdrav!

Ler sredjen, sraf za smesu sam namestio na 1 krug, isto ide. Iglu cu da mrdam kasnije, otom-potom, nije mi oglavu...

Zna li neko dimenzije semeringa prednjih stapova za TS ?

Zna li neko dimenzije semeringa prednjih stapova za TS ?

36 x 47 x 7

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja