Jump to content

Moto Zajednica

KAZNENI POENI ZA VOZACE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

• U prolazu, 90 postova

...trenutna ogranicenja brzina za glavne puteve  datiraju  skraja sezdesetih i pocetka sedamdesetih, doba fica i tristaca, tako da bi tvrdoglavo pridrzavanje brzine stvaralo  jos vece guzve. Nisam speed maniac, ali  definitivno nabavljam radar detektor ili necu da izlazim iz kuce.

Bolje da su napravili normalnu obuku vozaca, a ne da salju neobucene ljude na puteve, da  ubijaju sebe i druge. Samom pricom i najavom tog novog, strasnog  zakona o saobracaju, pobijena je gomila ljudi na putu, jednostavno zato sto su mnogi "hitno" polagali po "kojekakvim" auto-skolama,da preduhitre zakon. Tako da danas postoji populacija vozaca od 18,19 godina, od kojih bi mnogi polagali, za nekoliko godina, a ne sada. Oni najvise ginu i najcesce prave udese. Mene najvise plase slatke cice, u lizing-corsama i slicnim vozilima, koje sede sa naslonom pod pravim uglom i ukoceno skrecu, kao da su same na putu.

Ne mogu  se resiti problemi u sabracaju, pukim prepisivanjem tudjih resenja. Imam priliku da vozim povremeno po Italiji, Nemackoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Svaka zemlja ima specificnosti i tako i primenjuju zakon. U Nemackoj i Sloveniji  su bitnija ogranicenja brzina nego sto je to slucaj u Italiji i Hrvatskoj.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Mene ce najgore pogoditi te kazne za prekoracenje, jbg. Ali koliko sam ja cuo, takodje ce se pod "bezobraznom" voznjom (ili kako vec) smatrati i ubacivanje ispred drugih vozila na semaforu (dosta nekih kaznenih bodov u pm). Voleo bih da sam pogresno cuo.

Pa ako neko vozi slalom motorciklom izmedju dece i pesaka na pesackom prelazu ja bih mu momentalno uzeo dozvolu na godinu dana i raspalio ga po dzepu.

Mozda njegova majka ne koristi prelaz pa ne zna idiot.... >:(

• Svrati ponekad, 159 postova

Ne zvuci lose...

U UK postoje svi ti zakoni (i poeni) odavno, ali se bajkerima (pogotovo u gradu) tolerise dosta.

Auta se sklanjaju kad se provlacis izmedju njih do bele crte na semaforu, smes preci DUPLU liniju na momenat, smes prekoraciti brzinu 10-20, cak 30% (doduse ne ispred kamere, ona ne prasta hehe).

"Kreativnija" voznja se tolerise, dokle god se ne mangupiras i ugrozavas druge. Nadam se da ce tako i kod nas biti.

• Drug član, 2245 postova

Ne zvuci lose...

U UK postoje svi ti zakoni (i poeni) odavno, ali se bajkerima (pogotovo u gradu) tolerise dosta.

Auta se sklanjaju kad se provlacis izmedju njih do bele crte na semaforu, smes preci DUPLU liniju na momenat, smes prekoraciti brzinu 10-20, cak 30% (doduse ne ispred kamere, ona ne prasta hehe).

"Kreativnija" voznja se tolerise, dokle god se ne mangupiras i ugrozavas druge. Nadam se da ce tako i kod nas biti.

da, zaboravih da pomenem i Britaniju. Hvala Hecky

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

u svakom slucaju smo najebali bilo kako bilo bicemo prvi na tapetu za kaznjavanje,,,a sto neko rece za one cice u lizing korsama pa njih nece ni da dirajuuuuu jos ce da ih propuste,,,,,,,

• Svrati ponekad, 438 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 1050xt 2022

Ovo sve ok. Ali na primer dok sam vozio preko kod Madjara a oni ovaj zakon imaju vec preko 10g. nista se po meni nije promenilo svi voze dobra kola ali ne sa 90 koliko je dozvoljeno nego svi sibaju 110-120 .Ja dok sam isao do Gyule pandura sreo nisam jedino kad saM vec tamo stigao sreo dva moto POLICAJCA pored puta zaustavljali.Samo sam im svirnuo oni se isto javili i to je to.

A ovi nasi uzivaju da zajebavaju neduzne ljude a sa ovima koji divljalju nemaju vremena jer im pobegnu ;D ;D.

E sad ja kad bi video da idem 100% preko dozvoljene mislite da cu stati pa tu covek nema vremena ni da stane nego samo da doda ;D ;D ;D

Dobro salu nastranu mislim da cemo se i na to vec navici. ;)

Guest Cubric

Mene ce najgore pogoditi te kazne za prekoracenje, jbg. Ali koliko sam ja cuo, takodje ce se pod "bezobraznom" voznjom (ili kako vec) smatrati i ubacivanje ispred drugih vozila na semaforu (dosta nekih kaznenih bodov u pm). Voleo bih da sam pogresno cuo.

Pa ako neko vozi slalom motorciklom izmedju dece i pesaka na pesackom prelazu ja bih mu momentalno uzeo dozvolu na godinu dana i raspalio ga po dzepu.

Mozda njegova majka ne koristi prelaz pa ne zna idiot.... >:(

Mare care, ne pricam o slalomu izmedju dece, nego provlacenju do semafora. Postoji posebna kazna za ne propustanje pesaka na pesackom. Vidis da to provlacenje nije neuobicajeno ni u zapadnim zamljama. Pazi, mene licno to nebi mnogo pogodilo, Ivanjica ima samo dva semafora, ali cenim da mnoge vozece bi. ;)

• Zainteresovan, 528 postova

Nemoze nam zakon promeniti kulturu dokle god pijemo rakije (znate onaj vic sa misom, MAC MAC). Kod nas postoji vec mnogo korisnih zakonskih resenja a i raspolozeni smo da iskoristimo iskustvo drugih zemalju. Ali onsovni problem je nas mentalitet a on se ne menja udaranjem po dzepu, prosto nemoze policajaca dovoljno brzo da pise kazne koliko smo u stanju da brzo pravimo raznorazne gluposti. Evo vam jedan primer

Svi znate jos iz auto skole da po opstim pravilima saobracaja ne smete uci u raskrsnicu iako vam je zeleno svetlo ako je sitvacija takva da ispred vas stoji kolona i da najverovatnije nece moci da prodjete tj. izadjete iz raskrsnice pre nego sto se upali zeleno svetlo onima koji su na poprecnom putu. Za to vam provereno postoji kazna. U hrvatskoj je to strogo kaznjvio ovo i kod nas je takodje stim sto to kod nas niko ne ferema od policajaca. I sad ja sa burazerom iz HR u Bg-u on vozi svoj auto i dolazimo u tu sitvaciju i on staje na zaustavnoj liniji. Iza mentol svira i pozdravlja mamu ovim sto ustanu a ostali ostase da sede. Meni vec raspolozenje u crvenom. Pali se se crveno a ovaj iza pocinje da urla. Izlazim iz kola i prilazim mu, kad vidim tip meri koliko mu brza elektronika za centralnu bravu i zatvaranje prozora. Pitam u cemu je problem on bled, i odrzim mu lekciju na semaforu o pravilima saobracaja, pokupim aplauze okolnih vozca koji su tu bili pristutni i vratim se u auto. Dakle zakon postoji i kazne i pravila ali ih policija ne koristi ili ako ih koristi to ne radi na adekvatan nacin, a ovo sa tackicama ce da bude hit jer i nasi policajci vole da budu fensi i da prate modu. Pa ce toga da se pridrzavaju a neke stvari kao sto npr ova sto sam napisao, ostace i dalje i necemo nikad stici nikoga.

I jos jednom stavljamo sebe na poslednje mesto u vozackoj kulturu samo zato sto losijih mesta nema, a sto i da ne kad je vecina od nas za volanom stoka a ne vozac.

• U prolazu, 45 postova

Sinoc sam u kafani pricao sa poznanikom saobracajcem kaze da su vec dobili blokove . Kaze jos da pocinje sa primenom od 1.1.2008.

Nema greske !!!

batice i ja sam saobracajac ali te blokove jos video nisam. mozda su ih po bg podelili ranije ali ne verujem. ipak bi to trebalo da prodje skupstinu. ali kod nas je sve moguce

Druze cisto sumnjam da me covek lozi, mozda se pogresno izrazio , ali sustina je ista.......

A za provlacenje izmedju pesaka (posebno dece) na pesackom prelazu i ne trebaju poeni, treba na licu mesta uzeti dozvolu, tu nema diskusije !!

• Zainteresovan, 541 postova

Ne zvuci lose...

To je kažnjivo i kod nas,ali ko za to mari!  ;D

da, zaboravih da pomenem i Britaniju. Hvala Hecky

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Upotreba motora smanjuje gužvu u gradu, i to bi trebalo da bude jasno i zakonodavcima i policiji pa i vozačima automobila. Da sam ja i još gomila "budala" kojoj ne smeta da se mrzne i kisne na motoru danas seo u automobil, svim ostalim vozačima automobila bi trebalo da bude jasno da oni zbog toga imaju za sebe jedno parking mesto više u gradu, kao i jedan automobil manje ispred sebe na semaforu, a to još ne dopire do svesti ljudi koji šetaju stomak isključivo u automobilu i mršte se kada ih obidjemo motorom.

Mislim da bi kod vozača trebalo poraditi na izgradnji svesti u tom smeru...

ps. U mnogoljudnim ekonomijama vozači motorcikla u saobraćaju posmatraju one u kolima kao bele vrane :)

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: kawa er5

uh uh pa dobro bice zajebanije al ce bar da se vise pazi. Samim tim postignut trazeni efekat zakonom a to je generalna prevencija. Bilo bi bolje da sacekamo konacni tekst zakona i onda donosimo zakljucke sta i kako je moglo bolje. Ovako mozemo samo da citamo predlog zakona od strane ministarstva za kapitalne investicije koji mozete skinuti ovde :

http://rapidshare.com/files/72197017/Nacrt_zakona_o_bezbednosti_saobracaja.pdf

i da raspravljamo o istom jer je zakon jos uvek u vazi javne rasprave kao sto se moze videti na sajtu skupstine Srbije zakon jos uvek nije usao u proceduru za donosenje sto se veoma lako moze proveriti na ovom linku : http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/akta/predzakoni.asp

e dok on dodje do procedure za usvajanje sigurno ce se promeniti znatno u svojoj sadrzini, a i u samoj proceduri donosenja pa od strane odbora a da ne govorim o amadmanima poslanika koji se mogu usvojiti na predlozeni zakon, dakle sam proces je dugotrajan i bolan za svaki a pogotovo za ovaj zakon. Pa kad se pogleda spisak zakona koji cekaju na skupstinsku raspravu pa cinjenicu da imamo problem Kosova pa cinjenicu da ce uskoro izbori i cinjenicu kako nasa Skupstina sporo i lose radi eto tvrdim a mogu i da se kladim u gajbu piva da ovaj zakon nece stupiti na snagu 1.1.2008 !!!

sto se tice samih kaznenih poena to je samo preuzeto iz drugih zakona gde se pokazalo kao dobro, e kako ce kod nas biti mozemo samo da nagadjamo al sam bar u jedno siguran da ce zasigurno vecina ljudi biti obazrivija sa recimo u pocetku pojacanom kontrolom i stalnim akcijama ( tipa kontrolisanje brzine i alkoholisanosti ) za par godina ce se broj smrtnih slucajeva dobrano smanjiti ! Ni meni licno ne odgovaraju ali kad pogledam sa druge strane za neke prekrsaje bi trebalo biti mnogo strozije kazne. U nekim zemljama ako sednes recimo pijan tvoj iako najbolji drug pozove policiju da te prijavi e taj stepen saobracajne kulture nikad necemo postici jer smo drugacijeg mentaliteta svakako ali ce se bar ovim i ovakvim kaznama procenat nesreca smanjiti !

poz

Guest diRRty

E ne da vozim 60 ni kamion,a kamoli auto ili ne daj Boze motor.

Samo su mi isterali pare za jamere (cekam da stignu pa montiram na vecinu vozila).

A motorom nisam ni dosad stajao ,a mator sam da menjam navike,mada ko zna sa godinma mozda prejebem i fantoma sa Slavije.

A neki dan sam kupio Saaba od 205ks i planriam da ga tjuniram na preko 300 ks,zasad ide 240 kmh,i nije nesto,ali uradicemo ga.

Podrzavam Pobratima, nek sisaju i oni i njihovi zakoni.Kod nas ljudi jos malo umiru od gladi, a oni uvode zakone iz naj uredjenijih evropskih drzava.

Pitanje je sledece,

hoce li isti zakoni vaziti i za njihove tvorce?

Odgovor sam slobodan da dam sam, oce "al dodzi juce"

Nek popravae bolnice i nek posete malo bolnicu za dusevno obolele u Kovinu, umesto da nam otimaju pare za budalastine

Guest diRRty

Nek popravae bolnice i nek posete malo bolnicu za dusevno obolele u Kovinu, umesto da nam otimaju pare za budalastine

Problem je što se i otimaju pare pod firmom izgradite bolnice, a u stvari - pozlatimo džepove....

Ma ok , ali umesto u opreme tipa otmi pare na putu neka uloze sredstva u gore navedene stvari.

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

OK je ovo, ali samo pod jednim uslovom. A taj uslov je da kod saobraćajca koji te zaustavi ne postoji tarifa. Imamo mi relativno solidne zakone, istina je da se dobar dio istih mora promijeniti i to u smjeru da koriste i služe građanima (u krajnjoj liniji "korisnicima" ili "štićenicima" zakona), a ne onima koji ih zloupotrebljavaju i koriste za svoje lične potrebe (čitaj zakonodavcima i izvršnoj vlasti).

Onda kad se stvari postave tako, onda će i ostalo doći baš tamo gdje i treba da bude i onda će biti onako kako treba da bude. A do tada... Da kažem ovako - dosta će vode ispod mosta da proteče. A na vama je sad da shvatite na koju rijeku mislim... Meni je svejedno...

Guest diRRty

OK je ovo, ali samo pod jednim uslovom. A taj uslov je da kod saobraćajca koji te zaustavi ne postoji tarifa. Imamo mi relativno solidne zakone, istina je da se dobar dio istih mora promijeniti i to u smjeru da koriste i služe građanima (u krajnjoj liniji "korisnicima" ili "štićenicima" zakona), a ne onima koji ih zloupotrebljavaju i koriste za svoje lične potrebe (čitaj zakonodavcima i izvršnoj vlasti).

Onda kad se stvari postave tako, onda će i ostalo doći baš tamo gdje i treba da bude i onda će biti onako kako treba da bude. A do tada... Da kažem ovako - dosta će vode ispod mosta da proteče. A na vama je sad da shvatite na koju rijeku mislim... Meni je svejedno...

Na Moravu ;D

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Može i Morava, nemam ništa protiv. Poenta je da se kod nas stvari odvijaju mnogo usporenim tempom, jer je mnogo "gladnih usta i praznih džepova" pa se drma i trese (šljiva, jelte  ;D) na sve strane... Dok je to tako, mnoge stvari će da stoje. A dokle... Pa, ko preživi - pričaće...

• Zainteresovan, 755 postova
  • Motocikl: Multistrada 950S

iako sam mlad po stazu voznje motora, automobil vozim 15 godina i potpuno podrzavam svako poostravanje zakona

to je jedini nacin da ljudi pocnu da razmisljaju unapred o svojim postupcima

• Drug član, 1388 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

potpuno podrzavam svako poostravanje zakona

to je jedini nacin da ljudi pocnu da razmisljaju unapred o svojim postupcima

I ja sam potpuno za...nece nam to popraviti stanje u drzavi ali ce barem ljudi malo vise paziti kako voze.

Nego, jammer jeste protivzakonit pa ako te nahvataju nece valjati...a koliko se ja razumem vrlo lako policija moze da sazna da imas jammer u kolima (doduse, barem je na "zapadu" tako). Najbolje ti resenje da im ne stajes posto se cela tvoja prica i svodi na to, a u tom slucaju jammer ionako nema smisla.

Jedino mi nije jasno...zasto se bilo ko uopste trudi da dovede red u saobracaju kada skoro svako na motoru ili u jacem autu lepo priznaje da pola tih zakona ne postuje?!

To sto treba u ovoj drzavi srediti jos mnogo stvari ne vidim kakve ima uopste veze sa saobracajem!? Ajde mi da gledamo malo ono sto nas interesuje ovde...da budemo bezbedniji u saobracaju. Ostalo cemo mozda doziveti da vidimo da se popravilo  ::)

a ko ce da kaznjava milicajce ,,,pa oni prvo nevoze i nerade bas po zakonu,,,,ni njima nerade stopaljke, po putu se ponasaju ko da su oslobodili jugu od svaba,a o ponasanju kad te zaustave ni da nepricam,,bar 80odsto od onih koji su me zaustavili su totalni inbecili selje sa 2 razreda skole,,,pa prvo trba njih pokaznjavati i procistiti pa tek onda narod,,,nemozes rdju rdjom ocistiti

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Ja procitah sve komentare i nemogu da shvatim sta ljudi imaju protiv tog zakona?  Pre par dana sam postavio temu 60,000 udesa ima godisnje u Srbiji, 1000 ljudi pogine, neka taj zakon smanji broj za 10% to je 100 ljudi manje. 

Kakve veze ima zakon i postovanje propisa sa ekonomskim stanjem?  Pa i treba da oduzimaju dozvole za prebrzu voznju tako je ovde tako je svuda u svetu. 

pa neginu svi od brze voznje,ima i onih koji se spotaknu na rupicu od 1metar sa jedan metar pa sekciju za puteve niko nedira,,,,,e tek kad se to sredi mozese udariti i po vozacima,,,,,,,,,

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

pa neginu svi od brze voznje,ima i onih koji se spotaknu na rupicu od 1metar sa jedan metar pa sekciju za puteve niko nedira,,,,,e tek kad se to sredi mozese udariti i po vozacima,,,,,,,,,

Samo mi molim te uporedi koliko je ljudi u Srbiji poginulo zbog alkohola, brze voznje i neispravnih vozila i prolazaka na crveno sa onima koji su poginuli zbog neobelezenih ostecenja na putu. 

Alkohol je ubica broj jedan svuda u svetu pa i u Srbiji.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja