Floyd**** 15 Napisano April 6, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Imam ja korman i rucice,nisu neko stanje bas,ako ne nadjes nista bolje dacu ti ih. Bolje nadji neki drugi korman i rucice koje idu posebno,a ne na njen fabricki... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano April 7, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ne svidja mi se sto su nosaci rucica fiksini,inace ok je... Mada verovatno ni to nije problem,osim ako je neko kao na mojoj bivsoj jawi sve to pokrivio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 7, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Moze mala pomoc... Igram se rasturanja cilindara i klipova. Glave i cilindre sam bez muke skinuo, zamenio nevaljale brezone tu i tamo... Medjutim, kako da oslobodim i poskidam klipove sa klipnjaca? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano April 7, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Moze mala pomoc... Igram se rasturanja cilindara i klipova. Glave i cilindre sam bez muke skinuo, zamenio nevaljale brezone tu i tamo... Medjutim, kako da oslobodim i poskidam klipove sa klipnjaca? pa skines osigurace sa bolcna i izvadis klipove,samo pazi da ne pogubis iglice,posto se kod nje kolko me pamcenje sluzi bolcna vrti na iglicastom lezaju spakovanom iglica do iglice.. bolcni ti je ono sa strane na pola klipa :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljko85 44 Napisano April 7, 2010 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda gl400 Prijavi odgovor kao problematičan @ Stampar Bio bih ti vrlo zahvalan @*floyd tebi sam se izahvaljivao ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano April 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Moze mala pomoc... Igram se rasturanja cilindara i klipova. Glave i cilindre sam bez muke skinuo, zamenio nevaljale brezone tu i tamo... Medjutim, kako da oslobodim i poskidam klipove sa klipnjaca? Predpostavljam da imas iglice u maloj pesnici (ulezistenju klipa) oko osovinice, koje nisu zatvorene. Ovo je fabricko resenje i ono je sigurno tu ako neko pre tebe nije skinuo tu nocnu moru i stavio kaveze. Uglavnom, racunaj da je tako. Dakle, prvo dovedi onaj klip na kome radis u GMT (predpostavljam da su obadva cilindra skinuta) radi lakseg pristupa. Drugo, OBAVEZNO uzmi parcad starih krpa ili najlon kese i dobro zaguzvaj u supljine oko oba klipa (i ovog na kome radis i onog drugog) da ih u potpunosti zatvoris kako bi sprecio da neka iglica upadne u karter ispod klipa. Ako se to desi ne gine ti rasturanje cele masine da je izvadis, dakle vodi racuna! Znaci tek kada si ovo osigurao, povadi segere (osigurace) iz klipa na kome radis (ima po jedan seger sa svake strane) i pazljivo iskuckaj osovinicu napolje, sa one strane kako ti je zgodnije. Nemoj da koristis metalni predmet da nebi ostetio osovinicu nego uzmi neku plasticnu ili drvenu sipku i lagano kuckaj cekicem preko nje u osovinicu dok je ne izbijes iz klipa. Iglice ce poceti da ispadaju. Kad izvadis osovinicu lagano skini klip sa klipnjace (povuci ga prema gore). Uzmi ona dva prstena i preostale iglice iz rupe na klipnjaci. Nadji sve iglice i prebroj ih - treba da ih bude 28 i dva prstena. Ako neka iglica fali racunaj da je upala u motor dok se ne dokaze suprotno tj. dok je negde ne nadjes. Zato pazljivo sa tim! Kada zavrsis jedan klip i spakujes sve iglice ponovo istu proceduru na drugom. Kada budes vracao klipove savetujem ti da kupis kavezne lezajeve jer je vracanje ovih iglica bez odgovarajuceg alata prilicno frustrirajuci posao (mada moze da se uradi, ja sam uspevao) a kavezi nisu skupi i resavaju problem prilikom bilo kog narednog rada sa klipovima - vratis klip za 5 min umesto da 2 sata pokusavas da poslazes iglice. Ima kod Vukovica u NS. Srecno, Aco. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 7, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Znam sta je bolcna. Zapusio sam krpom rupu dole ispod klipa, da valjcici ne poispadaju unutra, skinuo osigurace al' bolcna nece ni makac ?? edit: osiguraci su sa obe strane bolcne, dakle 2 po klipu. Nisam cukao nicim, probao sam samo da guram, onako 'malo' jace Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano April 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan ....osiguraci su sa obe strane bolcne, dakle 2 po klipu. Nisam cukao nicim, probao sam samo da guram, onako 'malo' jace Pa to sam i rekao, po jedan seger sa obe strane osovinice. To hoce da zapekne ako nije dugo skidano tako da ces morati da je izbijes kako sam ti opisao, samo uzmi neku plasticnu/drvenu sipkicu i lagano kuckaj lakim cekicem dok ne izadje. Ako bas nece onda naprskaj WD 40 sa obe strane pa pusti da deluje nekih sat vremena (znam kako je raditi motor do 4 ujutru ;D) pa probaj ponovo, mada ce verovatno moci i bez toga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 7, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Izuzetno si lepo objasnio postupak, hvala ! Sutra nastavljam zabavu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano April 7, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan @ Stampar Bio bih ti vrlo zahvalan @*floyd tebi sam se izahvaljivao ;D Aaaa,imao sam bas problema danas,srecom dobro zavrseno... Nisam se setio da uslikam rucice,a jos sam i bio ovde i pricao o njima Ujutru sigurno,da ne idem sad dole u supu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano April 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Izuzetno si lepo objasnio postupak, hvala ! Sutra nastavljam zabavu Nema na cemu, srecno! Ako vec neces vise veceras raditi mozda nebi bilo na odmet da naprskas WD 40 svakako na oba klipa, ako ga imas pri ruci, pa neka deluje do sutra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano April 7, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ne moze to tek tako da zapekne,nego je cvrsto naleganje. Zagrejes klip,i izaci ce bez problema Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 7, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ma finito za veceras. Radim u zajednickim prostorijama zgrade i nemam brener :-\ Sutra cu natenane, dok WD odmekne ja cacnem koju sitnicu napolju na Gvozdeniji... Ovaj agregat sto rasturam nije paljen godinu dana ali je sve unutra masno i cisto. Potpuno su novi klipovi i karike, cilindri obradjeni...nerazradjeno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano April 7, 2010 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Crni Lorde, kakav brener, to ne dolazi u obzir kad je klip u pitanju ! Eventualno fen moze da se upotrebi ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano April 8, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ LordOblivion Ako si mozda raspolozen, kada vec skidas klipove i cilindre, mozda bi mogao da uradis i imrpovizaciju klipova tj. uklanjanje blokade snage i poliranje kanala na cilindrima? Iz svog iskustva znam da ovo itekako podize obrtni moment, posebno na manjim obrtajima, sto znaci prilicno jace ubrzanje. Sto se max brzine tice, mozda je malo digne ali tu i nije neki prinos, ili bar nije bio u mom slucaju, ali obrtni moment jeste. Potrosnja mi je posle toga bila oko 7l kroz grad, a ni pre toga nije bila mnogo manja. Kako god, ako te zanima imas ceo postupak opisan na 82. strani u ovoj temi (cetvrti i peti korak). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljko85 44 Napisano April 8, 2010 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda gl400 Prijavi odgovor kao problematičan Govori cenu s.t.j. moze i na pp ako neces ovde ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 8, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Danas ipak nisam nista majstorisao, vozao sam se malo Sutra majstorisem Oko 180km, potrosila ne vise od 8l uz mesovitu voznju, sa dosta uzbrdica Winger, kanale cu samo probati malo da ispoliram ali necu ih prosirivati ili pomerati. Stampar - onda cu ih presadim na moju Gvozdeniju sa sve cilindrima. Pa zato sam i kupio Crnku... I usput nesto i naucim. Ovaj sto cerupam agregat, zatvaram starim cilindrima i klipovima tako da mu nece biti nista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano April 8, 2010 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Ide neko??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 8, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Naravno Pa eno ti tema sa spiskom, koliko nas jeeeeee Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano April 8, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan .... Winger, kanale cu samo probati malo da ispoliram ali necu ih prosirivati ili pomerati. .... Ne, ni ja nisam za prosirivanje cilindara, to sam naveo samo za one kojima je cilj da rang maksimalnog obrtnog momenta podignu na znatno veci broj obrtaja (i preko 7000) sto ce reci da povecaju max brzinu na racun vucne snage i ubrzanja na nizim obrtajima. Tj. taj dodatni korak bi bio samo za one kojima je pretenzija motocikl trkackih osobina po svaku cenu. U svakom slucaju ja nisam bio jedan od tih, naprotiv, pa ovaj korak (prosirivanje izduvnog kanala brusenjem kosuljice) nisam radio (i napomenuo sam da ga ne preporucujem). Poliranje aluminijumskog dela izduvnih i usisnih kanala je pozeljno u svakom slucaju tako da je to ok. Medjutim, osnovna restrikcija nije u cilindrima nego u klipovima. Naime, klipna peraja (deo klipa ispod usice) su sira nego sto bi trebalo (nego sto je bilo na MK1 verziji). Zato kada je klip u gornjoj mrtvoj tacki (GMT) samo dva od ukupno 4 prelivna kanala su otvorena, dok su druga dva zatvorena perajima. Na prvi pogled ovo izgleda nevazno - sta ce otvoreni prelivni kanali kada su ispod klipa (kada je klip u GMT)?! Ali nije tako. Znamo princip rada 2T motora - radna smesa biva prvo usisana u prostor ispod klipa kroz usisni kanal, da bi kasnije, kada klip krene prema dole (i zatvori usisni kanal) u tom prostoru ispod klipa u kome ceka radna smesa nastao pritisak zbog klipa koji se tu spusta. Znaci kada se klip spusti u donju mrtvu tacku (DMT), zapravo malo pre toga, tek onda se otvaraju pomenuti prelivni kanali iznad klipa kroz koje radna smesa pod pritiskom prelazi iz komore ispod klipa u kompresioni prostor (iznad klipa). Obratiti paznju na sledeci momenat - usisavanje radne smese u prostor ispod klipa: klip je blizu GMT i ide prema gore kada se ispod njega otvori usisni kanal. Dakle kada klip dodje u GMT usisni kanal je maksimalno otvoren i radna smesa kroz njega ulazi u komoru ispod klipa, premda se tu nalazi vakuum jer je klip otisao prema gore. Poenta je u zapremini te komore - smesa ce uci u svaki deo komore koji joj je dostupan, tj. koliku zapreminu ima na raspolaganju toliko smese ce uci. I upravo tu dolaze do izrazaja otvoreni prelivni kanali - ako su i oni otvoreni smesa ce uci i u njih i tako ce se povecati ukupna kolicina smese koja biva usisana i koja ce kasnije biti potisnuta u kompresioni prostor i ekspandirana. Znaci, otvorena samo dva prelivna kanala (fabricko resenje na svim verzijama od MK2 nadalje) = manje radne smese ce uci u komoru ispod klipa. Otvorena jos dva prelivna kanala = za toliko vise smese ce uci u komoru ispod klipa i biti kasnije iskorisceno. Jednostavno! Zato i kazem, ako imas volje i vremena, mogao bi da razmislis o sredjivanju klipova tj. turpijanju peraja (ovog sto ide prema usisnom kanalu) koliko da i druga dva prelivna kanala budu sto vise otvorena kada je klip u GMT. Jedino se mora paziti da peraje ostane dovoljno siroko da je usisni port u potpunosti "prejahan" iz dva razloga - da bi port bio skroz zatvoren kada treba i da nebi doslo do loma peraja usled vibriranja klipa. Sto se izduvnog porta tice, ovo nema veze sa njim jer se njegovo peraje ne dira. Ali sa usisnim kanalom se mora paziti jer njega zatvara doticno peraje, dakle da ostane dovoljno siroko da ga potpuno prekrije (prejase). A moguce je da se postigne da peraje ostane dovoljno siroko, a da i druga dva prelivna kanala budu skoro potpuno otvorena (u svakom slucaju mnogo vise nego sto su fabricki). Sve ovo sam vec detaljno objasnio na strani 82. u koraku 4. Opet kazem, ovo je za one koji su raspolozeni da se upuste u poboljsavanje obrtnog momenta motora. Uspeo sam nekim cudom da izbunarim slike od pre 5 godina kada sam ja ovo radio na mojoj Jawi. Obratiti paznju na klip (videti gde je i koliko isturpijano peraje) kao i na prelivne portove kada je klip u cilindru (koliko su otvoreni). Sto se poliranja kanala tice, ne vidi se najbolje na slici, bili su kao ogledala. Slike su velike oko 1MB po komadu pa sam morao preko "Image Shacka", evo linkova, nadam se da ce raditi: http://cdn.bjbikers.com/images/imported/xd/RaImL_jawatech.jpg http://cdn.bjbikers.com/images/imported/fi/HgkPE_jawatech1.jpg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 8, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ako sam dobro ukapirao, ovo zaokruzeno na slici ? (klikni na sliku za pun format) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano April 8, 2010 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Naravno Pa eno ti tema sa spiskom, koliko nas jeeeeee gde... : daj link... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano April 8, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=46218.0 http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=51517.0 http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=48397.0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano April 8, 2010 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Hvalaaaaa.... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano April 8, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ako sam dobro ukapirao, ovo zaokruzeno na slici ? (klikni na sliku za pun format) Pa kako si sad ti uspeo da ga prikacis na forum zbog velicine?! Jeste, o tom portu pricam, ima isti takav i sa druge strane istog peraja. @ Stampar Vredelo jeste, dobio sam poprilicno povecanje obrtnog momenta. S obzirom da nisam hteo da podizem rang na vise obrtaje, nisam dobio neko znacajnije povecanje max brzine (mozda je bilo za 10 km/h) ali u svakom slucaju je obrtni moment bio znatno veci. To ce reci jaca vucna sila (savladjivanje uspona, ubrzanje itd.) na nizim obrtajima (3-4 hiljade). 2T motori imaju "dar" da na rang broja obrtaja sa max obrtnim momentom moze da se utice i doziranjem otpora u izduvnom sistemu (auspusima). Tako se smanjivanjem otpora snizava (i skracuje) i rang sa max obrtnim momentom, tako da kada iz auspuha izvadis sve prigusnice ukljucujuci i zadnji zastor (ostanu suplje cevi) dobijes max obrtni moment na malo preko 2000 obrtaja i tu vuce ko lud, ali odmah posle toga obrtni moment naglo pada. Motor se otprilike ponasa kao kamion tegljac, mozes iz trece da krenes. Ovo naravno nema upotrebnu vrednost (osim ako ces da ores sa motorom) jer smanji max brzinu na oko 60km/h. Sa druge strane, za najvisi "torque range" treba ostaviti sve prigusnice u auspusima, osim one jedne kragne koja je kontraproduktivna i koju treba ukloniti (82. strana). Ovo obezbedjuje najvecu max brzinu, a ostavlja ipak dovoljno obrtnog momenta i na nizim obrtajima. Ja sam se licno odlucio za srednju varijantu, tako da sam izvadio sve prigusnice osim zadnjeg zastora (onog sto ga drze dva srafa). Tako sam dobio max brzinu zadovoljavajucu za moj ukus (oko 120 km/h), ali zato izuzetan obrtni moment na nizim obrtajima koji je obezbedjivao veliku vucnu silu i ubrzanje na srednjoj (cak i na nizoj) turazi. Sve stvar ukusa - ali u svakom slucaju opisana prepravka klipa podize kolicinu radne smese usisanu u cilindar, pa samim tim i energiju koja se dobije sagorevanjem tog goriva = veca sila koja deluje na klip = veci obrtni moment. Da ne ispadne da sam ja pristrasan, osoba koja je kupila moju Jawu je komentarisala kako ima "neverovatno ubrzanje". Ipak, da me neko ne shvati pogresno, ja ne mogu da garantujem da ce svako biti zadovoljan rezultatima - jedina garancija koju mogu da pruzim je moje licno iskustvo, znam da sam ja bio vise nego zadovoljan. Dakle, ako neko hoce da radi neka razmisli pa neka radi ako hoce, ali na svoju odgovornost. U svakom slucaju ja sam tu ako nesto mogu da pomognem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...