MZ 80 Napisano Jul 14, 2009 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Zorge!! Izvestaj kao kod pravog Zorgea!!! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 35 Napisano Jul 14, 2009 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Odličan tekst! Uređivački koncept MZ Svet-a prošao je nekoliko faza a prvu karakterišu informacije ''enciklopedijskog tipa'', deo podforuma koji je trebao da posluži svima koji se interesuju za MZ motocikle pa je prirodno da će na ovom mestu pronaći sve odgovore. Sudbina je htela da se podforum ubrzano razvija pa smo faze i nivoe prelazili jako brzo i nije mi krivo zbog toga. Popuniće se rupe, ima vremena, neka samo razvoj nastavi započeti trend koji još ne ukazuje na faze životnog ciklusa. Istorijat i kratak osvrt na rad Fabrike dat je u temi ''MZ kroz istoriju'' mada mislim da ti je tekst odličan i da mu nije potrebna dorada. http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13457.0 Od nas, jedini je u fabrici bio Svakak. Fotografisao je dosta toga što može da koristi a na njegovom sajtu su i fotografije http://togs.biz/josip/djirevi/emmenrausch2007/ Postavljeni link je put ka putopisu dok su na dnu strane linkovi koji vode u obilje fotografija raznih tematskih oblasti. Za prvu pomoć to je to. Šta god ti bude trebalo traži a mi ćemo se potruditi da nađemo mada moram da priznam da se vojnim modelima baš nismo bavili. No vojska se bavila nama kada je to bilo potrebno i negde na ovim stranama je potvrda koju je Vujo032 dobio kada mu je oduzet motor tokom bombardovanja. Nismo taj problem produbljivali kako bi izbegli politiku na Forumu ali protiv činjenica se nemože: MZ ETZ 150 iz Čačka dodeljen je vojniku koji ga je dužio i ceo rat na njemu proveo, vozao ga po vrletima kojekakvim i bio zadovoljan ekspolatacijom. Kada se rat završio motor je vojska vratila kao što ga je i uzela, doduše uz potrošene gume, manjak goriva u rezervoaru i navrtenu kilometražu na satu ali prilike su bile takve, šta da se radi. Meni je bio interesantan detalj koji mi je Svakak opisao. Pred posetiocima muzeja kustos je prezentovao dokumentaciju koju je Mz prodao Česima i od koje je nastala Jawa. Svakak nije ekonomista ali je jako lepo objasnio kako ceo projekat izgleda što uopšte ne odudara od današnjih studija slučaja ili pak naručenih projekata izrađenih od strane eminentnih konsultantskih kuća. Ovo sve navodim kako bi imao mogućnost da sem bibliografskih podataka sastav oplemeniš aktuelnim a živim iskustvima, verodostojnim naravno. Moja prikolica nije MZ-ova već tipska pa radijus okretanja neznam ali je sasvim sigurno da u nju staje šarac sa dosta sanduka municije. Ko je vešt sa streljačkim oružjem mogao bi i tromblonom da se posluži a ručni bacač je prosto savršen za ovako nešto. Pri nižim brzinama moguće je bacati ručne bombe (probano sa flašama i kontejnerima ;D) dok se u sisteme veze ne razumem ali toliko veliki raspoloživi prostor pruža neke mogućnosti, sigurno veće od onih aparata što ih vukljaju na leđima. Eto, o sanitetu kao prvoj pomoći nisam razmišljao, čudi me zašto se prikoličari više ne koriste kad su jeftini i mogu da imaju dobru primenu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jul 15, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Драго ми је што вам се текст допада, али тоније финална верзија - биће ту још дотеривања. Покушавам да у тексту избалансирам између тога да развежем причу "од Кулина бана" и тога да напишем само неку основну информацију о војним верзијама МЗ-а. Обратио сам се овој екипи са намером да ми они који имају искуства помену неке техничке ситнице које би обогатиле текст, нешто типа који је прави начин за стартовање мотора, неки карактеристичан детаљ код појединих модела, неки каприц код појединих модела и слично. А "војни МЗ" Вује 032 бих волео да поменем у тексту, али морам да за то и објављивање оних фотки докумената које је он сам поставио, тражим дозволу од њега. Значи, Вујо, ако читаш ово, питам те за дозволу да твој "случај" поменем у свом тексту и да искористим оне фотке. Такође, требала би ми једна фотка рама неког ЕТЗ-а, да покажем шта је оно Zentralkastenrahmen. На крају, @Vuja: ко каже да се одустало од приколичара? Осим "Урала" са "дуплом вучом", и дан данас се производе приколице за ИЖ Планете и Јупитере. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 15, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Evo slike rama, al mislim da gresis u vezi tog slova " Z " i da se ono ne odnosi na kutijasti ram, vec da je to oznaka da motor ima struju od 12 volti. imam to negde u racunaru, pa cu naci ! Slike su napravljene kad sam po ovom ramu pravio alat za sredjivanje mog rama ( MZ mi je bio slupan ) . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vujo032 2664 Napisano Jul 15, 2009 Zainteresovan, 438 postova Lokacija: Čačak City Motocikl: Suzuki Gz 250 Marauder Prijavi odgovor kao problematičan А "војни МЗ" Вује 032 бих волео да поменем у тексту, али морам да за то и објављивање оних фотки докумената које је он сам поставио, тражим дозволу од њега. Значи, Вујо, ако читаш ово, питам те за дозволу да твој "случај" поменем у свом тексту и да искористим оне фотке. Kako da ne brate Zorge, ako treba skeniraćemo radi boljeg kvaliteta. Ono je nešto na brzinu fotkano sa mobilnim. Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 35 Napisano Jul 15, 2009 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan На крају, @Vuja: ко каже да се одустало од приколичара? Осим "Урала" са "дуплом вучом", и дан данас се производе приколице за ИЖ Планете и Јупитере. Nismo se razumeli, ja sam mislio na vojnu upotrebu prikolice a ne civilnu koja je jako razvijena. Velorex prikolica koja je na mom motoru skinuta je sa Jawe ali nije njena jer ovaj proizvođač izrađuje prikolice za motore ''od 250 do 1.100 ccm''. Jawa je ugrađivala Velorex na svoje motore dok Mz to nije radio jer drži do sopstvenog konstruktorskog razvojnog dela. I ne za džabe, Joska je na ovim stranama postavio slike originalne prikolice koju nisam video ali na bazi fotografija lako se primeti da ima naprednija tehnička rešenja. Eto Velorex-a: http://www.velorexusa.com/home ''Preko bare'' dugačija vizija prikoličara a ništa loše, jednostavno se sa razvojem prestalo pojavom automobila pa su nastavili samo entuzijasti. http://www.dutchmans.com/ http://www.californiasidecar.com/ http://www.libertysidecars.com/ http://www.motorvation.com/ http://www.spaldingside.com/ http://www.watsonian-squire.com/ Ipak, sve ovo je OFF na tvoju temu, o prikoličarima može da se uradi novi i ništa manje zanimljiv tekst. Ali ako smo se već dotakli prikoličara, siguran sam da bi i danas imali veliku primenu u vojsci. Jeste da čudno izgleda, slikaju me i kada vozim i kada stojim, sinoć su me pitali u gradu ''pošto krug'' :o ali zar je manje čudno videti policajca na skuteru ili Engleskog bobija sa motkom od pendreka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Jul 16, 2009 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Pa, posto krug? ;D Slavija, dvojka, kruzni put? Koju turu vozis? Na taksimetar ili recka? hhhhhh Izvini, mnogo mi simpaticno pa nisam mogao da odolim ;D ;D ;D hhh Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan E brate Zorge, vala svaka cast na iscrpnom i detaljnom tekstu...! ..., al mislim da gresis u vezi tog slova " Z " i da se ono ne odnosi na kutijasti ram, vec da je to oznaka da motor ima struju od 12 volti. imam to negde u racunaru, pa cu naci ! Bas me interesuje da li je greska, ja ovde (http://translate.google.rs/translate_t#) video da "Zentralkastenrahmen" znaci bikvalno "centralna kutija rama" !! Ali ipak da vidimo sta ce lisac da iskopa...!!!!!!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KATAKLINGER 47 Napisano Jul 16, 2009 Zainteresovan, 577 postova Lokacija: KRALJEVO Motocikl: TS 250/3,ES 125 TROPHY , ,Yamasaki 150 skuter, Prijavi odgovor kao problematičan Evo slike rama, al mislim da gresis u vezi tog slova " Z " i da se ono ne odnosi na kutijasti ram, vec da je to oznaka da motor ima struju od 12 volti. imam to negde u racunaru, pa cu naci ! Ja sam negde naisao na podatak da Z znaci da je disk napred Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 17, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Potrajace to oko iskopavanja, znam da mi je u racunaru, al treba da ga nadjem. Nasao sam i ja na netu to za "Zentralkastenrahmen", al nasao sam i ono. Dok ga nadjem, pa cu postaviti ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 17, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Evo slike rama, al mislim da gresis u vezi tog slova " Z " i da se ono ne odnosi na kutijasti ram, vec da je to oznaka da motor ima struju od 12 volti. imam to negde u racunaru, pa cu naci ! Slike su napravljene kad sam po ovom ramu pravio alat za sredjivanje mog rama ( MZ mi je bio slupan ) . Evo slike rama, al mislim da gresis u vezi tog slova " Z " i da se ono ne odnosi na kutijasti ram, vec da je to oznaka da motor ima struju od 12 volti. imam to negde u racunaru, pa cu naci ! Ja sam negde naisao na podatak da Z znaci da je disk napred E sad mi nesto nije jasano ????? Sad sam citirao moj post gde se vidi sta sam pisao, a citirao sam, i Kataklingerov gde je on citirao mene, al ovde se pominje da to " Z " znaci da je disk napred. Ja to za disk nisam pisao, kako je to moguce ???? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano Jul 17, 2009 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Potrajace to oko iskopavanja, znam da mi je u racunaru, al treba da ga nadjem. Nasao sam i ja na netu to za "Zentralkastenrahmen", al nasao sam i ono. Dok ga nadjem, pa cu postaviti ! ISTO KAO I OVO !! Kataklinger je kucao pre oznake "quote" pa je "ubaceno" u tvoj citat...! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jul 17, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Е јес' му логика: Z у ETZ је за диск? Па како се онда зове модел који и напред има добош, а по свему оосталом је ETZ. Него, у вези ових војних MZ-ова: ево таблице "регрутованих" модела. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 17, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Nasao sam onaj tekst, al ga nisam molgao postaviti. Sad sam ga preimenovao u " doc ", pa da probam ! MZ Model Letter Codes.doc Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 17, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Uspelo ! evo i jos jednog crteza rama od ETZ : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano Jul 17, 2009 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan MZ Models - Letter Codes What do the letter codes used on engine and models mean? MM Motorcycle Engine RM Scooter Engine /1/2/3 Further Developments G Off Road Sports Model G 5 Off Road Sports Model - with number of gears E Single Cylinder Eine = German for one S Swinging Arm Suspension T Telescopic Fork Suspension Z 12 Volt Electrics 250 Size of Engine in CC All MZ 2 strokes are covered by these abbreviations, for example:- ES 250/2 Single cylinder engine with swinging arm suspension, 250cc capacity (243cc really!) TS 250 Telescopic and swinging arm suspension, 250cc ETZ 125 Single cylinder engine, telescopic suspension, 12v electrics and 125cc (123cc really!) Thanks to Steve Maddox and G McCargo Ako je sudeci po ovome moj bi bio: T(Telescopic Fork Suspension) S(Swinging Arm Suspension) ??? Ne sumnjam da u nekoj oznaci MZ -a Z oznacava 12v struju, ali ako u oznaci ETZ, Z oznacava: "Zentralkastenrahmen" znaci bikvalno "centralna kutija rama" !! onda kome verovati hahahaha totalna ludnica se stvorila od ovoga :D Da smo mi i nasi MZ-ejci i ETZ-ejci zivi i zdravi a sta koje slovo znaci nije vazno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 17, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Evo i linka odakle sam ovo skinuo, pa ko voli nek cita : http://www.sweller.co.uk/mz/specs/spc_codes.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jul 17, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Ја сам за валидно тумачење Z из ETZ узео Zentralkastenrahmen, а читав текст сам окачио овде: http://www.mycity-military.com/Kopnena-vojska/Laka-konjica_6.html#838259 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miloshenda 566 Napisano Jul 31, 2009 Svrati ponekad, 371 postova Lokacija: Loznica,Srbija Motocikl: MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Nadam se da ce ovo nekom koristiti - sažet pregled svih modela http://images.google.rs/imgres?imgurl=http://www.vennbahn-buecherei.de/mzklassiker/bilder/geschi/etz250.JPG&imgrefurl=http://www.vennbahn-buecherei.de/mzklassiker/geschi.html&usg=__Eo3fB-i6zGl2NAoiB7on4HFU4Yw=&h=418&w=640&sz=57&hl=sr&start=4&um=1&tbnid=30vq3r1W7KplaM:&tbnh=89&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dmz%2Betz%2B250%26hl%3Dsr%26sa%3DN%26um%3D1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 35 Napisano Jul 31, 2009 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Tema ''Kratak pregled....'' je ubačena u ovu. Molim da se pre otvaranja novih tema prvo pogleda da li tako nešto već postoji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Makica 10 Napisano Avgust 4, 2009 Zainteresovan, 760 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan JEDAN MOTOCIKL , DVA MOTORA Utorak - 04.08.2009 Motocikl Vladana Petrovića (52) iz Svilajnca razlikuje se od drugih dvotočkaša jer ima dva motora! Vladan je sam dodao još jednu, rezervnu mašinu na svoj motocikl MZ ETZ 251, ali ne iz hira. On često sa svojim motociklom obilazi brdske i planinske predele i, kako kaže, ne bi mu bilo sve jedno da u nekoj vrleti njegov dvotočkaš otkaže poslušnost. - Veliki sam ljubitelj brda i planina, a verujte mi, nije baš svejedno da u takvim bespućima motor otkaže. Signala mobilne telefonije retko gde ima, a i da mogu nekoga da pozovem telefonom, kako da mu objasnim gde se nalazim? Upravo iz tog razloga sam rešio da ugradim još jedan motor - kaže ovaj metalostrugar po profesiji. Ovo do sad nije vidjeno! Pravi ljubitelj MZ-a ali i vrstan poznavalac! Svaka mu cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Avgust 4, 2009 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Cini mi se da je neko pricao o ovom kad smo bili u Svilajncu. Lud je lik Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Avgust 4, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Pa ajd da ga svrstamo u Ljubitelje MZ-a . Al da je poznavalac , bas i ne bih rekao. Da ga poznaje - uz minimalan trud i napor bi ga sredio da ne moze da otkaze u brdima i bespucima. Da pukne guma - moze; da se mozda negde skrljam u neku jarugu il rupcagu pa slomim motor , i to moze. Al da mi MZ-ova masina otkaze - e to vala NE moze . Amin 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Makica 10 Napisano Avgust 4, 2009 Zainteresovan, 760 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Pa ajd da ga svrstamo u Ljubitelje MZ-a . Al da je poznavalac , bas i ne bih rekao. Da ga poznaje - uz minimalan trud i napor bi ga sredio da ne moze da otkaze u brdima i bespucima. Da pukne guma - moze; da se mozda negde skrljam u neku jarugu il rupcagu pa slomim motor , i to moze. Al da mi MZ-ova masina otkaze - e to vala NE moze . Amin Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nash 488 Napisano Avgust 5, 2009 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Trenutno bez :/ Prijavi odgovor kao problematičan Pa ajd da ga svrstamo u Ljubitelje MZ-a . Al da je poznavalac , bas i ne bih rekao. Da ga poznaje - uz minimalan trud i napor bi ga sredio da ne moze da otkaze u brdima i bespucima. Da pukne guma - moze; da se mozda negde skrljam u neku jarugu il rupcagu pa slomim motor , i to moze. Al da mi MZ-ova masina otkaze - e to vala NE moze . Amin tu si u pravu... ako misli da ce masina da mu otkaze onda ne zasluzuje da vozi MZ... pre ce biti da je to sklepao da bi se pravio pametan... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...