Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• Drug član, 1826 postova

Ovakve prikolice su mi se cinile jako prakticne i dosta jednostavne za pravljenje. Moze svasta da stane a manje opterecuje motor nego 3 kofera i tank torba ::). Sta mislite, da li bi mogla da se registruje takva, pravljena prikolica kod nas bez nekih velikih izdataka?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 87 postova
  • Motocikl: Jawa 250 Custom

Za pravljenu prikolicu treba atest, a to se radi u BG-u ili KG-u na masinskom fakultetu. Znam da za bocnu prikolicu npr od MZ staviti na Jawu  i obratno isto radi atest jer nije predvidjena za druge motore, ne znam kako je za ove pozadi jedino da se raspitas gde to rade i sta treba.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ma kakav crni atest, lepo ubedis policajca da je sve to fabricko ! Otkud oni znaju sta je sta na Jawi . Pa vec godinama - ciju god sam saobracajnu u ruke uzeo da pogledam - pise da je model motora 350 , ili TS 350 .  Jos nisam video saobracajnu da u njoj pise da je model - 634, 638, 639 , il vec neki od modela. I sad jos atest da mi traze . A sto se potrosnje tice , moze Jawa i malo da trosi ako covek zna da je vozi  !

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Posle izgubljenih godinu dana u Policiji došao sam jedva do saznanja da je za prikolicu potreban atest kako bi se ovaj podatak uneo u saobraćajnu dozvolu. Ja to još nisam uradio jer čekam period registracije a u međuvremenu nemam nikakvih problema jer obični policajci neznaju šta je za prikolicu potrebno a šta ne, a nema koga ni da pitaju.

Pošto sam bio uporan u Policiji i dolazio svaki dan ;D jednom prilikom se neki inspektor izvikao na mene: ''Otkud ja znam šta za to treba, ti si prvi koji to hoće da uradi od 52.' godine!''

Sumnjam ja da je taj podatak sa 52'. tačan ali sasvim sigurno to niko nije radio u skorije vreme jer su mi i na Mašinskom fakultetu rekli da jedva čekaju da dođem zato što tako nešto nisu nikada videli.

Ako neko želi prikolicu treba dobro da razmisli da li mu je stvarno potrebna.

A mora i da bude spreman da će izgubiti baš mnogo od normalnog osećaja vožnje motorom.

• U prolazu, 87 postova

Poznajem jednog lika u mom kraju koji vozi jawu sa bocnom prikolicom, znam samo da je bas od Jawe. Kako je registrovao i st mu je sve bilo potrebno to bas ne znam. Ali ako nekog bas zanima mogao bih da se provozam do njega i pitam.

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Pre dvadesetak godina, odem ja na moto skup u Tuzlu. Dodje tu dosta ljudi i ekipa iz sombora. Svi su tu samo nema Mike.  Pitam somborce - gde je on, kazu crko mu motor pa se vratio.  Nije proslo pola sata, kad stize Mika.  Sta je bilo, kaze crklo mu nesto na BMW-u, pa se vratio kuci, izvuko Horeksa iz garaze , prebacio tablicu sa Bendze i doso. U Iloku ga zaustavi policija - redovna kontrola, on im da dokumenta, policajac gleda saobracajnu, gleda i motor i kaze : Auuuu, BMW iz 51 goidine, vidim ja da se razlikuje od ovih danasnjih, ovi inaju dva cilindra !  I vrati mu dokumenta i pozeli srecan put .

Sto se tice atesta za bocnu prikolicu, u vreme kad su pravljene - nisu se ni atestirale. Jednostavno na tehnickom kazes da si nabavio fabricku prikolicu, sa neta skines " Veloreksov "  prospekt za istu, otstampas i poneses kao dokumentaciju. Ako kacis prikolicu na neki drugi motor koji nije naveden u prospektu, sredis to u wordu ilim photoshopu, i gotovo !

• Drug član, 1826 postova

A mora i da bude spreman da će izgubiti baš mnogo od normalnog osećaja vožnje motorom.

Sta to mislis  da se gubi od oseceja voznje sa zadnjom prikolicom? Bocna prikolica je nesto drugo, ali sa ovom zadnjom verujem da je osecaj skoro pa isti kao i bez nje, jer ako je dobro projektovana nebi trebalo da utice na motor pri naginjanju ili utice neznatno.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Sta to mislis  da se gubi od oseceja voznje sa zadnjom prikolicom? Bocna prikolica je nesto drugo, ali sa ovom zadnjom verujem da je osecaj skoro pa isti kao i bez nje, jer ako je dobro projektovana nebi trebalo da utice na motor pri naginjanju ili utice neznatno.

Drugačije su reakcije celog sklopa ako je složeniji. Teško da ulazimo u krivinu samo pod uticajem jedne sile, obično ih ima više u zavisnosti od situacije.

Prikolica, gde god stajala skače mnogo a ako nije krutom vezom pripojena motoru onda skače ili više ili drugačije od njega. To opet može da dovede do situacije da se vozač nagne u krivini koliko je potrebno a da mu prikolica baca zadnji deo baš kada je kontakt sa asfaltom najpotrebniji.

Pored ležanja, na kočenju se uvek oseti teret. Motor je uravnotežen pri kočenju jer je projektovan za tako nešto ali svaki dodatak ga baca iz te projektovane putanje, to nijedan proizvođač nije zamislio kada je pravio motor.

E sad, nije to smak sveta, sve se da savladati ali da je isto - nije i ko želi sebi da priušti prikolicu kakvu god onda treba da bude spreman da će od svog motora izgubiti nešto na mogućnostima.

Nemože i jare i pare. :(

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Da da ima u Paracinu registrovana Jawa sa bocnom prikolicom,video sam motor par puta,prikolica je Velorex.

• U prolazu, 87 postova

Da da ima u Paracinu registrovana Jawa sa bocnom prikolicom,video sam motor par puta,prikolica je Velorex.

Jeste prikolica je Velorex.

Slikaj ako ga ukebas sledeci put...

Uslikacu verovatno sledece nedelje, idem kod rodjaka, tj njegovog komsije pa ako bude bio tu bice i koja fotka.

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Pitacu ja drugara koji restaurira R25, njegova originalna prikolica je u tolikom raspadu da se ne isplati nista preduzimati oko nje...

Reci samo, koliko para je ta, orjentaciono?

• Svrati ponekad, 390 postova
  • Motocikl: Jawa 350 TS '91

Sky jesi li zavrsio drzace za bisage?

Нисам, нестижем... правим и бисаге. Чим будем завршио, поставићу фотографије.

Поздрав

....a obaška što si pokvario i onog Sky-a onako finog dečkića eno ga visi na domaći but&guz  - tvoj uticaj znam sigurno...

Људи, та' манте се ћорава посла...

Дајте неке Јаве!

Ово је ипак њена тема!

post-4992-12879039231939_thumb.jpg

post-4992-12879039232544_thumb.jpg

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Jedan prijatelj pre neki dan sreo "okorele Jawarose" iz Ceske i to na Ostrogu. U pitanju su vozaci Ceskog moto kluba Jawa-riders...

post-2435-12879039677425_thumb.jpg

post-2435-12879039677852_thumb.jpg

post-2435-12879039678289_thumb.jpg

post-2435-12879039678785_thumb.jpg

Evo ja nasao jednu Jawu sa prikolicom, pa isao danas da je vidim. Covek oglasio motor, ja ga pozovem, objasni mi gde je i ja odem. Dakle covek ceni Jawu 350 TS 90 - to godiste sa prikolicom 600 evra.  I jos kaze da je to zadnja cena.  Prikolica je otkacena od motora, i oboje stoje u basti iza kuce. Po njegovoj prici to je sve do pre 20 dana bilo na terasi od kuce, pa je to izmestio, mada ja bih rekao da to tu stoji mnogo duze. Kroz zadnji tocak se provukla i neka puzavica. Na satu pise da je motor presao 7000 km, ali i u to sumnjam jer se vidi da je skidana leva dekla preko kvacila, a to ne bi trebalo da se radi na motoru ako se normalno vozi - bar pre 20.000 km .  Vidi se da je motor farban, a i prikolica takodje, na motoru nedostaje sediste ( nisam ga pitao, valjda ga ima ), a i u prikolici takodje nedostaje sediste, kaze da mu je bivsi vlasnik rekao da mu je neko ukrao sediste ( cisto sumnjam , kom to treba ) . Sve sam uslikao, pa evo pogledajte :

post-3891-12879039693052_thumb.jpg

post-3891-12879039693867_thumb.jpg

post-3891-128790396948_thumb.jpg

Da zaboravio sam da napisem, Motor ne moze da upali , kaze covek da treba da se nasteluje paljenje.  Na moju primedbu da ce se tako tesko prodati za te pare - kaze cuo je on za coveka u N. Sadu koji stanuje tu i tu, natovarice motor na prikolicu i oterati mu da to sredi , al cenu ne popusta, cak ako mu taj covek to sredi cena ce biti i veca.  Ne znam zasto, valjda zbog tog njegovog stava - nisam hteo da mu kazem da sam Ja taj covek u N. Sadu , pa ako dodje nek se iznenadi ! Kako on ceni svoj neispravan motor, tako cu i ja da cenim moje ruke i znanje !

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja