Jump to content

Moto Zajednica

Kako se meri ulje?

Recommended Posts

• Drug član, 1715 postova

Kako se meri uje kod meraca koji se zavijaju, odvijes, obrises pa samo vratis merac bez zavijanja i izmeris ili se 'gleda' nivo kada se zavije pa odvije merac?

Kod motora koji imaju staklo sta je pravi nivo, jedna trecina stakla prazna kada je motor na tockovima ispravljen?

Da li je najbolje uvek drzati ulje na max ili koji milimetar nize?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Zavisi od motora do motora. Obično piše u uputstvu o održavanju. Jedno je sigurno - motor treba da stoji uspravno. Ja lično uvek sipam do maksimuma .

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

ugrejano ulje se meri, ne hladno. shtapich se stavi bez zavijanja i shto reche kolega na pola prozorcheta.

• Drug član, 1489 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ1-SA

Sve zavisi od motora, meni na primer posto imam staklo, skoro na samom vrhu maximum, i tu se gleda kad je motor uspravljen i na ravnoj povrsini, i kada je ulje zagrejano.

Zaboravih da kazem da je uglavnom na svakom motoru obelezena minimalna i maximalna kolicina....

Promenio član Dzony93

• Drug član, 1715 postova

Sad konkretno imam kineza sa meracem ali generalno ova pitanja nikada sebi nisam razjasnio, u principu do sada sam praktikovao jednu trecinu na staklu praznu a i na kolima nikad u max. Ovo za merace koji se zavijaju tek nisam znao.

Na staklo se gleda kad je motor ugasen ili dok radi?

kad ga ugasish sachekash par min da sidje ulje i onda pogledash.

• Svrati ponekad, 484 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Ulje se uvek kontrolise kad je motor vruc i stoji uspravno bez obzira na tip meraca. Najbolje je provesti motor par minuta sa malo vecom turazom, ugasiti, sacekati minut i proveriti. Ovo se posebno odnosi na motore koji imaju posebnu komoru i na njoj merac. Tenera, starija TDM, Pegazo. . . U koliko je neophodno meriti na hladnom motoru, onda moze biti malo preko maximuma, jer svaki motor kad radi deo ulja podigne u glavu i u ceo sistem. Imao sam slucaj da je Yamaha R1 palila ulje na velikom gasu,zbog niskog nivoa karter je ostajao bez ulja. Ne treba preterivati, ali od malo preko crte nista ne fali. Pozz

bogami neche biti, meni se nivo ulja digne kad je motor topao, kad je hladno ulje onda je blizu minimuma, kad je toplo oko polovine prozorcheta.

a to preko crte ne valja isto ko ni ispod crte, ovde fali onde ima vishak koji che ispljunuti na airbox...

• Svrati ponekad, 484 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

bogami neche biti, meni se nivo ulja digne kad je motor topao, kad je hladno ulje onda je blizu minimuma, kad je toplo oko polovine prozorcheta.

a to preko crte ne valja isto ko ni ispod crte, ovde fali onde ima vishak koji che ispljunuti na airbox...

Malo ne logicno, ali neka je tako. Bljucnuce u airbox ako ima litar viska i ako je produvao.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja