Jump to content

Moto Zajednica

Podmazivanje lanca mascu

Recommended Posts

• moto merkat °°, 4932 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Zanima me dali neko podmazuje lanac mascu :zbunjen: ,nasao sam neku sintetičku litijumsku mast cija je

tačka topljenja na 288c :stabre: ,sprej mi se gadi jer sve zivo isprlja mada posle podmazivanja obrisem lagano

visak (prskam posle voznje i nediram do sutradan) ipak felna,blatobran,leva nogavica dobiju malo >:(

a za scottoiler nemam novaca :neznam:

inace motor vozim uglavnom 120-140 km/h ,da je R nebi ni postavio ovakvo pitanje :zvizduk:

evo i mascure post-24684-0-11537700-1359572440_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Mast hoće da leti na sve strane ali samo u početku :D

Ja stavljam mas', lanac je za zamenu pa mi je svejedno šta stavljam, samo da je podmazan. E, sad, kad zamenim lanac i lančanike... Videćemo.

ova je dosta lepljivija od drugih masti,uostalom probacu ako nista lakse cu je oprati sa motora nego sprej

kontam nekad nije bilo sprejeva a sad lanci imaju ringove da ne izlazi mast pa ono verovatno nisam u pravu :ups:

ali kad se setim pranja lanca pa prskanje,okretanje tocka bez centralog stendera pa karton da ne isprskam tocak

pa opet bude okolo.... 0plac.gif

A da napravis sam neki od ovih podmazivaca?

Ima ih dosta na forumu....

Malo love, malo truda a ucinak odlican...

Eto zanimacije kad zapada u februaru :aha:

• Svrati ponekad, 211 postova
  • Motocikl: cbr 500 f

Jedan starinski recept, kako smo to radili pre xxx god. Tovat mast ugrejes u metalnom loncetu do tacke topljenja i tako otopljenu cetkicom naneses po lancu sa unutrasnje strane (ona koja naleze na zupcanike)

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Nekada davno je bila posebna mast za lance. Grejala se do topljenja i onda se lanac potapao u nju. Nakon izvlačenja obesiš ga da se ocedi. Kad se mast stine obrišeš krpom višak. Ali tada nije bilo O idr. ringova. :neznam: A i brzine i KS su bile malo (ili malo više) manje.

• Vinyl rider, 825 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

Nekada davno je bila posebna mast za lance. Grejala se do topljenja i onda se lanac potapao u nju. Nakon izvlačenja obesiš ga da se ocedi. Kad se mast stine obrišeš krpom višak. Ali tada nije bilo O idr. ringova. :neznam: A i brzine i KS su bile malo (ili malo više) manje.

Upravo to sam hteo da kazem, ali preduhitren sam , no nema ni veze. To je bio ritual , operes lanac pa grejes mast i potapas lanac a nadje se i poneki lezaj pa brisanje. Kul posao.:zdravo:

• Ne silazi, 6308 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

U Haynes manualu za moju Hondu stoji da se pogonski lanac moze mazati sa Sae90 ili s' mas'

Sae90 drzi oko 300km (po kisi duplo krace) a mast sam jednom mazao za probu i drzala je 1200km.

Jedino sto je posle malo teze oprati lanac. Inace koristim obican lanac, bez gumica.

• Drug član, 1713 postova

znam da mi je majstor rekao da kada sam menjao lezajeve na tockovima automobila uzmem onu LPD mast i nema da razmisljam 100000 km, cini mi se da tako nesto pise i na kutiji. Neuporedivo je bolja od obicne tovatne masti, kapiram da je dobra za podmazivanje bilo cega.

• U prolazu, 42 postova

Mislim da ti ta mast sto se topi na 300 c nije najbolje resenj.Mast treba da se u toku voznje istopi ( zbog grejanja lanca) i da podmaze sve taruce povrsine lanca posebno izmedju karika.Ako ostane cvrsta nece uci nigde vec ce ostati na povrsini.

Mast

+ duze traje

+ manje prska

- teze se pere

- lepi prasinu (ako vozis of rod bilo kakav tj van asfalta polepi prasinu pa onda to razmrlja i iznedju karika-osmirgla lanac I lancanike)

Moje misljenje je da je SAE 90 najbolje resenje

• Zainteresovan, 617 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Ја ланац на маторој yamahi мажем спрејем, али што јест јест - у упутству фабричком пише SAE90. Купи кило тог уља и заборавићеш да си икад дао паре за подмазивање ланца.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 204 postova
  • Motocikl: suzuki dr 650

ja bas danas bio u guevari i kupio sprej za podmazivanje lanca...ipon za off road 1700 din cini mi se...

pre toga sam oprao lanac naftom i cetkicom.lik sto tamo radi mi je napomenuo da prskam uvek na zagrejan lanac...

eto naucio sam nesto...a ja uvek podmazivao pre voznje :stabre:

• Drug član, 2780 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Po preporuci se lanac prska posle zavrsetka dnevne voznje, dok je lanac ugrejan, pa da ostane celu noc dok se ne ohladi, da bi se sprej nalepio...

Ja to cuo pred kraj sezone, probao, kad ono: cista felna!

A mnogi kazu da je SAE 90 najbolji za podmazivanje, ali je motor uvek prljav... 1hmm.gif

P.S. Izmedju masti i ulja ne bi trebalo da je velika razlika, sto se podmazivanja tice... :stabre:

• Svrati ponekad, 204 postova
  • Motocikl: suzuki dr 650

Po preporuci se lanac prska posle zavrsetka dnevne voznje, dok je lanac ugrejan, pa da ostane celu noc dok se ne ohladi, da bi se sprej nalepio...

A mnogi kazu da je SAE 90 najbolji za podmazivanje, ali je motor uvek prljav... 1hmm.gif

P.S. Izmedju masti i ulja ne bi trebalo da je velika razlika, sto se podmazivanja tice... :stabre:

pazi ja ipak mislim da je mast zakon...

jel u poljoprivredi ima jedna masina-berac za kukuruz koji ima mnogo prenosnih lanaca koji trpe veliko opterecenje,

u prospektu slovenackok proizvodjaca te masine je izricito preporuceno lance podmazivati mascu!!

pa kontam da je i za motor to najbolje,znaci prvo namazati pa prevuci krpom da se odstrani visak i nemoze da

bude problema...ali muka je to ocititi!!!tako da za mene je sprej idealno resenje...

• Vinyl rider, 825 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

pazi ja ipak mislim da je mast zakon...

jel u poljoprivredi ima jedna masina-berac za kukuruz koji ima mnogo prenosnih lanaca koji trpe veliko opterecenje,

u prospektu slovenackok proizvodjaca te masine je izricito preporuceno lance podmazivati mascu!!

pa kontam da je i za motor to najbolje,znaci prvo namazati pa prevuci krpom da se odstrani visak i nemoze da

bude problema...ali muka je to ocititi!!!tako da za mene je sprej idealno resenje...

A koji su tek uslovi rada na beraču, to se pere samo kad se remontuje pa i tad svaki 100 to radi.

Imam ja jednu mast specijalne namene, za nepristupačne delove veoma visoko opterećene i uslove rada za nepoželeti - nagađate - mast za podmazivanje glava za bušotine naftne. Deo koji se maže mora biti čist i odmašćen jer neće na prljavo i masno da se uhvati , a kad se zalepi za čist deo nepostoji tekućina koja to opere. Crna, teška, lepljiva, tegljiva, ma prava čorba za hard core motore, nema te centrifuge koja bi je razbacala na felnu - toliko je lepljiva da bi sama sebe povukla nazad :jee:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja